ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Πώς οι νεαροί Φαντιγκά και Κίτσος κέρδισαν το εισιτήριο της Ευρώπης

Ο Φαντιγκά κατά την ανακοίνωσή του από τον Ολυμπιακό
Ο Φαντιγκά κατά την ανακοίνωσή του από τον Ολυμπιακό INTIME

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την λίστα του για τα παιχνίδια με την Αταλάντα, με τον Φαντιγκά να κερδίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στη β' λίστα κλήθηκε ο Κίτσος, μια επιλογή καθόλου τυχαία.

Η παρουσία του Κώστα Μανωλά και του Γκάρι Ροντρίγκες στην ευρωπαϊκή λίστα του Ολυμπιακού για τους αγώνες με αντίπαλο την Αταλάντα στα play-offs του Europa League ήταν “κλειδωμένες” εδώ και καιρό. Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε καταλήξει από τα μέσα Δεκεμβρίου ότι ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός θα έπαιρνε τη θέση του Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς και ο διεθνής εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι εκείνη του Αχμέντ Χασάν ο οποίος αγωνίζεται δανεικός στην Κόνιασπορ.

Κατά συνέπεια, ανοιχτή παρέμενε μόνο η τρίτη θέση στην λίστα Α´ που θα πήγαινε στην UEFA, όπως και άλλες δύο στη λίστα Β´. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ολυμπιακός είχε δικαίωμα για τρεις αλλαγές στην λίστα Α´, σε σχέση με εκείνη που είχε δηλωθεί στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Ο τρίτος τυχερός, λοιπόν, ήταν ο Μπαντιουγκού Φαντιγκά, ο οποίος κέρδισε την κούρσα από τους πιο έμπειρους Μαμαντού Κανέ, Ζοάο Καρβάλιο και Κώστα Φορτούνη.

Γιατί επίλεξε ο Πέδρο Μαρτίνς τον Γάλλο κεντρικό μεσοεπιθετικό;

Πρώτον, ο 21χρονος (γεννημένος στο Παρίσι, με ρίζες από το Μάλι) ποδοσφαιριστής, αν και προπονείται μόλις δύο εβδομάδες στο Ρέντη, κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του Πορτογάλου τεχνικού με την εικόνα του στις προπονήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως, ο ερυθρόλευκος προπονητής τον πήρε σχεδόν αμέσως στην αποστολή, έχοντας τον στον πάγκο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον χρησιμοποίησε στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκης. Ο Φαντιγκά έδειξε έτοιμος στις προπονήσεις από πλευράς φυσικής κατάστασης (κι ας μην είχε αγώνες στα πόδια του στο πρώτο μισό της περιόδου στην Παρί Σεν Ζερμέν) και προσαρμόστηκε άμεσα στο περιβάλλον του Ολυμπιακού.

Δεύτερον, ο Πορτογάλος προτίμησε τον Φαντιγκά έναντι του Κανέ, γιατί είχε πιο νωρίς τον πρώτο στη διάθεσή του και έχει σχηματίσει ήδη άποψη μέσω των προπονήσεων. Ο διεθνής με την Γουινέα μόλις χθες μπήκε για πρώτη φορά στην αποστολή του Ολυμπιακού (ήταν στον πάγκο στο ματς με τον Παναιτωλικό) και σε δύο εβδομάδες οι ερυθρόλευκοι έχουν την πρώτη αναμέτρηση με την Αταλάντα.

Θα πει κάποιος, ότι ο Κανέ είναι πιο έμπειρος και προέρχεται από γεμάτη σεζόν με την Νέφτσι Μπακού και με την Εθνική Γουινέας και θα μπορούσε να είχε πάρει εκείνος την τρίτη θέση στη λίστα, αλλά για να φτάσει ο Μαρτίνς σε αυτή την απόφαση είχε τους λόγους του. Προφανώς ήθελε να έχει στη διάθεσή του ένα επιπλέον παίκτη τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει στις θέσεις “8”, “10” και των εξτρέμ, καθώς ο Κανέ παίζει κυρίως στις “6” και “8”.

Τρίτον, ο Μπαντιουγκού κρίθηκε από τον Μαρτίνς πιο έτοιμος αγωνιστικά, τόσο από τον Καρβάλιο ο οποίος έπαιξε με τη δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού κόντρα στην Ξάνθη προκειμένου να αποκτήσει ρυθμό όσο και από τον Φορτούνη ο οποίος τώρα ετοιμάζεται να πάρει σιγά σιγά τα πρώτα λεπτά συμμετοχής μετά από τον πολύμηνο τραυματισμό του. Και

Τέταρτον, με την επιλογή του Φαντιγκά, ο Μαρτίνς είναι καλυμμένος σε περίπτωση που ο Κούντε (που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα) παραχωρηθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του από ομάδα της Τουρκίας.

Δεν έγινε τυχαία η επιλογή του Κίτσου

Σχετικά με την λίστα Β´, ο Φώτης Κίτσος και ο Θανάσης Παπαδούδης πήραν τις θέσεις των Γιώργου Σταμούλη και Νικήτα Νικόλη. Οι επιλογές αυτές μπορεί να πέρασαν στα ψιλά, αλλά σε ό,τι αφορά τον πρώτο έχει τη σημασία του.

Είναι εμφανές ότι ο Κίτσος, ο οποίος θα κλείσει τα 19 σε ενάμιση μήνα, προσπέρασε στην ιεραρχία των πλάγιων μπακ τον 21χρονο Καρμπόβνικ στην πρώτη ομάδα.

Η επιλογή του Μαρτίνς να έχει τον Κίτσο πίσω από τον Ρέαμπτσιουκ στον αγώνα με τον Παναιτωλικό (μάλιστα, χρησιμοποίησε στα τελευταία λεπτά τον αριστεροπόδαρο Έλληνα ποδοσφαιριστή) δεν ήταν τυχαία. Και ενδεχομένως ο πιτσιρικάς να είναι στον πάγκο και στον αγώνα με τον Ιωνικό.

Υπενθυμίζεται, ό,τι ο Ολυμπιακός δήλωσε στην UEFA για τους αγώνες με την Αταλάντα τους εξής:

Λίστα Α᾽: Βατσλίκ, Ανδρούτσος, Μπα, Μπουχαλάκης, Μ. Καμαρά, Α. Καμαρά, Σισέ, Φαντιγκά, Ελ Αραμπί, Κούντε, Λαλά, Μανωλάς, Μασούρας, Λόπες, Εμβιλά, Ονιεκουρού, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Ροντρίγκες, Ρέαμπτσιουκ, Τικίνιο, Τζολάκης, Βαλμπουενά και Βρουσάι.

Λίστα Β´: Καραργύρης, Παπαδούδης, Κασέμι, Κίτσος, Λιάτσος, Μαρίνος, Ντόι, Σαπουντζής, Σουρλής και Βοϊλης.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ