ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η υψηλή πίεση, η βελτιωμένη άμυνα ενόψει Μακάμπι και το ντεμπούτο του Βρσάλικο

Ο Σίμε Βρσάλικο στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην Άλκμααρ
Ο Σίμε Βρσάλικο στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην Άλκμααρ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Αλκμάαρ με τον Πέδρο Μαρτίνς να δείχνει πράγματα ενόψει Μακάμπι. Τα θετικά στοιχεία των ερυθρόλευκων και το ντεμπούτο του Βρσάλικο.

Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Άλκμααρ στο πρώτο φετινό φιλικό των ερυθρόλευκων στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 1-0 των Ολλανδών έχοντας μία μεστή εμφάνιση, έδειξαν βελτίωση, με τον Παπέ Αμπού Σισέ να πετυχαίνει το γκολ από μία στατική ευκαιρία χάρη στην εξαιρετική εκτέλεση κόρνερ του Φίλιπ Ζινκερνάγκελ.

Οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν έναν δυνατό αντίπαλο, με την Άλκμααρ να ρίχνεται στη μάχη του β' προκριματικού γύρου του Europa Conference League στις 21 του Ιουλίου. Ο Πέδρο Μαρτίνς απέναντι σε μία τέτοια ομάδα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει πράγματα ενόψει των επίσημων αναμετρήσεων κόντρα σε Μακάμπι Χάιφα στις 20 και 27 Ιουλίου για τα προκριματικά του Champions League.

Ενδεκάδα που φανέρωσε τις σκέψεις του Μαρτίνς

Οι ερυθρόλευκοι μετά την επιστροφή τους από το βασικό στάδιο προετοιμασίας στην Αυστρία έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ματς κόντρα στην Μακάμπι. Η ενδεκάδα που χρησιμοποίησε ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε πως αυτή θα είναι η βάση για τα παιχνίδια απέναντι στους Ισραηλινούς.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με τον Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια, τους Ρέαμπτσουκ και Βρσάλικο στα αμυντικά άκρα και τους Παπασταθόπουλο και Σισέ στα στόπερ. Την τριάδα του κέντρου απαρτιζόταν από Αγκιμπού, Μαντί και Κανέ. Στα επιθετικά άκρα κινούνταν οι Μασούρας, Ζινκερνάγκελ με τον Αραμπί στην κορυφή.

Στο 46ο λεπτό ο Κροάτης μπακ αντικαταστάθηκε από τον Άβιλα, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 73ο λεπτό. Σε αυτή την ενδεκάδα αναμένεται να πατήσει ο Μαρτίνς, με λίγες παραλλαγές ίσως στα στόπερ (π.χ. να παίξει ο Μανωλάς) ή στον άξονα (π.χ. βασικός ο Εμβιλά). Το σίγουρο είναι πως μεγαλύτερη εικόνα θα υπάρχει έπειτα από το φιλικό της Δευτέρας (11/7, 21:00, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) απέναντι στον Άρη.

Πίεση ψηλά και σωστή αμυντική λειτουργία πλην εξαιρέσεων

Ένα από τα θέλω του Μαρτίνς στα έξι φιλικά των ερυθρόλευκων στην Αυστρία ήταν το υψηλό πρέσινγκ. Στο ματς κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα δεν συνέβη το αντίθετο. Οι Πειραιώτες ειδικά στο πρώτο μέρος πίεζαν αρκετά ψηλά, προσπαθώντας να ανακτήσουν άμεσα την μπάλα και να δημιουργήσουν κινδύνους. Πρωταγωνιστές οι Αγκιμπού και Μαντί Καμαρά, οι οποίοι ανέβαιναν και μάρκαραν, ήταν ουσιαστικά η πρώτη γραμμή κρούσης μαζί με Αραμπί.

Στο β' μέρος η πίεση των ερυθρόλευκων έπεσε, ωστόσο ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει τρεξίματα. Στο δεύτερο 45λεπτο ήταν αρκετές οι στιγμές που οι παίκτες των Πειραιωτών έτρεξαν στην κόντρα για να γίνουν απειλητικοί. Σημαντικό πάντως στοιχείο δεδομένης της εποχής, όπου τα πόδια είναι βαριά.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του Ολυμπιακού κόντρα στην Άλκμααρ ήταν η αμυντική του λειτουργία. Οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, αλλά δεν απειλήθηκαν σχεδόν σ' ολόκληρο το παιχνίδι, πλην της τελευταίας μεγάλης φάσης.

Η Άλκμααρ είχε την καλύτερη της στιγμή στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ο Ραντζέλοβιτς έχασε την μπάλα, ο Εμβιλά στη συνέχεια δεν απομάκρυνε, όμως δύο φορές ο Ρέαμπτσουκ έσωσε στην γραμμή. Μέχρι εκείνη την στιγμή καλύτερη ευκαιρία των Ολλανδών ήταν ένα μακρινό σουτ του Μπεκουέμα στο 79ο λεπτό. Οι ερυθρόλευκοι είχαν δείξει κάποιες αμυντικές αδυναμίες στην Αυστρία, ωστόσο ήταν ένας τομέας στον οποίο φάνηκε ότι υπάρχει βελτίωση, αν και η μεγάλη ευκαιρία των Ολλανδών ήρθε στο αμυντικό transition, εκεί που οι ερυθρόλευκοι είχαν πρόβλημα.

Πάντως, μία αδυναμία του Ολυμπιακού παρατηρήθηκε στον δημιουργικό τομέα. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την κατοχή στο α' μέρος, ωστόσο αδυνατούσαν να φτιάξουν ευκαιρίες σε ποσότητα. Μία κατεγράφη στο 17' με τον Μασούρα, έπειτα από ωραία συνεργασία Σισέ και Ρέαμπτσουκ, ενώ το γκολ ήταν αποτέλεσμα μίας στατικής φάσεις, όπως οι Πειραιώτες συνήθιζαν στην προετοιμασία.

Στο β' μέρος οι ερυθρόλευκοι ήταν λίγο πιο απειλητικοί, πατούσαν πιο εύκολα περιοχή, αλλά δεύτερο γκολ δεν μπήκε. Είναι ένας τομέας που ο Πέδρο Μαρτίνς θα δουλέψει με τους παίκτες του, προκειμένου να τον βελτιώσει ενόψει των αγώνων κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα.

Τα πρώτα λεπτά για Βρσάλικο

Στο φιλικό κόντρα στην Άλκμααρ το ανεπίσημο ντεμπούτο του έκανε ο Σίμε Βρσάλικο. Ο Κροάτης δεξιός μπακ έχει ενσωματωθεί στους ερυθρόλευκους από την Τρίτη. Επομένως είχε ελάχιστο χρόνο, προκειμένου να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον. Αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Βρσάλικο είχε λίγες ενέργειες ειδικά στα πρώτα λεπτά, με τον Ολυμπιακό να παίζει κυρίως από τα αριστερά. Ωστόσο έδειξε δείγματα των ικανοτήτων με τα ανεβάσματά του, αλλά και την αμυντική του συμπεριφορά, ενώ όσο κυλούσαν τα λεπτά ζητούσε περισσότερο την μπάλα, για να πάρει πρωτοβουλίες. Αυτά τα πρώτα 45 λεπτά που αγωνίστηκε ήταν σημαντικά και ουσιαστικά αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για την ένταξή του.

Ο έμπειρος Κροάτης θα επιδιώξει να είναι στο 100% στο πρώτο ματς κόντρα στην Μακάμπι στις 20 Ιουλίου. Ωστόσο, ο Άβιλα την δεδομένη στιγμή φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Ήταν πιο ενεργός όταν πέρασε στο δεύτερο μέρος, δεδομένου ότι βρίσκεται στους ερυθρόλευκους από την αρχή της προετοιμασίας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ