ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ντινάμο Κιέβου: Αυτή η "άγνωστη" με ρόστερ 82 εκατ. ευρώ

Dynamo Kiev's Viktor Tsygankov celebrates after scoring the opening goal during the Europa League , soccer match, round of 32, 1st leg between AEK Athens and Dynamo Kiev at the Olympic stadium, in Athens, Thursday, Feb. 15, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Dynamo Kiev's Viktor Tsygankov celebrates after scoring the opening goal during the Europa League , soccer match, round of 32, 1st leg between AEK Athens and Dynamo Kiev at the Olympic stadium, in Athens, Thursday, Feb. 15, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS

Μια σειρά από γρίφους καλείται να λύσει ο Πέδρο Μαρτίνς απέναντι στο... άγνωστο της Ντινάμο Κιέβου. Τα δύο πρόσωπα των Ουκρανών στο πρώτο μισό της σεζόν, οι "δαίμονες" στα άκρα, η μεταβλητή του Σολ και το ακαθόριστο δείγμα των οκτώ φιλικών του τελευταίου διμήνου.

Στη μάχη της Ευρώπης ρίχνεται ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης (14/2, 19:55), ψάχνοντας το βήμα πρόκρισης στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου για τους 32 του Europa League. Με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για τις 21 Φλεβάρη στο "NSK Olimpisky", οι ερυθρόλευκοι θα επιχειρήσουν να πάρουν ένα ασφαλές προβάδισμα στην αναμέτρηση του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Έχοντας προίκα την πρόκριση επί της Μίλαν των 7 Πρωταθλητριών Ευρώπης, η Ντινάμο Κιέβου θα μπορούσε να μοιάζει ως ένα βατό εμπόδιο, ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους.

ΜΙΑ... ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕ ΡΟΣΤΕΡ 82 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Οι κληρώσεις με ομάδες της ανατολικής Ευρώπης σε φάση νοκ-άουτ ευρωπαϊκών διοργανώσεων κρύβουν πάντα μια επιπλέον παγίδα, που αφορά το scouting. Εν προκειμένω, η Ντινάμο Κιέβου έδωσε την τελευταία επίσημη αναμέτρηση της στις 13 του περασμένου Δεκέμβρη, στην εντός έδρας ήττα (0-1) από την Γιάμπλονετς, για την 6η αγωνιστική του Group K στο Europa League. Τελευταίο παιχνίδι της για το πρωτάθλημα ήταν στις 8/12/2018, όταν και επικράτησε με σκορ 4-0 της Καρπάτι.

Ακολούθησε η δίμηνη διακοπή στο ουκρανικό πρωτάθλημα, η μίνι προετοιμασία στο προπονητικό κέντρο της Marbella στην Ανδαλουσία και οκτώ φιλικά από τις 19 Ιανουαρίου, μέχρι και τις 9 Φλεβάρη.

Με τον Λευκορώσο τεχνικό της Ντινάμο, Αλεξάντερ Χάτσκεβιτς, να προχωρά σε δοκιμές προσώπων και τακτικής, ψάχνοντας τον ιδανικό συνδυασμό ενόψει της επανέναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του.

Μπόικο, Καντάρ, Τσε Τσε, Σίντορτσουκ, Μπουγιάλσκι, Σεπέλιεβ, Σίντκλεϊ Περέιρα, Χάρμας, Βέρμπιτς, Τσιχάνκοβ, είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από το ρόστερ των 82 εκατ. ευρώ, με τον Φραν Σολ να έρχεται από την Βίλεμ αντί 3,5 εκατ. ευρώ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους συνεργάτες του η παρουσία του Ισπανού φορ και το πώς αλληλεπιδρά στο παιχνίδι της ουκρανικής ομάδας είναι ένας γρίφος, αφού δείγμα από επίσημο ματς δεν υπάρχει και αυτό από τα φιλικά είναι εξόχως περιορισμένο.

Ειδικά από τη στιγμή που η Ντινάμο Κιέβου έδειχνε δύο ξεχωριστά αγωνιστικά πρόσωπα πριν τη διακοπή, όσον αφορά τις εντός συνόρων υποχρεώσεις της σε σχέση με αυτές στην Ευρώπη.

ΣΦΙΧΤΗ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ, LOOSE ΕΚΤΟΣ

Μετά από 18 αγωνιστικές στην Premier Liga, η Ντινάμο Κιέβου βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 12Ν - 2Ι - 4Η και στο -7 από την Σαχτάρ Ντόνετσκ (14Ν - 3Ι - 1Η). Η ομάδα του Χάτσκεβιτς έχει δεχτεί μόλις εννέα γκολ στη διοργάνωση (0.5 ανά ματς), όσα και η πρωτοπόρος, ωστόσο έδειξε δυσκολία στο εύκολο γκολ - όπως και ο Ολυμπιακός στο πρώτο μισό της σεζόν.

Η Ντινάμο έχει βρει δίχτυα 27 φορές σε 18 παιχνίδια (1.3 ανά παιχνίδι), σε αντίθεση με την Σαχτάρ που μετρά 16 περισσότερα (43). Αριθμός στον οποίο μεταφράζεται εν πολλοίς και η διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα.

Ντινάμο Κιέβου: Αυτή η "άγνωστη" με ρόστερ 82 εκατ. ευρώ

Η αγωνιστική συμπεριφορά της ουκρανικής ομάδας ήταν σαφώς διαφοροποιημένη -θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανέμελη- στα έξι ματς των ομίλων του Europa League, όπου τερμάτισε πρώτη με 11 βαθμούς στο Group K (3Ν - 2Ι - 1Η), αφήνοντας δεύτερη τη Ρεν με εννέα.

Στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της Ντινάμο στον όμιλο σημειώθηκαν... 15 γκολ, ενώ οι Ουκρανοί ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στο Group K με 10 τέρματα υπέρ και 7 κατά.

Αναλυτικά τα παιχνίδια:

Ντινάμο Κιέβου - Αστάνα 2-2 (11' Τσιχάνκοβ, 45+1' Χάρμας / 21' Άνισιτς, 90+5' Μουρταζάγιεφ)

Γιάμπλονετς - Ντινάμο Κιέβου 2-2 (33' Χοβόρκα, 81' Τράβνικ / 8' Τσιχάνκοβ, 14' Χάρμας)

Ρεν - Ντινάμο Κιέβου 1-2 (41' Γκρενιέρ / 21' Κετζιόρα, 89' Μπουγιάλσκι)

Ντινάμο Κιέβου - Ρεν 3-1 (13' Βέρμπιτς, 68' Μικολένκο, 72' Σαπαρένκο / 89' Σιμπατσέ)

Αστάνα - Ντινάμο Κιέβου 0-1 (29' Βέρμπιτς)

Ντινάμο Κιέβου - Γιάμπλονετς 0-1 (10' Ντόλεζαλ)

Η στατιστική εικόνα της Ντινάμο Κιέβου στον τομέα της επίθεσης:

  • 10 γκολ ενεργητικό (1.67 ανά παιχνίδι)
  • 62 τελικές προσπάθειες (29 on target)
  • 40/96 σέντρες (42% επιτυχημένες)
  • 84% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (2328/2778)
  • 51% κατοχή μπάλας
  • 230 ανακτήσεις κατοχής
  • 78 φάουλ υπέρ

Η στατιστική εικόνα Ντινάμο Κιέβου στον τομέα της άμυνας:

  • 7 γκολ παθητικό (1.2 ανά παιχνίδι)
  • 33 τάκλιν
  • 20 επεμβάσεις του τερματοφύλακα
  • 1 clean sheet
  • 15 κίτρινες κάρτες
  • 1 κόκκινη κάρτα
  • 77 φάουλ κατά

ΑΚΡΑ ΤΟΥ... ΓΚΟΛ ΣΙΩΠΗ

Στόχος του Ολυμπιακού το βράδυ της Πέμπτης δεν είναι απλά η νίκη κόντρα στην Ντινάμο, αλλά ιδανικά να συνδυαστεί και με... no goal. Και για να το πετύχουν αυτό οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να σταματήσουν την δύναμη πυρός των Ουκρανών που εντοπίζεται στα άκρα. Η Ντινάμο πήρε ελάχιστα πράγματα από τους επιθετικούς της στο πρώτο μισό της σεζόν και στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ποιότητα των Βίκτορ Τσιχάνκοβ και Μπέντζαμιν Βέρμπιτς.

Ο Τσιχάνκοβ έχει χρηματιστηριακή αξία 10 εκατ. ευρώ (την υψηλότερη στο ρόστερ της ομάδας του), είναι προϊόν των Ακαδημιών της Ντινάμο και στα 21 του χρόνια (15/11/1997) μοιάζει έτοιμος για το άλμα στο υψηλότερο επίπεδο. Αγωνίζεται κατά βάση ως δεξιός εξτρέμ, είναι αριστεροπόδαρος και μοιραία λατρεύει να συγκλίνει στον άξονα, να πατά περιοχή και να απειλεί αυξάνοντας τις επιλογές του και τη γωνία εκτέλεσης.

Παίζει άριστα τα underlap με τον μπακ της πλευράς. Την ίδια στιγμή παραμένει και ένας εξαιρετικός δημιουργός, καθώς εκτός από τα 11 τέρματα που μετρά την τρέχουσα σεζόν (πρώτος σκόρερ της Ντινάμο), έχει μοιράσει και οκτώ σε ασίστ σε σύνολο 28 αναμετρήσεων.

Στην απέναντι πλευρά ξεχωρίζει με την παρουσία του ο Βέρμπιτς. Ο 25χρονος (27/11/1993) Σλοβένος διεθνής (20 συμ., 3 γκολ) εξτρέμ, που συνήθως αγωνίζεται αριστερά, είναι δεξιοπόδαρος και έχει ανάλογα χαρακτηριστικά και αγωνιστικό ένστικτο με αυτό του Τσιχάνκοβ.

Με εννέα γκολ και τρεις ασίστ σε 26 συνολικά παιχνίδια, ο Βέρμπιτς είναι ο δεύτερος πιο επικίνδυνος παίκτης των Ουκρανών για την άμυνα του Ολυμπιακού, με χρηματιστηριακή αξία που φτάνει τα έξι εκατ. ευρώ. Η Ντινάμο πήρε τα δικαιώματα του Σλοβένου εξτρέμ από την Κοπεγχάγη, τον Ιανουάριο του 2018 και αντί τεσσάρων εκατ. ευρώ.

ΨΑΝΧΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΝΟΤΑ ΜΕ ΣΟΛ

Τη στιγμή που Τσιχάνκοβ (είχε σκοράρει τον Φλεβάρη του 2018 κόντρα στην ΑΕΚ στο Europa League) και Βέρμπιτς φαντάζουν ως οι μοναδικές σταθερές στην επίθεση της Ντινάμο -και συνάμα τα προβλήματα όπου οφείλει να έχει έτοιμες λύσεις ο Ολυμπιακός- ο Αλεξάνταρ Χάτσκεβιτς έφερε τον Φραν Σολ από την Eredivisie, ελπίζοντας να βρει την σωστή νότα στην επίθεση της ομάδας του μέσα από την παρουσία του Ισπανού φορ.

Ο Σολ κουβαλά τα 17 γκολ από τις 20 συμμετοχές που έκανε με τη Βίλεμ στο πρώτο μισό της σεζόν (για την ιστορία η ολλανδική ομάδα απάντησε στην απώλεια του Ισπανού με την απόκτηση δύο Ελλήνων παικτών - του Μάριου Βρουσάι από τον Ολυμπιακό και του Βαγγέλη Παυλίδη από την Μπόχουμ), ωστόσο σεφτέ δεν έκανε ακόμη, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, καθώς δεν σκόραρε σε κανένα από τα πέντε φιλικά της Ντινάμο στα οποία αγωνίστηκε στη διάρκεια της χειμερινής προετοιμασίας.

Οι Τσιχάνκοβ, Βέρμπιτς και ο 20χρονος φορ Ρούσιν (από τα τμήματα υποδομής της Ντινάμο) ήταν κυρίως αυτοί που έδωσαν λύσεις επιθετικά κόντρα σε Μπόχουμ, Σπάρτα Πράγας, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Βαλερένγκα και New England (οι Ουκρανοί δεν βρήκαν δίχτυα απέναντι σε Έστερσουντ και Μάλμε).

Η αγωνιστική κατάσταση, η ακτίνα δράσης, ο ρυθμός του Φραν Σολ και ο βαθμός επικινδυνότητας του 27χρονου επιθετικού ενόψει της αναμέτρησης το βράδυ της Πέμπτης, είναι στοιχεία που δύσκολα μπορούν να προσδιορίσουν ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του. Γεγονός που δυσκολεύει το game plan του Πορτογάλου τεχνικού, τουλάχιστον στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Αναλυτικά τα φιλικά προετοιμασίας της Ντινάμο (19/1 - 9/2):

Μπόχουμ - Ντινάμο Κιέβου 0-3 (19/1)

Γκολ: Tσιχάνκοβ (29'), Ρούσιν (69' & 78')

Ντινάμο Κιέβου - Στεάουα Βουκουρεστίου 1-1 (23/1)

Γκολ: Σίντκλεϊ Περέιρα (90')

Σπάρτα Πράγας - Ντινάμο Κιέβου 3-2 (26/1)

Γκολ: Τσιχάνκοβ (47'), Αλιμπέκοβ (64')

Ντινάμο Κιέβου - ΤΣΣΚΑ Σόφιας 3-0 (2/2)

Γκολ: Τσιχάνκοβ (3'), Βέρμπιτς (35'), Αντριγιέβσκι (89')

Έστερσουντ - Ντινάμο Κιέβου 0-0 (5/2)

Ντινάμο Κιέβου - Νew England 1-3 (6/2)

Γκολ: Ρούσιν (33')

Μάλμε - Ντινάμο Κιέβου 0-0 (8/2)

Βαλερένγκα - Ντινάμο Κιέβου 1-2 (9/2)

Γκολ: Ρούσιν (6'), Κραβτσένκο (39')

ΤΡΑΒΑΕΙ ΖΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ

Κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου, ο Ολυμπιακός καλείται να νικήσει και την παράδοση, που τον θέλει να μην έχει χαμογελάσει ακόμη όταν υποδέχεται ουκρανικές ομάδες! Οι ερυθρόλευκοι έχουν τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες σε σύνολο πέντε εντός έδρας αναμετρήσεων, απέναντι σε Ντνίπρο, Μέταλιστ, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Τσερνομόρετς και Ντινάμο Κιέβου (στο γήπεδο της Τούμπας το 1975).

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού με ουκρανικές ομάδες:

26/02/2015 Ολυμπιακός – Ντνίπρο 2-2 Europa League

19/02/2015 Ντνίπρο – Ολυμπιακός 2-0 Europa League

15/03/2012 Ολυμπιακός – Μέταλιστ 1-2 Europa League

08/03/2012 Μέταλιστ – Ολυμπιακός 0-1 Europa League

03/12/2008 Μέταλιστ – Ολυμπιακός 1-0 Europa League

05/12/2006 Ολυμπιακός – Σαχτάρ 1-1 Champions League

27/09/2006 Σαχτάρ – Ολυμπιακός 2-2 Champions League

01/10/1992 Τσερνομόρετς – Ολυμπιακός 0-3 Κύπελλο Κυπελλούχων

16/09/1992 Ολυμπιακός – Τσερνομόρετς 0-1 Κύπελλο Κυπελλούχων

01/10/1975 Ντιναμό Κιέβου – Ολυμπιακός 1-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών

17/09/1975 Ολυμπιακός – Ντιναμό Κιέβου 2-2 Κύπελλο Πρωταθλητριών

ΜΕ 31 ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΙΣΤΑ

Τέσσερις τερματοφύλακες, οκτώ αμυντικούς, 15 μέσους και τέσσερις επιθετικούς έχει δηλώσει η Ντινάμο Κιέβου για την νοκ-άουτ φάση του Europa League. Αυτοί είναι οι συνολικά 31 παίκτες (10 από την λίστα Β') που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ματς με τον Ολυμπιακό:

Τερματοφύλακες: Ρούντκο, Μπούσχαν, Μακχάνκοβ (λίστα Β'), Μπόικο

Αμυντικοί: Μικολένκο (λίστα Β'), Σίντκλεϊ Περέιρα, Πίβαριτς, Μπούρντα, Σαμπάνοβ, Καντάρ, Ποπόβ (λίστα Β'), Κεντζιόρα

Μέσοι: Σίντορτσουκ, Τσε Τσε, Βέρμπιτς, Σεπέλιεβ (λίστα Β'), Σαπαρένκο (λίστα Β'), Τσιχάνκοβ (λίστα Β'), Αντριγιέβσκι, Χάρμας, Μπουένο, Κραβτσένκο, Μπουγιάλσκι, Τσιταϊσβίλι (λίστα Β'), Σμίρνι (λίστα Β'), Αλιμπέκοβ (λίστα Β'), Ντούελουντ

Επιθετικοί: Σολ, Μπεσέντιν, Ρούσιν (λίστα Β'), Σουπριάχα

* Εκτός ευρωπαϊκής λίστα έμειναν οι Μορόζιουκ (αμυντικός), Καλίντβιντσεβ (μέσος)

ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει μια σειρά από γρίφους που ψάχνουν λύση ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με την Ντινάμο Κιέβου. Έχοντας εκτός τον Ελαμπντελαουί (τραυματίας) και διαθέσιμο αλλά όχι στο 100% τον Φορτούνη. Η αγωνιστική εικόνα των Ουκρανών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, το ίδιο και ο βαθμός ετοιμότητας της φυσικής τους κατάστασης.

Θα δείξουν το σφιχτό πρόσωπο του πρωταθλήματος ή το πιο χαλαρό της Ευρώπης; Πόσο μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι της ο νιόφερτος επιθετικός Σολ; Με ποιο τρόπο θα πρέπει να αμυνθούν οι ερυθρόλευκοι απέναντι σε Τσιχάνκοβ - Βέρμπιτς; Γι' αυτά και άλλα τόσα θα κληθεί να αποφασίσει ο Πέδρο Μαρτίνς το βράδυ της Τετάρτης (13/2) μαζί με τους συνεργάτες του.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και το... αγκάθι της ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δεν έχει νικήσει σε ντέρμπι φέτος, έρχεται από την ήττα στην Τούμπα και μια νέα αποτυχία απέναντι στην ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ την Κυριακή (17/2) θα βαρύνει πολύ το κλίμα στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη.

Ο Μαρτίνς θα καταστρώσει το πλάνο του για τη μάχη της Ευρώπης, όντας υποχρεωμένος να βάλει στην εξίσωση και το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Γνωρίζοντας ότι δύο κολλητές νίκες θα δώσουν τεράστια ώθηση στον Ολυμπιακό για το υπόλοιπο της σεζόν, κρατώντας τον προβληματισμό εκτός των τειχών του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη.

AP Photo/Petros Giannakouris

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ