ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στο SPORT24: "Ο Χιμένεθ μάς έκανε να το πιστέψουμε, ο Γιαννίκης είναι έκπληξη για την Ελλάδα"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η άφιξη στην Ελλάδα, το πρωτάθλημα και η αποχώρησή του από την ΑΕΚ. Η συνεργασία με το Μανόλο Χιμένεθ και ο ρόλος ηγέτη στα αποδυτήρια της Ένωσης. Η νέα πρόκληση στον Ιωνικό, το μέλλον του εκτός αγωνιστικού χώρου και η επιθυμία παρουσίας του στην "Αγία Σοφιά". Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στην εξομολόγηση της καριέρας του στην Ελλάδα για χάρη του SPORT24.

Διανύει την έκτη του χρονιά στο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2016 έφτασε στην Αθήνα για χάρη της ΑΕΚ συνοδευόμενος από τεράστιες περγαμηνές. Περγαμηνές τις οποίες κατά την παρουσία του στη χώρα μας κατάφερε να επιβεβαιώσει απόλυτα.

Επτά φορές πρωταθλητής Ουκρανίας με την Σαχτάρ του Ντόνετσκ με την οποία μάλιστα κατέκτησε και το κύπελλο UEFA το 2009. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει και ένα πρωτάθλημα Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα, στην οποία και μεταγράφηκε τη σεζόν 2009-10 έναντι 20 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ποτέ να ταιριάξει με το δύσκολο DNA του καταλανικού συλλόγου.

Μετά από μία πενταετία στη χώρα μας ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, η οποία περιλάμβανε και την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι πήρε την απόφαση στα 34 του πλέον να αλλάξει χώρο εργασίας, να μετακομίσει στη Νίκαια και να φορέσει την φανέλα του Ιωνικού.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως κατά την παρουσία του στη χώρα μας ο Ουκρανός πέρα από την μεγάλη και αδιαμφισβήτητη ποδοσφαιρική του ποιότητα που τον διακρίνει έχει καταφέρει να κερδίσει τους πάντες με το χαρακτήρα του αλλά και τον σεβασμό που αυτός εκπέμπει.

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφισή του για το SPORT24, παρέα με τον Αλέξανδρο Ξενικάκη
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφισή του για το SPORT24, παρέα με τον Αλέξανδρο Ξενικάκη ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Κάτι που φαίνεται από τις πρώτες κιόλας κουβέντες της εξομολόγησής του στο SPORT24. "Αυτή είναι η έκτη μου χρόνια στην Ελλάδα. Νομίζω πως πλέον έχω, αν όχι αντιληφθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, σίγουρα δημιουργήσει μία καλύτερη άποψη για αυτό. Νομίζω πως χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστείς σε ένα νέο μέρος με νέες συνθήκες. Για μένα η πρώτη χρονιά στην Ελλάδα και την ΑΕΚ ήταν κατά του κάποιο τρόπο ένα χρονικό διάστημα στο οποίο παρουσίασα τον εαυτό μου στην ομάδα. Και προσπάθησα να αντιληφθώ όλα όσα αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον όντας αρκετά χρόνια εδώ μπορώ να πω πως υπάρχει μία συγκεκριμένη και παράλληλα διαφορετική αίσθηση του ποδοσφαίρου. Πιο συναισθηματική".

"Είχα μείνει με μόλις δύο ζευγάρια παπούτσια και δύο μπλουζάκια"

Ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ πρόλαβε να αλλάξει αρκετούς προπονητές. Κάτι βέβαια που δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της Ένωσης αλλά και συνολικά της... ανυπομονησίας που μας διακρίνει: "Οι αποφάσεις εδώ λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα και όλοι θέλουν άμεσα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως για τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ, τους προπονητές, τους παίκτες, τους φυσικοθεραπευτές η Ελλάδα δεν είναι και το πλέον ιδανικό μέρος για να εργάζεσαι, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πολύ γρήγορα. Όμως την ίδια στιγμή όλο αυτό είναι και αρκετά ελκυστικό θα έλεγα".

Το αντίο στην ΑΕΚ και η παραμονή στην Ελλάδα για χάρη του Ιωνικού

Μετά από πέντε γεμάτα χρόνια το καλοκαίρι ο Τσιγκρίνσκι είδε να πέφτουν τίτλοι τέλους στο ποδοσφαιρικό κεφάλαιο της καριέρας του που αφορούσε την ΑΕΚ. Ωστόσο ο Ουκρανός παρέμεινε στην χώρα μας και αγωνίζεται πλέον με την φανέλα του Ιωνικού. "Με τον Ιωνικό έκανα προετοιμασία όλο το καλοκαίρι. Προπονούμουν κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα. Και εκεί κατάλαβα πως η ομάδα είναι πολύ δυνατή, πως ο πρόεδρος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή. Ο σύλλογος έχει ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Πραγματικά έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να φέρουμε καλά αποτελέσματα".

Η παραμονή του στη χώρα μας και το ότι αγωνίζεται πλέον σε κάποια άλλη ομάδα δεν ήταν κάτι που βρισκόταν στα πλάνα του πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. "Δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη. Θα σας πω την αλήθεια. Αναζητούσα μία καινούργια εμπειρία, ελάχιστοι γνωρίζουν πως όλα τα πράγματα μου είχαν φύγει από την Ελλάδα. Είχα μείνει με μόλις δύο ζευγάρια παπούτσια και δύο μπλουζάκια!

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Στο τέλος όμως οι προτάσεις που είχα δεν ήταν αυτές που περίμενα. Εγώ παρέμενα σε φόρμα, καθώς έκανα προπονήσεις με τον Ιωνικό. Ο εκπρόσωπος μου μιλούσε με τον πρόεδρο και τον προπονητή. Μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία και εγώ ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο, την ατμόσφαιρα αλλά και τις φιλοδοξίες του συλλόγου. Μου έκαναν μία πρόταση έμεινα ικανοποιημένος γι’ αυτό και αποφάσισα να μείνω".

Και αν για κάποιους η επίτευξη του στόχου της παραμονής είναι αρκετή για την ομάδα της Νεάπολης δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τον 35χρονο κεντρικό αμυντικό "Το ερώτημα εδώ είναι ποιο θεωρείται για εμάς ως καλό αποτέλεσμα; Αρκετοί πιστεύουν πως το να μείνουμε στην κατηγορία είναι ένα θετικό αποτέλεσμα. OK. Σίγουρα αυτό θα είναι καλό αλλά πιστεύω πως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι καλύτερο. Πρέπει πάντα να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Να είμαστε φιλόδοξοι αλλά να έχουμε και έναν ξεκάθαρο στόχο".

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για τον τίτλο

Βρισκόμαστε ήδη στην 6η αγωνιστική ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις προμηνύουν ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, στο οποίο η απόσταση μεταξύ των μεγάλων και των θεωρητικά μικρομεσαίων ομάδων μοιάζει να έχει μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. "Το φετινό πρωτάθλημα αποτελεί μία ιδιαίτερη έκπληξη για μένα γιατί είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια ως παίκτης της ΑΕΚ το έβλεπα από μία διαφορετική οπτική.

Στην ΑΕΚ ήσουν υποχρεωμένος να κερδίσεις κάθε παιχνίδι και κάθε απώλεια βαθμών συνιστούσε μία μεγάλη καταστροφή. Πλέον ως ποδοσφαιριστής του Ιωνικού καταλαβαίνω πως φέτος το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Ελπίζω οι ομάδες να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο και να το βελτιώσουν ακόμα περισσότερο ως το φινάλε της σεζόν".

Σε ό,τι έχει να κάνει με την μάχη του πρωταθλήματος, ο Ουκρανός βλέπει τον τίτλο να αποτελεί πολυθρόνα για… τρεις. "Νομίζω πως ό,τι έχει να κάνει με τη μάχη του τίτλου δεν θα υπάρξει διαφορά σε σχέση με παλαιότερα. ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι οι τρεις διεκδικητές.

Δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του Παναθηναϊκού. Είναι μια ομάδα που συνεχώς θα βελτιώνεται, όμως δεδομένων των προβλημάτων που είχε τα προηγούμενα χρόνια εκτιμώ πως είναι δύσκολο να διεκδικήσει φέτος τον τίτλο. Άρα οι τρεις διεκδικητές είναι η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός".

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Αργά ή γρήγορα το κεφάλαιο ΑΕΚ θα έμπαινε στην κουβέντα. Νωρίς στη σεζόν η Ένωση αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία της με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς τον οποίο και αντικατέστησε με τον Αργύρη Γιαννίκη. "Νομίζω πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ δε χρειάζονται την άποψή μου. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο το να αλλάζει μια ομάδα προπονητή κατά την διάρκεια της χρονιάς, καθώς είναι δύσκολο ο νέος manager να μπορέσει σε μικρό χρονικό διάστημα να περάσει τις ιδέες του.

Είμαι ακόμα σε επαφή με αρκετούς παίκτες της ομάδας ωστόσο δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβη και ανάγκασε την διοίκηση της ομάδας να αλλάξει προπονητή. Όμως καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην είναι ικανοποιημένη την ίδια ώρα από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και από την απόδοση που είχε στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά είναι καλύτερο να υπάρξει μία αλλαγή νωρίς στην σεζόν.

Το πρωτάθλημα μόλις ξεκίνησε υπάρχουν πολλές αγωνιστικές ως στο φινάλε. Αν πιστεύουν πως μία κατάσταση οδεύει προς αδιέξοδο, είναι καλύτερο από το να δώσουν περισσότερο χρόνο και να έρθουν νέες απώλειες βαθμών και νέες ήττες, να υπάρξει αλλαγή προπονητή εκείνη τη στιγμή. Ας ελπίσουμε πως είναι η καλύτερη απόφαση για την AEK αυτή".

ΑΕΚ και Ολυμπιακός τα καλύτερα ρόστερ

Το φετινό καλοκαίρι η Ένωση ήταν ιδιαίτερα κινητική μεταγραφικά αποκτώντας ποδοσφαιριστές που ανεβάζουν το επίπεδο του ρόστερ και δημιουργούν φιλοδοξίες για ένα καλύτερο μέλλον. "Η ποιότητα του ρόστερ της ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη. Για μένα ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν τα καλύτερα ρόστερ στο πρωτάθλημα. Τα ονόματα ωστόσο από μόνα τους δε λένε κάτι. Πρέπει να έχεις ιδέες, πρέπει να δουλέψεις αρκετά να έχεις την κατάλληλη νοοτροπία και να δημιουργήσεις ένα ισχυρό γκρουπ. Είναι μία δύσκολη διαδικασία με αρκετούς παράγοντες να παίζουν ρόλο. Ας ελπίσουμε ο νέος προπονητής να έχει τον τρόπο να οργανώσει τα πάντα όπως πρέπει".

Την περσινή σεζόν ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ο Τσιγκρίνσκι αντιμετώπισε το νυν τεχνικό της Ένωσης, Αργύρη Γιαννίκη με τον ΠΑΣ Γιάννινα να αποτελεί εκ των ευχάριστων εκπλήξεων του πρωταθλήματος. "Ως αντίπαλος του την περσινή σεζόν μπορώ να πω ότι η δουλειά του μας εξέπληξε. Παρουσίασε μία σταθερή ομάδα. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε ήταν κάτι το διαφορετικό, κάτι νέο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ελπίζω με το καλύτερο υλικό παικτών που έχει να διαχειριστεί τώρα να καταφέρει να δείξει ακόμα περισσότερα πράγματα".

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY
Το τελευταίο που θα ήθελα, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και στις σχέσεις μου στην κανονική μου ζωή, είναι να κάνω επίδειξη

Πόσο εύκολο όμως είναι το έργο του 41χρονου τεχνικού στον πάγκο της ΑΕΚ αναφορικά με το στιλ παιχνιδιού που αρέσκεται ο ίδιος να χρησιμοποιεί. "Είναι δύσκολο για αρκετούς λόγους όχι μόνο λόγω των ιδεών του νέου προπονητή, αλλά και του νέου τρόπου προπόνησης. Κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο δουλειάς. Δουλεύει σε διαφορετική ένταση και όλα αυτά έχουν σημασία προφανώς και δεν είναι εύκολα. Είναι πάντα καλύτερο να κάνεις προετοιμασία με τον ίδιο προπονητή και κάθε προπονητής θέλει τον χρόνο του. Όταν ένας προπονητής έρχεται μεσούσης της περιόδου δεν έχει το χρόνο που χρειάζεται ώστε να προλάβει να παρουσιάσει τις ιδέες του".

Οι αλλαγές ωστόσο όσο δύσκολες είναι για έναν νέο προπονητή το ίδιο δύσκολες είναι και για τους ποδοσφαιριστές που καλούνται πλέον να εργαστούν υπό διαφορετικές συνθήκες. "Από την πλευρά των παικτών η αλλαγή ενός προπονητή είναι δύσκολη καθώς εκείνοι έχουν μάθει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς. Το σώμα τους έχει συνηθίσει να δουλεύει σε μία συγκεκριμένη ένταση.

Μία μεθοδολογία που αλλάζει με την έλευση ενός νέου προπονητή. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως όπως σου είπα και πριν, οι άνθρωποι της ΑΕΚ ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και προφανώς μια αλλαγή προπονητή είναι καλύτερη όταν συμβαίνει στο ξεκίνημα της περιόδου σε περίπτωση που η διοίκηση δεν είναι ικανοποιημένη".

O Χιμένεθ μας έκανε να πιστέψουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε

Κατά την παρουσία του στην ΑΕΚ ο Τσιγκρίνσκι πρόλαβε να ζήσει εννιά διαφορετικές αλλαγές προπονητών. Οι τρεις εξ αυτών αφορούσαν τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Σεβιγιάνος είναι και ο τεχνικός που ξεχωρίζει ο Ουκρανός σε αυτή την πενταετία, καθώς μαζί του η Ένωση στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια. "Τρέφω σεβασμό για όλους τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα στην ΑΕΚ. Πήρα πράγματα από τον καθένα εξ αυτών. Αν έπρεπε να διαλέξω έναν, προφανώς αυτός θα ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ για έναν απλό λόγο: μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να διαφωνούν όμως ήταν εκείνος που οδήγησε την ΑΕΚ στον τίτλο.

Αυτός δημιούργησε εκείνη την ομάδα. Αυτός μας έκανε να πιστέψουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είχε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση σε μία ομάδα με αρκετές προσωπικότητες. Προσωπικότητες οι οποίες έπρεπε όλες να είναι χαρούμενες. Ήταν κάτι το φανταστικό. Ωστόσο όλοι οι προπονητές στην ΑΕΚ με δίδαξαν πράγματα και όλοι τους ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες".

Στην ΑΕΚ ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι σπάνια θα φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Παρ’ όλα αυτά εντός των αποδυτηρίων ο ρόλος του ήταν ξεκάθαρα ηγετικός. "Είναι κάτι που μου έβγαινε φυσικά. Δεν είναι ένας ρόλος δηλαδή που ήθελα εγώ να έχω. Όταν η ομάδα έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν ώθηση στους υπόλοιπους, που μπορούν να δώσουν κίνητρα στους υπόλοιπους, τότε αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στη φωτογράφιση για τη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης έδιναν τον καθιερωμένο όρκο νίκης πριν την έναρξη ενός σημαντικού παιχνιδιού και η κάμερα έπιανε τον Ουκρανό να μιλά στους συμπαίκτες του προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει.

"Οι ομιλίες δεν ήταν κάτι που συνέβαινε σε κάθε αναμέτρηση. Είχε να κάνει με το πως αισθανόμουν ο ίδιος το κλίμα στην ομάδα. Την ψυχολογία της. Η ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν μπορείς απλά να έχεις ένα πρωτόκολλο και να το ακολουθείς. Είχε να κάνει με το πως ήταν το κλίμα εκείνη τη στιγμή. Υπήρχαν παιχνίδια που η ψυχολογία μας ήταν τέτοια που δε χρειαζόταν να πω απολύτως τίποτα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλο αυτό είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Δεν είναι ένας ρόλος που τον υποδύεται κάποιος. Το τελευταίο που θα ήθελα τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και στις σχέσεις μου στην κανονική μου ζωή με τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι να κάνω επίδειξη. Όλα όσα κάνω και έκανα αποσκοπούσαν στο να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε και να οδηγήσουν την ομάδα σε κάτι καλύτερο".

Το γκολ στη νίκη τίτλου στο Φάληρο και ο χαμένος τελικός του Βόλου

Ηγέτης στα αποδυτήρια, ηγέτης και εντός αγωνιστικού χώρου. Από τα μόλις πέντε τέρματα που πανηγύρισε ως παίκτης της Ένωσης ο Ντμίτρο Τσιγκρίσνκι, τα τέσσερα σημειώθηκαν σε ντέρμπι κόντρα σε αντιπάλους όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.

"Σίγουρα θα πάω στο νέο γήπεδο, όχι πλέον ως ποδοσφαιριστής"

"Ίσως είναι απλά μία σύμπτωση. Η αλήθεια είναι πως λατρεύω τα μεγάλα παιχνίδια. Εκεί βρίσκεται η πραγματική αίσθηση του ποδοσφαίρου, και ειδικά στην Ελλάδα τα ντέρμπι είναι ιδιαίτερα. Τα περιμένεις αυτά τα παιχνίδια. Ανυπομονείς. Προετοιμάζεσαι ανάλογα και έχεις τρομερό κίνητρο και συγκέντρωση. Είναι ίσως ένα συναίσθημα και μία επιθυμία να τα καταφέρω. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά η αλήθεια είναι πως συμβαίνει. Την ίδια στιγμή όμως είναι αλήθεια πως είχα ευκαιρίες να σκοράρω και στα υπόλοιπα παιχνίδια".

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι πανηγυρίζει το γκολ του στο περίφημο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι πανηγυρίζει το γκολ του στο περίφημο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό INTIME

Την χρονιά του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ πανηγύρισε μία τεράστια νίκη με 2-1 στην έδρα του Ολυμπιακού, η οποία και σηματοδότησε την επικείμενη κατάκτηση του τίτλου. Το τέρμα του Γιακουμάκη είναι εκείνο που θυμούνται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο οι φίλοι της Ένωσης. Πριν από αυτό όμως είχε προηγηθεί εκείνο του Τσιγκρίνσκι με το οποίοι οι κιτρινόμαυροι είχαν ισοφαρίσει την αναμέτρηση. "Το γκολ εκείνο δεν μπορώ να πω ότι ήταν το δυνατότερο συναίσθημα σε αυτά τα πέντε χρόνια. Το δυνατότερο συναίσθημα ερχόταν με το τελικό σφύριγμα σε αυτά τα παιχνίδια. Η ικανοποίηση με το σφύριγμα της λήξης στις αναμετρήσεις που η ομάδα ήταν πραγματικά καλή.

Όταν κατακτούσαμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα μετά από μία μεγάλη εμφάνιση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Παράλληλα υπήρξαν και δύσκολες στιγμές και απογοητεύσεις. Δεν καταφέραμε να κερδίσουμε σε αρκετά ντέρμπι αλλά και τελικούς. Προσωπικά ο πρώτος χαμένος τελικός κόντρα στον ΠΑΟΚ στον Βόλο ήταν μία μεγάλη απογοήτευση".

Διαφορετική η νοοτροπία με Χιμένεθ την χρονιά του τίτλου

Ποιο ήταν όμως εκείνο το στοιχείο που έκανε τη χρονιά του πρωταθλήματος την ΑΕΚ τόσο διαφορετική και την βρήκε να πανηγυρίζει στο φινάλε της σεζόν; "Το διαφορετικό έχει να κάνει με το ότι από την έναρξη της χρονιά έως το φινάλε αυτής είχαμε τον ίδιο προπονητή. Αυτό έκανε την διαφορά. Ο ίδιος έκανε το πλάνο, την προετοιμασία, τις μεταγραφές. Κάναμε πράξη όλες τις ιδέες του. Συνολικά η νοοτροπία ήταν διαφορετική.

Ο Μανόλο ποτέ δεν είπε πως θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Αυτό που έλεγε ήταν πως θα κερδίσουμε, αν προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα στο επόμενο παιχνίδι. Και έτσι πηγαίναμε από παιχνίδι σε παιχνίδι. Αυτή ήταν η διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές".

Ως παίκτης της Ένωσης είχε εκφράσει την επιθυμία του να αγωνιστεί στο νέο γήπεδο και να αποτελέσει μέρος της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Η αποχώρησή του από την ομάδα καθιστά αδύνατο το να συμβεί αυτό ως ποδοσφαιριστής, ωστόσο ο Ουκρανός δηλώνει σίγουρος πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μπει στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και θα νιώσει υπερήφανος για όλα όσα έχει πετύχει φορώντας την φανέλα της.

"Το να μπω στην «Αγιά Σοφιά» ήταν μία από τις επιθυμίες μου γιατί αντιλήφθηκα πως πρόκειται για κάτι σπουδαίο. Μετά από πολλά χρόνια η ομάδα επιστρέφει σπίτι της και είναι σίγουρο πως εκεί θα γράψει ιστορία. Ήταν σημαντικό για εμένα και μόνο να το αγγίξω και να το νιώσω. Όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο και δεν το μετανιώνω.

Σίγουρα θα πάω στο νέο γήπεδο, όχι πλέον ως ποδοσφαιριστής αλλά με κάποια άλλη ιδιότητα. Ακόμη και ως φίλαθλος δεδομένα θα το επισκεφτώ και θα αισθανθώ την ίδια υπερηφάνεια για το ότι ήμουν μέλος αυτής της ομάδας. Ακόμα και αν η καριέρα μου ολοκληρωθεί και δεν τα καταφέρω, κανείς δεν θα μπορεί να μου στερήσει το να βρεθώ εκεί ως φίλος της ομάδας. Θα είναι κάτι υπέροχο".

Το μέλλον εκτός γηπέδου και η προοπτική επιστροφής στην AEK

Στα 35 του πλέον Τσιγκρίνσκι βρίσκεται στην τελική ευθεία της ποδοσφαιρικής του καριέρας του. Ο ίδιος όμως δεν μοιάζει να σκέφτεται τον εαυτό του μακριά από την ενεργό δράση. "Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι ακόμα ειλικρινά. Όσο περνούν τα χρόνια εκτιμάς περισσότερο απλές στιγμές και γεγονότα. Τις προπονήσεις, τα παιχνίδια. Στην ηλικία που βρίσκομαι απολαμβάνω πολύ περισσότερο το ποδόσφαιρο από ότι σε νεαρή ηλικία.

Απολαμβάνω το πάθος κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Φυσικά η επιθυμία μου για νίκες είναι ακριβώς η ίδια, όμως πλέον είμαι πιο ήρεμος και θέλω να ζω την στιγμή. Και αυτό δεν θέλω να το χαλάσω, με το να σκέφτομαι ή να σχεδιάζω το τι θα συμβεί στο μέλλον. Αυτό θα έρθει μόνο του όταν φτάσει η στιγμή. Θα μου εμφανιστούν από μόνα τους κάποια σημάδια, τα οποία θα μου δείξουν πως πρέπει να σκεφτώ την επόμενη ημέρα. Τώρα απλά θέλω να μείνω συγκεντρωμένος στο πλάνο μας".

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με τον Αλέξανδρο Ξενικάκη
Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με τον Αλέξανδρο Ξενικάκη ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Στο φινάλε της ανακοίνωσης με την οποία η ΑΕΚ έκανε γνωστή την αποχώρηση του Τσιγκρίνσκι, η Ένωση εξέφρασε την επιθυμία της στο μέλλον να τον έχει και πάλι στις τάξεις της, ίσως από κάποιο άλλο πόστο. "Είναι μία δύσκολη ερώτηση για εμένα. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που έχω περάσει στην ΑΕΚ, θεωρώ πολύ σημαντικό επίτευγμα το ότι μπορώ και διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις με όλους στην ομάδα. Με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο που κέρδισα τον σεβασμό των φιλάθλων και νιώθω ειλικρινά πως τους χρωστάω".

Το να είσαι στην ΑΕΚ απλά για το βιογραφικό σου δεν το βρίσκω σωστό

Η επιστροφή του στην Ένωση είναι φυσικά κάτι που θα τον ικανοποιούσε απόλυτα, ωστόσο για να συμβεί θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

"Είναι δύσκολο το να σκεφτώ και να μιλήσω για αυτή την εξέλιξη για έναν απλό λόγο. Αυτός είναι πως η ΑΕΚ είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Δεν μπορείς να είσαι στην ομάδα απλά και μόνο για να λες πως είσαι εκεί. Για να έχεις μία θέση στην ΑΕΚ θα πρέπει να είσαι καλύτερος από πάρα πάρα πάρα πολλούς που βρίσκονται στην ίδια θέση με εσένα.

Άρα να έχεις μία θέση στον σύλλογο όταν νιώθεις πως μπορείς πραγματικά να δώσεις κάτι στην ομάδα και να βοηθήσεις. Αν δεν έχεις την γνώση, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτούνται δεν μπορείς να βρίσκεσαι εκεί. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτή τη στιγμή τον εαυτό μου στην ΑΕΚ. Το να είμαι εκεί, απλά για να το προσθέσω στο βιογραφικό μου δεν μου λέει κάτι. Δεν είναι του χαρακτήρα μου αυτό.

Αν ποτέ αισθανθώ πως έχω την γνώση, την εμπειρία και μπορώ πραγματικά να βοηθήσω και φυσικά δεχθώ κάποια πρόταση από την ομάδα θα είμαι χαρούμενος για να το κάνω. Όμως μέχρι τότε έχουμε καιρό (σ.σ. γέλια). Είναι νωρίς ακόμα!"

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ