ΑΓΓΛΙΑ

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

Μίντλεσμπρο και Νόριτς ετοιμάζονται για έναν αγώνα δίχως αύριο στο επιβλητικό "Γουέμπλεϊ" όπου ο νικητής τα παίρνει... ΟΛΑ: εισιτήριο για την Premier League και μίνιμουμ μπόνους 120.000.000 λίρες!

Την ερχόμενη Τετάρτη (27/5) το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας φιλοξενεί τον τελικό του Europa League με αντιπάλους τις Ντνίπρο και Σεβίλλη και 10 ημέρες αργότερα (6/6) συγκρούονται στο Βερολίνο για τον τελικό του Champions League Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα με στόχο το "ιερό δισκοπότηρο" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Καλά και όμορφα αυτά για όλο σχεδόν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη που περιμένει με ιδιαίτερη αδημονία τις νέες "βασίλισσες" των ευρωπαϊκών γηπέδων όμως επιτρέψτε μας από αυτή την εξίσωση να αφαιρέσουμε μία χώρα: την Αγγλία.

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

Εννοείται πως και στο Νησί θα παρακολουθήσουν τα δύο σπουδαία ποδοσφαιρικά ραντεβού όμως για αυτούς υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο, πολύ σημαντικότερο, πολύ πιο ξεχωριστό και θα λάβει χώρα σε λίγες ώρες από τώρα (17:00 ώρα Ελλάδας, Live από το Sport24.gr ).

Football - Norwich City v Ipswich Town - Sky Bet Football League Championship Play-Off Semi Final Second Leg - Carrow Road - 16/5/15
 Nathan Redmond celebrates after scoring the second goal for Norwich
 Mandatory Credit: Action Images / Adam Holt
 Livepic
 EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  Please contact your account representative for further details.
Football - Norwich City v Ipswich Town - Sky Bet Football League Championship Play-Off Semi Final Second Leg - Carrow Road - 16/5/15 Nathan Redmond celebrates after scoring the second goal for Norwich Mandatory Credit: Action Images / Adam Holt Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Please contact your account representative for further details. ACTION IMAGES

Τόπος ο "ναός του ποδοσφαίρου", το "Γουέμπλεϊ" όπου μπροστά σε περίπου 90.000 οπαδούς και των δύο ομάδων Μίντλεσμπρο και Νόριτς θα κληθούν να γράψουν ιστορία: είναι οι φετινοί μονομάχοι στον τελικό των πλέι οφ της Championship και μόνο μία από αυτές θα ακολουθήσει τις Μπόρνμουθ και Γουότφορντ που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και πήραν αυτόματα το εισιτήριο για την Premier League.

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

Και σαν να μην έφτανε το τεράστιο κίνητρο που υπάρχει και δεν είναι άλλο από τον προβιβασμό στην κατηγορία των "μεγάλων" υπάρχει ένα ακόμα διόλου αμελητέο που έχει να κάνει με το οικονομικό μιας που η ομάδα που θα τα καταφέρει αναμένεται να βάλει φέτος στα ταμεία της (κρατηθείτε...) ένα ποσό που έχει υπολογιστεί γύρω στις 120.000.000 λίρες ως μίνιμουμ. Περισσότερα δηλαδή από όσα πήραν μαζί η περυσινή κάτοχος του Champions League Ρεάλ Μαδρίτης και η περσινή τροπαιούχος του Europa League, Σεβίλλη!

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

Τα χρήματα αυτά προκύπτουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (100 εκ.λίρες) αλλά και τα εμπορικά έσοδα της κάθε ομάδας (20 εκ.λίρες) και όπως γίνεται αντιληπτό η αναμέτρηση μεταξύ της "Μπόρο" του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και των "καναρινιών" δεν είναι ένα απλό παιχνίδι... Λίγο πριν την "μητέρα των μαχών" στην φετινή Championship με φόντο την φανταχτερή Premier League, το Sport24.gr σας βάζει στο κλίμα των δύο αντιπάλων.

Μίντλεσμπρο, να η ευκαιριά σου

Αν υπάρχει μία λέξη που να αντιπροσωπεύει ανάγλυφα το πώς αντιμετωπίζουν όλοι στο στρατόπεδο της Μίντλεσμπρο αυτό το ματς είναι... hunger. Η "Μπόρο" αποχαιρέτησε την Premier League το 2009 και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να ξανασηκώσει κεφάλι και να πλησιάσει τόσο πολύ στην επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία. Τις τέσσερις προηγούμενες φορές που εμφανίστηκε στο "Γουέμπλεϊ" δεν κατάφερε σε καμία να φύγει νικήτρια και τώρα ελπίζει στην 5η απόπειρά της να σταθεί πιο ικανή και πιο τυχερή.

Στα ημιτελικά πάντως ήταν καταιγιστική κόντρα στη Μπρέντφορντ την οποιά απέκλεισε με συνολικό σκορ 5-1 ενώ απέναντι στη Νόριτς μετράει μόλις 1 ήττα στα 12 τελευταία ματς (έχει επίσης 6 νίκες και 5 ισοπαλίες). Φέτος πανηγύρισε "νταμπλ" νικών απέναντι στην αποψινή αντίπαλό της ωστόσο ο Αΐτορ Καράνκα φρόντισε να αποτινάξει το άγχος από τους ώμους των παικτών του, ξεκαθαρίζοντας πως εκείνα τα ματς δεν έχουν καμία σημασία και πως το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι είναι η Νόριτς.

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

"Δεν αποτελούν κριτήριο εκείνα τα δύο παιχνίδια, δεν νομίζω ότι είμαστε το φαβορί, ειδικά αν κοιτάξετε τα ρόστερ των δύο ομάδων. Η Νόριτς έπαιζε στην Premier League τις τρεις περασμένες σεζόν και εμείς παλεύαμε πέρυσι να μείνουμε σε αυτή την κατηγορία. Δεν είμαστε το φαβορί αλλά θα πάμε εκεί να παλέψουμε απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα", τονίζει χαρακτηριστικά ο 41χρονος Ισπανός τεχνικός, ο οποιός από το 2010 έως το 2013 θήτευσε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης ως ο άμεσος συνεργάτης του Ζοζέ Μουρίνιο.

Το πόσο καθοριστική είναι η συμβολή του στο να φτάσουν μέχρι εδώ οι Teesiders φαίνεται από το γεγονός ότι παρέλαβε την ομάδα στην 16η θέση του πίνακα τον Νοέμβριο του 2013 ενώ το φινάλε της φετινής σεζόν βρίσκει τη "Μπόρο" να διαθέτει την κορυφαία άμυνα στην κατηγορία. Ως γνήσιος... μαθητής του "special one" ο Καράνκα έμαθε τους παίκτες του να παίζουν σωστή άμυνα και έτσι μετά από 46 ματς πρωταθλήματος είδαν την εστία τους να παραβιάζεται μόλις 37 φορές (κράτησαν το μηδεν σε 22 αγώνες), την ώρα που η πρωταθλήτρια στην κατηγορία Μπόρνμουθ τελείωσε τη σεζόν με παθητικό 45 τερμάτων.

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

"Ήρθα πριν 18 μήνες και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα φτάναμε να παίξουμε στο Γουέμπλεϊ. Αυτό γίνεται επειδή οι παίκτες μου είχαν μία εκπληκτική σεζόν και δούλεψαν απίστευτα από την πρώτη ημέρα που είμαι εδώ. Αξίζουν να βρίσκονται εδώ", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Καράνκα θέλοντας να "ντοπάρει" τους παίκτες του λίγο πριν το μεγάλο ραντεβού.

Μην νομίζετε πάντως ότι ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και οι συμπαίκτες του δεν ξέρουν από σημαντικά ματς φέτος: πριν λίγους μήνες νίκησαν 2-0 τη Μάντσεστερ Σίτι μέσα στο "Etihad" και την πέταξαν έξω από το Κύπελλο Αγγλίας ενώ ήταν άτυχοι όταν αποκλείστηκαν από το League Cup, χάνοντας με 14-13 στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ μετά από ένα συγκλονιστικό 2-2 στο "Anfield". Τώρα όμως είναι έτοιμοι για την ιστορική υπέρβαση και την επιστροφή στην Premier League έξι χρόνια μετά τον τελευταίο τους χορό;

Θέλει να κάνει διάλειμμα τη φετινή σεζόν η Νόριτς

Πέρυσι τέτοια εποχή η Νόριτς αποχαιρετούσε την Premier League ενώ τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε στην 10η θέση της Championship και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πόνταραν τα χρήματά τους ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει άμεσα την επιστροφή. Λογάριαζαν όμως όλοι χωρίς τον... ξενοδόχο που στην περίπτωση των "κιτρινοπράσινων" ήταν ο Άλεξ Νιλ, ο οποίος αν και αρκετά νεαρός κουβαλάει μία απίστευτη ιστορία.

Ο Σκωτσέζος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας (αγωνιζόταν ως μέσος) στην Χάμιλτον Ακαντέμικαλ και τον Απρίλιο τον Μάιο του 2013 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να γίνει σε ηλικία μόλις 31 ετών ο προπονητής της ομάδας. Στην πρώτη του φουλ σεζόν στους πάγκους οδήγησε τη Χάμιλτον στην πρώτη κατηγορία της Σκωτίας ενώ το ξεκίνημα της φετινής σεζόν τον βρήκε να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του στο προπονητικό χρηματιστήριο, με την εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Σέλτικ, πρώτη στο σπίτι των "καθολικών" μετά από 76 χρόνια.

Κάπου εκεί είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να διασταυρωθούν οι δρόμοι του με αυτούς της Νόριτς καθώς τον Ιανουάριο τα "καναρίνια" πήραν άδεια από την ομάδα του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μαζί του και τελικά ο "γάμος" έγινε. Η χημεία τους ήταν τόσο καλή που στο ντεμπούτο του στον πάγκο κατάφερε να οδηγήσει τη Νόριτς των 10 παικτών σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 επί της πρωτοπόρου τότε της Championship (και μετέπειτα πρωταθλήτριας) Μπόρνμουθ.

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

Θέλετε και άλλο εντυπωσιακό στοιχείο αναφορικά με τον προπονητή της Νόριτς; Όταν ξεκινούσε τη σεζόν στον πάγκο της Χάμιλτον Ακαντέμικαλ πέρυσι τον Αύγουστο είδε την ομάδα του να νικάει με 2-1 την Άρμπροουθ για τον πρώτο γύρο του σκωτσέζικου League Cup μπροστά σε 730 θεατές στο "New Douglas Park" και εννέα μήνες σχεδόν μετά θα πατήσει το χορτάρι του "Γουέμπλεϊ" ενώπιον 90.000 θεατών και θα "φλερτάρει" με το να γίνει ένας από τους νεότερους προπονητές στην ιστορία της Premier League.

"Ήταν ένα τρομερό ταξίδι μέχρι στιγμής και πραγματικά το απόλαυσα. Νομίζω ότι τόσο εγώ όσο η ομάδα μου αξίζουμε να βρισκόμαστε εδώ. Είτε αντιμετωπίζω την Άρμπροουθ στο ξεκίνημα της σεζόν ή την Μίντλεσμπρο στο "Γουέμπλεϊ" κάνω τα ίδια πράγματα, δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι βελτιώνομαι με την πάροδο του χρόνου. Είμαι μόλις 33 και στα μάτια μου μόνο θα βελτιώνομαι καθώς επιθυμώ πραγματικά να γίνω καλύτερος", τονίζει ο τεχνικός της Νόριτς, ο οποίος για να μεταφέρει την πίεση και το άγχος στην απέναντι πλευρά τόνισε πως η Μίντλεσμπρο έχει τον πρώτο λόγο από τη στιγμή που νίκησε δις την ομάδα του μέσα στη σεζόν (4-0 στο "Riverside" και 1-0 στο "Carrow Road").

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!

"Θύμα" της Νόριτς στους δύο ημιτελικούς αγώνες ήταν η Ίπσουιτς που την υπέταξε με συνολικό σκορ 4-2, ενώ όσον αφορά το μεγάλο της όπλο δεν θέλει και ρώτημα: είναι η γραμμή κρούσης που σκοράρει κατά ριπάς, με το κοντέρ να σταματάει στον αριθμό "88" που την κατέστησε την δεύτερη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν προσέχει και την άμυνά της: άλλωστε σε 8 από τα τελευταία 20 παιχνίδια της κατάφερε να διατήρησει απαραβίαστη την εστία της.

Στους τελευταίους 13 αγώνες της έχασε μόνο από τη Μίντλεσμπρο (είχε επίσης 8 νίκες και 4 ισοπαλίες) ενώ είχε το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ όσον αφορά στη βαθμολογική συγκομιδή μακριά από το σπίτι της.

Ο μεγάλος τελικός των 120.000.000 λιρών!
PHOTOGRAPH: ALEX MORTON/ACTION I

Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία πως αυτό είναι το 51ο ραντεβού των δύο ομάδων, με τη Μίντλεσμπρο να μετράει μέχρι στιγμής 21 νίκες έναντι 16 της Νόριτς ενώ 13 μάχες δεν ανέδειξαν νικητή. Όσο για τις πιθανές συνθέσεις με τις οποίες θα παραταχθούν οι δύο ομάδες αυτές είναι:

Μίντλεσμπρο: Κωνσταντόπουλος, Γουάιτχεντ, Γκίμπσον, Αγιάλα, Φρεντ, Λίντμπιτερ, Κλέιτον, Αντομά, Φόσεν, Τόμλιν, Μπάμφορντ

Νόριτς: Ράντι, Γουίτεκερ, Μπασόνγκ, Μάρτιν, Ολσον, Τετέι, Χόουσον, Τζόνσον, Χούλαχαν, Ρέντμοντ, Τζέρομ

Τι περιμένουμε λοιπόν; Ας αρχίσουν οι ποδοσφαιρικοί χοροί...

Μίντλεσμπρο - Νόριτς 4-0 (4 Νοεμβρίου 2014)

Νόριτς - Μίντλεσμπρο 0-1 (17 Απριλίου 2015)

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ