FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ νόμιζε ότι βελτιώθηκε, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ

Ο Όγκνιεν Βράνιες
Ο Όγκνιεν Βράνιες EUROKINISSI SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την ΑΕΚ που όχι μόνο δεν παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά έχει και χειρότερη εικόνα ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Αραούχο, Βράνιες, Τσούμπερ, Άμραμπατ, Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ πήρε κι άλλους το καλοκαίρι, αλλά αυτή η πεντάδα μεταγραφών ήταν ο βασικός λόγος αισιοδοξίας.

Κανείς δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι σίγουρος για το τι θα πετύχει η Ένωση στο χορτάρι, αλλά η μίνιμουμ εκτίμηση ήταν πως η φετινή ΑΕΚ θα είναι καλύτερη από πέρυσι.

Πέρασαν 15 αγώνες πρωταθλήματος και η χειρότερη είδηση δεν είναι ούτε η εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ούτε το -11 από τον Ολυμπιακό.

Χειρότερη από πέρυσι και πρόπερσι

Το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι πως δεν είναι καλύτερη από πέρυσι. Ούτε στην αρχή με τον Μιλόγεβιτς, ούτε με τον Γιαννίκη, ούτε όταν κάνει σερί νίκες, ούτε όταν δεν παίρνει αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή είναι χειρότερη, πολύ.

Όσοι διαβάσατε την ανάλυση του 1ου γύρου της Super League Interwetten με τα στοιχεία της Opta / Stats Perform θα ξέρετε ήδη για τι μιλάμε, αλλά πάμε να εστιάσουμε στο τι συμβαίνει στην ΑΕΚ φέτος.

Ποια βελτίωση με τέτοια αμυντική λειτουργία;

Ξεκινάμε από τα βασικά και την εικόνα στην επίθεση και στην άμυνα. Στο πρώτο γράφημα έχουμε τις φετινές επιδόσεις της ΑΕΚ σε xGoals Υπέρ και xGoals Κατά, το πόσο απειλεί δηλαδή και πόσο απειλείται.

Οι κόκκινες μπάρες είναι η σεζόν 2019-20, οι μπλε μπάρες είναι η περσινή και οι γκρι το τι γίνεται φέτος.

Οι φετινές επιδόσεις της ΑΕΚ στη Super League Interwetten σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι
Οι φετινές επιδόσεις της ΑΕΚ στη Super League Interwetten σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι

Βελτίωση; Ποια βελτίωση; Στην επίθεση η ΑΕΚ μπορεί να έχει καλύτερους παίκτες, αλλά στην ουσία είναι σταθερά στα ίδια. Από 1.30 του 2019-20, στο 1.29 πέρυσι, στο 1.27 φέτος.

Σταθερή επίθεση, τραγωδία στην άμυνα. Από το περσινό 0.72 στα xGoals Κατά, η ΑΕΚ φέτος δέχεται κατά μέσο όρο 1.09 xGoals. Όπως είδαμε και στην ανάλυση του πρώτου γύρου, μόνο ο Ατρόμητος και ο Βόλος έχουν χειρότερη επίδοση φέτος.

Και κάπως έτσι, η ΑΕΚ του 2019-20 είχε 0.51 στη διαφορά των xGoals, πέρυσι ανέβηκε λίγο στο 0.56 και φέτος είναι στο 0.16. Ποια βελτίωση έχει μια ομάδα που κατά μέσο όρο είναι μόλις 0.16 xGoals καλύτερη από τον αντίπαλό της στα εγχώρια παιχνίδια;

Το πάρτι των αντιπάλων στις μεγάλες ευκαιρίες

Το πρόβλημα είναι εμφανώς αμυντικό και δεν μιλάμε για τα γκολ που δέχεται η ΑΕΚ, αλλά για το πόσο απειλείται σταθερά από τους αντιπάλους της. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν εστιάσει κανείς περισσότερο στο τι συμβαίνει στην αμυντική της λειτουργία.

Δείτε στο επόμενο γράφημα τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι ομάδες μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι ομάδες μέχρι σήμερα στη Super League Interwetten σύμφωνα με την Opta
Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι ομάδες μέχρι σήμερα στη Super League Interwetten σύμφωνα με την Opta

Ναι, η ΑΕΚ είναι στην πρώτη θέση, μαζί με τον Ατρόμητο, τη χειρότερη ομάδα της Super League Interwetten μέχρι τώρα. Η Ένωση έχει "προλάβει" να δεχθεί 22 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ στα 15 παιχνίδια που έχει δώσει.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν σκεφτεί κανείς δύο πράγματα. Πρώτον, η ΑΕΚ δέχθηκε 22 μεγάλες ευκαιρίες σε όλη την κανονική περίοδο του 2019-20, δηλαδή επέτρεψε σε 26 ματς όσες έχει επιτρέψει φέτος σε 15.

Δεύτερον, η Ένωση ταυτόχρονα είναι και τυχερή. Από αυτές τις 22 μεγάλες ευκαιρίες έχει δεχθεί "μόνο" έξι γκολ. Με μια μέση αποτελεσματικότητα, η ΑΕΚ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει φάει άλλα 2-3 γκολ σε αυτές τις μεγάλες ευκαιρίες.

Υποφέρει στο αμυντικό transition

Πάμε να δούμε και το πως. Πώς απειλείται τόσο πολύ η ΑΕΚ; Η λιτή απάντηση είναι "τρέχοντας και δεν φτάνοντας". Δείτε στο επόμενο γράφημα τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι ομάδες από άμεσες επιθέσεις: άμεση επίθεση σύμφωνα με την Opta είναι όταν η μπάλα μεταφέρεται γρήγορα κάτω από τη σέντρα στην επίθεση και οδηγεί είτε σε τελική προσπάθεια είτε σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Οι φάσεις που έχουν δεχθεί οι ομάδες της Super League Interwetten από άμεσες επιθέσεις
Οι φάσεις που έχουν δεχθεί οι ομάδες της Super League Interwetten από άμεσες επιθέσεις

Η ΑΕΚ έχει δεχθεί 29 φάσεις από άμεσες επιθέσεις σ'αυτά τα 15 παιχνίδια του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα. Μόνο ο Ιωνικός που ανέβηκε μετά από 14 χρόνια έχει πάει χειρότερα, που έχει δεχθεί μία παραπάνω.

Εδώ μπορεί κανείς να θυμηθεί και φάσεις. Το γκολ που έδωσε τη νίκη στον ΟΦΗ, το πρώτο γκολ του Ελ Αραμπί στο ντέρμπι, το 2-1 του Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

Όταν η ΑΕΚ είναι ψηλά στο γήπεδο, ο αντίπαλος μπορεί να απειλήσει, είτε αν τρέξει κάθετα το γήπεδο, είτε αν με βαθιά μπαλιά μεταφέρει την μπάλα μπροστά.

Στελέχωση στο δίδυμο των στόπερ

Ποιος από τους Βράνιες - Τζαβέλλα που ξεκίνησαν τη σεζόν ως βασικοί νιώθει άνετα ψηλά στο γήπεδο και μπορεί να αμυνθεί σε μεγάλους χώρους; Μπορεί να το κάνει ο Μήτογλου στα 22 του, που τον έβαλε ο Γιαννίκης για να προσθέσει ύψος;

Κι αλίμονο βέβαια αν σκεφτεί κανείς πως η λύση για την ΑΕΚ είναι να πέφτει χαμηλά στο γήπεδο. Το έκανε στα δύο νικηφόρα ντέρμπι με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό.

Για να έρθουν οι νίκες έπρεπε οι αντίπαλοι να χάσουν ευκαιρίες στη μικρή περιοχή. Η ΑΕΚ δεν έχει αμυντική ασφάλεια στο γήπεδο, είτε όταν επιτίθεται, είτε όταν αμύνεται μαζικά.

Αυτό είναι το Νο1 πρόβλημα για τον Γιαννίκη, εκείνος γνωρίζει πως μπορεί να το λύσει. Μεγαλύτερη πίεση στο κέντρο; Μεταγραφές στην άμυνα; Ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα για να μείνει ο αντίπαλος χαμηλά;

Το χορτάρι θα μας δώσει τις απαντήσεις. Μέχρι τότε, οι πρώτες 15 αγωνιστικές λένε πως μπορεί να πήρε Αραούχο, Βράνιες, Τσούμπερ, Άμραμπατ, Στάνκοβιτς, αλλά η ΑΕΚ είναι χειρότερη από πέρυσι.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ