ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο σεισμός Μαρινάκη που ταρακούνησε τον Ρέντη και εκτόξευσε τον Ολυμπιακό

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με Μοντεστό, Καρεμπέ και Μαρτίνς
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με Μοντεστό, Καρεμπέ και Μαρτίνς 24MEDIA CREATIVE TEAM

Το SPORT 24 γυρίζει το χρόνο στις 2 Απρίλη του 2018 όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης σήκωσε μποφόρ στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη προειδοποιώντας τους παίκτες ότι “θα σας διώξω όλους” και το έκανε, αλλάζοντας τα πάντα. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια, αλλά λίγοι θα το θυμούνται. Η 2η μέρα του Απρίλη του 2018 ίσως να μη φέρνει κάτι ιδιαίτερο στη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού, αλλά αποτέλεσε ορόσημο για την ομάδα και το σύλλογο σε όλα τα επίπεδα.

Ήταν μια σεζόν (2017-2018) που σχεδόν τίποτα δεν πήγε καλά για το κλαμπ σε αγωνιστικό επίπεδο. Ήταν η χρονιά που ακολούθησε την κατάκτηση των 7 σερί τίτλων, οι οποίοι, όμως, δεν έγιναν 8, ώστε να σπάσουν οι "ερυθρόλευκοι" το δικό τους μοναδικό ρεκόρ σερί κατακτήσεων.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ήταν η σεζόν που ξεκίνησε με προπονητή τον Μπέσνικ Χάσι και την ΠΑΕ να έχει καταβάλει τα περισσότερα ίσως χρήματα από κάθε άλλη σεζόν της δεκαετίας, προκειμένου να του υλοποιήσει όλες τις επιθυμίες. Στόχος; Να μπορέσει η ομάδα να μπει στους ομίλους του Champions League. Επετεύχθη, αλλά ήταν και ο μοναδικός. Στα δύο παιχνίδια με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, οι “ερυθρόλευκοι” χωρίς να πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης προκρίθηκαν με σχετική άνεση. Ζορίστηκαν λίγο περισσότερο με αντίπαλο την κροατική Ριέκα, αλλά η διαφορά επιπέδου ήταν εμφανής και το εισιτήριο της πρόκρισης σφραγίστηκε με δύο νίκες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ρόστερ της ομάδας του Πειραιά εκείνη την περίοδο εντάχθηκαν και μάλιστα με μεταγραφή, όχι ως ελεύθεροι, παίκτες επιπέδου Καρσελά, Οφόε, Ζιλέ, Εμενίκε, Βούκοβιτς, Προτό, Ένγκελς (σ.σ. αποκτήθηκε ως αντί-Ρέτσος με αντάλλαγμα 6 εκατομμύρια ευρώ), ενώ συνολικά δαπανήθηκαν περισσότερο από 20 εκατομμύρια για αγορές και συμβόλαια.

Η καλή αρχή, ωστόσο, δεν είχε καμία σχέση με τη συνέχεια. Η ομάδα παρά τις εντυπωσιακές προσθήκες, παρουσίασε εικόνα περιοδεύοντος θιάσου, στα ματς των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πήρε όλο κι όλο έναν βαθμό, εντός έδρας με τη Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ ο Χάσι είχε ήδη αντικατασταθεί από τον Τάκη Λεμονή, έπειτα από 109 ημέρες παραμονής στον πάγκο της ομάδας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στα παιχνίδια πρωταθλήματος, με τον τίτλο τελικά να χάνεται από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό εκείνης της σεζόν να αλλάζει συνολικά τέσσερις προπονητές! Τον Λεμονή διαδέχθηκε μετά από 102 ημέρες, ο Ισπανός Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος κάθισε στον πάγκο κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ η σεζόν έκλεισε με υπηρεσιακό τεχνικό τον Χρήστο Κόντη, για τέσσερα όλο κι όλα παιχνίδια.

Τη 2η μέρα του Απρίλη, λοιπόν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε την εμφάνισή του στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε. Από το στόμα του εκτοξεύθηκαν κεραυνοί. Τα λόγια του προκάλεσαν πολλά μποφόρ στο λιμάνι του Πειραιά.

"ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ"

"Στη ζωή μου έχω μάθει να δημιουργώ. Θα τα χτίσω όλα απ' την αρχή. Ο Ολυμπιακός θα γίνει η ομάδα που ονειρευόμαστε. Αρκετά σας ανέχτηκα και εγώ και ο κόσμος. Να φύγετε σήμερα και να συνεχίσετε τις διακοπές σας.

Εγώ στη ζωή μου δεν έχω φοβηθεί ποτέ τίποτα. Κάθε μέρα χτίζω και συνθέτω κάτι καινούργιο, με επιτυχία, οπότε κανένα πρόβλημα. Όλα απ' την αρχή! Με έχετε κάνει και εμένα, όπως και τον κόσμο μας, να σιχαίνομαι να βλέπω τη μεγάλη μου αγάπη…", ήταν τα πρώτα που δεν επέτρεψαν την παραμικρή παρερμηνεία. Το μήνυμα δεν μπορούσε να γίνει πιο σαφές, αλλά υπήρξε και συνέχεια:

"Πρόστιμο 400.000 ευρώ σε όλους σας κι όλα αυτά τα λεφτά θα πάνε στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, γιατί εκεί οι αθλητές που ζουν με τα λίγα, αγαπούν τον θρύλο και τον κόσμο του πολύ περισσότερο απ' ό,τι εσείς... Να φύγετε λοιπόν από τώρα και να συνεχίσετε κάποιοι τις διακοπές σας. Εμείς το σίγουρο είναι ότι θα σταματήσουμε να σας χαϊδεύουμε και να σας πληρώνουμε, χωρίς να προσφέρετε.

Από εδώ και πέρα, θα παίξουμε τα παιχνίδια με την Κ20 και ελάχιστους από εσάς. Με όσους αγαπούν την ομάδα και με τα παιδιά της ακαδημίας. Και θα αρχίσουμε το χτίσιμο της επόμενης σεζόν άμεσα.

Τα έχετε όλα, δεν σας λείπει τίποτα και δεν δείχνετε κανένα σεβασμό! Τα σπίτια και τα αυτοκίνητα σας νοιάζουν, όχι ο σύλλογος. Γι' αυτό όταν ξαναέρθω δεν θέλω να δω ούτε τα σκυλιά απ' έξω. Μόνο τους τίμιους που ματώνουν εδώ κάθε μέρα. Μόνο όσους αγαπούν και σέβονται τον σύλλογο".

"ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΑΣ ΔΙΩΞΑΤΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ"

Ο ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού, κατέληξε λέγοντας: "Μας έχετε σπάσει τα νεύρα. Νευριάζουν ακόμα και αυτοί που δεν πατάνε στο γήπεδο και δεν πληρώνουν εισιτήριο. Φανταστείτε εμένα που πληρώνω πλουσιοπάροχα όλους εσάς, που πληρώνω εκατομμύρια για να έχετε μία καθημερινότητα που θα είναι μόνο ποδόσφαιρο, που σας δίνω τα πάντα. Για να με βρίζουν και από πάνω.

Με τη συμπεριφορά σας διώξατε τρεις προπονητές. Ο ένας δεν σας έκανε για την προπόνηση, ο άλλος λέγατε δεν είχε πειθαρχία. Τρεις προπονητές πλήρωσαν αυτά που λέγατε εσείς στους ανθρώπους της ομάδας και αποδείχθηκε τελικά ότι η ευθύνη ήταν δική σας.

Όσο κοστίζει ένας παίκτης της ομάδας, παίρνει όλος ο Λεβαδειακός και όσο δύο όλος ο Παναθηναϊκός. Και με πενταπλάσιο μπάτζετ από την ΑΕΚ έχετε αυτή την εικόνα. Ως εδώ όμως. Τελείωσε. Δεν μπορεί η μακράν πιο ακριβοπληρωμένη ομάδα να έχει αυτή την εικόνα".

ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ακόμη πιο σημαντικό κι από τα λόγια που έσταζαν… φαρμάκι ήταν ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ, δεν τα είπε απλά για να τα πει. Είχε αποφασίσει καιρό πριν κάθε του κίνηση. Είχε προγραμματίσει τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν είναι τυχαίο ότι μία εβδομάδα μετά από εκείνη την επίσκεψη κι ενώ η σεζόν ήταν ακόμη σε εξέλιξη, η ΠΑΕ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνς. Του προπονητή που παραμένει ακόμη στο τιμόνι του κλαμπ, ολοκληρώνοντας την τρίτη του σεζόν, ενός κόουτς που άρπαξε την ευκαιρία κι έχτισε από την αρχή τον νέο Ολυμπιακό.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Έναν περίπου μήνα αργότερα και με την εικόνα της ομάδας να μην αλλάζει, υπήρξε νέο χτύπημα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ένα μήνυμα που ουσιαστικά σηματοδότησε την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Είχε προηγηθεί ντροπιαστική ήττα από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα με σκορ 3-0, για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

"Κανονικά έπρεπε αντί να γυρίσετε να μείνετε όλοι εκεί, διότι δεν μπορεί να είστε παίκτες του Ολυμπιακού εσείς... Αντί να σας πούμε καλές διακοπές, θα σας πούμε να πάτε να πνιγείτε. Και ισχύει για όλους σας. Παίκτες και προπονητές. Δεν κάνετε ούτε για χαρτιά υγείας στο Ρέντη και δεν φταίει κανένας άλλος, φταίω εγώ που σας πήρα και σας χρυσοπληρώνω".

Ο Πέδρο Μαρτίνς υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια και πήρε τα κλειδιά του μαγαζιού με την εντολή να χτίσει κάτι φρέσκο με νέα παιδιά, ταυτότητα στο γήπεδο και ισχυρό ελληνικό κορμό. Ο σεμνός και ταπεινός Πορτογάλος χωρίς το σπουδαίο βιογραφικό και με προϋπηρεσία σε ομάδες επιπέδου Μαρτίμο, Ρίο Άβε και Γκιμαράες, πήρε στα χέρια του το καράβι μέσα στη φουρτούνα, έκανε όσα του ζητήθηκαν κι ακόμη περισσότερα, με μπάτζετ μικρότερο από των προκατόχων του.

Επένδυσε σε νέα παιδιά όπως ο Μπουχαλάκης, ο Τσιμίκας, ο Κούτρης, ο Καμαρά, ο Σισέ, διάλεξε παίκτες από την πατρίδα του και την Ιβηρική γενικότερα όπως ο Ποντένσε, ο Σα, ο Γκιλιέρμε και με την αμέριστη βοήθεια της διοίκησης που τον φλέρταρε έναν χρόνο μέχρι να τον πείσει, τείνει να γίνει ο μακροβιότερος κόουτς στον πάγκο του συλλόγου. Ήδη έχει καθοδηγήσει την ομάδα σε 151 αγώνες, με τους κερδισμένους βαθμούς ανά ματς σε όλες τις διοργανώσεις να φτάνουν το Μ.Ο. στο 2.21.

Από εκείνο το καλοκαίρι της μεγάλης αλλαγής που απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 25 ποδοσφαιριστές μεταξύ των οποίων οι Οφόε, Ζιλέ, Ρομαό, Καρσελά, Τζούρτζεβιτς, Χατζισαφί, Μάριν, Ζιλέ, Μποτία, Αντρέ Μαρτίνς, Ανσαριφάρντ, η ΠΑΕ και δη ο Βαγγέλης Μαρινάκης στήριξε έμπρακτα τον κόουτς σε όλους τους τομείς. Τον θωράκισε τοποθετώντας πλάι του τον Κριστιάν Καρεμπέ σε ρόλο αθλητικού διευθυντή. Δημιούργησε ένα πολύ ισχυρό δίκτυο σκάουτινγκ, με επικεφαλής τον Φρανσουά Μοδέστο. Στήριξε την ομάδα στα δύσκολα, δεν σταμάτησε να επενδύσει σε μεταγραφές, ενώ έφτασε στο σημείο να κάνει συμφωνίες με ορισμένους από τους κορυφαίους ατζέντηδες του πλανήτη.

Από τις 2 Απρίλη του 2018 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός απέκτησε νέο προφίλ, στις συντεταγμένες που ορίζει το dna του. Παρέμεινε, κυριαρχικός, επιθετικός, είχε και έχει ανοδική πορεία μέχρι σήμερα, πέρυσι έκανε νταμπλ, φέτος σκοπεύει να το επαναλάβει.

Σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Πέδρο Μαρτίνς απέδωσε κατά γενική ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο, σημείωσε εντυπωσιακές επιτυχίες στην Ευρώπη, νικώντας κι αποκλείοντας ομάδες επιπέδου Μίλαν, Άρσεναλ, Μπέρνλι, έπαιξε στα ίσια με Τότεναμ και Γουλβς, δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία του.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τον… σεισμό εκείνου του Απρίλη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίζεται στα αποδυτήρια ή δημόσια μόνο για να δώσει συγχαρητήρια. Πέρυσι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Emirates για να πανηγυρίσει με ομάδα και κόσμο τη συγκλονιστική πρόκριση σε βάρος των “κανονιέρηδων”, ενώ μετά και την επίσκεψή του στα άδυτα του αγγλικού γηπέδου όπου μοίρασε συγχαρητήρια στα μέλη του δικού του δημιουργήματος, δήλωσε γεμάτος περηφάνια:

"Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε. Δεν σταματάμε. Ήταν τεράστια νίκη, πρόκριση, απέναντι σε έναν κορυφαίο αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Δείξαμε το ταλέντο μας. Είχα πει πριν από το παιχνίδι στον προπονητή “σήμερα θα κερδίσουμε”. Το έβλεπα, φαινόταν, το είχαμε πιστέψει όλοι. Μαζί με τους 6.000 οπαδούς μας ζήσαμε μια ονειρική βραδιά. Μακάρι ο Θεός να μας αξιώσει σε πολλές τέτοιες βραδιές".

"ΤΟ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ"

Κάπου εκεί έγινε στον Βαγγέλη Μαρινάκη ερώτηση για το αν και ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος από αυτή την επιτυχία. Η απάντησή του, περιέγραψε όλα όσα νιώθει για το σύλλογο και θέλει να τα δει μέσα, αλλά κι έξω από το γήπεδο δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό brand.

"Είναι μια μεγάλη δικαίωση για όλους. Για τη διοίκηση, το προπονητικό τιμ, τους παίκτες, τα εκατομμύρια των οπαδών μας. Τους το χρωστούσαμε αυτό! Το χρωστούσαμε στους εαυτούς μας. Πλέον το πιστεύουμε όλοι μας και το βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα".

Για να φτάσουμε στο σήμερα, πέρα από τα εκατομμύρια που χρειάστηκε να δαπανηθούν, τα τεράστια deals από και προς Πειραιά μεριά, φόρεσαν την ερυθρόλευκη περισσότεροι από 60 ποδοσφαιριστές. Έλληνες και ξένοι…

Όσοι οπαδοί του Ολυμπιακού φέρνουν σήμερα στο μυαλό τους εκείνα τα λόγια που ειπώθηκαν από το στόμα του προέδρου της ΠΑΕ πριν από τρία χρόνια, ό,τι υποσχέθηκε εκείνη τη μέρα, το τήρησε στο έπακρο. Και ομάδα έχτισε από την αρχή κι εκείνους που δεν άξιζαν να φορούν τη φανέλα της απομάκρυνε κι εκείνους που χρειάζονται έφερε για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία ως τους επόμενους. Κι όλα αυτά σε έναν σύλλογο αυτάρκη, με οικονομική ευμάρεια, ακόμη κι έπειτα από μία σεζόν που ο Covid-19 προκάλεσε τεράστια προβλήματα και απώλειες εσόδων σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον πλανήτη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί και να νιώθει δικαιωμένος και να συνεχίζει να ονειρεύεται μαζί με τον κόσμο ακόμη καλύτερες μέρες, μιας και οι βάσεις που επανατοποθετήθηκαν πριν από μία τριετία, μοιάζουν κάτι περισσότερο από στέρεες…

Photo Credits: 24MEDIA Creative Team

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ