ΑΕΚ

Ο "φύλακας άγγελος" Στάνκοβιτς: Τα πέντε νταμπλ και οι προσωπικές διακρίσεις

Ο "φύλακας άγγελος" Στάνκοβιτς: Τα πέντε νταμπλ και οι προσωπικές διακρίσεις
Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά τη διάρκεια υπογραφής του συμβολαίου του PHOTO CREDITS: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ INTIME

Ο Τσίσταν Στάνκοβιτς θα είναι ο βασικός πορτιέρε της ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν και το SPORT24 καταγράφει τα πεπραγμένα του 28χρονου Αυστριακού τερματοφύλακα, πριν την έλευσή του στην Ένωση, την πρώτη ομάδα με την οποία θα αγωνιστεί εκτός Αυστρίας.

Η ΑΕΚ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν, καθώς μετά την πρόσληψη του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, έκλεισε και το θέμα του τερματοφύλακα, φέρνοντας στη χώρα μας τον 28χρονο Αυστριακό (βοσνιακής καταγωγής) πορτιέρε, ύψους 1.86 μ. της Reb Bull Σάλτσμπουργκ, Τσίτσαν Στάνκοβιτς, για τον οποίο σας είχαμε ενημερώσει στο SPORT24 για το ενδιαφέρον της Ένωσης, αλλά και για τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η επισημοποίηση της συμφωνίας έγινε την Τρίτη (01/06), με το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ να θέτει ψηλά τον πήχη, καθώς θέλει να στεφθεί πρωταθλητής και με την Ένωση.

Μαζί με τον Αυστριακό τερματοφύλακα, η ΑΕΚ προχωράει γοργά και την ενίσχυση της άμυνας, με τις περιπτώσεις των Ράφαελ και Τζαβέλλα να είναι αυτές που εξετάζονται από τους ιθύνοντες της Ένωσης,

Το SPORT24 καταγράφει τα πεπραγμένα του νέου φύλακα αγγέλου της Ένωσης, ο οποίος για πρώτη φορά δοκιμάζει την τύχη του εκτός των Αυστριακών συνόρων.

Η πορεία πριν την Σάλτσμπουργκ

Ο Στάνκοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της αυστριακής Χορν, περνώντας πρώτα και από τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Στην πρώτη ομάδα έγινε μέλος το 2009, όντας 17 ετών, ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει τρία χρόνια για να κάνει το ντεμπούτο του σε επίπεδο ανδρών, στην τρίτη κατηγορία της Αυστρίας.

Το 2013 η Γκρέντιγκ τον έκανε δικό της, δίνοντας στη Χορν 75 χιλιάδες ευρώ. Την πρώτη του σεζόν στην Αυστριακή "Bubdesliga" κατέγραψε 17 συμμετοχές, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του για έξι παιχνίδια, ενώ δέχθηκε 27 γκολ.

Η επόμενη σεζόν ήταν η χρονιά - αποκάλυψη, καθώς σε 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (μεταξύ των οποίων και προκριματικά του Europa League), είχε 9 clean sheet και 69 γκολ παθητικό, επίδοση η οποία τον ανέδειξε τερματοφύλακα της χρονιάς στην Αυστρία, ενώ ανάγκασε τη Σάλτσμπουργκ να βγάλει ένα ποσό λίγο πάνω από το εκατομμύριο (1.25) για να τον αποκτήσει.

Τρεις σεζόν ρεζέρβα, τρεις σεζόν πρώτη επιλογή στους Ταύρους

Ο Στάνκοβιτς αγωνίστηκε στη Σάλτσμπουργκ από το 2015, συμπληρώνοντας έξι χρόνια και 152 συμμετοχές με τη φανέλα των ταύρων, έχοντας δεχθεί συνολικά 157 γκολ, ενώ διατήρησε ανέπαφη την εστία του στα 57 εξ αυτών.

Τα πρώτα τρία χρόνια (2015-2017) της καριέρας του στη Σάλτσμπουργκ ήταν δύσκολα, καθώς ήταν ο νο2 στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων, πίσω από τον Αλεξάντερ Βάλκε, έναν εκ των αρχηγών της ομάδας.

Μετά το πέρας της τριετίας, ο Στάνκοβιτς αποκαθήλωσε τον Βάλκε από τη βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια, με τον 37χρονο (πλέον) τερματοφύλακα, να παραμένει στο ρόστερ της ομάδας, προσφέροντας υποστήριξη τόσο στον Στάνκοβιτς, όσο και στον 21χρονο Νίκο Μαντλ, ο οποίος προορίζεται για βασικός την επόμενη σεζόν.

Τις πρώτες δύο σεζόν (2014/15, 2016/17) κάθισε κάτω από τα δοκάρια σε εννιά παιχνίδια, ενώ πιο ενεργό ρόλο είχε την επόμενη σεζόν, όπου κατέγραψε τις διπλάσιες συμμετοχές (18), παίζοντας και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, δίνοντας το "παρών" σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Champions League και του Europa League αντίστοιχα, αλλά και μια συμμετοχή στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η καλύτερη του σεζόν ήταν και η πρώτη που έγινε ο "νούμερο 1". Τη σεζόν 2018/19, υπερασπίστηκε την εστία των "ταύρων" 33 φορές, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του σε 14 παιχνίδια (τρία εκ των οποίων σε προκριματικά Champions League), τα περισσότερα που έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε μια "γεμάτη" σεζόν, ενώ δέχθηκε 26 γκολ.

Τη σεζόν 2019/20, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League (τέσσερα εκ των έξι παιχνιδιών για τη φάση των ομίλων), αλλά φυσικά και σε γύρο νοκ-άουτ για το Europa League (συγκεκριμένα τη φάση των "32"), όπου η Σάλτσμπουργκ γνώρισε τον αποκλεισμό από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Συνολικά σε 38 συμμετοχές, είχε 45 γκολ παθητικό και 13 clean sheet.

Ωστόσο η πιο παραγωγική από άποψη συμμετοχών ήταν η περσινή, καθώς αγωνίστηκε σε 45 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Ο απολογισμός του ήταν 56 γκολ παθητικό, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του σε 13 παιχνίδια, όλα για εγχώριες διοργανώσεις, καθώς δέχθηκε γκολ και στα 10 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τη Σάλτσμπουργκ στην Ευρώπη, σε προκριματικά και φάση ομίλων για το Champions League και γύρο των "32" για το Europa League.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς εν δράσει:

Τα πέντε νταμπλ και οι προσωπικές διακρίσεις

Τα τελευταία χρόνια η Σάλτσμπουργκ έχει καταφέρει να κατακτήσει σχεδόν όλους τους εγχώριους τίτλους, καθώς από τη σεζόν 2015/16, έχει χάσει μόνο το Κύπελλο Αυστρίας τη σεζόν 2017/18, όπου ηττήθηκε στον τελικό από τη Στουρμ Γκρατς (1-0).

Άρα ένα ατού του Στάνκοβιτς είναι ότι γνωρίζει από πρωταθλητισμό και συνθήκες πίεσης, σε ένα πρωτάθλημα του βεληνεκούς της Super League Interwetten (ίσως και λίγο μεγαλύτερου επιπέδου).

Πέραν αυτών όμως, ο Στάνκοβιτς είχε και προσωπικές διακρίσεις. Πέραν της τελευταίας του σεζόν με την Γκρέντιγκ (2013-14), τερματοφύλακας της χρόνιας αναδείχθηκε και στην πρώτη του σεζόν ως βασικός στη Σάλτσμπουργκ, ήτοι τη σεζόν 2018/19. Συνολικά στις οκτώ σεζόν στην πρώτη κατηγορία του αυστριακού πρωταθλήματος, βγήκε ο τερματοφύλακας της χρονιάς δύο φορές.

Η παρουσία του στην Ευρώπη και η Εθνική

Όντας σε ηλικία 28 ετών, ο Στάνκοβιτς πρόλαβε να φορέσει τα γάντια του για 30 παιχνίδια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα τέσσερα εξ αυτών με την Γκρέντιγκ για τα προκριματικά του Europa League (δέχθηκε τέσσερα γκολ / 2 clean sheets), τα υπόλοιπα με την Σάλτσμπουργκ.

Από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις του στην Ευρώπη, οι δέκα συμμετοχές στους ομίλους του Champions League. Φέτος έδωσε το "παρών" και στις έξι, όπου οι Αυστριακοί αναμετρήθηκαν με Μπάγερν, Ατλέτικο και Λοκομοτίβ Μόσχας, με τη Σάλτσμπουργκ να τερματίζει τρίτη, παίρνοντας τέσσερις βαθμούς, όλους κόντρα στη Λοκομοτίβ.

Ενδεχομένως οι συμμετοχές του σε ομίλους να ήταν δώδεκα, αν δεν έχανε δύο εξ αυτών, λόγω τραυματισμού τη σεζόν 2019/2020 στη φάση των ομίλων, όπου η Σάλτσμπουργκ κληρώθηκε με Λίβερπουλ, Νάπολι και Γκενγκ, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Σε αυτές τις τέσσερις συμμετοχές, δέχθηκε εννιά τέρματα, τα τέσσερα εξ αυτών στο 4-3 με τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια για τη φάση των ομίλων εκείνης της σεζόν, χωρίς να καταφέρει να κρατήσει το μηδέν σε κάποιο εξ αυτών.

Ο Στάνκοβιτς αποτελεί μέλος της εθνικής ανδρών από τον Νοέμβριο του 2018, ωστόσο χρειάστηκε να περιμένει έναν χρόνο για να πάρει το βάπτισμα του "πυρός".

Πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Αυστρίας ήταν στις 9 Ιουνίου 2019, για τα προκριματικά του Euro 2020, σε μια εντός έδρας νίκη της Αυστρίας επί της Λετονίας με 6-0.

Ακολούθησαν άλλες τρεις συμμετοχές για τον ίδιο θεσμό, τελευταία εξ αυτών η εκτός έδρας νίκη επί της Σλοβενίας 1-0, στις 13 Οκτωβρίου του 2019. Στις τρεις εκ των τεσσάρων αναμετρήσεων με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, διατήρησε ανέπαφη την εστία του.

Στο πρόσφατο φιλικό που έδωσε η Αυστρία με την Εθνική μας ομάδα, στις 10 Ιουλίου του 2020, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1 στη Βιέννη, ο Στάνκοβιτς ήταν ανάμεσα στις κλήσεις του Φράνκο Φόντα, ωστόσο παρέμεινε στον πάγκο.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ