ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ

Ο Αργύρης Γιαννίκης να γίνει επιλογή και όχι απόφαση ανάγκης για την ΑΕΚ

Ο Αργύρης Γιαννίκης στα γραφεία της ΑΕΚ | 10 Οκτωβρίου 2021
Ο Αργύρης Γιαννίκης στα γραφεία της ΑΕΚ | 10 Οκτωβρίου 2021 IN TIME SPORTS

Για να υπάρξει η όποια ρεαλιστική πιθανότητα ο Γιαννίκης, και ο κάθε Γιαννίκης, να πετύχει στην ΑΕΚ θα πρέπει η Ένωση, μαζί με την απόφαση της πρόσληψής του να εμπιστευτεί μαζί και το πλάνο που έχει εκείνος να παρουσιάσει. Και στην πρώτη στραβή που δεδομένα θα έρθει να μην αρχίσει να αμφιβάλει για την επιλογή της.

Η ξαφνική αποχώρηση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς έβαλε εκ νέου την ΑΕΚ σε μία διαδικασία -χρονικής κυρίως- πίεσης ως προς την εύρεση του νέου της προπονητή. Αυτός μετά από προσωπική απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι ο Αργύρης Γιαννίκης. Ένας τεχνικός που άρεσε εδώ και καιρό στον διοικητικό ηγέτη της Ένωσης, την οποία πλέον θα κατευθύνει από την άκρη του πάγκου. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Από τον Λουτσέσκου στον Μιλόγεβιτς

Την περασμένη σεζόν όταν η ΑΕΚ αποφάσισε πως δεν θα πορευτεί με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της την επόμενη περίοδο υπήρξε μία λίστα υποψήφιων αντικαταστατών του Σεβιγιάνου. Ο πρώτος, όπως επιβεβαίωσε και ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης ήταν ο Ράζβαν Λουτσέσκου. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης το deal με τον Ρουμάνο δεν προχώρησε, οπότε η Ένωση στράφηκε αλλού.

Μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων ξεχώριζε το όνομα του Ρεμπρόφ. Ο Ουκρανός ωστόσο ζήτησε χρόνο. Η ΑΕΚ δεν τον είχε, οπότε στράφηκε στη λύση του Μιλόγεβιτς, το όνομα του οποίου και βρισκόταν ψηλότερα από αυτό του Γιαννίκη.

Δηλαδή παίρνουμε έναν προπονητή ο οποίος εξ αρχής δεν είναι αυτός που θέλουμε 100%. Αλλά η πίεση του χρόνου πλέον είναι τέτοια, που δεν αφήνει περιθώριο. Και αυτό επικοινωνείται τόσο στον κόσμο όσο και στον ίδιο τον προπονητή. Με λίγα λόγια σενάριο καταδικασμένο να αποτύχει. Όταν κάποιος γνωρίζει ότι οι προϊστάμενοι του δεν τον εμπιστεύονται και αργά ή γρήγορα θα τον απολύσουν από την θέση του, τότε στην πρώτη καλή ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί θα πηδήξει από την βάρκα. Οπότε το φινάλε στη σχέση Μιλόγεβιτς–ΑΕΚ έμοιαζε εξ αρχής προδιαγεγραμμένο. Και ο αποκλεισμός από την Βελέζ ήρθε απλώς για να επισπεύσει τις όποιες εξελίξεις.

Γιαννίκης, ο 11ος που αναλαμβάνει στη Super League Interwetten

Η αποχώρηση του Σέρβου έφερε ξανά στην επιφάνεια το όνομα του Γιαννίκη. Ο 41ος ετών τεχνικός είχε "κοπεί" το καλοκαίρι καθώς κρίθηκε πως το έλλειμα εμπειρίας που έχει στο υψηλότερο επίπεδο καθιστά το ρίσκο της πρόσληψής του ιδιαίτερα μεγάλο. Συμπέρασμα που για διάφορους λόγους άλλαξε τέσσερις μήνες μετά.

Ο Νεοχωρίτης γίνεται έτσι ο 11ος -αφήνοντας στην άκρη τους όποιους υπηρεσιακούς-τεχνικός που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ την τελευταία εξαετία, από την επιστροφή της στην Super League το 2015 και έπειτα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νούμερο μεγάλο που εξηγείται εν μέρει από το γεγονός πως οι εργαζόμενοι της ΑΕΚ λόγω του μεγέθους του συλλόγου είναι αναγκασμένοι να ζουν διαρκώς σε ένα περιβάλλον πίεσης και αποδείξεων. Την ίδια στιγμή ωστόσο αποτελεί τρανή απόδειξη πως η Ένωση εμφανίζει μεγάλη δυσκολία στο να εμπιστευτεί ένα συγκεκριμένο πλάνο και να το στηρίξει με κάθε τρόπο.

Ακόμα και ο Μανόλο Χιμένεθ στο φινάλε της σεζόν του πρωταθλήματος αντικαταστάθηκε, καθώς οι ιθύνοντες της ομάδας δεν ήταν σίγουροι πως ο Ισπανός είναι ο ιδανικός για τον ρόλο του προπονητή. Αυτή η χρονική αναδρομή έγινε, ώστε να φανεί πως η ΑΕΚ ναι μεν έχει την διάθεση αλλά στην πράξη πολλές φορές αποδεικνύεται ανακόλουθη των επιλογών της.

Το πλάνο του Γιαννίκη θέλει χώρο και χρόνο

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο τον Γιαννίκη να αποδείξει το αν έχει την ικανότητα να σταθεί στο επίπεδο του πρωταθλητισμού. Στις προγραμματικές του δηλώσεις, πέραν της γνωστής και αναμενόμενης υπόσχεσης για τίτλους και καλό ποδόσφαιρο, τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "να εμπιστευτούμε ένα πλάνο και γρήγορα να γίνουμε μια ομάδα που θα πιστεύει ότι θα μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα και τη νίκη". Η λέξη πλάνο είναι και η λέξη-κλειδί.

Για να υπάρξει η όποια ρεαλιστική πιθανότητα ο Γιαννίκης, και ο κάθε Γιαννίκης, να πετύχει στην ΑΕΚ θα πρέπει η Ένωση, μαζί με την απόφαση της πρόσληψής του να εμπιστευτεί μαζί και το πλάνο που έχει εκείνος να παρουσιάσει. Και στην πρώτη στραβή που δεδομένα θα έρθει να μην αρχίσει να αμφιβάλει για την επιλογή της.

Να δώσει στο Γιαννίκη τον απαραίτητο χώρο και χρόνο ώστε να υλοποιήσει το πλάνο του. Πόσο μάλλον ένα πλάνο όπως αυτό, που απαιτεί συνεχής και σε έντονο ρυθμό πίεση, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την μία μέρα στην άλλη. Αν περιμένουν οι ιθύνοντες του συλλόγου, πως η πρόσληψη του Γιαννίκη θα φέρει από την μία μέρα στην άλλη νίκες και η Ένωση μέσα σε έναν μήνα θα παίζει ποδόσφαιρο πίεσης και κυριαρχίας, τότε ας ξεκινήσουμε ήδη να ψάχνουμε τον επόμενο.

TAGS ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ