ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Γιάννης Οκκάς στο SPORT 24

Ο Γιάννης Οκκάς στο SPORT 24
New Image

Ο Γιάννης Οκκάς μιλά στο SPORT 24 για τη μεγάλη ρεβάνς του OΣΦΠ κόντρα στην Τσέλσι

SPORT 24: Καλησπέρα Γιάννη. Αρχίζοντας θέλω να σε ρωτήσω για την Ισπανία. Προσαρμόστηκες εύκολα στο καινούργιο σου περιβάλλον;

Γιάννης Οκκάς: Όπως λένε, κάθε αρχή και δύσκολη. Όταν αλλάζεις χώρα διαμονής, είναι απαραίτητη μια περίοδος προσαρμογής. Τώρα βέβαια, αφού έχουν περάσει και κάποιοι μήνες, όλα είναι πιο εύκολα. Ξεπέρασα αυτό το στάδιο και πλέον μπορώ να πω ότι απολαμβάνω αυτήν την καινούργια εμπειρία, όχι μόνο στην ποδοσφαιρική μου καριέρα, αλλά στη ζωή μου γενικότερα.

Ακόμα και η συνεννόηση είναι ευκολότερη. Ξέρεις, μισά ισπανικά, μισά αγγλικά, αν και η αλήθεια είναι πως οι αγγλόφωνοι εδώ είναι ελάχιστοι. Σε γενικές γραμμές όμως, είμαι πολύ ικανοποιημένος.

SPORT 24: Από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα της Μεσογείου στο Βίγκο του Ατλαντικού. Πώς σου φάνηκε η αλλαγή;

Γιάννης Οκκάς: Το Βίγκο είναι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για μια μικρή πόλη της Γαλικίας, όμορφη και γραφική που δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα ή τη Μαδρίτη. Το καλό είναι πως συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό και αυτό αρέσει πάντα στους Έλληνες. Όπως είπα και στην αρχή, είναι μια καινούργια εμπειρία για μένα από όλες τις πλευρές.

SPORT 24: Πώς σε υποδέχτηκαν οι φίλαθλοι της Θέλτα;

Γιάννης Οκκάς: Πάρα πολύ θερμά και για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Σίγουρα παίζει ρόλο και ο σύλλογος από τον οποίο προέρχομαι. Κατά κάποιο τρόπο για τους φιλάθλους της Θέλτα ήταν «πολυτέλεια» να δουν στην ομάδα τους έναν παίκτη από τον πρωταθλητή Ελλάδας (και πολύ γνωστό στην Ισπανία) Ολυμπιακό.

Όμως ούτε εγώ επαναπαύτηκα, από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να παίξω καλό ποδόσφαιρο, να τους δείξω πως είχαν δίκιο που με εμπιστεύτηκαν, να τους κερδίσω με την απόδοσή μου. Και μπορώ να πω ότι όλα πάνε καλά. Υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα αλλά και στις εξέδρες και όλοι είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

SPORT 24: Η Θέλτα δεν βρίσκεται στις θέσεις που οδηγούν στην άνοδο, όμως είναι εκεί κοντά και θα το παλέψει ως το τέλος. Τι πιστεύεις; Θα τα καταφέρετε;

Γιάννης Οκκάς: Οι δυο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας είναι καπαρωμένες από την αρχή του πρωταθλήματος από τη Μάλαγα και τη Νουμάνθια, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και μια διαφορά ασφαλείας. Ήδη βρίσκονταν μπροστά όταν έφτασα εγώ στο Βίγκο (είχαν ολοκληρωθεί οι 5 πρώτες αγωνιστικές). Άρα εμείς κοιτάμε την τρίτη θέση από την οποία απέχουμε 6 βαθμούς.

Μαζί με εμάς υπάρχουν και άλλες ομάδες που θα δώσουν τη μάχη της ανόδου, αλλά υπάρχει πολύ πρωτάθλημα μπροστά μας, αφού απομένουν ακόμα 15 αγωνιστικές. Η Θέλτα πληρώνει το γεγονός της απώλειας μερικών εύκολων βαθμών που σε κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να είχε χάσει. Δες ας πούμε τι έγινε την Κυριακή. Το 2-0 κόντρα στην Έλτσε (που είναι μια από τις συνδιεκδικήτριες της ανόδου) μετατράπηκε δυστυχώς σε 2-2. Δεν το βάζουμε όμως κάτω, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και ελπίζω στο τέλος να είμαστε εμείς αυτοί που θα πάρουμε το εισιτήριο για την Πριμέρα.

SPORT 24: Βρίσκεσαι στην Ισπανία περίπου ένα εξάμηνο και έχεις πλέον μια ικανοποιητική εικόνα από την οργάνωση και τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου σε αυτή τη χώρα. Τι διαφορές βρίσκεις σε σχέση με την Ελλάδα;

Γιάννης Οκκάς: Το πρώτο πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το υψηλότατο επίπεδο της Segunda Division. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, με πολλές ομάδες που άνετα θα στέκονταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πολλοί εδώ στην Ισπανία – παίκτες και προπονητές – θεωρούν πως αγωνιστικά η Segunda είναι πιο δύσκολη από την Primera. Είναι πιο εύκολο να διακριθείς στη μεγάλη κατηγορία, παρά να ξεχωρίσεις σε αυτή που παίζω εγώ. Και βέβαια πέρα από αυτό, η σημαντικότερη διαφορά που βρήκα εδώ (και φαντάζομαι όλοι οι Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ισπανία) είναι τα γήπεδα. ΄

Ωραία, προσεγμένα, φροντισμένα γήπεδα παντού, σε όλες τις κατηγορίες. Και τα ελάχιστα που δεν είναι έτσι, απλά επιβεβαιώνουν τον γενικότερο κανόνα. Στην Ελλάδα δυστυχώς, αν εξαιρέσεις δυο τρία, τα υπόλοιπα στάδια δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις ούτε των παικτών αλλά ούτε και των φιλάθλων. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, στην έδρα της Έλτσε για την οποία μιλούσαμε πριν, έχει διεξαχθεί τελικός ή ημιτελικός (δεν θυμάμαι ακριβώς) Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από την ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ισπανία.

Σε ότι αφορά την οργάνωση, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, τουλάχιστον από τις τρεις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκα εγώ στην Ελλάδα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Σε αυτόν τον τομέα οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν κάνει πρόοδο. Και τουλάχιστον ο Ολυμπιακός δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τις εδώ ομάδες, ούτε στο θέμα των εγκαταστάσεων αλλά ούτε και στο θέμα της οργάνωσης, αφού και στα δυο η πρώην ομάδα μου κινείται σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

SPORT 24: Ας αφήσουμε λίγο την Ισπανία για να έρθουμε στα δικά μας. Παρακολουθείς τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Γιάννης Οκκάς: Φυσικά, βλέπω μάλιστα και πολλά παιχνίδια, ενώ ενημερώνομαι και από τα αθλητικά σάιτ. Η μάχη για τον τίτλο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το γεγονός ότι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ βρίσκονται τόσο κοντά βαθμολογικά, δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στη φετινή διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Θα ήταν παρακινδυνευμένο βέβαια να κάνω πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, αλλά μπορώ να σου πω δυο πράγματα. Πρώτον, νομίζω πως η ΑΕΚ – ειδικά μετά τα τελευταία αποτελέσματα – έχει λιγότερες πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα.

Και δεύτερον, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό θα δώσω ένα μικρό προβάδισμα στην πρώην ομάδα μου, λόγω της εμπειρίας που έχει και της καλύτερης διαχείρισης που μπορεί να κάνει στην τελική ευθεία. Είναι πάντως πολύ ευχάριστο να βλέπουν οι φίλαθλοι μια τόσο μεγάλη μάχη μέχρι το τέλος. Και πιστεύω πως και οι τρεις θα συνεχίσουν έτσι μαζί μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος, το οποίο και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Τα ντέρμπι φέτος δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, αφού και οι τρεις μεγάλοι σκόνταψαν κατ’ επανάληψη με τους θεωρητικά αδύναμους.

SPORT 24: Εκεί πάντως που μέχρι στιγμής δεν έχει σκοντάψει η πρώην ομάδα σου, ο Ολυμπιακός, είναι στην Ευρώπη. Πώς σου φάνηκε η φετινή του πορεία;

Γιάννης Οκκάς: Παρακολούθησα όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Champions League. Οι εμφανίσεις του ήταν καταπληκτικές. Η αλήθεια είναι πως η διαφορά απόδοσης σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι μεγάλη. Μπορώ να σου πω ότι νιώθω και εγώ τη χαρά όλης της ομάδας. Και των παικτών και των προπονητών και της διοίκησης και βέβαια των φιλάθλων.

Όλοι ήθελαν μια τέτοια πορεία με τέτοια αποτελέσματα και κυρίως με τόσο καλό ποδόσφαιρο. Στα τρία χρόνια που φόρεσα τη φανέλα του Ολυμπιακού, η Ευρώπη ήταν πάντοτε το μεγάλο όνειρο όλων. Ειλικρινά χαίρομαι που τα παιδιά κατάφεραν φέτος να φτάσουν τόσο μακριά στη διοργάνωση, κάτι που δεν είναι καλό μόνο για τον σύλλογο, αλλά γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακάρι να πάνε όλα καλά και την Τετάρτη στο Λονδίνο.

SPORT 24: Ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Τσέλσι και μάλιστα μέσα στην έδρα της; Φαντάζομαι θα γνωρίζεις για τις δυο σημαντικές απουσίες των Γκαλέτι και Λούα Λούα.

Γιάννης Οκκάς: Το παιχνίδι είναι δύσκολο, όχι όμως μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για την Τσέλσι. Είμαι αισιόδοξος, στο ποδόσφαιρο «ποτέ μη λες ποτέ». Οι απώλειες του Γκαλέτι και του Λούα Λούα είναι σημαντικές γιατί πρόκειται για δυο παίκτες πρωταγωνιστές, όμως ο Ολυμπιακός φέτος για πρώτη φορά στηρίχτηκε στην ομαδική προσπάθεια, στην απόδοση του συνόλου του.

Η ευρωπαϊκή του επιτυχία ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς μέσα στο γήπεδο. Πολύ διαφορετικά από προηγούμενα χρόνια, όπου η ομάδα στηριζόταν σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Επαναλαμβάνω, σίγουρα αναγνωρίζω τη μεγάλη ποιότητα των παικτών που θα απουσιάσουν, είμαι όμως σίγουρος ότι οι αντικαταστάτες τους θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση.

SPORT 24: Θα παρακολουθήσεις το παιχνίδι;

Γιάννης Οκκάς: Εννοείται πως θα το δω. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάνε όλα καλά την Τετάρτη. Όμως θέλω να συμπληρώσω πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι φίλοι του Ολυμπιακού πρέπει να αισθανθούν υπερήφανοι για όσα κατάφερε φέτος η ομάδα τους. Η διοργάνωση είναι πολύ δύσκολη, συμμετέχουν σε αυτήν μεγαθήρια.

Και ο Ολυμπιακός, ανεξαρτήτως αν θα συνεχίσει ή όχι, απέδειξε πως μπορεί να σταθεί ισάξια απέναντι σε όλες τις ομάδες. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι. Εγώ και σαν πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αλλά και σαν φίλαθλος, νιώθω περήφανος για την ομάδα, θυμίζω όμως πως η στήριξη δεν πρέπει να έρχεται μόνο στους θριάμβους, αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

SPORT 24: Μια και μιλάμε για το Champions League, κάνε μου και μια πρόβλεψη για το ποιες ομάδες πιστεύεις πως θα προχωρήσουν.

Γιάννης Οκκάς: Οι προβλέψεις σε αυτό το επίπεδο είναι πάντα δύσκολες και παρακινδυνευμένες. Όλα μπορούν να γίνουν. Πάντως, αν και δεν με ενθουσιάζει το ποδόσφαιρο που παίζει, η Μίλαν είναι πάντα παρούσα την ώρα της αλήθειας. Έχει όμως ένα δύσκολο παιχνίδι μπροστά της. Η Άρσεναλ είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Οι δυο ισπανικές λογικά θα προχωρήσουν.

Η Ρεάλ είναι πολύ δυνατή φέτος αλλά και η Μπαρτσελόνα πάει καλά. Λίγο πολύ είναι οι ίδιες ομάδες αυτές που πρωταγωνιστούν και φέτος.

SPORT 24: Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στους στόχους σου: πολλά γκολ με τη Θέλτα και άνοδο στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Στο βίντεο που ακολουθεί, απολαύστε ένα υπέροχο γκολ του Γιάννη Οκκά με την φανέλα της Θέλτα εναντίον της Ράθινγκ του Φερόλ.

































































TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ