FOOTBALL ANALYSIS

Ο Black Mamba Γκαρσία και οι commandos του Χιμένεθ

Ο Λιβάι Γκαρσία πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον Άρη
Ο Λιβάι Γκαρσία πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στον Άρη EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ απέδρασε με το διπλό απ' την έδρα του Άρη και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το παιχνίδι του Λιβάι Γκαρσία που "τσίμπησε" σαν την κόμπρα, αλλά και τους commandos του Χιμένεθ με το ασύλληπτο 100% στα τάκλιν.

Η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει με το διπλό απ' το "Κλ. Βικελίδης", επικρατώντας 1-0 του Άρη στον εξ αναβολής αγώνα της 8ης αγωνιστικής της Super League Interwetten. Το "χρυσό" γκολ για την Ένωση σημείωσε ο Λιβάι Γκαρσία στο 65ο λεπτό της αναμέτρησης με υπέροχη εκτέλεση φάουλ.

Ο εξτρέμ απ' το Τρίνινταντ και Τομπάγκο επέστρεψε στη βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ, ύστερα απ' την απουσία του στο παιχνίδι με τη Λαμία εξαιτίας τραυματισμού, αποδεικνύοντας πόσο είναι σημαντικός για την επιθετική λειτουργία της ομάδας του.

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΝΤΡΙΜΠΛΕΡ "ΧΤΥΠΗΣΕ" ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΠΡΑ

Δεν είναι μόνο το εξαιρετικό γκολ, αλλά κι η γενικότερη παρουσία κόντρα στους "κιτρίνους", που τον καθιστούν πολύτιμο. O 23χρονος μεσοεπιθετικός ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων απ' τα δεξιά, ενώ δημιούργησε και την πρώτη καλή στιγμή για την ομάδα του, αλλά ο Καρίμ Ανσαριφάρντ δεν κατάφερε να νικήσει τον Ζακαρί Μπουσέ.

Παράλληλα, ήταν πρώτος σε κερδισμένα φάουλ με τρία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στον Εμάνουελ Σάκιτς, τον οποίο κράτησε αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα ο Άρης να χάσει δύναμη απ' τα άκρα, ενώ ήταν κι ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ που πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες ντρίμπλες.

Στο γράφημα της Opta φαίνεται η εικόνα του Γκαρσία απέναντι στον Άρη:

Με ανάποδα πράσινα τρίγωνα είναι οι ντρίμπλες, ενώ με γαλάζια τρίγωνα είναι τα κερδισμένα φάουλ και τα κλεψίματα.

Βέβαια, το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις ντρίμπλες δεν είναι περίεργο στην περίπτωση του Γκαρσία, καθώς είναι ο κορυφαίος ντριμπλέρ του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, θέτοντας ως όριο τα 500 λεπτά συμμετοχής, ο εξτρέμ της ΑΕΚ έχει 2.52 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά 90', με τους Αντριάν Ριέρα του Αστέρα και Γκμπόλι Αριγίμπι να ακολουθούν με 2.02 και 2.01 επιτυχημένες ντρίμπλες αντίστοιχα.

Ο ΠΙΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το σχέδιο του Μανόλο Χιμένεθ να πάει σε μία διάταξη με τρεις χαφ προκειμένου να περιορίσει τον πιο επικίνδυνο παίκτη των "κιτρίνων", Μπρούνο Γκάμα, αλλά και τα ανεβάσματα των Λούκας Σάσα και Χαβιέρ Ματίγια, δούλεψε εξαιρετικά για την ΑΕΚ.

Αποτέλεσμα, ο Γκάμα να ολοκληρώσει το παιχνίδι με μηδέν(!) τελικές, παρότι είναι ο τρίτος πιο απειλητικός παίκτης του Άρη με 1.81 τελικές ανά 90', πίσω απ' τους Φακούντο Μπερτόγλιο και Δημήτρη Μάνο. Ειδικά η απουσία του Αργεντινού, εξαιτίας προβλήματος τραυματισμού, κόστισε στους γηπεδούχους, τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά.

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Γενικότερα, οι "κίτρινοι" αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα στην επίθεση, αφού, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα της Opta, τελείωσαν το ματς με μόλις 0.26 expected goals, το οποίο αποτελεί και τη χειρότερη επίδοση για την ομάδα του Άκη Μάντζιου στο φετινό πρωτάθλημα. Μέχρι τον αγώνα με την ΑΕΚ, η χειρότερη επίδοση ήταν τα 0.28 xGoals κόντρα στον Παναιτωλικό, χωρίς να υπολογίζονται φυσικά τα πέναλτι, με τον Άρη να επικρατεί 1-0 μέσα στο Αγρίνιο.

ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ 100% ΣΤΑ ΤΑΚΛΙΝ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΚΗ

Από την άλλη πλευρά, ο Μανόλο Χιμένεθ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της Ένωσης, παρά το γεγονός πως έχασε εξαιτίας τραυματισμού παίκτες όπως ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και ο Ιονούτ Νεντελτσεάρου, που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της άμυνας.

Η ΑΕΚ, με τον Ισπανό τεχνικό στο τιμόνι, μετράει τρεις σερί νίκες με μηδέν παθητικό. Κι αν κόντρα σε Παναιτωλικό και Λαμία, τις δύο πιο ακίνδυνες ομάδες στο πρωτάθλημα, ήταν λογικό να δεχθεί μόλις 0.32 και 0.07 xGoals (αρνητικό ρεκόρ πρωταθλήματος) αντίστοιχα, τα 0.26 του Άρη αποδεικνύουν πως υπάρχει πρόοδος αμυντικά.

Μάλιστα, έχει καταφέρει να επαναφέρει σε καλό επίπεδο ποδοσφαιριστές που στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν οι "αδύναμοι κρίκοι" της ομάδας σε πολλές αναμετρήσεις. Όπως για παράδειγμα, ο Μιχάλης Μπακάκης, ο οποίος κόντρα στον Άρη έκανε ένα άρτιο παιχνίδι αμυντικά, εξουδετερώνοντας τον ιδιαίτερα επικίνδυνο Σάντε Σίλβα. Συγκεκριμένα, ο 29χρονος μπακ πραγματοποίησε 5/5(!) επιτυχημένα τάκλιν, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση το πρωτάθλημα, είχε το απόλυτο στις μονομαχίες (5/5), ενώ ήταν πρώτος και στα κλεψίματα με τρία.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται τα επιτυχημένα τάκλιν των παικτών της ΑΕΚ:

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στατιστικό που δείχνει την τεράστια θέληση των παικτών της ΑΕΚ να φύγουν με τη νίκη από τη Θεσσαλονίκη, ήταν τα 17/17 επιτυχημένα τάκλιν, με τα οποία ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση. Ένα στοιχείο που αποτελούσε σήμα κατατεθέν του Άρη στα προηγούμενα παιχνίδια, έγινε το μεγάλο "όπλο" της Ένωσης στο "Κλ. Βικελίδης" προκειμένου να στήσει ένα "κιτρινόμαυρο" τείχος μπροστά απ' τα καρέ του Γιώργου Αθανασιάδη, κρατώντας μακριά τους αντιπάλους της.

Η εικόνα που παρουσίασε η ΑΕΚ στην επίθεση προφανώς και δεν ενθουσίασε τους φίλους της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, κύριο μέλημα του Χιμένεθ απ' την στιγμή που επέστρεψε στην ομάδα είναι να την "μπολιάσει" ξανά με την σκληράδα και την ομοιογένεια που την οδήγησε στον τίτλο τη σεζόν 2017/18. Και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει αρκετά καλά. Ο δρόμος, όμως, είναι μακρύς.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ