ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Τζον Φαν Σιπ στο SPORT24: "Δεν έχει τελειώσει η δουλειά μου στην Ελλάδα, τιμή μου να με συζητούν για την ΑΕΚ"

Ο Τζον Φαν Σιπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24 στο Κάστρο των Ιωαννίνων
Ο Τζον Φαν Σιπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο SPORT24 στο Κάστρο των Ιωαννίνων CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Ο Τζον Φαν Σιπ επιστρέφει στην Ελλάδα και μιλάει αποκλειστικά στο SPORT24 για τους λόγους που αποχώρησε, το "περίμενε" που τον ενόχλησε, το ενδεχόμενο επιστροφής ως προπονητής πλέον ομάδας, τα σενάρια για την ΑΕΚ και τη δουλειά του που δεν έχει ακόμα τελειώσει στη χώρα μας.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 το κεφάλαιο "Τζον Φαν Σιπ" έκλεισε οριστικά για την Εθνική Ελλάδας, ύστερα από 2,5 χρόνια. Ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός της γαλανόλευκης είχε ανακοινώσει από τις 26 Νοεμβρίου πως θα αποχωρήσει όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του.

Στο μήνυμά του ο Φαν Σιπ έκανε ξεκάθαρο πως η ολιγωρία της ΕΠΟ για νέο συμβόλαιο τον έκανε να πάρει την απόφαση να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του. Το πλάνο αρχικά ήταν ο Ολλανδός και η Εθνική να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία και υπήρχε διάθεση για ανανέωση και από τις δύο πλευρές.

Ο Τζον Φαν Σιπ με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, στο κάστρο των Ιωαννίνων
Ο Τζον Φαν Σιπ με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, στο κάστρο των Ιωαννίνων CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Άλλωστε και ο ίδιος είχε υπογραμμίσει στη συνέντευξη στο SPORT24 στις αρχές του Νοέμβρη πως επιθυμία του είναι να συνεχίσει στον πάγκο της Εθνικής με στόχο να βελτιώσει την ομάδα.

Συνέντευξη στη Μαρία Κουβέλη

Η αποτυχία πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο και η ισοπαλία με το Κόσοβο (1-1) στα μέσα Νοεμβρίου άλλαξαν τα δεδομένα και τις ισορροπίες και σχεδόν τρεις μήνες μετά από την ανακοίνωση του "διαζυγίου", ο Τζον Φαν Σιπ μίλησε ξανά στο SPORT24, αποκαλύπτοντας όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία.

"Όπως έχω πει, δουλεύαμε καλά μαζί και η σκέψη μας ήταν να συνεχίσουμε. Αλλά στο τέλος, μετά το τελευταίο παιχνίδι, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε και για μένα, το ανέφερα και στην ανακοίνωσή μου, η εμπιστοσύνη είναι ό,τι πιο σημαντικό για να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια.

Όταν αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε η σωστή στάση, αποφάσισα να μην συνεχίσω μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου μου

Γι’ αυτό, αποφάσισα να πω "Ευχαριστώ για την ευκαιρία" και να προχωρήσω. Ήταν το καλύτερο για την Ομοσπονδία και για μένα, επειδή χρειάζεται 100% αφοσίωση και αποφασιστικότητα για να κάνεις αυτή τη δουλειά.

Ποτέ δεν είπα θέλω έναν χρόνο, δύο χρόνια, μισό χρόνο. Όλοι θέλαμε απλά να συνεχίσουμε. Και είναι σημαντικό να πεις "ναι, συνεχίζουμε". Έτσι, όταν εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε η σωστή στάση, αποφάσισα να μην συνεχίσω μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου μου στα τέλη Δεκέμβρη και να φύγω.

Είμαι προπονητής και έχω τις δικές μου προπονητικές ιδέες. Με θέλανε πριν από 2,5 χρόνια. Ήξεραν και συμφώνησαν με τον τρόπο που βλέπω το ποδόσφαιρο και θεώρησα πως θα συνεχίζαμε. Ίσως τώρα που έφυγα, να άλλαξαν γνώμη και να θέλουν κάτι διαφορετικό με τον νέο προπονητή".

Η συμφωνία για ανανέωση που έδωσε τη θέση της στην αναμονή

Δεν ήταν η καθυστέρηση από μόνη της που ενόχλησε τον Ολλανδό τεχνικό. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το "περίμενε", αλλά η αλλαγή στάσης, η αλλαγή συμπεριφοράς από την πλευρά της Ομοσπονδίας, σε συνδυασμό με το ξαφνικό της υπόθεσης. Γιατί, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε.

"Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω, είναι ότι δεν το περίμενα. Παρόλα αυτά συνέβη. Από εκεί και πέρα, δώσαμε τα χέρια με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας και από τη μεριά μου δεν υπάρχει πρόβλημα.

Συμφωνήσαμε να μείνω, αλλά μετά το ματς με το Κόσοβο δεν υπήρχε επικοινωνία με την ΕΠΟ κι άρχισαν να γράφονται διάφορα

Εμείς συμφωνήσαμε ότι θέλαμε να συνεχίσουμε και να το κάνουμε γρήγορα, όμως βλέπαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μετά το παιχνίδι δεν υπήρχε επικοινωνία με την Ομοσπονδία. Αν θέλεις να συνεχίσεις με τον προπονητή, κάνεις το νέο συμβόλαιο και τελειώνει. Επειδή όμως, δεν συνέβη αυτό και άρχισαν να ακούγονται και να γράφονται διάφορα και αυτό βλάπτει τη δουλειά του οποιουδήποτε, αποφάσισα να φύγω.

Ο λόγος ήταν ότι πέρασε καιρός και έτσι, φτάσαμε σε αδιέξοδο. Περιμέναμε μία εβδομάδα, περιμέναμε δύο εβδομάδες. Στην αρχή δεν έλεγαν τίποτα και μετά είπαν ότι έτσι είναι η διαδικασία, ότι έτσι γίνεται εδώ. Είπα ότι εντάξει, ίσως όντως αυτή είναι η διαδικασία, αλλά δεν το είχαμε συμφωνήσει όταν μιλήσαμε εξαρχής.

Ήμουν 2,5 χρόνια εδώ, τι είδους διαδικασίες χρειάζεσαι για να αποφασίσεις;

Ήταν λίγο περίεργο, με ενόχλησε που δεν υπήρχε εμπιστοσύνη σε αυτό που κάναμε. Ήμουν 2,5 χρόνια εδώ, δηλαδή τι είδους διαδικασίες χρειάζεσαι; Από αυτό κατάλαβα ότι ήθελαν έναν νέο προπονητή, αλλά όταν είμαι εδώ 2,5 χρόνια, υπάρχει το ναι ή όχι.

Ένιωσα ότι σκέφτονται διαφορετικά από ό,τι σκέφτονταν μία εβδομάδα πριν, μία μέρα πριν τον αγώνα, οπότε είπα ότι οκ ήταν ωραία που συνεργάστηκα μαζί σας, αλλά ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε χωριστούς δρόμους ή τουλάχιστον εγώ να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο".

Ο επίλογος μπορεί να ήταν διαφορετικός αν…

Οι αναμνήσεις είναι μόνο ευχάριστες και καμία ολιγωρία δεν είναι αρκετή για να αμαυρώσει τη "μνήμη" και τα όσα ωραία έζησε ο Φαν Σιπ με την Εθνική. Ωστόσο, η ιστορία θα μπορούσε να είχε διαφορετικό τέλος αν η Ομοσπονδία είχε ξεκαθαρίσει στον Ολλανδό πως θα χρειαστεί να περιμένει.

"Δεν ήταν εύκολο, αλλά είμαι ανεξάρτητος. Δεν θα χρειαζόταν να μου πει κάποιος περίμενε, αν το εξηγούσαν από πριν. Θα ήταν διαφορετική ιστορία και ίσως και να περίμενα, όμως είχαν συμφωνήσει να το κάνουμε αμέσως.

Δεν είμαι ανόητος, ήταν πολύ ξεκάθαρο τι συνέβαινε γι’ αυτό και είπα "ευχαριστώ και θα συνεχίσουμε χωριστά". Πέρασα καλά, είχα καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές και δεν μετανιώνω για τίποτα. Για μένα ήταν μία καλή εποχή και δεν είμαι θυμωμένος.

Ο Τζον Φαν Σιπ στο SPORT24: "Δεν έχει τελειώσει η δουλειά μου στην Ελλάδα, τιμή μου να με συζητούν για την ΑΕΚ"
CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ


Κανείς δεν μπορεί να με κάνει να αλλάξω αυτό που αισθάνομαι ή αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Όπως είπα, αν κάνεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να είσαι 100% σύμφωνος, πρέπει να είσαι πεπεισμένος, πρέπει να αισθάνεσαι ότι οι άνθρωποι που σου επιτρέπουν να συνεργάζεσαι μαζί τους είναι επίσης 100% εκεί για σένα.

Τους είχα ενημερώσει γι’ αυτό που θα έκανα. Ήταν σημαντικό για μένα να παρουσιάσω τη δική μου οπτική, τη δική μου ιστορία, γι’ αυτό και το ανακοίνωσα έτσι. Ήθελα να εξηγήσω το γιατί και να αποχωρήσω με αυτόν τον τρόπο για να προχωρήσω. Αργότερα μίλησα και με τον αρχηγό, τον Μπακασέτα, για να του εξηγήσω.

Δεν είμαι ανόητος, ήταν πολύ ξεκάθαρο τι συνέβαινε γι’ αυτό και είπα "ευχαριστώ και θα συνεχίσουμε χωριστά"

Τα παιδιά μού έστελναν μηνύματα, με ευχαριστούσαν και τους ευχαριστούσα με τη σειρά μου. Οι περισσότεροι ίσως στεναχωρήθηκαν και δεν το περίμεναν. Είχαμε δημιουργήσει ένα καλό σύνολο, είχαμε μία καλή σχέση και επικοινωνία μεταξύ μας.

Όλοι ήθελαν να έρθουν στην ομάδα. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να διατηρήσουν αυτό το κλίμα. Πρέπει να αναλάβουν τώρα εκείνοι και να βοηθήσουν τον νέο προπονητή σε αυτό. Πέρασα όμορφα και ξαναλέω πως ήταν ευκαιρία για μένα να προπονήσω την Εθνική".

Η επιστροφή στην Ελλάδα και τα σενάρια για την ΑΕΚ

Η πόρτα της Εθνικής έκλεισε οριστικά, όμως η πόρτα για μία ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα παραμένει ανοικτή. Η ΑΕΚ είναι μία από τις ομάδες που βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή, όμως το πρόβλημα είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί εκείνος που θα πει ναι στον ρόλο του ''κασκαντέρ".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του SPORT24, ο Ολλανδός είχε επαφή με την Ένωση, ήθελε να αναλάβει, αλλά με ορίζοντα συνέχισης της συνεργασίας το καλοκαίρι.

Έτσι, όταν του προτάθηκε η θέση για έξι μήνες, οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν εκεί. Ο ίδιος, χωρίς να επιβεβαιώνει τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα για την ΑΕΚ, τόνισε ότι για εκείνον είναι τιμή να τον συζητούν για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο.

Αν με θέλουν στην ΑΕΚ, τότε το βλέπουμε, είναι τιμή μου να με συζητούν

"Είχα μερικές συζητήσεις και βρέθηκα κοντά με κάποιες ομάδες. Στο τέλος υπάρχουν πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο, όπως το οικονομικό ή το εάν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι. Περιμένω το σωστό πρότζεκτ, γιατί είναι σημαντικό για μένα όπου πάω, να ξεκινάω με καλή διάθεση.

Οπότε δεν βιάζομαι, γιατί οπουδήποτε κι αν πάω, θέλω να το κάνω με τον τρόπο που θα είμαι εντάξει εγώ, που θα μπορώ να κάνω κάτι, να χτίσω κάτι, όπως έγινε και με την Εθνική.

Ήξερα ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος για την ομάδα και σκέφτηκα ότι θα το κάνω και ότι μπορώ να κάνω κάτι εκεί. Πήγα στην Αυστραλία και ξεκίνησα σ’ έναν νέο σύλλογο. Πήγα στο Μεξικό, γιατί δεν είχαν προκριθεί σε έξι play off ή είχαν προκριθεί μία φορά σε έξι play off και πίστεψα ότι θα τα καταφέρω.

Ο Τζον Φαν Σιπ στη συνέντευξη για το SPORT24
Ο Τζον Φαν Σιπ στη συνέντευξη για το SPORT24 CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ


Αγαπώ την Ελλάδα και είμαι ανοικτός σε ένα νέο πρότζεκτ. Αν είχα μία καλή πρόταση φυσικά θα επέστρεφα. Είχα κάποιες συζητήσεις με ομάδες, αλλά στο τέλος δεν βρήκαμε τον τρόπο να συμφωνήσουμε τη δεδομένη στιγμή. Οπότε, ίσως στο μέλλον.

Η ΑΕΚ είναι ένας ενδιαφέρον και μεγάλος σύλλογος. Έχω τις δικές μου ιδέες και αυτό ισχύει και για την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό ή τον οποιονδήποτε. Πρέπει να τα βρεις με κάποιον και μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ούτε με ελληνική, ούτε με άλλη ομάδα.

Έχω ακούσει ότι γράφουν για μένα και την ΑΕΚ. Άνθρωποι που γνωρίζω από την Ελλάδα με ρωτούσαν "επιστρέφεις;" και έλεγα "δεν ξέρω, από εσένα το ακούω". Είναι τιμή μου να με συζητούν για την ΑΕΚ, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μιλούν με καλά λόγια για μένα, ίσως οι παίκτες, ίσως άνθρωποι από το ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρούν ότι κάναμε καλή δουλειά. Αν με θέλουν, τότε το βλέπουμε".

Άλλωστε, ο τίτλος που ο ίδιος θα έδινε στην συνέντευξη είναι: "Δεν έχει τελειώσει ακόμα η δουλειά μου στην Ελλάδα".

Από το χάος στο καλό κλίμα - Ο απολογισμός

Ο Τζον Φαν Σιπ είναι πεπεισμένος ότι αποχώρησε από την Εθνική, αφήνοντας πίσω του ένα σύνολο παικτών που δεν ήταν απλά ομάδα, αλλά έχουν γίνει πλέον οικογένεια. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κουβέντας τόνιζε, όντας ικανοποιημένος, ότι η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια έκανε όλους τους Έλληνες παίκτες να θέλουν να πάνε στην Εθνική.

Εκτός του καλού κλίματος, είναι ικανοποιημένος και από τα βήματα προόδου που σημείωσε η ομάδα, όσο διάστημα βρέθηκε στον πάγκο της.

"Φυσικά και μερικές φορές υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που θέλεις να βελτιώσεις την ομάδα, στο στυλ παιχνιδιού. Είναι εντάξει να μην έχεις πάντα ακριβώς τον ίδιο τρόπο σκέψης, αρκεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που αναπτύσσεται η ομάδα.

Και θεωρώ πως η ομάδα βελτιώθηκε και εξελίχθηκε. Πιστεύω πως αυτά τα 2,5 χρόνια κάναμε μερικά καλά βήματα για την αλλαγή της νοοτροπίας, της κουλτούρας.

Θεωρώ καταφέραμε κάτι καλό, αλλά σίγουρα όχι κάτι εντυπωσιακό

Ήρθαν νέοι παίκτες, υπήρξε μία νέα φιλοσοφία και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό, όπως είμαι ευχαριστημένος και για το κλίμα που αφήσαμε πίσω. Πριν έρθουμε στην Εθνική, υπήρχε μία αναστάτωση, ένα χάος, έτσι άκουσα. Υπήρχαν τσακωμοί, αλλά προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε αυτό και έκτοτε όλοι ήθελαν να έρθουν στην Εθνική. Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, παρότι μερικές φορές τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θέλαμε.

Οι παίκτες ήθελαν να έρθουν και αυτό είναι προς τιμήν τους. Ακολούθησαν το πλάνο που είχαμε και δούλεψαν με τον τρόπο που θέλαμε. Θεωρώ πως μαζί καταφέραμε κάτι καλό, αλλά σίγουρα όχι κάτι εντυπωσιακό, επειδή δεν προκριθήκαμε στα προκριματικά του Μουντιάλ. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες άλλες χάνεις, αλλά δείτε τι γίνεται στο γήπεδο. Και στο γήπεδο υπήρχε πάθος και καλή ενέργεια.

Ο Τζον Φαν Σιπ στα Γιάννενα με φόντο το Κάστρο της πόλης
Ο Τζον Φαν Σιπ στα Γιάννενα με φόντο το Κάστρο της πόλης CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ


Σε αυτά τα 2,5 χρόνια, υπήρχαν πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω πραγματικά, όπως η ποιότητα κάποιων παικτών που ήταν εκτός ομάδας, για παράδειγμα ο Κουρμπέλης και ο Γαλανόπουλος. Τότε είχαμε θέματα με την πανδημία και για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι ο συνδυασμός Κουρμπέλης - Γαλανόπουλος ήταν πολύ καλός, αλλά μας έλειψε για 2 χρόνια. Πρώτα ο Γαλανόπουλος, μετά ο Κουρμπέλης.

Κάναμε ένα πολύ κακό παιχνίδι κόντρα στη Γεωργία, αλλά δεν αφορούσε μόνο στον Μαυρία

Είχαμε βέβαια, άλλους παίκτες που πήραν την ευκαιρία και τα πήγαν καλά, όπως ο Σιώπης, ο Μπουχαλάκης, ο Ζέκα. Δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία για να διαλέξω. Είχαμε λοιπόν ένα μικρό γκρουπ παικτών υψηλού επιπέδου και γι’ αυτό ήταν ανάγκη να αναπτυχθούμε ως ομάδα. Δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά τους ίδιους έντεκα ή τους ίδιους εννέα.

Στα προκριματικά για το Μουντιάλ είχαμε ένα πολύ κακό παιχνίδι κόντρα στη Γεωργία που δεν αφορούσε μόνο στον Μαυρία. Ήταν περισσότερο ο τρόπος που παίξαμε, γιατί δεν βγάλαμε στο γήπεδο όσα είχαμε πει. Σε όλα τα άλλα όμως παιχνίδια, θα μπορούσα να πω ότι δοκιμάσαμε να ανεβάσουμε το επίπεδο από το έξι στο οκτώ ή το εννέα.

Ο Τζον Φαν Σιπ στο Κάστρο στην πόλη των Ιωαννίνων
Ο Τζον Φαν Σιπ στο Κάστρο στην πόλη των Ιωαννίνων CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ


Στο παιχνίδι με τη Γεωργία ξεκινήσαμε κανονικά τα πρώτα 45 λεπτά, αλλά κοιταζόμασταν μεταξύ μας. Φυσικά, αυτός ο τύπος (ο Κβαρατσχέλια) ήταν πολύ καλός παίκτης, έβαλε το γκολ και είχε κάποιες καλές ενέργειες απέναντι στον Μαυρία. Αυτός ο παίκτης όμως, είχε επίσης πολύ καλές ενέργειες και κόντρα στη Σουηδία και την Ισπανία.

Σκόραρε με τη Σουηδία, σκόραρε με την Ισπανία, σκόραρε και με μας. Ήταν μία δύσκολη επιλογή για μένα η θέση αυτή, γιατί ο Μπακάκης τραυματίστηκε στην προθέρμανση και έλεγε "θα προσπαθήσω, θα προσπαθήσω". Οπότε προσπάθησε, ξεκίνησε και μετά έγινε αλλαγή. Είχα να επιλέξω ανάμεσα στον Ανδρούτσο και τον Μαυρία.

Ο Ανδρούτσος όμως τραυματίστηκε στην προετοιμασία και είπαμε ότι ήταν καλύτερα να γυρίσει στον Ολυμπιακό. Έτσι, εκείνος που μπορούσε να τον αντικαταστήσει ήταν ο Μαυρίας. Ήταν ο καταλληλότερος, προπονούταν πολύ καλά και είχε κάνει επίσης ένα πολύ καλό παιχνίδι με τη Σλοβενία.

Για εμάς δεν έπαιξε ρόλο η απουσία των Μανωλά, Παπασταθόπουλου και Σιόβα. Έπαιξε στο να δημιουργήσουμε ένα καλό και νέο κλίμα. Αυτό ήταν σημαντικό και για να είμαι ειλικρινής η ποιότητα των Ελλήνων που παίζουν σε ομάδες στο εξωτερικό είναι το μέλλον. Έδειξαν ότι είναι καλοί παίκτες.

Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι εστιάζουν στα ονόματα, τις μεγάλες ομάδες, αλλά δεν με νοιάζει. Εγώ κοιτάζω την ποιότητα των παικτών και αν αυτός ο παίκτης βγάζει 100.000 ευρώ ή βγάζει 5 εκατ. ευρώ για μένα δεν μετράει. Αν θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος και ταιριάζει στον τρόπο που θέλω να παίξει, τότε θα παίξει.

Ας είμαστε ρεαλιστές, όλοι γνώριζαν πώς ήταν η ομάδα το 2004 και πώς είναι τώρα

Όσον αφορά το πλάνο να περάσουμε στην επόμενη φάση του Nations League φυσικά δεν το κάναμε. Δεν περάσαμε στον επόμενο γύρο. Ίσως να μην ήμασταν αρκετά αποτελεσματικοί στα γκολ. Νομίζω όμως, ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα στον συγκεκριμένο όμιλο".

Και για να είμαστε ειλικρινείς, ουδείς μπορεί να πει ότι δεν άφησε σε καλύτερη κατάσταση την Εθνική ομάδα απ' όσο την ανέλαβε, ακόμα κι αν η Εθνική δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Τζον Φαν Σιπ με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, με φόντο το κάστρο των Ιωαννίνων
Ο Τζον Φαν Σιπ με τη συντάκτρια του SPORT24, Μαρία Κουβέλη, με φόντο το κάστρο των Ιωαννίνων CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

"Ο άλλος στόχος που έπρεπε να πετύχουμε ήταν το 'πρότζεκτ Κατάρ'. Φυσικά, όταν προπονείς την Εθνική Ελλάδας, στόχος σου είναι να πας εκεί. Αλλά ξέραμε επίσης ότι δεν θα είναι εύκολο να πάμε, έχοντας αντιπάλους τη Σουηδία και την Ισπανία. Στην αρχή καταφέραμε και είχαμε πολύ καλές στιγμές, ειδικά με τη νίκη κόντρα στη Σουηδία, αλλά στο τέλος δεν είναι ότι ήταν χάλια.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όλοι γνώριζαν πώς ήταν η ομάδα το 2004 και πώς είναι τώρα. Σταδιακά πρέπει να γυρίσει η ομάδα σε αυτό το επίπεδο και να προκριθεί στο επόμενο Euro. Ακόμα πιστεύω πως υπάρχει άνοδος και εξέλιξη στην ομάδα, γιατί αν δείτε τις ηλικίες είναι εξαιρετικές. Ο μέσος όρος είναι τα 24 έτη.

Αποδείξαμε κόντρα στη Σουηδία ότι η ποιοτική διαφορά δεν είναι μεγάλη

Αν δουλέψουν με τις ομάδες τους και συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Εθνική τότε ναι, φυσικά μπορεί να κάνει βήματα μπροστά. Αν το κλίμα είναι καλό στην ομάδα και υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο από τον προπονητή φυσικά μπορεί να γίνει κάτι καλό.

Ακόμα και αν λένε ότι η ποιοτική διαφορά είναι μεγάλη αποδείξαμε κόντρα στη Σουηδία πως δεν είναι. Κερδίσαμε εντός έδρας και παίξαμε καλά στο πρώτο μισό στη Σουηδία. Έπρεπε να ήμασταν μπροστά 2-0. Αλλά εντάξει, έχουν ποιότητα και εμείς κάναμε ατομικά λάθη που κόστισαν".

Κεφάλαιο: Γκουστάβο Πογέτ

Ο Φαν Σιπ έγινε ο έκτος προπονητής της Εθνικής μέσα σε οκτώ χρόνια: "Μπορεί την Εθνική να τη βοηθάει, μπορεί και όχι. Τόσοι πολλοί προπονητές, ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Αυτό βέβαια, δεν είναι καλό.

Δεν μπορώ να ξέρω ποια κατεύθυνση θέλουν τώρα. Μπορώ να γνωρίζω μόνο την προσέγγιση που είχαμε και θα είχαμε εμείς αν συνεχίζαμε. Τώρα υπάρχει νέος προπονητής", ήταν το σχόλιό του.

Ο διάδοχός του είναι ο Γκουστάβο Πογέτ, ο οποίος συμφώνησε με την Εθνική τον περασμένο Φεβρουάριο και θα καθίσει στον γαλανόλευκο πάγκο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Το στυλ παιχνιδιού ωστόσο, του Ουρουγουανού τεχνικού είναι διαφορετικό από εκείνο που ο Φαν Σιπ προσπαθούσε τα τελευταία 2,5 χρόνια να εμφυσήσει στην Εθνική. Στην Ελλάδα υπήρχε περισσότερο η λογική της άμυνας και της κόντρα επίθεσης, κάτι που ο Ολλανδός ήθελε να αλλάξει, δίνοντας περισσότερη βάση στην επίθεση με κατοχή.

Ο Τζον Φαν Σιπ στη συνέντευξη για το SPORT24
Ο Τζον Φαν Σιπ στη συνέντευξη για το SPORT24 CREDITS: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Από την άλλη, ο νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός αγαπά τα πιο αμυντικά συστήματα και προτιμά το 4-2-3-1 με δύο αμυντικούς χαφ,

"Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που τον επέλεξαν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι καλό να έχεις έναν ξεκάθαρο τρόπο σκέψης σχετικά με το ποια κατεύθυνση θέλεις να ακολουθήσεις σε μία εθνική ομάδα. Αν αυτό αλλάζει κάθε φορά, δεν είναι καλό για τους παίκτες. Δεν τους δίνει ξεκάθαρο μήνυμα.

Εύχομαι καλή τύχη στον Πογέτ, θα τον συμβούλευα να ακολουθήσει το πλάνο του

Δεν μπορεί να πει κανείς κάτι για τον νέο προπονητή. Έπαιζε στην Αγγλία, έμεινε στην Ελλάδα, είναι από μια καλή ποδοσφαιρική χώρα όπως η Ουρουγουάη. Θα έχει τις δικές του ιδέες και μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Οι παίκτες έχουν συνηθίσει να παίζουν αμυντικά στην Ελλάδα. Άρα, αυτό δεν είναι μεγάλη αλλαγή για εκείνους, αντίθετα μάλλον θα τους είναι πιο εύκολο".

Πρώτη αποστολή για τον Πογέτ είναι να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο του Nations League με Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία και Κύπρο ή Εσθονία, με τον Φαν Σιπ να στέλνει το μήνυμά του στον Ουρουγουανό:

"Αν θα του έλεγα κάτι, θα ήταν να ακολουθήσει το πλάνο του, εκείνος ξέρει καλύτερο τι πρέπει να κάνει. Του εύχομαι καλή τύχη και κάθε επιτυχία επειδή αγαπώ την ομάδα. Ελπίζω η Εθνική να τα πάει καλά και να πετύχει τον επόμενο στόχο, να πάει στο Euro".

Ο Μπακασέτας είναι ο αρχηγός που έχει ανάγκη η Εθνική

Το υλικό και η ποιότητα υπάρχει στην Εθνική και ο Φαν Σιπ σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται δεν κουράζεται να το τονίζει. Δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής που στο διάστημα που είχε τα ηνία της γαλανόλευκης να τον απογοήτευσε.

Αντίθετα, επισήμανε με κάθε δυνατό τρόπο πως όλοι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καπιτάνο της Εθνικής, Τάσο Μπακασέτα.

"Στην αρχή επιλέξαμε διάφορους παίκτες που θέλαμε να δούμε από κοντά, επειδή έπρεπε να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Για παράδειγμα, με τη Φινλανδία και το Λίχτενσταϊν δεν είχαμε τον Μπακασέτα. Είχαμε μόνο τρεις εβδομάδες να προετοιμαστούμε, μάθαινα ακόμα τα ονόματα.

Ο Μπακασέτας έδωσε το παράδειγμα σε όλους, εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Δεν με απογοήτευσε κανείς, τα έδωσαν όλα

Τον πήρα όμως, τον Οκτώβριο του 2019 όταν παίξαμε απέναντι στην Ιταλία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Θέλαμε να παίξουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένους παίκτες στο κέντρο και με συγκεκριμένους ρόλους. Τον βάλαμε εκεί και μας εξέπληξε, είπα "ουάου, αυτός είναι ακριβώς ο ποδοσφαιριστής που χρειαζόμαστε". Κατά τη γνώμη μου, έκανε απίθανα βήματα προς τα εμπρός.

Το σημαντικότερο είναι ότι έδωσε το παράδειγμα σε όλους, εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Από το σημείο που τον πήραμε και στο σημείο που έφτασε, ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα παίκτη που είχε απίστευτη πρόοδο. Είναι ένας πολύ καλός αρχηγός. Έδειξε αφοσίωση, πάθος για τη χώρα του.

Αλλά δεν υπήρξε κανένα από τα παιδιά που να με απογοήτευσε. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και όποιος επιλέχθηκε είχε ποιότητα. Κάποιοι έμειναν εκτός γιατί απέδωσαν λιγότερο ή δεν έπαιζαν πολύ, αλλά κανείς δεν με απογοήτευσε".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ