ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Οι "σωματοφύλακες" της πρόκρισης

SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÎÁÍÈÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τους εξαιρετικούς Ομάρ, Γκιλιέρμε και Ποντένσε για να κατακτηθεί η νίκη - πρόκριση σε βάρος της Πλζεν. Το Sport24.gr αναλύει την αναγκαιότητα να "ανέβουν" οι τρεις παίκτες - κλειδιά.

Ο κρίσιμος αγώνας για τον Ολυμπιακό πλησιάζει. Το βράδυ της Τρίτης (30/7, 21.30) η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς καλείται να νικήσει τη Βικτόρια Πλζεν για να προκριθεί στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League, όπου περιμένει η Μπασακσεχίρ.

Το 0-0 του πρώτου αγώνα στην Τσεχία δίνει σοβαρές ελπίδες στους "ερυθρόλευκους", είναι όμως και ύπουλο αποτέλεσμα. Η ομάδα της Τσεχίας δεν είναι καλύτερη, αλλά είναι πιο έτοιμη (έχει "τρία στα τρία" στο πρωτάθλημα) και διαθέτει ένα ομοιογενές σύνολο που μπορεί να κάνει τη "ζημιά" στην αντεπίθεση. Μια ομάδα που είναι επικίνδυνη στα "φτερά", ειδικά αριστερά. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να παίξει καλύτερα στην Doosan Arena και αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση.

Παίκτες - κλειδιά δεν είχαν την απαιτούμενη/αναμενόμενη απόδοση και αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο στην αδυναμία παραγωγής τελικών φάσεων. Άλλωστε η αναμέτρηση της 23ης Ιουλίου ολοκληρώθηκε για τους Περαιώτες δίχως τελικές στον στόχο, ενώ τρεις κατέληξαν εκτός εστίας. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ποδοσφαιριστές που θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την απόδοσή τους για να έρθει το αναγκαίο αποτέλεσμα; Ομάρ Ελαμπντελαουί, Γκιλιέρμε και Ντάνιελ Ποντένσε. Τρεις ποδοσφαιριστές που ανήκαν και πέρυσι στο ρόστερ του Ολυμπιακού, τρεις παίκτες που έκαναν καταπληκτική σεζόν, με εντυπωσιακές εμφανίσεις και φοβερούς αριθμούς.

ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ "ΚΛΕΙΔΙΑ" ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Είναι δεδομένο ότι ο Κώστας Φορτούνης είναι αναντικατάστατος. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού που μπορεί να δημιουργήσει και να εκτελέσει με την ίδια ευκολία ήταν εκτός και θα είναι νοκ άουτ για αρκετό καιρό ακόμη. Ο άνθρωπος λοιπόν που αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο έφτιαχνε τόσες τελικές πέρυσι η ομάδα, θα απουσιάζει. Και για να έρθει η νίκη με την Πλζεν, η παραγωγή φάσεων είναι επιτακτική. Το κενό του Φορτούνη είναι μεγάλο, αλλά αν οι Ομάρ, Ποντένσε και Γκιλιέρμε παρουσιάσουν διαφορετικό πρόσωπο, οι "ερυθρόλευκοι" θα περάσουν τους Τσέχους.

Ο Ελαμπντελαουί στον πρώτο αγώνα τα βρήκε... σκούρα. Ο αριστερός εξτρέμ Κόπιτς τού προκάλεσε πολλά προβλήματα, ενώ ο Νορβηγός δεν κατάφερε να βοηθήσει ούτε επιθετικά. Δεν ήταν ο Ομάρ που γνωρίζουμε, ο μπακ με τα εντυπωσιακά ανεβάσματα που μπορεί να "τρυπήσει" με τις ενέργειές του τις αντίπαλες άμυνες. Ο προπονητής της Πλζεν, Πάβελ Βρμπα, βέβαια, επιδίωξε να "χτυπήσει" η ομάδα του από αριστερά, ώστε να μην ανεβαίνει ο Ομάρ, γνωρίζοντας ότι ο Νορβηγός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επίθεση.

Ο Γκιλιέρμε στο πρώτο παιχνίδι, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, έκανε ορισμένα αβίαστα λάθη και η μπάλα χανόταν εύκολα. Ο Βραζιλιάνος ξέρει να διαβάζει άψογα το αντίπαλο παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι ο πιο γρήγορος παίκτης, αλλά το μυαλό του παίρνει γρήγορα στροφές. Ένας αθόρυβος χαφ, που μπορεί να κόψει, αλλά και να δημιουργήσει. Ο 28χρονος χαφ είναι "κολόνα" για τον Ολυμπιακό και αν πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης, μαζί του θα ανέβει όλη η ομάδα. Δίνει το ρυθμό, όπου βλέπει... τρύπα στην ομάδα την "μπαλώνει", αν δει τον κίνδυνο θα κάνει αμέσως το φάουλ.

SUPERLEAGUE / ÏÖÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÖÇ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όσο για τον Ποντένσε; Οι περισσότερες από τις κατά μέτωπο επιθέσεις του στον πρώτο αγώνα δεν του βγήκαν. Έμειναν ημιτελείς. Ο Μαρτίνς περιμένει πολλά από τον βραχύσωμο Πορτογάλο, ο οποίος στην Τσεχία, ξεκινώντας δεξιός εξτρέμ, δεν έδωσε βοήθειες στον Ομάρ, με αποτέλεσμα οι Τσέχοι να παράξουν φάσεις από το αριστερό άκρο της επίθεσης. Ο 24χρονος Ίβηρας μπορεί να κάνει μπροστά το απρόβλεπτο, το μη αναμενόμενο και ειδικά απέναντι σε αυτήν την άμυνα των Τσέχων, που δεν είναι δα και ό,τι καλύτερο έχουμε δει, μπορεί να την "τρυπήσει". Έχει τον τρόπο.

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Η ΑΜΥΝΑ

Εξυπακούεται ότι η όλη η ομάδα του Ολυμπιακού πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμη, διαβασμένη και μπροστά στους οπαδούς που θα κατακλείσουν το φαληρικό γήπεδο να μην αφήσει περιθώρια στην Βικτόρια. Ο Πέδρο Μαρτίνς φαίνεται να έχει καταλήξει στους παίκτες που θα χρησιμοποιήσει στην άμυνα. Ο Ζοζέ Σα ασφαλώς και δεν το... κουνάει από τα γκολπόστ.

Ο Ομάρ θα είναι στο δεξί άκρο των μετόπισθεν, αριστερά θα παραμείνει ο Τσιμίκας, ενώ δίπλα στον Σεμέντο θα παίξει ο Μεριά, που μόλις προ ημερών ενσωματώθηκε στην προετοιμασία μετά την παρουσία του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ο Μπα τα είχε καταφέρει μια χαρά στο πρώτο ματς, στο επίσημο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό (και πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της καριέρας του), αλλά ο Πορτογάλος κόουτς εκτιμάται πως θα ποντάρει στην εμπειρία του Τυνήσιου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε επιλεγεί στην καλύτερη ενδεκάδα του Κόπα Άφρικα.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Τι θα κάνει ο Μαρτίνς; Θα εφαρμόσει το 4-2-3-1 όπως ξεκίνησε στην Τσεχία και το οποίο δεν δούλεψε ή θα πάει με το 4-3-3 ρίχνοντας στη "μάχη" και τους τρεις χαφ του (Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε, Καμαρά); Περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει το σενάριο του 4-2-3-1. Εκεί θα ποντάρει και πάλι ο προπονητής, με Μπουχαλάκη - Γκιλιέρμε ξανά στον άξονα (αν επιλεγεί ο Καμαρά, θα πάρει τη θέση του Μπουχαλάκη).

Ο Ποντένσε έχει καπαρωμένη θέση στο ένα "φτερό", ενώ για το άλλο θέση διεκδικούν οι Μασούρας και Ραντζέλοβιτς. Και ο Βαλμπουενά φαίνεται πως θα είναι στην ενδεκάδα πίσω από τον επιθετικό. Στην Τσεχία είχε αγωνιστεί ο Γκερέρο στην κορυφή, αλλά στη ρεβάνς πιθανότητες έχει να παίξει βασικός και ο Ελ Αραμπί. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να δούμε στην ενδεκάδα τόσο τον Ελ Αραμπί όσο και τον Γκερέρο. Ο Μαρτίνς έχει αποδείξει ότι είναι προπονητής που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ολυμπιακός - Βικτόρια Πλζεν: Ο Μουνουέρα σφυρίζει στο Φάληρο
Ολυμπιακός: Το μήνυμα του Σεμέδο για το ματς με την Πλζεν
Ολυμπιακός: Ατομικό ο Αβραάμ, δεν προλαβαίνει την Πλζεν
"Ο Σαμπαόλι θέλει τον Γκιλιέρμε στη Σάντος"
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ