ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι σχέσεις στοργής Ένχελααρ-Τεν Κάτε

Οι σχέσεις στοργής Ένχελααρ-Τεν Κάτε
ένχελααρ

Τρεις Ολλανδοί δημοσιογράφοι εξηγούν στο SPORT 24 ποιος άρρηκτος δεσμός συνδέει Ένχελααρ και Τεν Κάτε και σκιαγραφούν τον παίκτη. Έρχονται οι μάνατζερ του Κρουζ! (videos)

Στο εσωτερικό του αριστερού μπράτσου ένα τατουάζ λειτουργεί σαν αφύπνιση από τη λήθη. Κάθε φορά που ο Ορλάντο Ένχελααρ το κοιτάζει, ασυναίσθητα ανασυνθέτει τα θρυμματισμένα κομμάτια της μνήμης του. Επιστρέφει στο καταραμένο 2001 όταν ο «αδελφός» του Λάρι Φαν Φλιτ έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Ο τακτοποιημένος κόσμος του άρχισε να τρέμει στην συναίσθηση της απώλειας του παιδιού με το οποίο κλωτσούσαν μαζί μια μπάλα στους δρόμους του Ρότερνταμ. Ενώ οράματα αποτυχίας κυοφορούνταν για τη νεόκοπη καριέρα του στην Μπρέντα, ο Χενκ Τεν Κάτε εμφανίστηκε ως εγγυητής της γαλήνης, προσπαθώντας να καταλαγιάσει το ξέσπασμα ανεξέλεγκτης ταραχής του Ένχελααρ.

Προπονητής της ολλανδικής ομάδας από το 2000 ο Τεν Κάτε ήταν αυτός που υποδέχθηκε τον Ένχελααρ στην ομάδα την ίδια χρονιά. Αμφότεροι από το Σουρινάμ (ο πατέρας του Ένχελααρ ήταν κεντρικός αμυντικός του πιο επιτυχημένου κλαμπ της χώρας, Ρόμπινχουντ) είχαν αναπτύξει κοινό κώδικα επικοινωνίας.

Τον γλίτωσε από κατάθλιψη!

Όταν ο 22χρονος τότε ποδοσφαιριστής κατέρρευσε ψυχολογικά ήταν ο Τεν Κάτε που τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του, όπως αποκαλύπτει στο SPORT24 ο Ολλανδός δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας της Μπρέντα «De Stem», Ζακς Χέντρικς.

«Θυμάμαι μια συνέντευξη του Ένχελααρ από εκείνη την εποχή που έλεγε πως ξεπέρασε την κατάθλιψη του χάρη στον Τεν Κάτε. Έλεγε πως δεν μπορούσε καν να κοιμηθεί έπειτα από τον θάνατο του Φαν Φλιτ.

Η απόδοση του είχε επηρεαστεί συντελεστικά και ο Τεν Κάτε μιλούσε συνεχώς μαζί του γιατί είχε κατανοήσει πλήρως την κατάσταση που βίωνε.

Προσπαθούσε να τον κάνει να ξεπεράσει την απώλεια, κάτι που συνέβη βαθμιαία» υποστηρίζει ο Χέντρικς, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Τεν Κάτε πνευματικό πατέρα του Ένχελααρ.

Έτσι εξηγείται και η απαρασάλευτη επιμονή του Παναθηναϊκού στη μετεγγραφή του Ολλανδού μέσου από την Σάλκε.

Το βαρίδι, το βαρόμετρο και ο έξυπνος καρατερίστας

Έπειτα από μια φυματική σεζόν στην Μπουντεσλίγκα ο 30χρονος μέσος έχει εξελιχθεί σε βαρίδι στο ρόστερ της γερμανικής ομάδας που θέλει επειγόντως να το ξεφορτωθεί, με τη μίνιμουμ δυνατή ζημιά.

Δαπάνησε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει έπειτα από ένα εξαιρετικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2008, όπου λειτούργησε ως συστατική επιστολή του Ένχελααρ στην ποδοσφαιρική κοινότητα.

Αναμένεται να λάβει 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα εντάξει στη δύναμη του έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να εξελιχθεί σε βαρόμετρο του, όπως εκτιμά ο Ολλανδός δημοσιογράφος του δικτυακού τόπου «voetbalprimeur», Γιέλμερ Χέερτς.

«Ο Ένχελααρ είναι ένας καλός μέσος που μπορεί να μην τα κατάφερε στην Φέγενορντ αλλά στην Μπρέντα υπό τον Χενκ Τεν Κάτε εξελίχθηκε σε παίκτη –βαρόμετρο της ομάδας.

Έκανε λάθος επιλογή διαλέγοντας να συνεχίσει την καριέρα του στην Γκενκ, όπου οι κακές σχέσεις του με τον προπονητή τον υποχρέωσαν σε αγωνιστική απραξία. Η επάνοδος του στην Τβέντε και η συνύπαρξη του με τον αμυντικό μέσο, Καρίμ Ελ Αχαμντί τον αναγέννησε.

Δημιούργησαν ένα εξαιρετικό δίδυμο και αυτός ήταν ο λόγος επιλογής του στην εθνική ομάδα το 2008. Πιστεύω ότι για το ύψος του έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση ενώ είναι σπεσιαλίστας στις στημένες φάσεις»

Εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε ομάδα τον χαρακτηρίζει στο SPORT24 και ο Πίτερ Φαν Ντε Κρουκ που γράφει στην ιστοσελίδα «V Bal»

«Ο Ορλάντο Ένχελααρ είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής που είναι χρήσιμος σε κάθε ομάδα. Ψηλός, δυνατός, δεν φοβάται να εισέλθει στη μάχη, αν και μερικές φορές είναι «λακωνικός».

Θέλω να πω ότι τον παρατηρείς να κάνει τα απολύτως απαραίτητα. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο προσόν του είναι η δύναμη, χάρη στην οποία κερδίζει τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες»

Την προσοχή εφιστά ο Ζακς Χέντρικς της εφημερίδας «De Stem» προκειμένου να μην φορτωθεί με ευθύνες ηγέτη. «Είναι ένας πολύ ψηλός ποδοσφαιριστής, ο οποίος παρά το γεγονός αυτό διαθέτει καλή τεχνική κατάρτιση και είναι εξαιρετικά δυνατός.

Ιδιαίτερα χρήσιμος ποδοσφαιριστής για κάθε ομάδα, αρκεί να μην του φορτώσουν την ταμπέλα του ηγέτη. Είναι περισσότερο ένας έξυπνος καρατερίστας που διαβάζει το παιχνίδι καλά και είναι πάντοτε ψύχραιμος παρά πρωταγωνιστής»

Οι αφορισμοί, ο κλώνος Ζιλμπέρτο Σίλβα και η έλλειψη ταχύτητας

Μια χολερική σεζόν στην Σάλκε, ισοδύναμη με τον χειρότερο εφιάλτη ενός ποδοσφαιριστή, παρήλθε εφέτος για τον Ένχελααρ. Ο Γερμανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «Die Welt», Κρίστιαν Πους βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Νότια Αφρική προκειμένου να καλύψει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Λίγη ώρα πριν παρακολουθήσει το ποδοσφαιρικό βάσανο του Ιράκ με την διοργανώτρια χώρα εμφανίστηκε αφοριστικός για τον Ορλάντο Ένχελααρ.

«Στη Σάλκε στήριζαν πολλά επάνω του αλλά με την εφετινή του παρουσία ο Ορλάντο Ένχελααρ έθεσε υποψηφιότητα για το βραβείο της μεγάλης απογοήτευσης της σεζόν.

Δεν θύμιζε σε τίποτα τον πληθωρικό μέσο που βρισκόταν παντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008. Η παρουσία του τότε ήταν και ο λόγος που τον απέκτησε η Σάλκε.

Ήταν υπερβολικά αργός για το επίπεδο της Μπουντεσλίγκα. Λάμβανε πάντοτε τραγικές θέσεις στον αγωνιστικό χώρο και η τεχνική του κατάρτιση ήταν άθλια. Δεν γνωρίζω αν θα επιτύχει στον Παναθηναϊκό, αλλά αν με ρωτούσε κάποιος από την ελληνική ομάδα θα τον απέτρεπα από να τον αποκτήσει»

Είναι σαφές πως αν τα μειονεκτήματα του Ορλάντο Ένχελααρ δεν ήταν χτυπητά δύσκολα θα εγκατέλειπε το υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για την μετανάστευση στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Φαν Ντε Κρουκ προετοιμάζει τους αναγνώστες του SPORT24 που αναθεμάτιζαν τον… «αόρατο τοίχο», Ζιλμπέρτο Σίλβα για επανάληψη της δυσαρέσκειας τους.

«Ο Ένχελααρ δεν είναι γρήγορος ποδοσφαιριστής και αυτό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μεγάλο μειονέκτημα. Δεν πρόκειται ποτέ να «λάμψει» σε ένα ματς.

Μερικές φορές μου θυμίζει τον Ζιλμπέρτο Σίλβα στην Άρσεναλ, την οποία παρακολουθούσα συχνά. Ο Ένχελααρ σου δίνει την εντύπωση πολλές φορές ότι δεν έχει αγωνιστεί καν στο ματς. Όπως με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Αν τους παρατηρήσεις όμως ατομικά κατανοείς τη σημαντικότητα τους, διότι κάνουν όλη την βρώμικη δουλειά. Εξαιτίας αυτού πολλές φορές υποτιμάται από τους οπαδούς»

Ο Γιέλμερ Χεερτς πιστεύει πάλι ότι: «δεν είναι παίκτης που μπορεί να σταθεί σε υψηλού επιπέδου ομάδα που αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι εξαιρετικά αργός και όχι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Θα έλεγα ότι είναι ιδανικός για κλαμπ που αγωνίζονται στο Γιουρόπα Καπ»

Τις παραπάνω απόψεις συμμερίζεται και ο Ζακς Χέντρικς. «Αν περιμένει κανείς από αυτόν να πάρει το παιχνίδι μόνος του τότε θα απογοητευθεί από την παρουσία του. Επίσης δεν είναι καθόλου γρήγορος και αυτό σε υψηλό επίπεδο είναι πλέον μεγάλο μειονέκτημα»

Το τρις εξαμαρτείν, ο ρόλος Τεν Κάτε και η δεδομένη επιτυχία

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ορλάντο Ένχελααρ ξενιτεύτηκε με τη μετεγγραφή του στη Σάλκε. Προϋπήρξε η αποτυχία στην Γκενκ στην οποία χρησιμοποιείτο ως επιθετικός, όπως και στην Μπρέντα. Και τη δεύτερη φορά που μετανάστευσε από την πατρίδα του για τη γειτονική Γερμανία απέτυχε παταγωδώς και το ερώτημα εγείρεται αυθόρμητα για το… τρις εξαμαρτείν αν ευοδωθεί η μετακίνηση του στο «τριφύλλι».

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω την επιτυχία του στον Παναθηναϊκό. Πιστεύω όμως ότι παρά την αγωνιστική του απραγία στην Σάλκε παραμένει ένας καλός ποδοσφαιριστής.

Φαντάζομαι ότι δεν αποκτάται από τον Παναθηναϊκό ως ηγέτης και αυτό θα τον απελευθερώσει. Αγωνίζεται πάντοτε καλύτερα υποστηρικτικά στους αστέρες.

Ο Παναθηναϊκός θα ωφεληθεί σημαντικά από αυτόν στον Τσάμπιονς Λιγκ γιατί πρόκειται για έναν ατρόμητο ποδοσφαιριστή που δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο» λέει ο Πίτερ Φαν Ντε Κρουκ για να διαφωνήσει μαζί του ο Χέερτς που θεωρεί ενδεδειγμένη την κίνηση του Παναθηναϊκού εξαιτίας του…Τεν Κάτε.

«Η επιτυχία του στην Ελλάδα εξαρτάται καθαρά από τον Τεν Κάτε και την τακτική που θα ακολουθήσει. Για αυτό έχω την ισχυρά πεποίθηση πως θα τα καταφέρει, μιας και η πρότερη συνεργασία τους στην Μπρέντα ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Μην περιμένετε να δείτε έναν ποδοσφαιριστή στο επίπεδο του Φαν Ντερ Φάαρτ και του Σνάιντερ αλλά έναν πολύτιμο παίκτη»

Σίγουρος για την επιτυχία του εμφανίζεται και ο Χέντρικς, που τον γνώριζε την εποχή που αγωνιζόταν στην Μπρέντα. «Πιστεύω ότι ο βαθμός δυσκολίας του Ελληνικού πρωταθλήματος είναι μικρός για την αξία του Ορλάντο Ένχελααρ.

Είναι εγκεφαλικός και δυνατός ποδοσφαιριστής και από όσο γνωρίζω δεν έχετε ένα πρωτάθλημα γρήγορο όσο π.χ. το Ισπανικό. Ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη ταχύτητας του, όπως δηλαδή στο Τσάμπιονς Λιγκ»

Η διορατικότητα Τεν Κάτε, οι ενέσεις για το ύψος και η αποστροφή για τους δημοσιογράφους

Ο Χέντρικς κάλυπτε το ρεπορτάζ της Μπρέντα το 2000 όταν αφίχθηκε στο τότε «Φούτζι Φιλμ» (πλέον ονομάζεται Ρατ Φέρλεχ) ο Ορλάντο Ένχελααρ. Η ένωση του με τον Τεν Κάτε διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του Ολλανδού μέσου.

«Ο Ένχελααρ ήταν τυχερός γιατί συνάντησε τον κατάλληλο προπονητή την κατάλληλη ώρα. Αν δεν υπήρχε ο Χενκ Τεν Κάτε δύσκολα θα πραγματοποιούσε ανοδική τροχιά στην καριέρα του.

Αναγνώρισε γρήγορα την ποιότητα του και τον πίεσε πολύ σκληρά για προπονηθεί. Του έδινε συνεχώς κίνητρο και του έκανε ξεκάθαρο πως δεν αρκεί το ταλέντο, χωρίς την σκληρή δουλειά.

Ο Ένχελααρ είναι ευγνώμων στο πρόσωπο του και για την ψυχολογική συμπαράσταση που του πρόσφερε έπειτα από τον θάνατο του «κολλητού» του, Φέρι Φαν Φλιτ»

Εσωστρεφής άνθρωπος ο Ένχελααρ αναγκάστηκε στην άγουρη νεότητα του να κάνει ειδική θεραπευτική αγωγή για να μην ψηλώσει περαιτέρω. Με μπόι 1,98 θα έφτανε ως τα 2,10 αν δεν πραγματοποιούσε τις απαραίτητες ενέσεις.

Διάγει ανέφελο βίο με τη συμβία του, απεχθάνεται τις δημοσιογραφικές υπερβολές, απαντά δύσθυμα και κοινότοπα στις κλισέ ερωτήσεις, όπως λέει ο Χέντρικς.

«Πολύ ήρεμος άνθρωπος. Παρατηρούσες την έντονη δυσαρέσκεια του κάθε φορά που έπρεπε να δώσει συνέντευξη. Δεν του άρεσαν καθόλου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σπάνια συναντάς συνεντεύξεις του στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες για αυτόν και πάντοτε οι απαντήσεις του ήταν προβλέψιμες, γεγονός που δεν σε προδιέθετε για να ζητήσεις συνέντευξη μαζί του».

Το who is who του Ένχελααρ

Ο Ορλάντο Ένχελααρ γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου το 1979 και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Φέγενορντ. Έχει ύψος 1,98 και ξεχωρίζει για την άνεση του στο ψηλό παιχνίδι αλλά και για την καταπληκτική μπαλιά που έχει παρά το... μέγεθος του.

Τον Ιούνιο του 2007 σε φιλικό με την Ιαπωνία ο υψηλόσωμος μέσος, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τους Οράνιε. Στη συνέχεια ο Μάρκο Φαν Μπάστεν τον επέλεξε για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2008 και μάλιστα ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του. Συνολικά έχει 11 συμμετοχές με την εθνική Ολλανδίας. Aναλυτικά:

Περίοδος / Ομάδα / Συμμετοχές / γκολ2000–2004 Μπρέντα 94 (22)2004–2006 Γκενκ 59 (12)2006–2008 Τβέντε 56 (8)2008–2009 Σάλκε 20 (0)

Ο Ένχελααρ εν δράσει...









Ενδιαφέρον για Όουεν!

Στη Μεγ. Βρετανία ανακάλυψαν ένα νέο μεταγραφικό στόχο των "πρασίνων". Τον Μάικλ Όουεν! Το πάλαι ποτέ παιδί θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου, που έκανε θραύση στο Μουντιάλ του 1998 πριν καν κλείσει τα 20 χρόνια του, που έπαιξε σε Λίβερπουλ και Ρεάλ, αλλά ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα στη διάρκεια της καριέρας του από σωρεία σοβαρών τραυματισμών.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail, ο Όουεν, που ανήκει στη Νιουκάστλ, δεν θέλει επ' ουδενί να αγωνιστεί στην Τσάμπιονσιπ, όπου υποβιβάστηκαν οι "ανθρακωρύχοι", και έχει βάλει τυς ατζέντηδες του να του βρουν ομάδα. Αυτοί έστειλαν επιστολή σε επιλεγμένες αγγλικές ομάδες, με την οποία τις ενημερώνουν πως με ένα ποσό γύρω στο 1 εκατομμύριο λίρες ετησίως (περί τα 1,2 εκατομμύρια Ευρώ) ο παίκτης είναι διαθέσιμος και υπογράφει... αύριο το πρωί.

Προχωρώντας περισσότερο ο συντάκτης του δημοσιεύματος υποστηρίζει πως για τον Μάικλ Όουεν υπάρχει ενδιαφέρον και εκτός νησιού, με τον Παναθηναϊκό να έχει εκδηλώσει ενδαφέρον, όπως και η Ρόμα.

































































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ