ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα στο αφιέρωμα της UEFA: "Αν κάνεις τα πάντα με αγάπη και πάθος, δύσκολα να πάει κάτι λάθος"

Ο Ματίας Αλμέιδα στη διάρκεια του Αστέρας - ΑΕΚ
Ο Ματίας Αλμέιδα στη διάρκεια του Αστέρας - ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Η UEFA ετοίμασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Ματίας Αλμέιδα και την προπονητική του πορεία μέσα από τη φιλοσοφία του ίδιου του Αργεντινού τεχνικού.

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα ετοίμασε η UEFA για τον προπονητή της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, ονομάζοντάς τον "οδηγό της επανάστασης" για την Ένωση.

Η UEFA παρουσιάζει την παρουσία του 49χρονου τεχνικού στους πάγκους, στέκεται στην επηροή που έχει από την Ιαπωνία αλλά και το στυλ του που είναι διαμορφωμένο από την παιδική του ηλικία.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με το σχόλιο του παρουσιαστή:

Αλλά πρώτα, η ειδική επιρροή από την Ιαπωνία για τον εγκέφαλο της επανάστασης της ΑΕΚ, τον Ματίας Αλμέιδα και τον Αργεντινό τεχνικό να σημειώνει:

φιλοσοφία μου είναι ασυνήθιστη. Ακολουθώ τον κωδικό των Σαμουάρι, γνωστό και ως Μπουσίντο. Ακολουθεί επτά αρετές που αφορούν την ειλικρίνεια, τον σεβασμό, την ανάπτυξη, τη γνώση και την αγάπη. Προσπαθώ να τον ενσωματώσω στο ποδόσφαιρο".

Ο παρουσιαστής της UEFA παίρνει πάλι το λόγο για να πει:

Αυτός ο αρχαίος κώδικας ηθικής έχει βοηθήσει τον Ματίας Αλμέιδα να μεταμορφώσει την τύχη της ΑΕΚ. Κατέκτησαν τον τίτλο της ελληνικής Super League και είναι δεύτεροι σε έναν δύσκολο όμιλο του Europa League που περιλαμβάνει τους Άγιαξ, Μπράιτον και Μαρσέιγ. Το μοναδικό στυλ του 49χρονου Αργεντινού στο κοουτσάρισμα είναι επίσης διαμορφωμένο από την παιδική του ηλικία:

"Θυμάμαι να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν μικρός επειδή η μπάλα με έκανε να χαμογελάω. Κάθε φορά που βλέπεις ένα παιδί με μια μπάλα χαμογελάει. Θέλω οι παίκτες μου να χαμογελούν. Πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Είναι ένα παιχνίδι. Πρέπει να παίζουμε όπως συνηθίζαμε, για διασκέδαση".

Και συνεχίζει ο παρουσιαστής, το θετικό πνεύμα του Αλμέιδα είναι επηρεασμένο από το ταραχώδες και δραματικό τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Αργεντινής.

"Η καριέρα μου υπήρξε λίγο περίεργη. Σταμάτησα να παίζω όταν ήμουν 37 ετών. Δέκα μέρες μετά έγινα προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ. Είχαν υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία. Έψαχναν για έναν τρελό τύπο. Κάλεσα τον πρόεδρο και του είπα πως ήθελα να κοουτσάρω την ομάδα. Μου είπε πως επρόκειτο να έχω την χειρότερη χρονιά της ζωής μου. Ήξερα πως θα είναι περίπλοκο. Οι αντίπαλοι θα μας κορόιδευαν και το ίδιο θα έκαναν και οι φίλαθλοι. Μετά γίναμε πρωταθλητές και πήραμε την άνοδο. Επιστρέψαμε στην πρώτη κατηγορία σε λιγότερο από έναν χρόνο".

Ο Αλμέιδα άφησε τη Ρίβερ Πλέιτ στο τέλος της επόμενης σεζόν μετά από έναν χρόνο με ανάμεικτα αποτελέσματα. Στάθηκε σε κλαμπ στο Μεξικό και στις Ηνωμένες πολιτείες συνεχίζοντας με την άφιξη του στην Ευρώπη. Ένα μέρος όπου ήταν ευρέως γνωστός για την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός ότι ήταν μέλος της ομάδας της Λάτσιο του 1999 που κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων. Έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022

"Συγκινήθηκα, γιατί δεν περίμενα πως θα γυρίσω πίσω στην Ευρώπη. Μου έρχονται αναμνήσεις από εμένα όταν έπαιζα κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μέρος όπου είχα παίξει στο παρελθόν. Μου έρχονται σπουδαίες αναμνήσεις. Όταν πρωτοήρθα στην ΑΕΚ ήξερα πως κάτι καλό πρόκειται να συμβεί. Ήρθα εδώ ως ένας άγνωστος και η προηγούμενη χρονιά ήταν εκπληκτική. Είχαμε ένα φανταστικό στυλ παιχνιδιού. Προκριθήκαμε στην Ευρώπη και τώρα είμαστε εδώ. Πάντα να παλεύουμε. Αγωνιζόμαστε απέναντι σε ομάδες που έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα απ' ότι εμείς. Οπότε τα πηγαίνουμε καλά. Είμαστε ανταγωνιστικοί διατηρώντας το δικό μας πλάνο".

Και το σχόλιο του ρεπόρτερ της UEFA κλείνει ως εξής:

Στην 1η αγωνιστική, η ΑΕΚ έκανε κάτι περισσότερο από το να σταθεί απλά στο ύψος της. Ένα εκπληκτικό γκολ από τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, έβαλε τους παίκτες του Αλμέιδα στο δρόμο προς τη νίκη με 3-2 στο Μπράιτον με τον Αλμέιδα να απαντάει:

"Για μένα, η στοργή των ανθρώπων εδώ είναι μοναδική. Η ενέργεια της ΑΕΚ είναι μοναδική. Ζω για αυτά τα συναισθήματα. Αν κάνεις τα πάντα στη ζωή με αγάπη και πάθος είναι δύσκολο να πάει κάτι λάθος".

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η UEFA για τον Ματίας Αλμέιδα και προβλήθηκε στο τέταρτο επεισόδιο της εκπομπής UEFA Europa Show!

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ