ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Σόλσκιερ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κόουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σόλσκιερ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κόουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε μία εντυπωσιακή ανατροπή απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε ενδιαφέρουσα στοιχεία για την πορεία του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην προπονητική.

Το βράδυ της Τετάρτης (06/03) η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε κάτι μοναδικό, αφού με τη νίκη της με 3-1 στο Παρίσι επί της Παρί Σεν Ζερμέν έγινε η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να προκριθεί σε νοκ άουτ φάση έχοντας χάσει στην έδρα της το πρώτο ματς με 0-2 στο Champions League.

Η συγκεκριμένη πρόκριση πιστώθηκε από τους περισσότερους στον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος έχει αναγεννήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αυτό όμως είναι ένα μόνο ένα από τα προπονητικά κατορθώματα του Νορβηγού κόουτς. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε ακριβώς παρακάτω.

1. Η ΚΑΡΝΤΙΦ, Η ΜΟΛΝΤΕ ΚΑΙ Ο ΑΛΚΕΤΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο αγαπημένος "Όλε" των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρέμεινε στο "Ολντ Τράφορντ". Βέβαια, το έκανε από άλλο πόστο. Αρχικά, ανέλαβε ως προπονητής των επιθετικών και από τα χέρια του πέρασαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Γουέιν Ρούνεϊ και Κάρλος Τέβες.

Από 2008 μέχρι το 2010 ήταν στη δεύτερη ομάδα των κόκκινων διαβόλων όπου και είχε μεταξύ άλλων ως παίκτη τον Πολ Πογκμπά. Η πρώτη ομάδα που τον πίστεψε ήταν η Μόλντε την οποία οδήγησε στο πρωτάθλημα της σεζόν 2012 πριν πάει στην Κάρντιφ. Εκεί έκατσε λίγο αφού τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα ήθελε. Σε δεκαοκτώ ματς η ομάδα του ηττήθηκε στα δώδεκα εξ αυτών και με μόλις έναν βαθμό ανά ματς αποχαιρέτησε.

Η Μόλντε τον περίμενε και πάλι με ανοικτές αγκάλες και από το 2015 μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο τερμάτισε δύο φορές στη δεύτερη θέση. Το εντυπωσιακό στις δύο θητείες του Σόλσκιερ στην Μόλντε, η νορβηγική ομάδα είχε ακριβώς τον ίδιο συντελεστή κερδισμένων πόντων ανά ματς (1,84 και 1,85 πόντους για την ακρίβεια) σε σύνολο 241 παιχνιδιών.

Για να το καταφέρει αυτό χρειάστηκε αρκετές φορές να ξεσπάσει στις προπονήσεις. Αποκορύφωμα αποτελεί το βίντεο που θα δείτε ακριβώς από πάνω όπου ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ θυμίζει κάτι από τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια αφού ζητά από τους παίκτες του να σουτάρουν γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να βάλουν γκολ.

2. ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΩΣ ΔΑΝΕΙΚΟΣ

Κάπως έτσι φτάνουμε στον περασμένο Δεκέμβριο όταν με υπόδειξη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανέλαβε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 18 Δεκεμβρίου και μετά την ήττα από την Λίβερπουλ με 3-1 η διοίκηση της ομάδας προχώρησε στη λύση της συνεργασίας της με τον Ζοζέ Μουρίνιο και την πρόσληψη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Το μοναδικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το tweet που βλέπετε ακριβώς από πάνω. Στις 3 Δεκεμβρίου ο Νορβηγός είχε υπογράψει την ανανέωση της συνεργασίας του με την Μόλντε για τα επόμενα τρία χρόνια. Αρχικά, είχε βγει πως η νορβηγική ομάδα άφησε τον Σόλσκιερ να πάει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια θα επέστρεφε σε αυτήν. Κάτι σαν δανεισμό προπονητή.

Βέβαια, το βράδυ της Τετάρτης (07/03) ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αποκάλυψε πως τελικά δεν θα γυρίσει στην Μόλντε, αφού το συμβόλαιο του με τη νορβηγική ομάδα έχει ολοκληρωθεί.

3. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΣΕΡ ΑΛΕΞ ΕΠΟΧΗ

Σε αυτούς τους τρεις μήνες που βρίσκεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αναμορφώσει την ομάδα και κάνει πορεία πρωταθλητισμού στην Αγγλία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως εάν υπήρχε βαθμολογία σε αυτούς τους 12 αγώνες που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, η Man Utd θα ήταν πρώτη και με πέντε βαθμούς διαφορά μπροστά από τη Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι.

Πάμε όμως να επικεντρωθούμε σε όσα κατάφερε το βράδυ της Τετάρτης μετά την επική πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Νορβηγός κόουτς κατάφερε να γίνει ο πρώτος προπονητής στην μετά σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή που καταφέρνει να πάρει νίκη εκτός έδρας σε νοκ άουτ παιχνίδι.

Για όσους δεν το θυμούνται να αναφέρουμε ότι η τελευταία εκτός έδρας νίκη σε νοκ άουτ φάση του Champions League ήταν τη σεζόν 2010-11.

4. ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ

Το επόμενο στατιστικό καταδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο 46χρονος Νορβηγός κόουτς μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο μετέχουν αυτός και μόλις άλλοι τρεις προπονητές στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μόλις τέσσερις προπονητές έχουν καταφέρει να οδηγήσουν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην προημιτελική φάση είτε του Κυπέλλου πρωταθλητριών είτε του Champions League αργότερα. Ο Σόλσκιερ έγινε ο τέταρτος αυτού του γκρουπ και οι άλλοι τρεις είναι οι Ματ Μπάσμπι, σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Ντέιβιντ Μόγες.

5. ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΡΕΚΟΡ

Το τελευταίο μεγάλο ρεκόρ που ισοφάρισε δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αφού σε αυτό έβαλε κατά το ήμισυ το χεράκι του και ο Ζοζέ Μουρίνιο. Πρόκειται όμως για ένα στοιχειωμένο ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κρατά από το 1957.

Για την ακρίβεια, από τον Νοέμβριο του 1956 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1957 η θρυλική αρμάδα του σερ Ματ Μπάσμπι είχε καταφέρει να σκοράρει σε 21 διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια κάτι που ισοφάρισε χτες το βράδυ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε αυτό το διάστημα κατά το οποίο ο Νορβηγός κόουτς κάθεται στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι κόκκινοι διάβολοι έχουν δώσει εννιά εκτός έδρας ματς σε όλες τις διοργανώσεις μετρώντας ισάριθμες νίκες. Σε αυτά τα παιχνίδια οι παίκτες του Σόλσκιερ έχουν 23 γκολ υπέρ, τέσσερα κατά και σε πέντε κράτησαν ανέπαφη την εστία τους. Το λες και καλή επίδοση...

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ