ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επιχείρηση Κλωναρίδης

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η χαμένη ευκαιρία με τη Μπενφίκα. Η πάσα που δεν έδωσε. Ο εύθραυστος χαρακτήρας του. Ο Κλωναρίδης είναι ο φάρος των γκολ για την Ένωση και ο προπονητής τον θέλει με φονικό ένστικτο και στο ντέρμπι.

Η επίμαχη φάση του αγώνα με τη Μπενφίκα, αυτή η πάσα που δεν έδωσε στον Γιακουμάκη για να γίνει εύκολα και απλά το 3-2 επί της πορτογαλικής ομάδας στο 73’ του αγώνα, θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για να πληγεί ξανά η εύθραυστη ψυχολογία του Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Ο 26χρονος επιθετικός, άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει διαφόρων ειδών δυσκολίες στη ζωή του, πολύ θρήσκος και ευαίσθητος, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ευάλωτος. Ήταν ομολογουμένως πάρα πολλοί οι οπαδοί της ΑΕΚ που τον στήριξαν με μηνύματα αγάπης στα Social Media, ειδικότερα από τη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε με θάρρος την ευθύνη, λέγοντας ότι "δεν πήρα τη σωστή απόφαση".

Ωστόσο η «ανθρωποφαγία» δεν απουσίασε ούτε σε αυτή την περίπτωση. Το εύκολο ανάθεμα εκείνου που είναι τόσο απλό να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό παρακολουθώντας από την εξέδρα (ή ακόμα χειρότερα, από την τηλεόραση), όταν αυτός που ζει τη φάση καλείται να δράσει σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ο Κλωναρίδης είναι ένας χαρακτήρας που πλάθεται μέσα από τις διαδικασίες της ίδιας της ομάδας αλλά και του περίγυρού της. Αποδείχθηκε αυτό κατά την περυσινή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ο Μανόλο Χιμένεθ, είχε την επιθυμία και τη βούληση να τον εμπιστευτεί, δίχως ωστόσο να βρίσκει τον τρόπο με τον οποίο θα τον αξιοποιούσε τακτικά. Ο ποδοσφαιριστής ακροβατούσε μεταξύ ενδεκάδας και πάγκου, είχε ατυχία με τραυματισμό, υπήρχε διάστημα που αγωνιζόταν για λίγο, ως αλλαγή.

Ήταν αδύνατο να βρει ρυθμό, αυτό όμως οφειλόταν κυρίως στην αμυντικοκεντρική φιλοσοφία της ΑΕΚ, μέσω της οποίας ήταν δύσκολο να αξιοποιηθούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του: η ταχύτητα και η εύρεση χώρων μέσα από τη διαρκή κίνηση. Φέτος αποδεικνύεται ότι οι Κλωναρίδης δεν είναι απλά ένας ποδοσφαιριστής που θέλει ανοιχτό γήπεδο για να παίξει καλά. Μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε οποιοδήποτε τύπο αντιμετώπισης.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΕΡ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ ΑΜΥΝΕΣ

Οι πολλές μεσοεπιθετικές και σημαντικές απουσίες της ομάδας (Μπογέ, Αλμπάνης, Πόνσε, Λόπες είναι εκτός ντέρμπι) καθιστούν τον Κλωναρίδη ως τον φάρο παραγωγικότητας ενόψει του κρίσιμου ματς της Κυριακής. Ο προπονητής αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα που προκύπτει για την ομάδα, να συνεισφέρει δίχως να εξαναγκάζεται σε αγχωτικές σκέψεις από ψυχολογικά βαρίδια. Τόσο εκείνος, όσο και οι συμπαίκτες του, είναι πάντα δίπλα του με συζητήσεις και παραινέσεις. Είναι πλέον απόλυτα κομβικός για την ΑΕΚ.

Άλλωστε, ο Κλωναρίδης είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 6 τέρματα σε μόλις 10 αγώνες και 496 λεπτά συμμετοχής (στατιστικά σκοράρει 1 γκολ ανά 82,6 λεπτά), τα 4 εκ των οποίων έχουν επιτευχθεί σε ευρωπαϊκές συναντήσεις. Προπονητής και συμπαίκτες, δεν επέτρεψαν ούτε στιγμή να αισθανθεί υπεύθυνος ή μοιραίος. Ο πρώτος δε, περιμένει ότι και με τον Ολυμπιακό θα βρει δίχτυα, ποντάροντας πολλά στη συνεργασία του «Κλώνα» με τον Μάρκο Λιβάγια.

Τα δύο τέρματα που πέτυχε κόντρα στη Μπενφίκα, επετεύχθησαν απέναντι σε κλειστή και πολυπρόσωπη άμυνα, άρα ήταν προϊόν δουλειάς που γίνεται στις προπονήσεις και εντάσσεται στη γενικότερη (και εκ διαμέτρου διαφορετική από εκείνη του Χιμένεθ) φιλοσοφία του Μαρίνου Ουζουνίδη, σύμφωνα με τις αρχές της οποίας, η ΑΕΚ είναι η ομάδα που πρέπει να έχει τη μπάλα στα πόδια της περισσότερο από τον αντίπαλο και να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο.

Καταρρίφθηκε εν ολίγοις ο μύθος ότι ο Κλωναρίδης είναι παίκτης που σκοράρει μόνο σε ανοιχτό γήπεδο. Αντιθέτως, είναι αυτός που με τη διαρκή κίνησή του και την οξυδέρκεια να διαβάζει τους χώρους που θα δημιουργήσουν ζημιά στον αντίπαλο, είναι ικανός να βρει τρύπες απέναντι σε κάθε είδους άμυνα, υπό την προϋπόθεση να τροφοδοτηθεί σε σωστό χρόνο.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΑΤΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΓΚΟΛ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Αυτή που διανύουμε, γίνεται η τρίτη γεμάτη σεζόν του με την ΑΕΚ (δεν υπολογίζεται το 2010-11, όταν πήρε μόλις μία συμμετοχή), ενώ έχει αγωνιστεί και τέσσερις ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Κι όμως, ο Κλωναρίδης με τις 129 συμμετοχές στην Α' Εθνική, έχει παίξει όλες κι όλες τέσσερις φορές κόντρα στον ΟΣΦΠ, οι δύο εκ των οποίων (ως παίκτης του ΠΑΟ) αντιστοιχούν σε ολιγόλεπτες συμμετοχές του ενός και πέντε λεπτων αντιστοίχως! Δηλαδή σαν να μην έπαιξε...

Είναι μεν ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ, που πετυχαίνει δυο γκολ στο ίδιο ματς ομίλων του Champions League, ο πρώτος σκόρερ (μαζί με τον Ζούλιο Σέζαρ) σε Champions League και play off της διοργάνωσης με τέσσερα γκολ, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας φέτος. Δίχτυ όμως κόντρα στην ομάδα του λιμανιού δεν έχει βρει τις δύο φορές που έπαιξε σοβαρά λεπτά. Ένα ημίχρονο ως παίκτης της ΑΕΚ (πέρυσι) και 77 λεπτά με τη φανέλα των «πρασίνων» τη σεζόν 2016-17.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ