FOOTBALL ANALYSIS

Σάντε Σίλβα, ο Black Panther του Άρη

Ο Σαντέ Σίλβα με τη φανέλα του Άρη
Ο Σαντέ Σίλβα με τη φανέλα του Άρη EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης επικράτησε 2-0 του Βόλου και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το εξαιρετικό παιχνίδι του Σάντε Σίλβα, ο οποίος μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έκανε τη διαφορά σε απειλή και δημιουργία για τους "κιτρίνους".

Ο Άρης έδειξε να αφήνει πίσω του την απρόσμενη ήττα από τη Λαμία εκτός έδρας και επέστρεψε στις νίκες με πειστική εμφάνιση, επικρατώντας 2-0 του Βόλου στο "Κλ. Βικελίδης" για τη 15η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Τρεις ημέρες μετά το αρνητικό ρεκόρ και τη γενικότερη κακή επιθετική παρουσία στο ΔΑΚ, οι παίκτες του Άκη Μάντζιου αντέδρασαν και παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα απειλητικοί απέναντι σε έναν αντίπαλο που βοηθάει με τον τρόπο παιχνιδιού του. Πρόκειται, άλλωστε, για την ομάδα που δέχεται τις πιο πολλές και πιο επικίνδυνες τελικές στο πρωτάθλημα.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Βέβαια, τα 1.64 xGoals που έδωσαν ως αξία οι ευκαιρίες του Άρη κόντρα στον Βόλο αποτελούν και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο απ' τα 1.85 xGoals απέναντι στον ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ για τη 13η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, δίχως προφανώς να υπολογίζονται τα πέναλτι.

Κοινός παρονομαστής και των δύο αγώνων η πολύ καλή εικόνα του Σάντε Σίλβα. Ο Πορτογάλος εξτρέμ αποκτήθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ως δανεικός (με οψιόν αγοράς) από τη Γουέστ Χαμ και το τελευταίο διάστημα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μάντζιου, αποτελώντας βασικός στέλεχος στα πλάνα του.

ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΛΑΣΟ

Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής, αλλά πλέον δείχνει έτοιμος να κάνει τη διαφορά στον Άρη και να τον βοηθήσει στη μάχη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στο πρωτάθλημα. Ούτως ή άλλως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ποιοτικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος ξεχωρίζει για την ταχύτητά του με την μπάλα στα πόδια, αλλά και για την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται τα expected goals του Σίλβα με τον Βόλο:

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει ο Σάντε Σίλβα με βάση τις τελικές του. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ X-GOALS

Κόντρα στον Βόλο, λοιπόν, ο Σίλβα αγωνίστηκε ως αριστερός εξτρέμ, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Κρίστιαν Γκανέα, το οποίο και προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων. Ο Πορτογάλος δεν πιανόταν ούτε με λάσο, συγκλίνοντας διαρκώς και πηγαίνοντας σε κατά μέτωπο επιθέσεις.

Ήταν, άλλωστε, πρώτος σε τελικές προσπάθειες για τον Άρη με 4, με όλες να γίνονται εντός περιοχής κι απ' τα αριστερά, έχοντας συνολική αξία 0.62 xGoals. Στην πραγματικότητα, ο Σίλβα αν ήταν λίγο πιο ψύχραιμος στην τελική προσπάθεια, θα είχε σκοράρει απέναντι στους Βολιώτες, με αποκορύφωμα το χαμένο τετ α τετ στο 51ο λεπτό, ύστερα από υπέροχη μπαλιά του Χαβιέ Ματίγια. Στα τελειώματα, λοιπόν, φαίνεται πως χρειάζεται δουλειά.

Πέρα, όμως, απ' το κομμάτι της εκτέλεσης, ο Σίλβα βοήθησε σημαντικά και στη δημιουργία, προσφέροντας δύο πάσες που έφτιαξαν τελική στους συμπαίκτες του, με κυριότερη εκείνη του 23ου λεπτού, με τον Κλέιμαν να αρνείται με εξαιρετική επέμβαση το γκολ στον Δημήτρη Μάνο.

ΝΤΡΙΜΠΛΕΡ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Επιπρόσθετα, ένα στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι η ικανότητα που έχει στις ντρίμπλες. Απέναντι στον Βόλο, ο 23χρονος εξτρέμ είχε 3(!) επιτυχημένες ντρίμπλες, τις περισσότερες από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή, ενώ γενικότερα είναι πολύ ψηλά και στους μέσους όρους του πρωταθλήματος.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι επιτυχημένες ντρίμπλες κόντρα στον Βόλο:

Συγκεκριμένα, θέτοντας ως όριο τα 400 αγωνιστικά λεπτά, ο Σίλβα είναι ο δεύτερος καλύτερος ντριμπλέρ του πρωταθλήματος με 2.29 ντρίμπλες ανά 90', με τον Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ να είναι πρώτος με 2.54. Παράλληλα, είναι τέταρτος σε ποσοστό επιτυχίας στις ντρίμπλες (όριο οι 10 επιτυχημένες), με 61.1%, πίσω μόνο από τον Ζαν Μπαριέντος του Βόλου (62.5%), τον Ντάλσιο του Παναιτωλικού (64.7%) και τον Ίσραελ Κολ του Απόλλωνα (75%).

Όπως είναι εμφανές, ο Σίλβα διαθέτει στοιχεία που θα ζήλευαν πολλοί εξτρέμ του ελληνικού πρωταθλήματος, δείχνει ικανός να προσφέρει λύσεις στον Άρη και τον Άκη Μάντζιο, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός πως οι "κίτρινοι" έχουν οψιόν στο συμβόλαιό του, αφού πρόκειται για μία περίπτωση που μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρει, πέρα από αγωνιστικό και οικονομικό κέρδος στην ομάδα του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ