THE SPORTS ECONOMIST

Ο θορυβώδης Παπέ Αμπού Σισέ

Ο Σισέ πανηγυρίζει γκολ του στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον ΟΦΗ
Ο Σισέ πανηγυρίζει γκολ του στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού απέναντι στον ΟΦΗ EUROKINISSI

Μπορεί το όνομα του Παπέ Αμπού Σισέ να απουσιάζει ως τώρα από τα διαχρονικά μεταγραφικά σενάρια της εποχής, αλλά βάσει των όσων εμφανίζει φέτος ο Σενεγαλέζος στόπερ μοιάζει θέμα χρόνου να αποδειχθεί στο παζάρι… σιγανό ποταμάκι.

Ώρες πλέον μετράμε πριν την αλλαγή της χρονιάς. Ώρες και πριν την επίσημη έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Παραδοσιακά, διαχρονικά, ώρες που ευδοκιμούν λογιών λογιών σενάρια, με διάφορους πρωταγωνιστές, όλα με ανάλογο, όχι εορταστικό, αλλά μεταγραφικό, background.

Μαθημένοι στον Ολυμπιακό από τέτοια. Όχι μόνο τέτοια εποχή, αλλά πόσο μάλλον τέτοια εποχή. Και φέτος δεν πάει πίσω. Πριν μερικές μόνο μέρες κόπασε ο… βομβαρδισμός δημοσιευμάτων εξ ανατολάς τα οποία (κοντά και) ορκίζονταν πως η Τραμπζονσπόρ διαπραγματεύεται για τον Γιώργο Μασούρα. Σταθερή και η αμείωτη η παρέλαση για τον Αγκιμπού Καμαρά, πρόσφατη η επανεμφάνιση του Μαντί Καμαρά, συγκεκριμένο το πλαίσιο με το οποίο φιγουράρουν στην σχετική πασαρέλα ο Ρούμπεν Σεμέδο και ο Ουσεϊνού Μπα.

Αυταπόδεικτη η βαρύτητα όλων αυτών. Ουσιαστική η εξέταση της προοπτικής. Προφανές το σημαντικό ενδιαφέρον για τον Αγκιμπού Καμαρά. Τόσο και τέτοιο όμως που μεσούσης της σεζόν, της πρώτης επαγγελματικής του Αφρικανού μέσου, για να φέρει πρόταση ικανή να δελεάσει τον Ολυμπιακό, σενάριο που στερείται ρεαλισμού. Και στους πρωταθλητές, σε τέτοια θέματα, ο ρεαλισμός περισσεύει.

Για τον συνεπώνυμο Μαντί, η πρόσφατη επανεμφάνιση της Νάπολι, πέραν του ότι δεν συνοδεύεται με διακηρυγμένη αναζήτηση των "παρτενοπέι" για μέσο τον Ιανουάριο, εύλογα δημιουργεί καταλυτικά ερωτηματικά. Το καλοκαίρι οι Ναπολιτάνοι ούτε που… πλησίασαν τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού, αν και εφόσον μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν ξανά, θα το κάνουν τώρα; Ακόμη και η σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα το ενδιαφέρον που όντως υπάρχει από Γαλλία μεριά (Λιλ, Νις) να μετουσιωθεί σε πρόταση, το – όποιο - deal θα εξαρτάται περισσότερο από υπαναχώρηση των "ερυθρόλευκων" στις αξιώσεις τους, παρά σε υπέρβαση των υποψήφιων αγοραστών.

Οσο για τους δύο στόπερ; Ασφυκτικό το πλαίσιο που συνοδεύει τον Σεμέδο. Τόσο που αυτό ακριβώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η μόνη μνηστήρας του Πορτογάλου, η Πόρτο. Ακόμη και έτσι όμως και παρότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια ελιγμών, ο Ολυμπιακός δεν δείχνει να κάμπτεται (προς ώρας).

Για τον Ουσεϊνού Μπα η κατάσταση είναι ευνοϊκότερη. Το timing όμως είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει, τουλάχιστον μέχρι να μπει στην αγωνιστική εξίσωση υγιής ο νεοφερμένος Μανωλάς και να φτάσει προς το τέλος του το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, να συζητηθεί ουσιαστικά ο δανεισμός που προσφέρει η Σεντ Ετιέν.

Κάτι που στον Ολυμπιακό βλέπουν – κατ’ αρχάς - θετικά τόσο λόγω αγωνιστικών δεδομένων, μιας και δύσκολα θα βρει εφεξής αξιόλογο χρόνο συμμετοχής ο 26χρονος αμυντικός αλλά και βάσει της πρόσφατης εμπειρίας, με το περυσινό ανάλογο "δεδικασμένο" με τον δανεισμό στους "στεφανουά" του Παπέ Σισέ.

Απόρροια και αυτής της εμπειρίας το ότι έναν χρόνο μετά πλέον και ο διεθνής Σενεγαλέζος πέραν του ότι είναι μεταξύ των σταθερότερων και καλύτερων ποδοσφαιριστών των πρωταθλητών Ελλάδας, μοιάζει να είναι αυτός που τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον συγκεντρώνει όλα όσα στο παζάρι θεωρούνται ικανά να προξενήσουν ενδιαφέρον, να φέρουν προτάσεις.

Αγνωστο αν έπονται άμεσα ή αν θα περιμένουν ως το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός ότι δεν έχει ακουστεί, δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό για τον Σισέ, δεν έχει εμπλακεί σε κανένα μεταγραφικό σενάριο, συνιστά μια αδιαμφισβήτητη παραδοξότητα βάσει της φετινής του εικόνας.

Και παράλληλα αυτή η – μάλλον αδικαιολόγητη - σιγή πέραν της αντιδιαστολής με τον σε πολλές άλλες περιπτώσεις υπερβολικό "θόρυβο", υπογραμμίζει το πόσο επίφοβα μπορεί όντως να αποδειχτούν τα… σιγανά ποταμάκια. Ειδικά στο μεταγραφικό παζάρι. Πόσο μάλλον όταν ο Σισέ έχει αποτελέσει σταθερό του κομμάτι στα χρόνια του στον Ολυμπιακό.

Ο Μολέδο και τα 16+2 εκατομμύρια της Αουγκσμπουργκ

Το ποδαρικό του Σισέ στον Ολυμπιακό συνοδεύτηκε από μια κακή σεζόν, η κατάληξη της οποίας έφερε ριζικές αλλαγές τόσο σε ρόστερ, με – κυριολεκτικά – δεκάδες αποχωρήσεις όσο και σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας με την ανάθεση των ηνίων στον Πέδρο Μαρτίνς. Ακόμη και τότε πάντως, ο Σισέ ήταν ο κεντρικός αμυντικός με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας Ενγκελς, Μποτία, Νικολάου, που μαζί με τον κατά συνθήκη Ρομαό και τον άφαντο σε επίπεδο συμμετοχών Βούκοβιτς, αποτέλεσαν τους στόπερ εκείνης της σεζόν, 2017-18.

Ισως γι’ αυτό και ήταν ο μόνος που (τελικά) "επιβίωσε" της κρίσης του Μαρτίνς. Στα τέλη μάλιστα του πρώτου καλοκαιριού του Πορτογάλου στον πάγκο, ήταν αυτός που έβαλε stop στις προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συμφωνία αγοράς του Ροντρίγκο Μολέδο, ζητώντας πίστωση χρόνου προκειμένου να "δουλέψει με τον Σισέ".

Γίνεται. Και παρότι στο πρώτο μισό δεν παίζει τόσο, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, έρχεται μια φοβερή πρόταση από την Αουγκσμπουργκ. Πρόταση 16 εκατ. ευρώ συν άλλα 2 σε μπόνους. Πρόταση… τρελή. Πρόταση που δελεάζει, αλλά τελικά, κατόπιν επιμονής του Μαρτίνς, αλλά και πίστης των ανθρώπων του Ολυμπιακού για την εξέλιξη του Σισέ (και συνεπώς αύξησης προσφορών στο μέλλον), απορρίπτεται.

Το δεύτερο μισό εκείνης της σεζόν – με τον Ροντερίκ Μιράντα να έχει αποκτηθεί δανεικός στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, τον Γιάγκος Βούκοβιτς να έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου και τον Γιασίν Μεριά να έχει αποκτηθεί από το καλοκαίρι – βρίσκει τον Σισέ αναντικατάστατο και εκ νέου πρώτο σε χρόνο συμμετοχής μεταξύ των στόπερ του Ολυμπιακού. Διόλου τυχαίο πως σκανάρεται από Λιόν και Μονακό, ενώ βρίσκεται στους φακέλους αρκετών ομάδων της Premier League (Γουέστ Χαμ, Γουλβς ως και Αρσεναλ), χωρίς όμως κάτι περισσότερο.

Η καταραμένη τρίτη σεζόν, ο Μπα και το "λαχείο" της Σεντ Ετιέν

Αναμενόμενα, η τρίτη – καθοριστική για την εξέλιξη και την προοπτική μεταγραφής… - σεζόν (2019-20) ξεκινάει με τον Σισέ βασικό, παρτενέρ πλέον της μεγαλύτερης τότε μεταγραφής επένδυσης του Ολυμπιακού, του Ρούμπεν Σεμέδο. Στραβώνει όμως πολύ νωρίς. Τραυματισμός και σοβαρή ασθένεια αφήνουν τον Σενεγαλέζο τέσσερις μήνες εκτός δράσης (από μέσα Σεπτεμβρίου ως αρχές Ιανουαρίου).

Αναμενόμενα "ψάχνεται" μετά την επιστροφή του, πάνω που σιγά σιγά πατάει ξανά στα πόδια του, έρχεται η πανδημία και το "λουκέτο". Είναι μάλιστα τέτοια η δυναμική που πλέον έχει αναπτύξει ο Ουσεϊνού Μπα και τόσο πολύ έχει επηρεαστεί ο ίδιος, που μετά το "ξεκλείδωμα" του ποδόσφαιρου, καλοκαίρι πλέον του 2020, η επικρατούσα πολιτική συνίσταται στο να επιδιωχθεί πλέον πώλησή του Σισέ προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος στον Μπα.

Η πανδημία όμως έχει επηρεάσει σαφώς τα οικονομικά δεδομένα, οι απαιτήσεις του Ολυμπιακού δεν συνταιριάζονται στην αγορά, ειδικά ύστερα από την πολυεπίπεδα προβληματική σεζόν που είχε περάσει ο Σισέ, ο οποίος για πρώτη φορά ξεκινάει σεζόν (2020-21) χωρίς να λογίζεται βασικός, έχοντας ξεκάθαρα οπισθοχωρήσει στην ιεραρχία.

Πέραν της απόδοσής του, η οποία όποτε παίρνει ευκαιρίες δικαιολογεί το νέο του στάτους, αυτό αντικατοπτρίζεται και από την ανατροφοδότηση της αγοράς. Μειωμένο σαφώς το ενδιαφέρον και όποτε προκύπτει, σε πολύ χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα από τα προσδοκώμενα. Γίνονται κρούσεις τέτοιες μέρες πέρυσι – φημολογείται πως η μία ήταν από τη Νις, πάγιο, από το προηγούμενο καλοκαίρι, ήταν και το ενδιαφέρον της Ρεν - το ταβάνι τους όμως (3 – 3,5 εκατ. ευρώ) δεν ικανοποιεί τον Ολυμπιακό, παρότι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν περιορίσει – και πολύ νωρίτερα - προσδοκίες και αξιώσεις.

Ακολούθησε η συμφωνία με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο (κάτι που δεν υπήρχε στο κάδρο όταν έγιναν οι κρούσεις των 3-3,5 εκατ. ευρώ). Αφενός σαφής ένδειξη πως ο Σισέ οπισθοχωρούσε περισσότερο στην ιεραρχία, παράλληλα όμως και σήμα για την αλλαγή των "ερυθρόλευκων" ως προς τη στάση τους στο παζάρι. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από την αποδοχή της πρότασης δανεισμού από τη Σεντ Ετιέν. Περιλαμβάνονταν buy out 13 εκατ. ευρώ, αλλά προφανώς κανείς δεν πρόσβλεπε σε πιθανή χρήση της (ανέφικτο εξ αρχής).

Το κέρδος θα ήταν διαφορετικό για τους "ερυθρόλευκους". Ο Σισέ θα πήγαινε στους "στεφανουά" για να παίξει, κάτι που δεν θα μπορούσε στον Ολυμπιακό, θα δοκιμάζονταν στο σαμπιονά, συνεπώς σε "πασαρέλα" απόλυτα ανταγωνιστική και έτσι, ιδεατά, θα μπορούσε να ανακτήσει την αξία του (ή έστω μέρος αυτής) στην αγορά. Οπότε, αν όχι τα 13 εκατ. ευρώ, κάτι καλύτερο από τα 3-3,5 εκατομμύρια θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική επιδίωξη (με σχετική μάλιστα, εγκαίρως, προετοιμασία).

Αν όχι, τότε η εύλογη προσδοκία θα είχε να κάνει με το ότι ο Ολυμπιακός τουλάχιστον θα "κέρδιζε" εκ νέου έναν ποδοσφαιριστή, κάτι που ως πίστη (αλλά και διαπραγματευτικό ατού ως προς μελλοντικούς μνηστήρες) επιβεβαίωσε και με την επέκταση του συμβολαίου του Σενεγαλέζου πριν τη μετακόμισή του στη Γαλλία.

Καλύτερος από ποτέ

Αποδείχτηκε win-win. Ο Σισέ πέρασε με άριστα τις εξετάσεις στο σαμπιονά, αφού ήταν από τους καταλύτες της αγωνιστικής αλλαγής της Σεντ Ετιέν: όταν πήγε οι "στεφανουά" είχαν 22 βαθμούς ύστερα από ισάριθμες αγωνιστικές και 35 γκολ παθητικό. Στις επόμενες 16 αγωνιστικές ως το φινάλε της χρονιάς κέρδισαν 24 βαθμούς και δέχτηκαν 19 γκολ με τον Σισέ να παίζει στις 14 από αυτές τις αγωνιστικές.

Η Σεντ Ετιέν το προσπάθησε το καλοκαίρι, αλλά εφόσον αναμενόμενα δεν μπορούσε να πληρώσει το buy out, δεν είχε τύχη στο παζάρι της. Ακόμη και αν υπήρξαν σκέψεις πώλησης (προφανώς όχι μόνο στη Σεντ Ετιέν), αυτές γρήγορα άρθηκαν από το δυναμικό μπάσιμο του Σισέ στη φετινή σεζόν, η οποία εξελίσσεται στην πιο γεμάτη (είναι δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής πίσω μόνο από τον Ρεάμπτσιουκ) και μακράν της δεύτερης στην καλύτερη, συνεπέστερη και πιο ενδεικτική της βελτίωσής του σε τομείς τελείως ασύμβατους με τα γνωστά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του.

Πιο ασφαλής στις μεταβιβάσεις του, η έκταση και το εύρος των οποίων έχει αυξηθεί εμφανώς, δεν πτοείται πλέον – ίσα ίσα – ακόμη και να κατεβάσει την μπάλα και όποτε το επιλέγει, πέραν της ευθυκρισίας στο timing, το κάνει και (τουλάχιστον) αξιοπρεπώς. Οι τοποθετήσεις του πλέον στην αντίπαλη περιοχή είναι καίριες και αποτελεσματικές - ήδη άλλωστε έχει ισοφαρίσει το προσωπικό του ρεκόρ με 4 γκολ στο πρωτάθλημα – ενώ στα… προφανή, στον τομέα δηλαδή ευθύνης του, έχει περιορίσει αισθητά τα λάθη και την επιπολαιότητα που στο παρελθόν στιγμάτιζαν σε καίρια σημεία την παρουσία του.

Στοιχεία, δεδομένα, πρόοδος, όλα ορατά, όλα καταγεγραμμένα. Τόσο που δεν περνάει απαρατήρητος. Και ναι, μπορεί να μην κάνει μεταγραφικό θόρυβο, τουλάχιστον όπως αυτός προκαλείται με δημοσιεύματα και σενάρια, μα ο φετινός Παπέ Σισέ δεν χρειάζεται ούτε τον θόρυβο ούτε τα σενάρια.

"Θορυβεί" στο γήπεδο…

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ