FOOTBALL ANALYSIS

Το αρνητικό ρεκόρ του Άρη φωνάζει για φορ

O Δημήτρης Μάνος
O Δημήτρης Μάνος EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης γνώρισε την ήττα με 2-0 απ' τη Λαμία και ο Ηλίας Καλλονάς παρουσιάζει το αρνητικό ρεκόρ των "κιτρίνων" που αποδεικνύει πως χρειάζονται επειγόντως σέντερ φορ.

Η νέα χρονιά δεν άρχισε ιδανικά για τον Άρη, καθώς γνώρισε την ήττα με 2-0 απ' τη Λαμία εκτός έδρας, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Super League Interwetten.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το αρνητικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να θορυβήσει τους "κιτρίνους" στη μάχη που δίνουν για να παραμείνουν κοντά στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, αλλά και το τεράστιο επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα και το οποίο ήταν εμφανές σε ακόμα μία αναμέτρηση.

ΤΑ XGOALS ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

Όπως έχουμε αναλύσει με τη βοήθεια της Opta και σε προηγούμενα κείμενα, ο Άρης στηρίζεται στην πολύ καλή μεσοαμυντική συνοχή. Το "κίτρινο τείχος" έχει σώσει σε πολλές αναμετρήσεις τους "κιτρίνους", αλλά την ίδια στιγμή η έλλειψη ενός καθαρόαιμου φορ με εκτελεστική δεινότητα είναι κάτι παραπάνω από τρανταχτή.

Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, ο Άρης έβρισκε τη λύση είτε μέσω ενός γρήγορου γκολ στην αρχή του αγώνα, το οποίο και διαχειριζόταν στη συνέχεια, είτε με κάποιο εύστοχο πέναλτι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το πρόβλημα στη θέση του φορ εξαφανίστηκε. Απλά κρύφτηκε για λίγο κάτω απ' το χαλάκι και εμφανίστηκε (ξανά) στον αγώνα με τη Λαμία.

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα με τα Expected Goals του αγώνα με τους Φθιώτες, ο Άρης είχε συνολικά 10 τελικές, εκ των οποίων οι 9 έγιναν έξω απ' την περιοχή και ήταν ουσιαστικά ακίνδυνες. Η μοναδική πραγματικά αξιόλογη φάση των "κιτρίνων" ήταν μία κεφαλιά του Λούκας Σάσα στο 42ο λεπτό από πλεονεκτική θέση, η οποία κατέληξε άουτ.

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΚΙ ΟΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΑΝΟΣ - ΛΟΠΕΘ

Με βάση την εικόνα του Άρη σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, τα 0.74 xGoals κόντρα στη Λαμία, είναι κοντά στον μέσο όρο του, χωρίς να υπολογίζονται φυσικά τα πέναλτι. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα των "κιτρίνων" ήταν πως ολοκλήρωσαν το παιχνίδι χωρίς ούτε ένα σουτ μέσα απ' τη μεγάλη περιοχή, το οποίο και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την ομάδα στο πρωτάθλημα.

Μάλιστα, απ' τις 10 τελικές, καμία δεν προήλθε απ' τα πόδια είτε του Δημήτρη Μάνου που άρχισε ως βασικός σέντερ φορ, είτε του Κρίστιαν Λόπεθ που πέρασε ως αλλαγή. Οι δύο ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να κάνουν έστω ένα σουτ, αλλά και δεν τροφοδοτήθηκαν απ' τους συμπαίκτες τους.

Στα passplots της Opta φαίνεται η θέση που έπαιξαν οι ποδοσφαιριστές με βάση τις ενέργειες που έκαναν στον αγωνιστικό χώρο. Και οι γραμμές ενώνουν τους παίκτες που είχαν πάνω από τέσσερις πάσες μεταξύ τους.

Όσο πιο έντονη η γραμμή, τόσο περισσότερες είναι οι πάσες που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι παίκτες που ενώνει. Αν δεν υπάρχουν συνολικά έστω τέσσερις πάσες μεταξύ δύο παικτών, τότε δεν υπάρχει και γραμμή μεταξύ τους.

Όπως είναι εμφανές, λοιπόν, ο Μάνος όχι μόνο δεν τροφοδοτήθηκε, αλλά αγωνίστηκε ουσιαστικά πίσω απ' τον Μπερτόγλιο που έκανε περισσότερες ενέργειες ως φορ σε σχέση με τον συμπαίκτη του. Μόνο ο Ματίγια αντάλλαξε τέσσερις πάσες με τον συμπαίκτη του, ενώ ο Λόπεθ δεν άγγιξε καν αυτό το νούμερο.

Το παιχνίδι με τη Λαμία επιβεβαιώνει την ανάγκη του Άρη να αποκτήσει έναν επιθετικό με εύκολο γκολ, αλλά παράλληλα να υπάρξει μία συνολική βελτίωση στην επιθετική λειτουργία από τον Άκη Μάντζιο. Αν δεν συμβεί σύντομα κάτι τέτοιο, τότε οι αντίπαλες ομάδες θα βρίσκουν τρόπους να "διαβάζουν" σωστά τους "κιτρίνους" και τα όνειρα για κάτι καλύτερο τη φετινή σεζόν θα πάνε περίπατο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ