ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ: Ξενοδοχεία στο Κατάρ δεν δέχονται ομοφυλόφιλους ή τους συστήνουν να κρύβονται

Το επίσημο χρονόμετρο για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, Ντόχα | Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021
Το επίσημο χρονόμετρο για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, Ντόχα | Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 © 2021 DARKO BANDIC/ASSOCIATED PRESS

Λίγες ημέρες έπειτα από τα συγχαρητήρια του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για την πρόοδο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει γίνει στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έρευνα αποκαλύπτει ότι ξενοδοχεία στη χώρα δεν θα δεχθούν ομοφυλόφιλους.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξήρε το Κατάρ για την πρόοδο που έκανε στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλώντας στο κογκρέσο της UEFA την Τετάρτη. Μία ημέρα αργότερα, σκανδιναβικά ΜΜΕ παρουσίασαν έρευνα στην οποία εντόπισε ξενοδοχεία στη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που δεν θα δέχονται ομοφυλόφιλους για διαμονή!

Ο Ινφαντίνο δήλωνε στο αντίστοιχο κογκρέσο της FIFA που διεξήχθη στον Ντόχα τον Μάρτιο ότι στο Μουντιάλ θα είναι όλοι ελεύθεροι, παρότι η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται με βάση τη νομοθεσία του αραβικού κρατιδίου. "Όλοι είναι καλοδεχούμενοι εδώ στο Κατάρ, ακόμα και η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+", διαβεβαίωνε.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει αντίθετη γνώμη από μεγάλη μερίδα μεταξύ των 69 ξενοδοχείων του Κατάρ που συστήνει η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην ιστοσελίδα της. Η αναζήτηση των SVT Sport (Σουηδία), NRK (Νορβηγία) και DR (Δανία) κατέδειξε μια διαφορετική πραγματικότητα.

"Ευχαριστώ για την ερώτηση, αλλά σύμφωνα με την πολιτική του ξενοδοχείου μας, δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε", ήταν η απάντηση του ξενοδοχείου The Torch Doha όταν τους απευθύνθηκαν τα σουηδικά ΜΜΕ με ψευδώνυμο και ως ζευγάρι ομοφυλόφιλων, αναζητώντας δωμάτιο για μήνα του μέλιτος, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία.

Τρία ξενοδοχεία απάντησαν αμέσως στο αίτημα με τον ίδιο τρόπο. "Όχι, δεν δεχόμαστε ομοφυλόφιλα ζευγάρια", ήταν η απόκριση του Magnum Hotel & Suites Westbay και "τέτοιο check-in δεν είναι εφικτό", εξήγησε το Wyndham Grand Regencey.

Υπήρξε και μία διαφορετική, αλλά εξίσου προβληματική στάση από άλλα ξενοδοχεία. Αν και προσέφεραν δωμάτιο στο υποτιθέμενο ομοφυλόφιλο ζευγάρι, το προέτρεπε να μην "εμφανίζουν" την ομοφυλοφιλία τους και να διαβάσουν τους νόμους της χώρας, όπου το... αδίκημά τους οδηγεί σε κάθειρξη έως και επτά ετών.

"Δεν σας κρίνουμε, αλλά αν βάλετε make-up ή ντυθείτε ομοφυλοφιλικά (sic), έρχεστε σε αντίθεση με την πολιτική της χώρας και της κυβέρνησης. Έξω από το ξενοδοχείο μας είναι εντάξει αν ντυθείτε κατάλληλα και δεν δείξετε κάποια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ή φιληθείτε δημόσια", ήταν μία απάντηση από υπεύθυνο ξενοδοχείου.

Στην έρευνα των σουηδικών μέσων βρέθηκαν 33 ξενοδοχεία που δεν είχαν ενστάσεις στο να δεχθούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, 13 τα οποία δεν απάντησαν ή αυτήν τη στιγμή λειτουργούν ως ξενοδοχεία καραντίνας για άτομα με COVID-19 και 20 που ζήτησαν οι ομοφυλόφιλοι να μη... δείχνουν τη σεξουαλική προτίμησή τους.

Πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, τα ΜΜΕ επικοινώνησαν ξανά με τα τρία ξενοδοχεία που είχαν αρνηθεί εντελώς τη διαμονή σε ομοφυλόφιλους, αλλά αυτήν τη φορά συστήθηκαν κανονικά ως δημοσιογράφοι. Δύο ξενοδοχεία εξακολούθησαν να αρνούνται την προσφορά δωματίου στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το The Torch Doha αρχικά αρνήθηκε ότι απαγορεύει κάτι τέτοιο, ωστόσο όταν έγινε η σχετική αποκάλυψη από τους Σουηδούς δημοσιογράφους υποστήριξε ότι απλά ακολουθεί τη νομοθεσία της χώρας και πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να μη δείχνουν την ομοφυλοφιλία τους.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ