FOOTBALL ANALYSIS

O παρεξηγημένος Ολιβέιρα παραμένει ο πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ

Ο Ολιβέιρα παραμένει ο πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ
Ο Ολιβέιρα παραμένει ο πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πέρασε με επεισοδιακό τρόπο από τη Λάρισα και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το γεμάτο παιχνίδι του Νέλσον Ολιβέιρα που παραμένει ο πιο απειλητικός παίκτης της Ένωσης παρά τα φετινά σκαμπανεβάσματά του.

Η ΑΕΚ κατάφερε να μετατρέψει σε θρίλερ την αναμέτρηση με την ΑΕΛ για την 22η αγωνιστική της Super League Interwetten, με τις "παιδικές ασθένειες" να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.

Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ παρότι προηγήθηκαν 2-0 μέσα στο Αλκαζάρ, ισοφαρίστηκαν σε διάστημα 10 λεπτών και χρειάστηκαν δύο γκολ στα τελευταία λεπτά (και μία απόκρουση πέναλτι του Γιώργου Αθανασιάδη στο ενδιάμεσο) για να φύγουν με το διπλό (2-4) από τη Λάρισα.

Η εξέλιξη του αγώνα κατέδειξε γι' ακόμα μία φορά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι "κιτρινόμαυροι" στον αμυντικό τομέα και το οποίο έχουν αναλύσει πολλές φορές με τη βοήθεια της Opta, ενώ την ίδια στιγμή αδικεί την πολύ καλή εμφάνιση του Νέλσον Ολιβέιρα.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΛ

Ο Πορτογάλος επιθετικός φαίνεται πως έχει αφήσει πίσω το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του και παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ο 29χρονος φορ έχει πετύχει τέσσερα γκολ και έχει μοιράσει μία ασίστ.

Ωστόσο, εμείς θα σταθούμε στην εικόνα του στους αγώνες του πρωταθλήματος, όπου μπορούμε να την αναλύσουμε με τη βοήθεια της Opta. Πριν, όμως, παρουσιάσουμε αναλυτικά τα κατορθώματά του στο φετινό πρωτάθλημα, αξίζει να κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στην εμφάνιση απέναντι στους "βυσσινί".

Ο Ολιβέιρα, λοιπόν, πέρα από τα δύο γκολ, έκανε τη διαφορά με τον τρόπο παιχνιδιού του. Ήταν δραστήριος από τα πρώτα λεπτά, πίεσε ψηλά, δημιούργησε προβλήματα στην ανάπτυξη της ΑΕΛ, ενώ διάβασε σωστά τις φάσεις, όπως το λάθος γύρισμα του Μαξιμένκο στον Μπάγιτς, απ' το οποίο προήλθε το κερδισμένο πέναλτι και κατ' επέκταση το γκολ για το 0-1 της ΑΕΚ.

Γενικότερα, ο Πορτογάλος ήταν πρώτος σε πολλές στατιστικές κατηγορίες, όπως οι κερδισμένες μονομαχίες (8), τα κερδισμένα φάουλ (6), καθώς και οι τελικές προσπάθειες (3), οι οποίες είχαν συνολική αξία 0.38 expected goals, δίχως να υπολογίζεται προφανώς το εύστοχο πέναλτι (που δίνει 0.784 xGoals), ενώ είχε και μία επιτυχημένη ντρίμπλα.

Στο γράφημα της Opta οι ενέργειες του Ολιβέιρα στην αντίπαλη περιοχή:

Κι ίσως ήταν λάθος η απόφαση του Χιμένεθ να τον κάνει αλλαγή στο 74', κι ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της ΑΕΚ, αφού μ' αυτό τον τρόπο έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΕΛ να ανέβει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, ελλείψει της παρουσίας του Πορτογάλου, τον οποίο είχε νιώσει περισσότερο η άμυνα των γηπεδούχων, καθώς είχε επτά ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, σε σχέση με τις μόλις δύο του Ανσαριφάρντ.

Η ΧΑΜΗΛΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ

Η επιλογή, βέβαια, του Χιμένεθ να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα τους Ολιβέιρα και Ανσαριφάρντ σε μεγάλο χρονικό διάστημα του αγώνα, μας έδωσε τη δυνατότητα να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή οι δύο επιθετικοί της ΑΕΚ.

Η αλήθεια είναι πως ο Καρίμ άρχισε καλύτερα τη σεζόν, ήταν πιο αποτελεσματικός και δίκαια αποτέλεσε τον βασικό φορ στα περισσότερα κρίσιμα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Παρ' όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, μετά και τον ερχομό του Χιμένεθ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τον Ολιβέιρα να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και να κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Στο widget της Opta οι φετινές τελικές του Πορτογάλου και τα expected goals:

Συνολικά, όπως φαίνεται και στο widget με τα x-Goals και αφαιρώντας τα πέναλτι με Ατρόμητο και ΑΕΛ, ο Ολιβέιρα έχει 34 τελικές, εκ των οποίων οι 12, δηλαδή το 35.2% έχουν βρει εστία, ενώ η ευστοχία βρίσκεται μόλις στο 8.8%. Ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, το οποίο και "πλήρωσε" ο Πορτογάλος στο πρώτο μισό της σεζόν, καθώς την ίδια στιγμή ο Ανσαριφάρντ είχε υπερδιπλάσιο ποσοστό και συγκεκριμένα 22.5%.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται κι οι θέσεις από τις οποίες εκτελεί ο Ολιβέιρα, καθώς και τα σημεία απ' τα οποία έχει σκοράρει. Όπως είναι εμφανές, στον 29χρονο φορ αρέσει να εκτελεί μέσα απ' την περιοχή και αριστερά, αλλά και τα τέσσερα γκολ που έχει πετύχει (εκτός προφανώς του πέναλτι), τα έχει σημειώσει από τον άξονα.

Ο ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Το στοιχείο, ωστόσο, που κάνει τη διαφορά και δείχνει την ποιότητα που διαθέτει ως επιθετικός είναι η απειλή. Παρά τη μέτρια σεζόν, λοιπόν, ο Ολιβέιρα παραμένει ο πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ. Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Από τα 0.45 xGoals που έχουν ως "αξία" οι τελικές που δημιουργεί ανά 90 λεπτά συμμετοχής.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο νούμερο είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα 0.43 της περσινής σεζόν, η οποία ήταν -κατά γενική ομολογία- καλύτερη στο σύνολό της για τον Πορτογάλο. Από την άλλη πλευρά, ο Καρίμ ναι μεν ήταν πιο αποτελεσματικός, αλλά στο κομμάτι της απειλής υπολείπεται σημαντικά, έχοντας 0.31 xGoals ανά 90'.

Το είχαμε, άλλωστε, αναλύσει και σε προηγούμενο κείμενο για τον Ιρανό επιθετικό, ο οποίος, βέβαια, έχει σημειώσει (σχεδόν) τρία περισσότερα γκολ με βάση την ποιότητα των τελικών προσπαθειών που μεταφράζεται σε 4.29 xGoals, την ίδια ώρα που ο Ολιβέιρα έχει δύο λιγότερα (3) σε σχέση με τα expected goals του (4.64).

Ωστόσο, η απειλή είναι ικανή, αν συνδυαστεί και με αποτελεσματικότητα, να αλλάξει την κατάσταση και να ανεβάσει αισθητά τα νούμερα του Πορτογάλου. Άλλωστε, σε θέμα απειλής υπερέχει του Ανσαριφάρντ, με 3.5 τελικές ανά 90' έναντι 2.3 του Ιρανού, ενώ και στις τελικές στην εστία είναι -έστω και ελάχιστα- καλύτερος με 1.37 ανά 90' έναντι 1.31 του Καρίμ.

Πριν την έλευση του Χιμένεθ, ο Ολιβέιρα έδειχνε να βρίσκεται αλλού. Να είναι σκιά του καλού εαυτού του και να βγάζει έναν υπέρμετρο -στα όρια του παρεξηγήσιμου- εγωισμό στους αγώνες, ο οποίος προφανώς και δεν βοηθούσε την ομάδα του. Πλέον, η κατάσταση άλλαξε, ο Πορτογάλος παρουσιάζεται δραστήριος και θυμίζει, σε μεγάλο βαθμό, τον επιθετικό που αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων του περσινού πρωταθλήματος.

Όπως και να εξελιχθεί η υπόθεση του συμβολαίου του, ο Ολιβέιρα δείχνει πως δεν έχει σκοπό να πετάξει στα σκουπίδια έξι μήνες από την ποδοσφαιρική ζωή του. Θέλει και είναι έτοιμος να δώσει απαντήσεις.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ