ΙΤΑΛΙΑ

Νεκρός οπαδός της Λάτσιο

Νεκρός οπαδός της Λάτσιο
Λάτσιο-οπαδοί

Νεκρός φίλος της Λάτσιο σε επεισόδια. Αναβολή στα Ίντερ-Λάτσιο και Ρόμα-Κάλιαρι, διακοπή στο Μπέργκαμο!

Η τυφλή βία ξαναχτύπησε και πάλι το χώρο του ιταλικού ποδοσφαίρου, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του σε σοβαρά επεισόδια, και την 12η αγωνιστική της Serie A να γίνεται "κουτσουρεμένη", με δύο ματς να αναβάλλονται (Ίντερ-Λάτσιο και Ρόμα-Κάλιαρι), ενώ άλλο ένα (Αταλάντα-Μίλαν) να οδηγείται σε οριστική διακοπή λόγω επεισοδίων λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημά του.
Σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ των ιταλικών ΜΜΕ, οπαδοί της Λάτσιο και της Γιουβέντους συγκρούστηκαν όταν "συναντήθηκαν" στον αυτοκινητόδρομο του Αρέσο, με έναν οπαδό των "λατσιάλι" να αφήνει εκεί την τελευταία του πνοή, πιθανότατα δεχόμενος σφαίρα από αστυνομικό, ο οποίος προσπαθούσε εκείνη την ώρα να καταστείλει τις συγκρούσεις των οπαδών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τζανκάρλο Αμπέτε και ο ομόλογός του της Λίγκα, Αντόνιο Ματαρέσε, αξιολόγησαν τα δεδομένα σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Τζουλιάνο Αμάτο, και όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Λάτσιο, αναβάλλεται η αναμέτρηση της Ίντερ με τη Λάτσιο, ενώ τα υπόλοιπα παιχνίδια θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση 10 λεπτών.


Η σκέψη αυτή υπάρχει γιατί σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο οπαδός της Λάτσιο σκοτώθηκε από αστυνομικό, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας για όλα τα παιχνίδια, με πιθανές συγκρούσεις μεταξύ οργανωμένων οπαδών και δυνάμεων της τάξης.

"Εξετάζουμε την σειρά των γεγονότων και το πώς έγινε το δυστύχημα. Λυπόμαστε πολύ για αυτή την απώλεια. Από τη στιγμή που κάποιος αναλάβει την ευθύνη, θα αποδοθούν αμέσως κατηγορίες", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής του Αρέτσο, Βιντσέντσο Τζακόμπε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο είχε επιβεβαίωσει για το σοβαρό ενδεχόμενο αναβολής στο ντέρμπι της αγωνιστικής, ανάμεσα σε Ίντερ και Λάτσιο στο "Μεάτσα".

"Η Λάτσιο είναι έτοιμη να κάνει πίσω και να μην αγωνιστεί. Έχουμε ενημερώσεις τις αρχές, οι οποίιες θα πάρουν τώρα τις κατάλληλες αποφάσεις", δήλωσε ο Λοτίτο.

Ανακοινώθηκε το όνομα του νεκρού φιλάθλου

Όπώς έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ήταν ο Γκαμπριέλε Σάντρι, 26 χρόνων, γνωστός dj στην ιταλική πρωτεύουσα και φίλος αρκετών ποδοσφαιριστών της ομάδας της Λάτσιο.

To θύμα πήγαινε οδικώς στο Μιλάνο για το παιχνίδι της αγαπημένης του ομάδας με την Ίντερ, με παρέα άλλους οπαδούς της Λάτσιο, με τους τελευταίους να ανακρίνονται στο αστυνομικό τμήμα του Αρέτσο, προκειμένου να δώσουν κατάθεση για την μοιραία συμπλοκή.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Σάντρι, οι οπαδοί της Λάτσιο ξέσπασαν σε λυγμούς αποχωρώντας από τις εξέδρες του "Σαν Σίρο" (όταν οριστικοποιήθηκε η αναβολή της αναμέτρησης με την Ίντερ), ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για το θάνατο του οπαδού της Λάτσιο, δεν θα αναρτηθούν πανό στα γήπεδα όλης της χώρας.

Μάλιστα, στο Μπέργκαμο σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς (άγνωστο αν ήταν της Αταλάντα ή της Μίλαν) και αστυνομικούς μετά την ανακοίνωση του θανάτο του οπαδού, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δέχονται επίθεση και να "απαντούν" με δακρυγόνα για την αποκατάσταση της τάξης.

Nα σημειωθεί ότι ο θάνατος αυτός έρχεται πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τα τρομερά επεισόδια στο ντέρμπι της Σικελίας Κατάνια-Παλέρμο, όπου τότε ένας αστυνομικός, ο Φίλιπο Ρατσίτι, είχε χάσει τη ζωή του.

Η ιστορία (των επεισοδίων) κύκλους κάνει στο Καμπιονάτο, και τώρα όλοι φοβούνται μήπως υπάρξουν αντίποινα από πλευράς οπαδών, με δεδομένο ότι η απώλεια του φίλου των "λατσιάλι" προήλθε απο σφαίρα όπλου αστυνομικού.

Επεισόδια και οριστική διακοπή στο Αταλάντα-Μίλαν

Εν τω μεταξύ, ο θάνατος του οπαδού της Λάτσιο φαίνεται ότι έχει αφήσει βαρύ το στίγμα του και στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναμέτρηση στο Μπέργκαμο, ανάμεσα σε Αταλάντα και Μίλαν, με τους οπαδούς των "μπεργκαμάσκι" να έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους, αποφασίζοντας την διακοπή της αναμέτρησης!

Μετά τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις εκτός του γηπέδου στη συνέχεια τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και εντός γηπέδου, με τους οπαδούς να διαλύουν τα προστατευτικά πλέξιγκλας, να πετούν καπνογόνα και να συγκρούονται με τους αστυνομικούς, με τους παίκτες μάταια να προσπαθούν να τους ηρεμήσουν, γεγονός που ανάγκασε τον διαιτητή Σακάνι να διακόψει οριστικά τον αγώνα.

Aντιδράσεις από οπαδούς σε όλα τα γήπεδα

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση σε όλα σχεδόν τα γήπεδα που παίχτηκε ποδόσφαιρο για τη Serie A, με τους οπαδούς να βάλλουν με τις αντιδράσεις τους κατά της αστυνομίας. Ας δούμε τί έγινε σε κάθε ματς:

Ίντερ-Λάτσιο ("Σαν Σίρο"): Με συνθήματα και πανό κατά των αστυνομικών έδειξαν οι οπαδοί της Ίντερ την... διάθεσή τους απέναντι στα θλιβερά γεγονόταν που σημάδεψαν το ιταλικό ποδόσφαιρο. "Για τον Ρατσίτι (ο αστυνομικός που σκοτώθηκε πέρυσι στα επεισόδια του ματς Κατάνια-Παλέρμο) σταματήσατε το ποδόσφαιρο, όμως ο θάνατος ενός οπαδού δεν έχει σημασία" ανέφερε χαρακτηριστικά ένα πανό.

Οπαδοί των "νερατζούρι" επιτέθηκαν μάλιστα σε καμεραμάν, κατέστρεψαν την κάμερα και πήραν τη βιντεοκασέτα για να μην καταγραφεί το περιστατικό.

Αταλάντα-Μίλαν (Μπέργκαμο): Οι οπαδοί της Αταλάντα δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν να διεξαχθεί το παιχνίδι της ομάδας τους με τη Μίλαν, θέλοντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον οπαδό της Λάτσιο που έχασε τη ζωή του.

Ο διαιτητής Σακάνι δεν είχε άλλη επιλογή από το να διακόψει οριστικά το ματς μετά από 8 λεπτά, καθώς οι οπαδοί απειλούσαν τους παίκτες πως αν συνεχίσουν να παίζουν θα εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντας επεισόδια.

Πάρμα-Γιουβέντους ("Ταρντίνι"): Οι οπαδοί της Πάρμα ύψωσαν ένα πανό που έγραφε "Ο θάνατος είναι ίδιος για όλους" θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι θα έπρεπε να είχε αναβληθεί ολόκληρη η αγωνιστή, κάτι που είχε γίνει και μετά το θάνατο του αστυνομικού Φίλιπο Ρατσίτι πέρυσι στη Σικελία. Από την πλευρά τους οι εκδρομείς οπαδοί της Γιουβέντους προκάλεσαν αρκετά επεισόδια έξω από το γήπεδο.

Τορίνο-Κατάνια ("Ολίμπικο"): Μέσω της... απουσίας και της σιγής του, οι οπαδοί των δύο ομάδων πέρασαν το μήνυμά τους. Οι κεντρικές εξέδρες του γηπέδου αλλά και αυτές που κάθονται οι οργανωμένοι της Τορίνο ήταν άδειες, τα πανό έλειπαν, ενώ οι οπαδοί της Κατάνια δεν μπήκαν ποτέ στο γήπεδο.

Ρετζίνα-Τζένοα ("Ορέστε Γκρανίλο"): Οι οπαδοί των δύο ομάδων ένωσαν τις φωνές τους και τραγουδούσαν καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης υβριστικά συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Σιένα-Λιβόρνο ("Φράνκι Αρίνα"): Οι οπαδοί της Λιβόρνο φώναζαν δυνατά "Δολοφόνοι, δολοφόνοι", απευθυνόμενοι στις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Από την άλλη, οι φίλοι της Σιένα ξεκρέμασαν όλα τα πανό τους ενώ προτίμησαν να μη φωνάξουν κάνενα σύνθημα. Ακούστηκε επίσης το σύνθημα "διακόψτε το παιχνίδι, διακόψτε το παιχνίδι".

Αντιδράσεις και σε αγώνα... μπάσκετ

Ο θάνατος του οπαδού της Λάτσιο άφησε έντονο το στίγμα του και στο μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου για το ντέρμπι της Λομπαρντίας ανάμεσα στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο και της Τσιμπέριο Βαρέζε, οι οπαδοί των γηπεδούχων εγκατέλειψαν τις εξέδρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του οπαδού της Λάτσιο.

Από την πλευρά τους, έμειναν στις θέσεις τους, φωνάζοντας "δολοφόνοι, δολοφόνοι" προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αναβολή και σε μικρότερη κατηγορία

Ισχυρός ήταν ο αντίκτυπος του θανάτου του οπαδού της Λάτσιο και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Ταράντο-Μασέσε για τον δεύτερο γύρο της C1, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο στο 59' αναγκάζοντας τον διαιτητή να διακόψει οριστικά την αναμέτρηση.

















































TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ