ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Γιατί δεν παίζει βασικός ο Νάτχο

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όλος ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν βρίσκει φανέλα βασικού ο Μπίμπαρς Νάτχο στον φετινό Ολυμπιακό. Το Sport24.gr έχει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και όλες τις απαντήσεις.

Ο Μπίμπαρς Νάτχο υπέγραψε με μία και μοναδική ενέργεια το σημαντικό "διπλό" του Ολυμπιακού στο "Κλεάνθης Βικελίδης" κόντρα στον Άρη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ερχόμενος από τον πάγκο κάνει τη διαφορά για τον Ολυμπιακό όπως από χθες διαβάσατε αναλυτικά. Έχει και την ποιότητα και το καθαρό μυαλό και την εμπειρία να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα και να χαρίσει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.

Το ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, λοιπόν, είναι γιατί ο αρχηγός της Εθνικής Ισραήλ έχει βρει θέση στην αρχική ενδεκάδα του Πέδρο Μαρτίνς μόνο στα εκτός έδρας παιχνίδια με τη Μίλαν για το Europa League και με την Παναχαϊκή για το Κύπελλο. Έχει πάρει μέρος σε 12 ματς συνολικά, αλλά βασικός έχει ξεκινήσει μόνος στα δύο.

Σε αυτό έχει παίξει, φυσικά, ρόλο ότι έχασε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, οπότε άργησε να ανεβάσει τους δείκτες φυσικής κατάστασης στο επιιθυμητό επίπεδο. Ο βασικός λόγος, όμως, που συνήθως κάθεται στον πάγκο για να παίξει ένα ποιοτικό μισάωρο είναι άλλος κι έχει να κάνει με την τακτική προσέγγιση του Πέδρο Μαρτίνς.

Όπως έχει πει και στους συνεργάτες του ο Πορτογάλος τεχνικός, στους παίκτες του, αλλά και στον ίδιο τον 30χρονο μέσο, βασικό συστατικό της φετινής συνταγής του Ολυμπιακού είναι η πίεση στον αντίπαλο χωρίς τη μπάλα. Η άμεση ανάκτηση με λίγα λόγια.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Σε αυτό το σκέλος, ο πολύ ποιοτικός με τη μπάλα στα πόδια Μπίμπαρς δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θέλει ο προπονητής. Ιδιαίτερα όταν στο γήπεδο βρίσκεται και ο Κώστας Φορτούνης.

Εκτιμά ότι αυτοί οι δύο -τεχνίτες και μπαλαδόροι- μέσοι μπορούν να κάνουν πολλά με τη μπάλα, αλλά πολύ λιγότερα χωρίς αυτήν κι αυτό επηρεάζει συνολικά την ομάδα στο αμυντικό σκέλος.

Κι επειδή η εξίσωση δεν του βγαίνει, κρατάει τον Νάτχο στον πάγκο, για να τον ρίξει στη μάχη προς το τέλος του αγώνα που θα είναι πιο φρέσκος, ώστε να βγάλει την ποιότητα και την ηγετική του φυσιογνωμία, όταν αρχίζει να κουράζεται και ο αντίπαλος.

ΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΑ "ΦΡΕΣΚΟ"

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νάτχο ξεκίνησε βασικός στα δύο ματς που δεν υπήρχε Φορτούνης στο γήπεδο, ενώ και στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Άρη, τράβηξε στην άκρη τον "Φορτού" για να βάλει τον Ισραηλινό πλέι μέικερ, συνήθως με 4-3-3, ώστε να είναι δεμένη και η "πλάτη" του με δύο 6άρια (σ.σ. στο ματς με τον Άρη έμειναν στο γήπεδο ο Μπουχαλάκης με τον Γκιλιέρμε).

Πάλι δηλαδή δεν τους είχε μαζί στον άξονα, για να μη χαθεί ο έλεγχος και εξελιχθεί το ματς σε... ρουλέτα με τη μπάλα πάνω-κάτω. Ακόμη κι αν ο Νάτχο έχει τη διάθεση να "σκοτωθεί" στο ανασταλτικό "κομμάτι" για να βοηθήσει στο σκέλος της ομαδικής πίεσης, είναι σίγουρο ότι η βενζίνη στο ντεπόζιτο δεν θα είναι αρκετή, ώστε να φτάσει και για το σκέλος της δημιουργίας.

ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν την -ποδοσφαιρική- εξήγηση στην απορία "γιατί δεν παίζει βασικός ο Νάτχο", όπως προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ. Το ότι, όμως, από εδώ και πέρα θα τον βλέπουμε περισσότερο και στο γήπεδο και στην ενδεκάδα, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Γιατί;

Πρώτον επειδή πλέον έχει ανεβάσει στροφές και αντέχει για μεγαλύτερο διάστημα και δεύτερον επειδή κόντρα σε αντιπάλους που έχουν αμυντικό προσανατολισμό, οι πιθανότητες να... ανοίξει το παιχνίδι στον άξονα είναι σαφώς λιγότερες.

Σε ματς όπως το πρόσφατο με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο Φάληρο, δηλαδή, ή σς αυτό της Πέμπτης με τη Ντουντελάνζ, θα δούμε πιο πολύ... Νάτχο.

Εν ολίγοις ο Μπίμπαρς δεν κάθεται στον πάγκο μόνο λόγω του ότι δεν είχε φυσική κατάσταση για να είναι βασικός,. αλλά κυρίως επειδή ο κόουτς θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ανασταλτικά, στο σκέλος της πίεσης στη μπάλα και προτιμά να τον αξιοποιήσει δημιουργικά, έστω και σε περιορισμένο χρόνο.

Πάντως, και ο ίδιος ο Μπίμπαρς μέσα από τις κουβέντες που έχουν γίνει με τον κόουτς, έχει αποδεχθεί αυτό το σκεπτικό και φροντίζει όταν κι όποτε παίζει, να δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ