ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα, αλλά με τον Ιβάν στον πάγκο του θα καταφέρει πολλά

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αγώνα του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αγώνα του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο INTIME

Ο κώδικας επικοινωνίας και ειλικρίνειας του Γιοβάνοβιτς με τους παίκτες του και τον κόσμο του Παναθηναϊκού και οι "πράσινοι" που οφείλουν να "τελειώνουν" παιχνίδια σαν κι αυτό του Βόλου. Ο Κώστας Γουλής γράφει για το φινάλε του "τριφυλλιού" μέσα στο 2021.

Είναι τόσο αφοπλιστικά ειλικρινής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που μιλάει πλέον κατευθείαν στην καρδιά και στο μυαλό των παικτών του και των φίλων του Παναθηναϊκού. Και η μεγάλη μαγκιά του είναι πως όλο αυτό, το έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης κι έναν εξαιρετικό κώδικα επικοινωνίας με όλους. Λίγα λόγια και καλά. Αλλά ξεκάθαρα...

Έχει δίκιο σε όλα δήλωσε στην κάμερα της Cosmote TV, μετά το 0-0 στο Βόλο και την πρόκριση του Παναθηναϊκού στους "8" του Κυπέλλου. Ακόμη ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει τίποτα. Τα απολύτως... αυτονόητα έχει πιάσει και πάνω σ’ αυτά πορεύεται, αφού πέρασε πρώτα μία περίοδο αστάθειας και προβληματισμού.

Το ζητούμενο πλέον είναι να μπορέσει να σταθεροποιήσει στο γήπεδο την εικόνα και τις εμφανίσεις του τελευταίου μήνα, προκειμένου να περάσει στο επόμενο level της ανταγωνιστικότητας. Να αυξήσει τα διαστήματα κυριαρχικού ποδοσφαίρου που έχει αρχίσει να καταθέτει στο χορτάρι, να πάρει περισσότερα πράγματα από παίκτες "κλειδιά", τα στελέχη της πρώτης γραμμής που περιμένει να κάνουν τη διαφορά (π.χ. Βιτάλ) και να γίνει πιο αποτελεσματικός μπροστά, χωρίς να σπαταλάει τις (πολλές) ευκαιρίες που φτιάχνει μέσα από πλάνο στους αγώνες του, με αποτέλεσμα να κάνει (πολλές φορές) δύσκολη τη ζωή του.

Το ποδόσφαιρο είναι πάντα δίκαιο

Η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός δουλεύει καλά και κυρίως δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση... Και μπορεί ως τώρα να μην έχει πετύχει τίποτα "μεγάλο", όμως με την παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των συνεργατών του στον πάγκο μπορεί να καταφέρει πολλά. Το ποδόσφαιρο είναι δίκαιο άθλημα και στο τέλος επιβραβεύει, όσους τηρούν και τιμούν τις βασικές αρχές του. Με υπομονή, ηρεμία και σταθερότητα. Και την κατάλληλη ενίσχυση βεβαίως, αφού περάσει σιγά-σιγά στο δεύτερο στάδιο ξεκαθαρίσματος του ρόστερ. Διαδικασία που άρχισε να "τρέχει" απ’ το περασμένο καλοκαίρι...

Σωστή νοοτροπία, χωρίς όμως γκολ

Ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε στο Βόλο -αν και το άξιζε πέρα για πέρα- αλλά μπήκε στο γήπεδο με τη σωστή νοοτροπία απ’ το πρώτο λεπτό. Μπήκε για να νικήσει κι όχι απλά για να προκριθεί, όπως πρέπει να κάνει σαν Παναθηναϊκός, όπως επιβάλλει το κανονικό μέγεθός του.

Με σωστό πλάνο και συνεργασίες, έψαξε το γκολ από το πεντάλεπτο (τεράστιες ευκαιρίες από τον Βιγιαφάνιες στο 3’ κι από τον Μαουρίσιο στο 4’), αλλά αδίκησε ξανά τον εαυτό του διότι δεν έδειξε καθαρό μυαλό τις στιγμές που έπρεπε, διότι ο Κότνικ ήταν σε σπουδαία μέρα ή διότι στη συνέχεια υπήρξε και λίγο μεγαλύτερος εγωισμός στις τελικές επιλογές. Με αποτέλεσμα ένα ματς που "φώναζε" εξαρχής πως πήγαινε καρφωτό για 0-2, να παραμένει ανοικτό ως το φινάλε.

Η μεγάλη διαφορά με τις αρχές

Η μεγάλη διαφορά, εντούτοις, σε σχέση με αντίστοιχα εκτός έδρας παιχνίδια στην εκκίνηση του πρωταθλήματος, είναι πως οι "πράσινοι" φρόντισαν αυτή τη φορά με τον τρόπο τους να μην απειληθούν ούτε στο ελάχιστο απ’ τον Βόλο, ο οποίος δεν κατέγραψε ούτε μία τελική προσπάθεια μέσα στο ματς.

Αρχίζει να το περνάει όλο αυτό στο παιχνίδι του και στη φιλοσοφία του ο Παναθηναϊκός κι αν μη τι άλλο δείχνει μία σημαντική πρόοδο (και) σ’ αυτό το κομμάτι.

Ναι, πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο κίνδυνος της... στραβοκλωτσιάς στο 90’ που μπορεί να τα φέρει όλα τούμπα και μετά να τρέχεις και να μην... φτάνεις, όμως η αίσθηση που υπήρχε και στα 93 λεπτά του αγώνα, είναι πως ο Βόλος απλά δεν μπορούσε να απειλήσει τον Παναθηναϊκό. Διότι δεν τον άφηναν οι "πράσινοι"...

Οι απαιτήσεις είναι πλέον αυξημένες

Απλώς οφείλουν οι παίκτες του "τριφυλλιού" να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και κυνικοί μπροστά και τέτοια "δικά" τους ματς να τα καθαρίζουν, όπως πρέπει να κάνουν οι μεγάλες ομάδες. Δεν είναι εύκολο από το απόλυτο... μηδέν της περσινής σεζόν, να φτάνεις αμέσως στο 7 και στο 8. Όμως η διαδικασία "ζύμωσης" αυτής της ομάδας, επιβάλλει να περάσουν πλέον οι "πράσινοι" στο επόμενο στάδιο.

Διότι αν το χθεσινό (Πέμπτη 23/12) δεν ήταν ρεβάνς Κυπέλλου, αλλά αγώνας πρωταθλήματος, σήμερα θα λέγαμε (ξανά) για το πόσο αφελώς ξόδεψε άλλους δύο βαθμούς ο Παναθηναϊκός σε ένα παιχνίδι που έπρεπε να έχει πάρει από το πρώτο ημίχρονο. Κι αυτή η σκέψη πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το δεύτερο μισό της σεζόν, γιατί πλέον οι απαιτήσεις θα είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερες. Πόσω μάλλον δε, απ’ τη στιγμή που ο ίδιος ο Παναθηναϊκός (απ)έδειξε σ’ αυτόν τον τελευταίο μήνα ότι μπορεί να κοιτάξει (πολύ) ψηλότερα και στη βαθμολογία και στο Κύπελλο...

Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο με υγεία...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ