FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η μικρότερη απειλή και οι εννιά παίκτες κάτω από τη σέντρα

Ολυμπιακός: Η μικρότερη απειλή και οι εννιά παίκτες κάτω από τη σέντρα

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την ελάχιστη απειλή του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο και την πορεία της επίθεσης των ερυθρόλευκων από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.

Το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό έληξε χωρίς σκορ, χωρίς ευκαιρίες, χωρίς τελικές στην εστία, χωρίς θέαμα, χωρίς καν σημεία τριβής και έντασης.

Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν τη νέα εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ και με το 0-0 στη Λεωφόρο παρέμειναν στο +9 από τη 2η θέση, που πλέον ανήκει στον ΠΑΟΚ.

Η μικρότερη απειλή, χωρίς σουτ εντός περιοχής

Σ'αυτή τη λευκή ισοπαλία, ο Ολυμπιακός παρουσίασε το πιο παθητικό πρόσωπο που έχουμε δει από το καλοκαίρι του 2019. Δείτε στο widget της Opta τις τελικές και τα expected goals από το 0-0.

Οι επιθετικές επιδόσεις των ερυθρόλευκων προφανώς και συνιστούν αρνητικά ρεκόρ. Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν είχε μόλις 0.09 xG στα 89 ματς που έχει δώσει για τη Super League Interwetten τις προηγούμενες δύο σεζόν και τη φετινή.

Από το καλοκαίρι του 2019, ο Ολυμπιακός ποτέ δεν έχει κάνει μόλις δύο τελικές και ποτέ δεν έχει μείνει χωρίς τελική εντός περιοχής.

Εννιά παίκτες κάτω από τη σέντρα

Και μπορούμε με ασφάλεια να εικάσουμε πως δύσκολα μπορεί να βρεθεί αγώνας των ερυθρόλευκων με τόσο παθητική στάση. Δείτε στο widget της Opta τον χώρο των ενεργειών κάθε παίκτη και τις πάσες που άλλαξαν μεταξύ τους.

Οι οκτώ από τους δέκα παίκτες μπροστά από τον Βατσλίκ είχαν τον μέσο χώρο των ενεργειών τους κάτω από τη σέντρα. Ο Λόπες ίσα που πέρασε τη γραμμή και ο Τικίνιο ήταν ο μοναδικός εμφανώς προωθημένος.

Η επίθεση του Ολυμπιακού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση

Η εικόνα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι ήταν πρωτοφανώς παθητική. Όχι όμως πως αυτή η απουσία απειλής ήρθε σε ένα διάστημα που οι ερυθρόλευκοι πετούν φωτιές επιθετικά.

Το αντίθετο. Η επίθεση των ερυθρόλευκων βρίσκεται σε σταθερή πτώση από την αρχή της σεζόν. Όχι το πόσα γκολ βάζουν, αλλά το πόσο απειλούν την αντίπαλη εστία.

Δείτε στο επόμενο γράφημα την πορεία της επίθεσης του Ολυμπιακού από την αρχή της σεζόν 2019-20 μέχρι και σήμερα.

Η καμπύλη δείχνει τα xGoals του Ολυμπιακού σε κυλιόμενο μέσο όρο έξι αγώνων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, χωρίς δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται τα playoffs

Η πορεία της επιθετικής απειλής του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Η πορεία της επιθετικής απειλής του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα

Η επιθετική απειλή του Ολυμπιακού δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν. Σταθερά, από την αρχή της σεζόν, η ομάδα του Μαρτίνς απειλεί πολύ λιγότερο από τα δικά της στάνταρ.

Και στα τελευταία έξι παιχνίδια αυτός ο μέσος όρος έχει κατρακυλήσει, αφού προστέθηκε και το ματς της Λεωφόρου, εκεί που ο Ολυμπιακός έχει μόνο δύο σουτ κι αυτά πολύ έξω από την περιοχή.

Δεν λείπει η αποτελεσματικότητα, αλλά η απειλή

Δεν είναι λοιπόν πως στον Ολυμπιακό λείπει η αποτελεσματικότητα, δεν είναι αυτός είναι ο λόγος που έχουν δύο σερί 0-0. Αυτό που τους λείπει είναι η απειλή που είχαν ως η σταθερά Νο1 επίθεση του πρωταθλήματος.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν χάσει αυτή τη θέση, γιατί έχουν πτώση σε πάρα πολλούς τομείς, όπως είδαμε αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα. Φέτος η πιο απειλητική ομάδα είναι η ΑΕΚ, που έχει βέβαια τεράστια αμυντικά προβλήματα.

Μεγάλη τύχη τα προβλήματα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ

Κι αυτή είναι η μεγάλη τύχη του φετινού Ολυμπιακού. Η ομάδα του Μαρτίνς έχει τεράστια πτώση και το γεγονός πως είναι αήττητη συνιστά κατόρθωμα.

Οι ερυθρόλευκοι είναι όμως και τυχεροί. Φέτος που είναι τόσο πεσμένοι σταθερά από την αρχή της σεζόν, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ "αποφάσισαν" να κάνουν το ίδιο.

Οι άμεσοι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν για να εκμεταλλευτούν την πτώση των πρωταθλητών, αλλά τους μιμήθηκαν. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι μέχρι στιγμής χειρότεροι από πέρυσι, ανήμποροι να "πατήσουν" πάνω στα θέματα του Ολυμπιακού και να του βάλουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήμα.

Η μοναδική ομάδα με εμφανή βελτίωση είναι ο Παναθηναϊκός. Ομάδα που όμως είχε πέρυσι τεράστια απόσταση από το να κάνει πρωταθλητισμό: όσο βελτιωμένο κι αν είναι το τριφύλλι, δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον Ολυμπιακό.

Δύσκολα στους πεσμένους ερυθρόλευκους θα μπορούσαν να βάλουν μόνο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Μέχρι στιγμής οι δύο Δικέφαλοι έχουν δικά τους μεγάλα προβλήματα κι αυτή είναι η μεγάλη τύχη του Μαρτίνς, σε μια πολύ δύσκολη σεζόν για εκείνον.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ