ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα χρήματα που αγκαλιάζει μετά την τριάρα κόντρα στη Σλόβαν

Ο Μαντί Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στον αγώνα με την Σλόβαν Μπρατισλάβας
Ο Μαντί Καμαρά πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στον αγώνα με την Σλόβαν Μπρατισλάβας INTIME

Ο Ολυμπιακός έπειτα απ' τη νίκη του με 3-0 κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας βρίσκεται με το ένα πόδι στους ομίλους του Europa League, όπου θα καρπωθεί μίνιμουμ ένα ποσό που ξεπερνάει τα 10.000.000 ευρώ.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται με κάτι παραπάνω απ' το ένα πόδι στους ομίλους του Europa League. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 3-0 της Σλόβαν στον πρώτο αγώνα των playoffs της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και πλέον μένει να κάνουν απλά το καθήκον τους στη ρεβάνς της Σλοβακίας, ώστε να επισημοποιήσουν μία και καλή την πρόκριση στους ομίλους.

Οι ερυθρόλευκοι έχασαν μεν τον κύριο στόχο τους, δηλαδή την πρόκριση στους ομίλους του Champions League και μαζί μεγάλα οικονομικά οφέλη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα ποσά του Europa League είναι αμελητέα. Απεναντίας, ο Ολυμπιακός μετά την τριάρα κόντρα στη Σλόβαν βρίσκεται αγκαλιά με σημαντικά χρήματα.

Τα προκαθορισμένα χρήματα του Europa League

O Ολυμπιακός με την πρόκριση στους ομίλους του Europa League κλειδώνει το ποσό των 3.630.000 ευρώ. Πρόκειται για το "έπαθλο" τις UEFA προς τις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Αρχικά θα υπάρξει μια προκαταβολή 3.400.000 και το εναπομείναν ποσό των 230.000 θα καταβληθεί στο τέλος της σεζόν και μπορεί να αυξηθεί κατάτι.

Όσο προχωράει ο Ολυμπιακός στη διοργάνωση, τόσο θα αυξάνονται και τα ποσά που μπορεί να κερδίσει. Είναι τα προκαθορισμένα απ' την UEFA χρήματα, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν. Συγκεκριμένα κάθε νίκη στους ομίλους δίνει 630.000 ευρώ, ενώ κάθε ισοπαλία 210.000. Ο πρώτος κάθε ομίλου θα βάλει στα ταμεία του 1.100.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος 550.000

Όμως οι ερυθρόλευκοι κοιτάζουν όσο το δυνατόν ψηλότερα, επομένως θα πρέπει να έχουν στο νου τους, ποια είναι τα οικονομικά οφέλη για τις επόμενες φάσεις του Europa League. Αναλυτικά:

  • Πρόκριση στα νοκ-άουτ playoffs: 500.000 ευρώ
  • Πρόκριση στη φάση των 16: 1.200.000 ευρώ
  • Πρόκριση στα προημιτελικά: 1.800.000 ευρώ
  • Πρόκριση στα ημιτελικά: 2.800.000 ευρώ
  • Πρόκριση στον τελικό: 4.600.000 ευρώ

Ο νικητής του Europa League θα λάβει επιπλέον το ποσό των 4.000.000 ευρώ

Τα χρήματα του market pool και του συστήματος μετοχών

Ωστόσο, η UEFA προσφέρει κι άλλα ποσά στις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το μέγεθός του οριστικοποιείται κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων ή και μετά το τέλος τους.

Μία τέτοια πηγή εσόδων είναι το market pool, όμως είναι αδιευκρίνιστη, ειδικά από τη στιγμή που η σεζόν 2021-2022 είναι η πρώτη του νέου τριετούς κύκλου συμφωνιών της UEFA με τους τηλεοπτικούς παρόχους. Συνολικά, στις ομάδες του Europa League θα μοιραστεί το ποσό των 139.500.000 ευρώ και ο Ολυμπιακός θα εισπράξει ένα μερίδιο αντιπροσωπευτικό της τηλεοπτικής συμφωνίας που έχουν κάνει οι ελληνικοί πάροχοι, εν προκειμένω η Cosmote TV. Το ποσό που εκτιμάται ότι θα πάρει η ελληνική ομάδα από αυτήν την πηγή είναι πάνω από 3.000.000.

Μία ακόμα πηγή εσόδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι το σύστημα των μετοχών που εισήγαγε η UEFA πριν από μερικά χρόνια. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία κατατάσσει τις 32 ομάδες του Europa League με βάση την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία δεκαετία και ανάλογα τη θέση που λαμβάνουν, παίρνουν και τις αντίστοιχες μετοχές.

Φέτος, η κάθε μετοχή έχει αξία 132.000. Κατά συνέπεια, η 32η ομάδα της κατάταξης θα εισπράξει 132.000, η 31η θα εισπράξει δύο μετοχές, άρα 264.000 κ.ο.κ. Η κορυφαία ομάδα του ranking θα εισπράξει 4.224.000. Ο Ολυμπιακός θα ανήκει στις ομάδες που βρίσκονται ψηλά στη συγκεκριμένη κατάταξη (η λίστα θα επικυρωθεί όταν γίνουν γνωστές και οι 32 ομάδες), επομένως μπορεί να υπολογίζει από 3.500.000 και πάνω ως έσοδα.

Μίνιμουμ ένα ποσό πάνω από 10.000.000 ευρώ

Εάν συνυπολογίσουμε τα σίγουρα χρήματα που θα λάβει ο Ολυμπιακός απ' τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League, τότε προκύπτει ένα ποσό λίγο πάνω απ' τα 10.000.000 ευρώ. Αυτό πρέπει να θεωρείται το μίνιμουμ ποσό που θα καρπωθούν οι ερυθρόλευκοι.

Φυσικά, αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της σεζόν και η ομάδα του Πειραιά να προσθέτει ακόμη περισσότερα χρήματα στα ταμεία της με μία καλή πορεία στο Europa League.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ