ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος την καλύτερη επιθετική συγκομιδή του στον 21ο αιώνα

Ο Φώτης Ιωαννίδης
Ο Φώτης Ιωαννίδης EUROKINISSI SPORTS

Τα 71 τέρματα του Παναθηναϊκού σε 30 αγώνες στη Stoiximan Super League, η βελτίωσή του κατά 25 γκολ (και 1,06 ανά ματς!) σε σχέση με πέρυσι, οι καλύτερες επιδόσεις μετά την ομάδα του Κυράστα και το "πράσινο" top-15. Το SPORT24 αναλύει την επιθετική αλλαγή του "τριφυλλιού".

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την αντεπίθεσή του για τη διεκδίκηση του εφετινού τίτλου της Stoiximan Super League (μετά τις "γκέλες" του στο φίνις της κανονικής περιόδου), έχοντας μπει σε μία σειρά playoffs, όπου όλα βρίσκονται στην... κόψη του ξυραφιού, λίγο πριν την εκκίνηση του δευτέρου γύρου.

Και μολονότι είθισται να λένε πως η άμυνα χαρίζει τους τίτλους (κάτι που ισχύει βεβαίως περισσότερο στο μπάσκετ), η επίθεση είναι το σημείο όπου κάνει τη διαφορά στον φετινό Παναθηναϊκό και τον διατηρεί στη μάχη του εφετινού πρωταθλήματος της Stoiximan Super League.

Ίσως και να έχει περάσει σχετικά... απαρατήρητο κατά τη διάρκεια του εφετινού πολύ έντονου "μαραθωνίου", όμως η πραγματικότητα λέει πως ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει την καλύτερη επιθετική συγκομιδή του στον 21ο αιώνα.

Με τους αριθμούς του στην επίθεση να παρουσιάζουν τρομακτική βελτίωση, μέσα από μία σταδιακή αγωνιστική μετάλλαξη που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι (επί Γιοβάνοβιτς) κι έγινε ακόμα πιο έντονη μετά την έλευση του Φατίχ Τερίμ.

Είτε ελέω των πολύ ποιοτικών προσθηκών που έγιναν στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδου, είτε μέσα απ’ την αγωνιστική "έκρηξη" παικτών όπως ο Φώτης Ιωαννίδης, ο Μπερνάρ Ντουάρτε (ακόμη κι ο Άλεξ Γερεμέγεφ), μαζί βεβαίως με τον μεγαλύτερο, εφετινό πλουραλισμό στο σκοράρισμα.

Μια πιο αναλυτική ματιά στις επιθετικές επιδόσεις του εφετινού Παναθηναϊκού (όχι πάνω στις εξειδικευμένες πλατφόρμες και στατιστικές αναλύσεις της OPTA, αλλά σε "στείρους" αριθμούς) επιβεβαιώνει πλήρως την αλλαγή του από μία ομάδα που ήταν πολύ δύσκολη στο γκολ, σε ένα πολύ πιο παραγωγικό σύνολο και δείχνει τα εξής:

Τα 71 γκολ και τα 2,37 ανά ματς

Ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει έως τώρα 71 γκολ σε 30 αγώνες της εφετινής Stoiximan Super League σε κανονική περίοδο και playoffs.

Στη βαθμολογία της Λίγκας φαίνεται να έχει τα ίδια γκολ (74) με τον ΠΑΟΚ που έχει κι έναν αγώνα λιγότερο, όμως στα τέρματα των πράσινων έχουν συμπεριληφθεί το 3-0 που κατακυρώθηκε υπέρ του στο ντέρμπι του α’ γύρου με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο ματς δεν εντάσσεται στη στατιστική καταγραφή κι όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με έναν αγώνα λιγότερο για τον Παναθηναϊκό (κι αντίστοιχα τον Ολυμπιακό).

Εντός γηπέδου -δίχως να υπολογίζεται το clasico της 22ας Οκτωβρίου όπου είχε σκοράρει για τον Παναθηναϊκό ο Βαγιαννίδης- το "τριφύλλι" έχει βρει δίχτυα 71 φορές, που και πάλι είναι μακράν η καλύτερη επίδοσή του απ’ το 2000 κι έπειτα.

Τα 71 γκολ δε, έχουν ήδη αφήσει πίσω τους την επίδοση των 68 τερμάτων -αλλά σε 40 αγώνες- της περιόδου 2014/15 και είναι η καλύτερη συγκομιδή του Παναθηναϊκού απ’ τη σεζόν 1999/2000 και τη μεγάλη ομάδα του σπουδαίου Γιάννη Κυράστα, που είχε σημειώσει (το "πράσινο" ρεκόρ των) 92 γκολ σε 34 αγώνες.

Ανέβασε το ποσοστό του κατά 51,06%

Ο ΠΑΟΚ έχει για την ώρα ελαφρώς καλύτερη επίδοση στο σκοράρισμα απ’ τον Παναθηναϊκό με 74 γκολ σε 30 ματς (εκκρεμεί το εξ αναβολής με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα) έχοντας μέσο όρο σχεδόν 2,47 γκολ ανά αγώνα, όμως το πλέον εντυπωσιακό για τους πράσινους είναι το συγκριτικό της περσινής με τη φετινή περίοδο.

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός, διεκδικώντας τον τίτλο έως την τελευταία σεζόν, βασίστηκε ως επί το πλείστον στην άμυνά του (16 γκολ παθητικό σε 36 αγώνες σε κανονική περίοδο και playoffs), έχοντας σκοράρει ωστόσο, μόλις 47 γκολ σε 36 αγώνες.

Ο μέσος όρος των τερμάτων του δηλαδή ήταν στο 1,31 ανά παιχνίδι.

Στο φετινό πρωτάθλημα οι πράσινοι έχουν πετύχει ήδη 24 γκολ περισσότερα (!) σε σχέση με πέρσι -κι ενώ απομένουν ακόμη πέντε αγώνες στα playoffs- με το μέσο όρο τους να έχει αυξηθεί κατά 1,06 γκολ (!) ανά ματς, φτάνοντας για την ώρα τα 2,37 τέρματα ανά παιχνίδι. Σε μία αύξηση παραγωγικότητας που φτάνει το 51,06%!

Τεράστια η διαφορά... Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως εκτός όλων των άλλων ο Παναθηναϊκός είναι κι η ομάδα με τα περισσότερα δοκάρια στο πρωτάθλημα, έχοντας 18 έναντι των 16 του ΠΑΟΚ, 13 της ΑΕΚ και 8 του Ολυμπιακού.

Κοινώς σε ουκ ολίγες περιπτώσεις δεν σκόραρε για μερικά... εκατοστά, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τους ανταγωνιστές του Παναθηναϊκού, ο ΠΑΟΚ έχει αυξήσει τα νούμερά του στη Λίγκα κατά 17 γκολ (απ’ τα 57 πήγε στα 74) ανεβάζοντας τη δική του παραγωγικότητα κατά 29,82%.

Η ΑΕΚ είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, καθώς έχει ένα γκολ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι (70 έναντι 69, αύξηση 1,4%) με πέντε δικούς της αγώνες να μένουν ως το φινάλε, ενώ ο Ολυμπιακός απ’ τα 70 περσινά γκολ του, μετράει για την ώρα 67 σε 29 ματς (με δύο αγώνες λιγότερους απ’ την ΑΕΚ, διότι έχει το ένα με τον Παναθηναϊκό που δεν μετράει στην καταγραφή και το εξ αναβολής με τον ΠΑΟΚ), αλλά έχει μπροστά του άλλα έξι παιχνίδια.

Ακούμπησε τη δική του 15η θέση κι... ανεβαίνει

Τα 92 γκολ σε μία σεζόν (34 ματς) κι ο μέσος όρων των 2,71 γκολ ανά ματς της ομαδάρας του Κυράστα της σεζόν 1999/2000 (που πάντοτε θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό κι ας μην πήρε τότε τον τίτλο), είναι η απόλυτη επιθετική επίδοση των πράσινων επί ημερών Α’ Εθνικής/Super League, ήτοι απ’ τη σεζόν 1959/60 κι έπειτα.

Όχι κι η καλύτερη σε μέσο όρο γκολ ανά ματς, καθώς τα 2,93 γκολ της περιόδου 1961/62 (88 γκολ σε 30 αγώνες) παραμένει ακατάρριπτη επίδοση.

Είναι μάλλον δύσκολο να φτάσει ο φετινός Παναθηναϊκός σ’ αυτά τα νούμερά, όμως ήδη έχει καταφέρει -με τα 71 γκολ- να ακουμπήσει το δικό του top-15 με τις πλέον παραγωγικές σεζόν του.

Κι από εδώ και πέρα έχει τη δυνατότητα να ανέβει κι άλλες θέσεις και να προσεγγίσει ακόμη και τα +80 τέρματα, κάτι που έχει να το πετύχει 30 χρόνια!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ