ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Οι εννιά διαφορετικές ενδεκάδες και οι νίκες που ψάχνει ο Κορμπεράν

Ο Κάρλος Κορμπεράν
Ο Κάρλος Κορμπεράν PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Κάρλος Κορμπεράν έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του χτισίματος του Ολυμπιακού υπό διαρκή πίεση. Το καθεστώς που λειτουργεί ο Ισπανός και οι ενδεκάδες που έχει χρησιμοποιήσει.

Γνώριζε εξ΄ αρχής ότι αναλαμβάνει δύσκολο έργο και ό,τι θα έπρεπε να δουλέψει υπό διαρκή πίεση. Άλλο όμως η πίεση και άλλο ο Κάρλος Κορμπεράν να φορτωθεί στις πλάτες του όλες τις ευθύνες στον Ολυμπιακό.

Ο Ισπανός τεχνικός παράλαβε μία ομάδα πληγωμένη αγωνιστικά και ψυχολογικά μετά την ήττα και τον αποκλεισμό των ερυθρόλευκων από τη Μακάμπι Χάιφα στο Champions League και, έστω με μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, οδήγησε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ο 39χρονος προπονητής πήρε μία ομάδα στα χέρια του, της οποίας δεν έκανε ο ίδιος την καλοκαιρινή προετοιμασία, δεν είχε επιλέξει εκείνος τους παίκτες στις μεταγραφές και δεν είχε τον χρόνο να δουλέψει όπως θα ήθελε στις προπονήσεις, καθώς ο Ολυμπιακός έχει επίσημο αγώνα κάθε τρεις - τέσσερις ημέρες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι δεν έχει συμπληρώσει ακόμη ούτε ενάμιση μήνα στην πειραϊκή ομάδα.

Το καθεστώς λειτουργίας του Κορμπεράν

Ποιο είναι το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί ο Κορμπεράν τις τελευταίες 43 ημέρες;

Πρώτο, έπρεπε εν μέσω επίσημων αγώνων να μάθει τους παίκτες, να ασχοληθεί με το ποιοι χρειάζεται να παραμείνουν στο ρόστερ, ποιοι να παραχωρηθούν δανεικοί και ποιοι από τους κομμένους ποδοσφαιριστές να ενεργοποιηθούν πάλι.

Δεύτερο, δεν μπορούσε και δεν μπορεί μέχρι τώρα να κάνει τις προπονήσεις που θέλει για δύο λόγους: Ο ένας είναι πως δεν μπορεί να ανεβάσει την ένταση, φοβούμενος μήπως προκύψουν και άλλοι μυϊκοί τραυματισμοί μετά την προετοιμασία που έκανε ο Μαρτίνς. Ο άλλος είναι ότι με παιχνίδια ανά τρεις μέρες το πρόγραμμα είναι διαφορετικό.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα με τη Ναντ τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, η αποστολή επέστρεψε από τη Γαλλία ξημερώματα Παρασκευής, οι παίκτες έπρεπε να κάνουν χαλάρωμα, ενώ το Σάββατο έβγαλε αποστολή για το ματς της Κυριακής με τον Βόλο.

Τρίτο, προσπαθεί να περάσει στους παίκτες, μέσω των προπονήσεων, τις ιδέες του και τον τρόπο που θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός, για να γίνει πιο γρήγορος, πιο πιεστικός, πιο επιθετικός και αποτελεσματικός.

Τέταρτο, όπως ο Ισπανός προσπαθεί να μάθει τους ποδοσφαιριστές και τι μπορεί να δώσει ο κάθε ένας, έτσι και οι τελευταίοι θέλουν και εκείνοι τον χρόνο τους για να μάθουν τα “θέλω” και το στυλ προπόνησης του επικεφαλής της ερυθρόλευκης τεχνικής ηγεσίας.

Πέμπτο, ο τεχνικός της πειραϊκής ομάδας δεν είχε τον χάρτη μπροστά του ολοκληρωμένο. Κάθε εβδομάδα έρχονταν ένας – δύο καινούργιοι παίκτες, τους οποίους δεν είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει σε φιλικά παιχνίδια δίνοντάς τους χρόνο προσαρμογής, αλλά ρίχνοντάς τους αμέσως στα βαθιά.

Παράλληλα, έβλεπε να είναι εκτός λόγω τραυματισμών ο Βρσάλικο, ο Παπασταθόπουλος, ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ενώ να θυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός πήγε στη Γαλλία χωρίς τον Εμβιλά και τον Ίνμπομ Χουάνγκ.

Και έκτο, έχοντας να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να πάρει και τα αποτελέσματα που θέλουν οι ερυθρόλευκοι -η συγκομιδή του μέχρι τώρα είναι δύο νίκες, έξι ισοπαλίες και μία ήττα.

Ο Κορμπεράν έχει κάνει λάθη, αλλά έχει και ελαφρυντικά

Ο ερυθρόλευκος τεχνικός έχει κάνει λάθη, αλλά έχει και πολλά ελαφρυντικά. Πως μπορεί να κριθεί όμως, μόλις μετά από ενάμιση μήνα σε ένα τόσο δύσκολο πάγκο σαν αυτό του Ολυμπιακού, έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω; Η πίεση είναι αφόρητη.

Αυτό που ενδεχομένως χρειάζεται να κάνει ο Κορμπεράν στο εξής είναι να μοιράσει ξεκάθαρους ρόλους και να καταλήξει σε έναν κορμό, προκειμένου ο Ολυμπιακός να αποκτήσει ομοιογένεια. Στα εννέα παιχνίδια του στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας, ο Ισπανός έχει παρατάξει σε όλα διαφορετική ενδεκάδα. Και σε ορισμένα εξ΄ αυτών έχει προχωρήσει σε μεγάλο rotation.

Θα πει κάποιος, αφού έρχονταν συνεχώς καινούργιοι παίκτες, λογικό ήταν να υπάρχουν αλλαγές ώστε να μπουν και εκείνοι στην εξίσωση. Στην παρούσα φάση, πάντως, ο ερυθρόλευκος προπονητής πρέπει να εστιάσει στο αποτέλεσμα και σε αυτούς που μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από νίκες, προκειμένου να βγει η πειραϊκή ομάδα από αυτή την κατάσταση.

Οι ενδεκάδες που έχει χρησιμοποιήσει ο Κορμπεράν

Ας δούμε, όμως, τις ενδεκάδες και τις αλλαγές που έχει κάνει ο Ισπανός από παιχνίδι σε παιχνίδι μέχρι σήμερα στους αγώνες των ερυθρόλευκων:

Ο Κορμπεράν κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με την Σλόβαν Μπρατισλάβας, στο Καραϊσκάκης (1-1) στις 4 Αυγούστου. Παρέλαβε μία ομάδα που προερχόταν υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς από το 0-4 από την Μακάμπι Χάιφα και ο Ισπανός προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές στην ενδεκάδα.

Οι Παπασταθόπουλος, Άβιλα, Εμβιλά και Κούντε πήραν τις θέσεις των Μανωλά, Βρσάλικο, Μπουχαλάκη και Κανέ. Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς με τους Σλοβάκους (σε σύστημα 4-3-3) ήταν η ακόλουθη: Βατσλίκ, Άβιλα, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μ. Καμαρά, Κούντε, Ζινκερνάγκελ, Μασούρας, Τικίνιο.

Στον αγώνα ρεβάνς με την Σλόβαν Μπρατισλάβας (2-2, πεν. 5-6), ο Κορμπεράν επίλεξε σχήμα 4-2-3-1 και έκανε τρεις αλλαγές στο αρχικό σχήμα (ξεκίνησαν οι Μπα, Ραντζέλοβιτς και Ελ Αραμπί αντί των Παπασταθόπουλου, Μ. Καμαρά και Τικίνιο). Η ενδεκάδα των ερυθρόλευκων ήταν η εξής: Βατσλίκ, Άβιλα, Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Ραντζέλοβιτς, Ζινκερνάγκελ, Μασούρας, Ελ Αραμπί.

Στο πρώτο παιχνίδι της πειραϊκής ομάδα με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λεμεσού (1-1), στην Κύπρο, ο Ισπανός τεχνικός διατήρησε το ίδιο σύστημα (4-2-3-1), αλλά έκανε μία αλλαγή στην ενδεκάδα (ο Ίνμπομ Χουάνγκ αντί του Μασούρα): Βατσλίκ, Άβιλα, Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Ραντζέλοβιτς, Ίνμπομ Χουάνγκ, Ζινκερνάγκελ, Ελ Αραμπί.

Ακολούθησε ο αγώνας της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Καραϊσκάκης (2-0). Εκεί, ο Κορμπεράν προχώρησε σε οκτώ αλλαγές στον αρχικό σχήμα (4-2-3-1), σε σχέση με το ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Οι Ανδρούτσος, Μανωλάς, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Μ. Καμαρά, Βαλμπουενά, Ντε λα Φουέντε και Χασάν πήραν τις θέσεις των Άβιλα, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Ζινκερνάγκελ, Ίνμπομ Χουάνγκ και Ελ Αραμπί. Η ενδεκάδα: Βατσλίκ, Ανδρούτσος, Μανωλάς, Σισέ, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Μ. Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Βαλμπουενά, Ντε λα Φουέντε, Χασάν.

Στο δεύτερο ματς με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο Νέο Φάληρο (1-1, πεν. 4-2), ο 39χρονος τεχνικός προχώρησε σε εννέα αλλαγές (4-2-3-1), σε σχέση με το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα (Άβιλα, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μασούρας, Ίνμπομ Χουάνγκ, Ζινκερνάγκελ, Ελ Αραμπί αντί των Ανδρούτσου, Μανωλά, Κούτρη, Μπουχαλάκη, Μ. Καμαρά, Ραντζέλοβιτς, Βαλμπουενά, Ντε λα Φουέντε, Χασάν) και μία σε ό,τι αφορά το πρώτο με την κυπριακή ομάδα: Βατσλίκ, Άβιλα, Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μασούρας, Ίνμπομ Χουάνγκ, Ζινκερνάγκελ, Ελ Αραμπί.

Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Αστέρα, στην Τρίπολη για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος (0-0), ο Κορμπεράν, που διατήρησε το 4-2-3-1, έκανε μία αλλαγή (Ραντζέλοβιτς αντί Κούντε) στην ενδεκάδα: Βατσλίκ, Άβιλα, Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Ραντζέλοβιτς, Μασούρας, Ζινκερνάγκελ, Ελ Αραμπί.

Στη συνέχεια, οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν τον Ιωνικό στο Νέο Φάληρο (3-1), έχοντας το ίδιο σύστημα (4-2-3-1) και πέντε αλλαγές στο αρχικό σχήμα (οι Μανωλάς, Μπουχαλάκης, Ντε λα Φουέντε, Μπιέλ και Ουί Τζο Χουάνγκ πήραν τις θέσεις των Σισέ, Εμβιλά, Ραντζέλοβιτς, Ζινκερνάγκελ, Ελ Αραμπί). Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους Βατσλίκ, Άβιλα, Μανωλά, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκη, Ίνμπομ Χουάνγκ, Μασούρα, Ντε λα Φουέντε, Μπιέλ, Ουί Τζο Χουάνγκ.

Έπειτα, ο Ολυμπιακός έπαιξε με την Ναντ στη Γαλλία (1-2), στο οποίο ο Ισπανός διαφοροποίησε το σχήμα σε 3-4-3 που εξελίχθηκε σε 5-4-1, προχωρώντας σε τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα (Σισέ, Ρέτσος και Κούντε αντί των Μπα, Ίνμπομ Χουάνγκ, Ντε λα Φουέντε): Βατσλίκ, Ρέτσος, Μανωλάς, Σισέ, Άβιλα, Μπουχαλάκης, Κούντε, Ρέαμπτσιουκ, Μασούρας, Μπιέλ, Ουί Τζο Χουάνγκ.

Και την περασμένη Κυριακή, στον αγώνα με τον Βόλο (1-1), ο Κορμπεράν επέστρεψε στο 4-2-3-1 κάνοντας έξι αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Οι Βρσάλικο, Παπασταθόπουλος, Μπα, Εμβιλά, Μπόουλερ και Βαλμπουενά πήραν τις θέσεις των Άβιλα, Μανωλά, Σισέ, Μπουχαλάκη, Ρέτσου και Μπιέλ). Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Βατσλίκ, Βρσάλικο, Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μπόουλερ, Μασούρας, Βαλμπουενά, Ουί Τζο Χουάνγκ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ