CHAMPIONS LEAGUE

Ολυμπιακός από ατσάλι, 0-0 με την Μπαρτσελόνα στο Φάληρο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (CHAMPIONS LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (CHAMPIONS LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ICON

Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν κατάθεση ψυχής για 90 λεπτά στο "Γ. Καραϊσκάκης" και πήραν τον πρώτο τους βαθμό στο φετινό Champions League, μετά την ισοπαλία χωρίς σκορ κόντρα στην Μπαρτσελόνα των Βαλβέρδε και Μέσι.

Ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο "Γ. Καραϊσκάκης", όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League.

Πέραν από το προφανές της υπόθεσης, η συνάντηση αυτή συνδυάστηκε με την επιστροφή στο Φαληρικό γήπεδο ενός ανθρώπου εκτιμήθηκε όσο λίγοι στην πρόσφατη ιστορία του Ολυμπιακού.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε τιμήθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε ένθερμο εναγκαλισμό με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και τον Σάββα Θεοδωρίδη, ενώ αποθεώθηκε από τους 33.000 φίλους του Ολυμπιακού που φώναξαν ρυθμικά το όνομα του αλλά και τον προέτρεψαν με... πιπεράτο σύνθημα να αφήσει την Μπαρτσελόνα και να επιστρέψει στο Λιμάνι!

Οι Καταλανοί ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς τον τιμωρημένο Πικέ και τον τραυματία Ινιέστα, ενώ στον πάγκο έμειναν οι Ράκιτιτς και Ντεουλοφέου. Σε σύστημα 4-3-3 παρέταξε τους "μπλαουγκράνα" ο Txingurri, με δύναμη πυρός τους Ντένις Σουάρεθ, Μέσι και Σουάρες.

Ο Τάκης Λεμονής από την πλευρά του δεν μπορούσε να υπολογίζει στους τραυματίες Εμενίκε και Σεμπά, τον ανέτοιμο Μπεν και τους Σισέ, Ανσαριφάρντ, Μαρτίνς και Μίλιτς που είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Εκτός αποστολής έμεινε ο Ζντιέλαρ για λόγους τακτικής και από την 20μελή αποστολή δεν μπήκαν στην 18άδα οι Χουτεσιώτης και Νικολάου.

Όπως και στο Camp Nou, έτσι και στο Φάληρο, ο προπονητής των Πειραιωτών παρέταξε την ομάδα του χωρίς κλασικό φορ. Στη Βαρκελώνη ήταν ο Οτζίτζα που έκανε το "ψευτοεννιάρι", στον Πειραιά τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Φορτούνης. Με τους Ελαμπντελαουί - Φιγκέιρας να καλύπτουν τη δεξιά πλευρά, ο δεύτερος ως χαφ, ενώ ο Ταχτσίδης πλαισίωσε τους Ρομαό και Οτζίτζα στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Παλικάρι κόντρα στο μεγαθήριο

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Anthony Taylor (ENG)

Βοηθοί: Gary Beswick (ENG), Adam Nunn (ENG)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: Craig Pawson (ENG), Stuart Attwell (ENG)

Τέταρτος διαιτητής: Stuart Burt (ENG)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Ένχελς, Κούτρης, Ρομαό, Ταχτσίδης, Οτζίτζα (75' Ζιλέ), Φιγκέιρας, Καρσελά (79' Πάρντο), Φορτούνης (84' Τζούρτζεβιτς).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Σεμέδο, Μαστσεράνο, Ουμτιτί, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Παουλίνιο (62' Ράκιτιτς), Ντένις Σουάρεθ (75' Αντρέ Γκόμες), Μέσι, Σουάρες, Σέρτζι Ρομπέρτο (45+1' Ντεουλοφέου).

Γκολ: - / -

Κάρτες: 36' Ταχτσίδης, 58' Ένχελς, 88' Φιγκέιρας/ 42' Σέρτζι Ρομπέρτο, 77' Αντρέ Γκόμες

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

Με όλους τους παίκτες του πίσω από την μπάλα, οργανωμένους στο χώρο και με συνεχείς καλύψεις, ο Ολυμπιακός ήθελε -φυσιολογικά- να κλείσει τους χώρους προς την εστία του Προτό και στο μέτρο του δυνατού να περιορίσει την δημιουργία της Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί είχαν την κατοχή της μπάλας (32% - 68% στο μισάωρο), όπως αναμενόταν και με υπομονή έψαχναν τρόπους να απειλήσουν. Κάτι που κατάφερναν εύκολα ή δύσκολα, αλλά χωρίς την ανάλογη αποτελεσματικότητα.

Στο 3ο λεπτό ο Σεμέδο, στο 20', το 28' και το 35' ο Μέσι, απείλησαν ευθέως αλλά νικήθηκαν από τον Προτό, ενώ στο 22' ο Σουάρες πλάσαρε άουτ σε τετ-α-τετ με τον Βέλγο γκολκίπερ από θέση μέσα αριστερά.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός διατηρούσε τη συνοχή, οι ρόλοι δεν χάνονταν και οι αντεπιθέσεις ήταν το ρεαλιστικό σχέδιο για να έρθει το πολυπόθητο γκολ. Σε δύο περιπτώσεις οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν κοντά στον σκοπό τους αλλά χωρίς να πανηγυρίσουν.

Κάθετη του Οτζίτζα έφερε τον Ελαμπντελαουί σε θέση βολής στο 15', αλλά η παρεμβολή του Ουμτιτί αποδείχθηκε καθοριστική, με τους Πειραιώτες να διαμαρτύρονται για ανατροπή του Νορβηγού από τον Γάλλο και τον Τέιλορ να δείχνει να συνεχιστεί το ματς.

Στο 37' φανταστική αντεπίθεση του Ολυμπιακού (Φιγκέιρας, Μποτία, Ρομαό και Καρσελά άλλαξαν καταπληκτικά τη μπάλα) έφερε τον Φορτούνη σε θέση βολής με το αριστερό, αλλά ο Τερ Στέγκεν σωστά τοποθετημένος μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.

Χωρίς σκορ πήγαν στα αποδυτήρια οι ομάδες μετά τα πρώτα 45 λεπτά και με τους φιλοξενούμενους να κάνουν την πρώτη αλλαγή -αναγκαστική- με τον Ντεουλοφέου στη θέση του Σέρτζι Ρομπέρτο πριν κλείσει το ημίχρονο.

Η εικόνα της αναμέτρησης δεν ήταν διαφορετική ούτε στο δεύτερο μέρος. Στο ίδιο μοτίβο και με την ίδια φιλοσοφία για τους δύο αντιπάλους κυλούσε το ματς, με τον Βαλβέρδε να φέρνει στη δράση τον Ράκιτιτς αντί του Παουλίνιο και τον Λεμονή να επιμένει στους έντεκα που άρχισαν το παιχνίδι.

Στο 61' ο Τερ Στέγκεν έδιωξε το πολύ επικίνδυνο χτύπημα φάουλ του Φορτούνη από πολύ πλάγια θέση και η Μπαρτσελόνα απάντησε με την μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μέσι ένα λεπτό μετά, από σπάσιμο του Σουάρες. Η ώρα περνούσε, ο Ολυμπιακός κρατούσε το μηδέν αλλά πλέον ήταν και θέμα να μην τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του, με τους "μπλαουγκράνα" να αυξάνουν την πίεση τους σταδιακά.

Ο Λεμονής άλλαξε τον Οτζίτζα με τον Ζιλέ στο 75' για να φρεσκάρει τον άξονα και ο Βαλβέρδε στο ίδιο λεπτό έκλεισε τις αλλαγές του με τον Αντρέ Γκόμες στη θέση του Ντένις Σουάρεθ. Ο Λουίς Σουάρες στο 80' πρόλαβε και την έξοδο του Προτό αλλά η μπάλα "έγλειψε" το οριζόντιο δοκάρι και έφυγε άουτ, ενώ δύο λεπτά μετά ο Ουρουγουανός κόπηκε ξανά σε θέση βολής από τον Μποτία.

Υπέφερε ο Ολυμπιακός όσο το ματς πλησίαζε στη λήξη του και πλέον οι παίκτες του έκαναν υπερπροσπάθεια για το θετικό αποτέλεσμα. Τη στιγμή της αλλαγής του Φορτούνη με τον Τζούρτζεβιτς (84'), οπαδός τρύπωσε στον αγωνιστικό χώρο και αγκάλιασε τον Μέσι, φεύγοντας ειρηνικά από το χορτάρι συνοδεία σεκιούριτι.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Προτό σταμάτησε το σουτ του Μέσι εκτός περιοχής, με τον κόσμο να ζητά ένα γκολ από τους παίκτες του Ολυμπιακού για να βάλει μπουρλότο στο Φάληρο! Η επιθυμία των "ερυθρόλευκων" οπαδών μπορεί να μην έγινε πράξη, όμως αυτό ελάχιστα τους εμπόδισε να αποθεώσουν την ομάδα τους με το σφύριγμα της λήξης.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πρώτο του βαθμό στους ομίλους της διοργάνωσης, κρατώντας την Μπαρτσελόνα στο 0-0, ένα αποτέλεσμα που του δίνει ψυχολογία και του επιτρέπει να έχει ακόμη ελπίδες στο κυνήγι της 3ης θέσης για το εισιτήριο του Europa League. Ένα καταπληκτικό ευρωπαϊκό βράδυ ολοκληρώθηκε στο Φάληρο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η Μπαρτσελόνα έκρυψε τη μπάλα σε κάμποσες περιπτώσεις, έδειξε πώς παίζεται το μοντέρνο ποδόσφαιρο, έφταιξε ωραίες ποδοσφαιρικές φάσεις. Αλλά με δεδομένη την διαφορά δυναμικότητας των ομάδων, θα επιλέξουμε τη φάση του 37ου λεπτού, όταν οι Πειραιώτες συνεργάστηκαν εκπληκτικά μέχρι την εκτέλεση του Φορτούνη και την επέμβαση του Τερ Στέγκεν.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Άγγλος Τέιλορ ήταν συνεπής στο ραντεβού του με μια εξαιρετική διαιτησία. Κράτησε σωστά το ματς, έβγαλε κάρτες μόνο όταν ήταν απαραίτητο και άφησε τον ρυθμό και το παιχνίδι να εξελιχθεί. Άριστοι και οι βοηθοί του.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού χρειάστηκε να υπερβάλλουν εαυτό απέναντι στον Μέσι και την παρέα του, κάμποσοι ξεχώρισαν με την απόδοση τους, όπως οι Προτό, Μποτία, Ένχελς, Ρομαό και Φορτούνης. Ένα κλικ στον Ισπανό στόπερ που είχε σωρεία καθοριστικών επεμβάσεων μέσα στην περιοχή της ομάδας του και μαζί με τον Ένχελς συνέθεσαν ένα πλήρως αποτελεσματικό σύνολο.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Εκπληκτική η ατμόσφαιρα στο Φάληρο, τρομερή η στήριξη του κόσμου που έπαιζε και αυτός άμυνα τα τελευταία λεπτά, τρομερό κορεό σε μια φανταστική ευρωπαϊκή βραδιά στο "Γ. Καραϊσκάκης".

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Είναι δύσκολο να βρεις κάτι να... γκρινιάξεις σε ένα τέτοιο βράδυ, καθώς δεν είναι φρόνιμο να κρίνεις αυστηρά έναν παίκτη απέναντι σε τέτοιου βεληνεκούς αντιπάλους. Αν κάποιος μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω, αυτός ίσως ήταν ο Καρσελά, που το πάλεψε αλλά ήταν αναποφάσιστος και με κακές επιλογές σε κάμποσες περιπτώσεις.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο οπαδός του Ολυμπιακού που αγκάλιασε τον Μέσι στο κόρνερ
Έβγαλε σέλφι με τον Μέσι την ώρα του αγώνα
Δυο Ισπανοί φίλαθλοι τραυματισμένοι έξω από το "Γ. Καραϊσκάκης"
Ο Ολυμπιακός βράβευσε τον Βαλβέρδε
Ταχτσίδης: "Δείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε τα πάντα"
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Βαλβέρδε: "Ήρθα να κερδίσω και με χειροκροτούσαν"
Φορτούνης: "Ήταν ένα απίστευτο αποτέλεσμα"
Έμεινε στο μηδέν η Μπαρτσελόνα μετά από πέντε χρόνια
TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ