ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Τσόρι Ντομίνγκες: "Κατέθεσαν ψυχή, αλλά όχι ποδόσφαιρο"

Τσόρι Ντομίνγκες: "Κατέθεσαν ψυχή, αλλά όχι ποδόσφαιρο"

Ο Τσόρι Ντομίνγκες μίλησε στο Sport24.gr για την Αργεντινή και το Μουντιάλ. Η "αλμπισελέστε", ο Σαμπαόλι, ο Μέσι, ο Μαραντόνα, το VAR, τα ζευγάρια των "16" και τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Ο Αλεχάνδρο Ντομίνγκες ήταν προφανώς στεναχωρημένος όταν τον κάλεσα στο τηλέφωνο για να μιλήσουμε για την Αργεντινή ειδικότερα και το Μουντιάλ γενικότερα. Είχαμε δώσει "ραντεβού" αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της "αλμπισελέστε" με τη Γαλλία, το απόγευμα του Σαββάτου και το 4-3 των "τρικολόρ" μαζί με τον αποκλεισμό των Αργεντίνων, είχε μελαγχολήσει αρκετά τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, παρά το γεγονός ότι όπως μου είπε λίγο μετά, στη συζήτησή μας, ήταν κάτι που φοβόταν και σχεδόν περίμενε. Παρά την πίκρα του πάντως, μέσα στο μυαλό του είχε ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Για το ποιος έφταιξε για την κακή παρουσία της Αργεντινής, για τις ευθύνες των παικτών, του προπονητή και γενικότερα για το αρνητικό "περιβάλλον" της Εθνικής ομάδας. Στη συνέχεια έκανε τα προγνωστικά του για τα ζευγάρια των "16" και διάλεξε τις τέσσερις ομάδες που πιστεύει ότι μπορούν να φτάσουν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας μας αφορούσε την Αργεντινή και ο Τσόρι δε μάσησε τα λόγια του. Λίγα θετικά, πολλά αρνητικά, όμως καλύτερα ας του δώσουμε το λόγο.

- ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: "Το φοβόμουν, η αλήθεια είναι πως όλοι ξέραμε ότι η Γαλλία ήταν το φαβορί. Όχι μόνο για την εικόνα που είχαμε στα πρώτα τρία παιχνίδια από την Αργεντινή, αλλά κυρίως για την ποδοσφαιρική λογική που έλεγε ότι απέναντί μας είχαμε μια καλύτερη ομάδα, με πολύ καλές μονάδες, με ενθουσιασμό, με ταλέντο. Νομίζω ότι όλα τελείωσαν στο 2-2. Όταν προηγηθήκαμε κάνοντας την ανατροπή, ήταν φανερό πως η ομάδα είχε φτάσει σε μια σχεδόν απίστευτη υπέρβαση. Μετά το 2-2 ανέλαβε ο Μπαπέ και κάπου εκεί ξυπνήσαμε από το όνειρο. Οι Γάλλοι είχαν δομή μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ποδοσφαιρική λογική στις γραμμές τους, ο καθένας ήξερε ποια είναι η θέση του και πώς να βοηθήσει στις αλληλοκαλύψεις, όταν αυτές ήταν απαραίτητες. Και βέβαια, είχαν ταχύτητα, η οποία μεταφράστηκε σε φοβερές αντεπιθέσεις. Οι παίκτες της Αργεντινής δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτόν τον ρυθμό, δεν είχαν απαντήσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Όσο οι Γάλλοι το πήγαν σε set παιχνίδι, κάτι έγινε. Όταν όμως αποφάσισαν να τρέξουν, τότε χάθηκε η μπάλα και μαζί οποιαδήποτε πιθανότητα για πρόκριση. Σαφώς και ήταν δίκαιη η νίκη τους, αποδείχτηκε ότι η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες ήταν αξεπέραστη".

- ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ: " Ήταν προβληματική από την αρχή μέχρι το τέλος. Βλέποντας την πορεία της ομάδας από τη φάση των προκριματικών, ήταν φανερό ότι το πλάνο δε δούλευε. Υπήρχε στους τέσσερις αγώνες του Μουντιάλ η αίσθηση ενός γενικότερου μπερδέματος. Μπέρδεμα στις θέσεις, στην ανάπτυξη, στις βοήθειες, στις εμπνεύσεις, στη δημιουργία, στα τελειώματα, στο ανασταλτικό κομμάτι, παντού. Στο παιχνίδι με τη Νιγηρία που ήταν σαν νοκ-άουτ, κάτι πήγε να φανεί, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι η Αργεντινή μπορεί να κατέθεσε ψυχή στο γήπεδο, όχι όμως και ποδόσφαιρο".

- ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΠΑΟΛΙ: "Καταρχήν δεν πιστεύω όλα αυτά που γράφτηκαν αυτές τις μέρες στον Τύπο, περί μάχης δηλαδή και κακού κλίματος ανάμεσα στον εκλέκτορα και τους παίκτες. Αυτές είναι υπερβολές. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πουλήσουν και μια μικρή ένταση - τελείως φυσιολογική στη διάρκεια ενός τόσο σημαντικού τουρνουά - την πήραν και την ξεχείλωσαν, περιγράφοντας ανύπαρκτες καταστάσεις. Θεωρώ ότι ο Σαμπαόλι έκανε κανονικά τη δουλειά του, οι επιλογές ήταν δικές του και αν υπήρχαν κάποιες αντίθετες γνώμες μέσα στην αποστολή, συζητήθηκαν και αυτό ήταν όλο".

- ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ: "Δεν νομίζω ότι οι παίκτες της Αργεντινής επηρεάζονται αρνητικά από την παρουσία του Μαραντόνα στις εξέδρες των γηπέδων. Δεν τους αγχώνει, δεν τους αποπροσανατολίζει. Ό,τι και αν λέει ο καθένας, μόλις μπεις στον αγωνιστικό χώρο και ακούσεις το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, απομονώνεσαι από τα πάντα, συγκεντρώνεσαι μόνο στον στόχο σου, στο πλάνο σου και στον αντίπαλο. Επαγγελματίες παίκτες αυτού του επιπέδου δεν επιτρέπουν σε τίποτα και σε κανέναν να τους επηρεάσει. Κι ας είναι στο πάλκο ο Θεός ο ίδιος".

Τσόρι Ντομίνγκες: "Κατέθεσαν ψυχή, αλλά όχι ποδόσφαιρο"

Ο Τσόρι με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής U20 στο Μουντιάλ U20 του 2001, όπου ο ίδιος και η ομάδα του αναδείχτηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Εδώ πανηγυρίζει το νικητήριο γκολ επί της Κίνας που έδωσε την πρόκριση στην "αλμπισελέστε" στα προημιτελικά.

- ΠΟΙΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: "Δυστυχώς αυτό δεν ήταν το τουρνουά της Αργεντινής. Όπως είπα, το πάλεψε, αλλά δεν μπόρεσε. Πάντως υπάρχει μια τετράδα παικτών που ξεχώρισα. Ο Μερκάδο, ο Οταμέντι και ο Μπανέγα με ικανοποίησαν σε γενικές γραμμές. Δεν ήταν μόνο μαχητικοί, προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο και για μένα ήταν οι διακριθέντες της Εθνικής. Και βέβαια υπάρχει και ο Μέσι. Ο οποίος μπορεί να μη φάνηκε τόσο πολύ, όσο θα περίμενε ο κόσμος, αλλά έβαλε τις πινελιές του, πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, έκανε κάποιες ενέργειες - λίγες είναι η αλήθεια - όμως είναι τελείως παράλογο να φορτώνεται όλη την ευθύνη και να ακούμε σαχλαμάρες του τύπου εκείνος είναι που φτιάχνει την ομάδα, που αποκλείει παίκτες κλπ. Όταν διαθέτεις ένα τέτοιο όπλο, φροντίζεις ο ρόλος του να είναι ξεκάθαρος μέσα στο γήπεδο, χωρίς να τον μπερδεύεις και να του κάνεις τη ζωή δύσκολη. Αλλά βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το πώς στήνεις την υπόλοιπη ομάδα γύρω του".

- ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Ο ΜΕΣΙ: "Είναι η ερώτηση στην οποία όλοι και πολύ περισσότερο οι Αργεντίνοι, περιμένουν απάντηση. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα αποφασίσει. Αυτό που ξέρω είναι ότι θέλει ένα Μουντιάλ, το πλησίασε το 2014, δεν το κατάφερε φέτος, αν πρόκειται να έχει μια ακόμα ευκαιρία, γιατί να την αφήσει να πάει χαμένη; Φαντάζομαι θα μάθουμε τις σκέψεις του τις επόμενες μέρες, αλλά για μένα, μακάρι να συνεχίσει, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το αργεντίνικο και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο".

- ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ VAR: "Δε θέλω να τη χαλάσω στους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά προσωπικά δεν μου αρέσει. Δε λέω ότι χαλάει το άθλημα, αλλά του στερεί ένα από τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή τη ζαβολιά μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί να ακούγομαι της παλιάς σχολής - και είμαι - αλλά προτιμώ το ποδόσφαιρο όπως παιζόταν μέχρι τώρα. Από την άλλη βέβαια, αν η πλειοψηφία θεωρεί ότι η τεχνολογία βοηθάει και εξελίσσει το ποδόσφαιρο, δεν θα σταθώ απέναντί της. Δεν το καταδικάζω σε καμία περίπτωση, απλά δεν είναι του γούστου μου".

- ΓΙΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ "16": (σημείωση: η συζήτησή μας με τον Τσόρι έγινε αμέσως μετά το ματς της Αργεντινής με τη Γαλλία. Τώρα που διαβάζετε το κείμενο, έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα από τα οκτώ παιχνίδια, αλλά έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι οι προβλέψεις ενός ποδοσφαιριστή έχουν πάντοτε ενδιαφέρον). " Ουρουγουάη - Πορτογαλία: Φαβορί είναι για μένα η Ουρουγουάη, σαφώς καλύτερη ομάδα σε όλες τις γραμμές και φυσικά και στην επίθεση. Βραζιλία - Μεξικό: Ξεκάθαρο φαβορί η Βραζιλία, που παίζει σε άλλη ένταση και ταχύτητα από το Μεξικό. Αν όμως υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη σε αυτή τη φάση, μπορεί να προέλθει από αυτό το ζευγάρι. Βέλγιο - Ιαπωνία: Το Βέλγιο έχει όλα τα φόντα για να πάρει την πρόκριση, σημαντική διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες. Ισπανία - Ρωσία: Λογικά θα περάσει η Ισπανία, αλλά η Ρωσία έχει τεράστιο κίνητρο, αφού παίζει μπροστά στον κόσμο της και δεν αποκλείεται να γίνει η "αποκάλυψη" αυτού του Μουντιάλ. Μην την ξεγράψει κανείς. Κροατία - Δανία: Ξεκάθαρα η Κροατία, έχει παίξει την καλύτερη μπάλα στο τουρνουά, διαθέτει πολύ καλό σύνολο και μεγάλους παίκτες. Σουηδία - Ελβετία: Το πιο "περίεργο" ματς της φάσης. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, δεν υπάρχει φαβορί, λογικά θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Κολομβία - Αγγλία: Ισορροπημένο ζευγάρι, μακάρι να δώσει ο Θεός να περάσει η Κολομβία!"

- ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ: "Αν πρέπει να προβλέψω, με βάση όσα έχω δει μέχρι τώρα, ποιες θα είναι ο ομάδες που θα μπορούσαν να φτάσουν στον τελικό, θα διαλέξω δυο από κάθε μέρος του ταμπλό. Τη Βραζιλία ή το Βέλγιο από το επάνω μέρος, την Κροατία ή την Ουρουγουάη από το κάτω".

- ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: "Θέλω να συνεχίσω έναν χρόνο ακόμα ως παίκτης. Φέτος ανεβήκαμε στην Πριμέρα με τη Ράγιο, ή θα συνεχίσω στο Βαγέκας ή θα παίξω σε κάποιο άλλο σύλλογο, απλά το τί ακριβώς θα γίνει, θα το γνωρίζω εντός των επόμενων εβδομάδων".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ