ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός καθάρισε την πρόκριση και "τελειώνει" με Μανωλά

Ο Ολυμπιακός καθάρισε την πρόκριση και "τελειώνει" με Μανωλά

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την πλήρη κυριαρχία του Ολυμπιακού σε βάρος της Σλόβαν που έφερε και το άνετο 3-0, τους Βατσλίκ, Αγκιμπού, Ονιεκούρου που άρπαξαν την ευκαιρία και τις τελευταίες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το super deal με τον Κώστα Μανωλά.

Σκόνη και θρύψαλα έκανε ο Ολυμπιακός τη Σλόβαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" καθαρίζοντας την πρόκριση στους ομίλους του Europa League από το πρώτο παιχνίδι. Ο Πέδρο Μαρτίνς είδε την ομάδα του να πατάει στο δοκιμασμένο 4-2-3-1 και να πραγματοποιεί την καλύτερη φετινή της εμφάνιση, πετυχαίνοντας 3 γκολ, ενώ χάθηκαν ευκαιρίες τουλάχιστον για άλλα τόσα.

Αυτή τη φορά οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ο εαυτός τους, είχαν πλάνο, διάθεση, ρυθμό, ένταση και δεν άφησαν τους Σλοβάκους να πάρουν ανάσα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Η απόλυτη κυριαρχία τους χτίστηκε από την άμυνα, με τον Τόμας Βατσλίκ στην παρθενική του συμμετοχή να εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη και να έχει εξαιρετική συνεργασία με τους κεντρικούς του αμυντικούς.

Αλάνθαστος Σωκράτης, μαμούνι Αγκιμπού

Μπροστά του ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επέστρεψε από τα… παλιά. Πιο ελαφρύς, πιο έτοιμος, πολύ συγκεντρωμένος έβγαλε το παιχνίδι σχεδόν αλάνθαστος, λίγες ημέρες πριν συναντηθεί ξανά με τον Κώστα Μανωλά. Ο πρωταθλητής Ελλάδας μηδένισε με την εμφάνισή του τα λάθη των αναμετρήσεων με τη Λουντογκόρετς, έχοντας έναν εξαιρετικό αμυντικά Σισέ, ο οποίος χρίστηκε και σκόρερ, αλλά και δύο… Καμαρά να τους πιεις στο ποτήρι.

Η τεχνική ηγεσία δεν δίστασε να εμπιστευθεί από το ξεκίνημα του αγώνα όχι μόνο τον Μαντί Καμαρά, ο οποίος άνοιξε και το σκορ στο πρώτο μέρος με υπέροχο αριστερό πλασέ, αλλά και τον πιτσιρικά Αγκιμπού που αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά… μαμούνι. Ο πιτσιρικάς μέσος πάτησε παντού στο χώρο της μεσαίας γραμμής, βγήκε δεξιά, μπήκε στην περιοχή, πίεσε, απείλησε, ήταν σε διαρκή κίνηση, με καθαρό μυαλό και σίγουρες επιλογές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το τρίγωνο που σχημάτισαν οι δύο συμπαίκτες και φίλοι από τη Γουινέα, με τον Γιαν Εμβιλά, περιόρισε σε ρόλο κομπάρσου τη Σλόβαν, οι παίκτες της οποίας επιχείρησαν να αμυνθούν μαζικά πίσω από τη μπάλα, αλλά χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα. Με την επιθετική τριάδα (Αραμπί, Μασούρας, Βαλμπουενά), επίσης σε καλή μέρα, ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα κυρίαρχος.

Έβγαλε καλές συνεργασίες, βρήκε γκολ από δύο στατικές φάσεις, ενώ και σε ανοικτό γήπεδο, δημιουργήθηκαν 17 τελικές, 8 εντός εστίας, ενώ οι φιλοξενούμενοι έκαναν μόλις μία τελική, εκτός εστίας κι αυτή στο τελευταίο πεντάλεπτο. Η αντίδραση που έβγαλε η ομάδα του Πειραιά ήταν ανάλογη των απαιτήσεων του κόσμου της και του προπονητή της, ο στόχος της παρουσίας στους ομίλους του Europa League επετεύχθη με επίδειξη δύναμης και σταθερά υψηλή απόδοση σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια, αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά για τον Ολυμπιακό, όπως ήταν σχεδιασμένα πριν από τη σέντρα, ενώ ο κόουτς είχε την ευκαιρία να δώσει χρόνο στον ταχύτατο Ονιεκουρού που στο ανοικτό γήπεδο είναι σαΐτα, στον εξαιρετικά ώριμο Μάρκοβιτς που αντικατέστησε τον τραυματία Σισέ, ενώ προς το τέλος πήραν χρόνο και οι Μπουχαλάκης, Κούντε, Βρουσάι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μετά από αυτό το 3-0, η ρεβάνς απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα, ενώ θα είναι διαθέσιμος και ο Μπα και ο αρτίστας Ρόνι Λόπες, την ώρα που και ο Τικίνιο εξέτισε τις τρεις αγωνιστικές της περσινής του τιμωρίας. Με δύο κουβέντες, ο Ευρωπαίος Ολυμπιακός, μετά το δυσάρεστο διάλειμμα με τη Λουντογκόρετς, επέστρεψε διψασμένος, αποφασισμένος κι έτοιμος να πάει όσο μπορεί πιο ψηλά στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες για Μανωλά

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες στο μεταγραφικό μέτωπο ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ενεργοποίηση της βόμβας που ακούει στο όνομα Κώστας Μανωλάς, όπως από το βράδυ της Τρίτης 17/8 σας ενημέρωσε αποκλειστικά το SPORT24. Στο σχετικό ρεπορτάζ είχαμε αναφέρει επιγραμματικά ότι υπάρχει προφορική συμφωνία ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νάπολι γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ (λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία). Μόλις πριν από λίγες ώρες σε αυτά τα νούμερα προσέγγισε και το ρεπορτάζ της ιταλικής “RAI” που ανέφερε ότι οι “παρτενοπέι” έχουν ρίξει τις απαιτήσεις τους γύρω στα 10 εκατ. € και οι “ερυθρόλευκοι” προσφέρουν 5-6.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι δύο σύλλογοι τα έχουν βρει σε προφορικό επίπεδο, όπως τα έχει βρει και ο Ολυμπιακός με τον Κώστα Μανωλά για συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας (μέχρι το καλοκαίρι του 2026) με ετήσιες απολαβές στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο 30χρονος παίκτης, ο οποίος θα λάμβανε γύρω στα 12 εκατομμύρια αν έμενε στη Νάπολη μέχρι το τέλος του συμβολαίου του (2024), ενώ από την ομάδα του Πειραιά για μια 5ετία θα πάρει γύρω στα 10.000.000. Είναι γεγονός ότι η στάση του διεθνούς αμυντικού έχει επιδράσει καταλυτικά στην ολοκλήρωση του super deal, καθώς πιέζει καθημερινά τη διοίκηση της ομάδας του, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει μόνο Ολυμπιακό.

Ένας από τους λόγους που τον έκαναν να αποφασίσει τον επαναπατρισμό έχοντας μπροστά του άλλα τρία χρόνια συμβολαίου είναι και οι διαταραγμένες του σχέσεις με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, με τον οποίο συνεργάστηκε και στη Ρόμα. Με άλλα λόγια ούτε ο Σπαλέτι τον θέλει, ούτε ο Μανωλάς το σκέφτεται να μείνει σε μια ομάδα με έναν προπονητή που θεωρεί ότι δεν υπάρχει χημεία.

Η προκαταβολή και το μπόνους

Τι απομένει για να "κλειδώσει" 100% το deal; Το ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να πληρώσει ο Ολυμπιακός για να φέρει πίσω τον Μανωλά. Οι Ιταλοί έχοντας κάνει μεγάλο σκόντο στην πώλησή του συγκριτικά με τα χρήματα που έδωσαν πριν δύο χρόνια για να τον αποκτήσουν, θέλουν όλο το ποσό ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του, μπροστά.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ποσά πληρώνονται σε κάποιες δόσεις, ωστόσο, στη Νάπολι επιμένουν να θέλουν τα λεφτά ντούκου, αφού αποφάσισαν να τον δώσουν "κοψοχρονιά" -για τα δικά τους δεδομένα- στους "ερυθρόλευκους". Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, για τη διοίκηση του Ολυμπιακού η υπέρβαση είναι μεγάλη, καθώς το κόστος μόνο για τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας με τον διεθνή αμυντικό θα ξεπεράσει το 10άρικο…

Στα γραφεία όταν πήγε η πρόταση

Εδώ που φτάσαμε, το deal μπορεί να χαλάσει μόνο αν… τρελαθεί ένας από τους δύο προέδρους και αποσυρθεί από τη διαπραγμάτευση στις… καθυστερήσεις. Σε μια μεταγραφή ισχύει διαχρονικά το "ποτέ μη λες ποτέ", αλλά εδώ που φτάσαμε, η μεγάλη επιστροφή έχει μπει στη ευθεία και είναι μονόδρομος.

Όσο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν καν καταθέσει επίσημη πρόταση, οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως όχι μόνο έχει γίνει εδώ και μέρες, αλλά την ώρα που έφτασε στα γραφεία της Νάπολι ήταν στα γραφεία της και ο Κώστας Μανωλάς!

Επαναλαμβάνουμε ότι ένας όρος που έχει θέσει η Νάπολι είναι να πάρει ένα επιπλέον ποσό (κάτω του εκατομμυρίου) ως μπόνους αν ο Ολυμπιακός με τον Ναξιώτη αμυντικό στο ρόστερ του καταφέρει του χρόνου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League.

Έχoυν σημασία αυτές οι λεπτομέρειες, καθώς φανερώνουν τις προθέσεις και του παίκτη και του Ολυμπιακού, αλλά και την πίεση που έχει ασκηθεί στη Νάπολι, σε μια περίοδο που ο ιταλικός σύλλογος θέλει ρευστό για να κινηθεί πιο άνετα στο μεταγραφικό παζάρι. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, ο Κώστας Μανωλάς μπορεί να είναι στη Ελλάδα για να φορέσει ξανά την αγαπημένη του φανέλα ακόμη και πριν από τον επαναληπτικό με τη Σλόβαν στη Μπρατισλάβα…

Υ.Γ.: Φαβορί για να αναλάβει ρόλο team manager στον Ολυμπιακό Β’, είναι ο διεθνής πρώην αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Μανιάτης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ