LA LIGA

Μέτωπο Ατλέτικο – Ατλέτι ή Θάνατος

Μέτωπο Ατλέτικο – Ατλέτι ή Θάνατος
New Image

Το SPORT 24 παρουσιάζει τον πιο τρελό σύνδεσμο φιλάθλων της Ισπανίας. Frente Atletico–Atleti o Muerte (Μέτωπο Ατλέτικο – Ατλέτι ή Θάνατος)

Όσους ποδοσφαιρόφιλους και αν ρωτήσεις στην Ισπανία να σου πουν ποιά είναι η καλύτερη κερκίδα της Πριμέρα Ντιβισιόν, όλοι θα σου απαντήσουν χωρίς δισταγμό αυτή της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Βιθέντε Καλντερόν. Όπως και αν το δει κανείς, οι «ίντσας» (οπαδοί) της Ατλέτι βρίσκονται πολύ μπροστά σε ότι αφορά τους τρόπους υποστήριξης της ομάδας τους.
Ευρηματικά συνθήματα, τέλειος συγχρονισμός από τα δυο πέταλα (Fondo Norte και Fondo Sur), απίστευτης δημιουργικότητας μωσαϊκά στην κερκίδα, μοναδική αντοχή από τους φωνακλάδες φανατικούς, χαβαλές άνευ προηγουμένου (ειδικά σε ότι κακό σχετίζεται με την Ρεάλ Μαδρίτης) και πάνω απ’όλα μια υγειής – ειδικά τα τελευταία χρόνια, αφού και αυτοί έχουν κάνει παλιότερα τις «κουτσουκέλες» τους – άποψη εκδήλωσης συμπαράστασης προς την ομάδα, χωρίς βία και ακρότητες μέσα και έξω από το γήπεδο.

Οι σύνδεσμοι φιλάθλων της Ατλέτικο μετριούνται σε μερικές εκατοντάδες. Κανένας όμως από αυτούς δεν συγκρίνεται με τον σύνδεσμο Frente Atletico (Μέτωπο Ατλέτικο), ο οποίος δημιουργήθηκε πριν 25 χρόνια και από τότε πρωταγωνιστεί στην κόκκινη – μπλέ εξέδρα του Βιθέντε Καλντερόν.



Λίγα λόγια για τους «Frente Atletico»

Οι Frente Atletico ιδρύθηκαν το 1982 και πριν λίγο καιρό γιόρτασαν τα 25 χρόνια δράσης τους σε μια λαμπρή τελετή. Είναι ο πολυπληθέστερος σύνδεσμος φιλάθλων της ομάδας και αποτελείται από άτομα όλων των ηλικιών με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την Ατλέτικο και το μίσος τους για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, κανείς δεν μπορεί να γίνει μέλος του Frente Atletico αν δεν συνδυάζει τα δυο αυτά στοιχεία.

Ο σύνδεσμος πέρασε αρκετές δύσκολες στιγμές στα τέλη του ’80 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν αρκετοί νεοναζί και φαλαγγίστες (νοσταλγοί του Φράνκο) έγιναν μέλη προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στους Ultras της Ρεάλ Μαδρίτης και φιλοδοξώντας να μετατρέψουν την γηπεδική – κυρίως φραστική – αντιπαράθεση σε ανοιχτή σύγκρουση έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

Η παραδοσιακή ταυτότητα των φίλων της Ατλέτικο – στην μεγάλη τους πλειοψηφία εργάτες και μικρομεσαίοι με αριστερή ιδεολογική τοποθέτηση – είδε με πολύ κακό μάτι τα νέα αυτά στοιχεία και αρκετές φορές το πέταλο του «Καλντερόν» έζησε σκηνές βίας ανάμεσα στις δυο αντίθετες ιδεολογίες. Σήμερα οι Frente Atletico έχουν καθαρίσει τελείως τον χώρο τους από τα ακροδεξιά στοιχεία και η μεγαλύτερη κατάκτησή τους είναι η υιοθέτηση – και επίσημα μέσα στο καταστατικό τους – της ειρηνικής υποστήριξης της ομάδας τους.

Από τις κορυφαίες στιγμές του Frente Atletico θεωρείται η ιδέα του περίφημου κασκόλ «Antimadridista» (Αντιρεάλ), το οποίο μέχρι σήμερα, στα περίπου 20 χρόνια κυκλοφορίας του, έχει πουλήσει δεκάδες χιλιάδες κομμάτια σε όλη την Ισπανία και για χρόνια ολόκληρα το διέθετε η επίσημη μπουτίκ της Ατλέτικο. Σήμερα δεν θα το βρείτε στο Megastore του Βιθέντε Καλντερόν, αλλά αν το θέλετε δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου.

Όλοι οι πλανόδιοι έξω από το γήπεδο το έχουν σε περίοπτη θέση στα καρότσια τους. Δύσκολα ξεχνιέται η εικόνα του αείμνηστου Χεσούς Χιλ – πρώην προέδρου της Ατλέτικο – στο προεδρικό πάλκο του «Καλντερόν» να παρακολουθεί το μαδριλένικο ντέρμπι φορώντας στο λαιμό το εν λόγω κασκόλ έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, επίσης αείμνηστο Ραμόν Μεντόθα. Πραγματικά μεγάλες, μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές!

Οι 13 χρυσοί κανόνες για να γίνει κάποιος μέλος του Frente Atletico

Στο επίσημο καταστατικό του συνδέσμου, αναγνωρισμένο και από την Ατλέτικο Μαδρίτης – και εδώ είναι ο μεγάλος χαβαλές – αναφέρονται οι 13 προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί το κάθε υποψήφιο μέλος. Χωρίς περισσότερα σχόλια, σας αφήνουμε να τα απολαύσετε ένα προς ένα. Πάμε λοιπόν:

1. Πρέπει ο υποψήφιος να είναι Αντιρεάλ. Να χαίρεται για τις ήττες του αιώνιου
αντίπαλου τόσο, όσο χαίρεται και για τις νίκες της δικής του ομάδας.

2. Να είναι ουτοπικός, εφευρετικός, αυθεντικός, επαναστατικός, απείθαρχος, και
φυσικά λίγο μεθυσμένος.

3. Να είναι μέλος του συλλόγου Ατλέτικο Μαδρίτης.

4. Να ξέρει να υποστηρίζει χωρίς βία.

5. Να διασκεδάζει ενθαρρύνοντας και να ενθαρρύνει διασκεδάζοντας.

6. Να ξέρει να φωνάζει «Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές», όταν η ομάδα του παίζει για να σωθεί από τον υποβιβασμό.

7. Να ζητάει από τους ταυρομάχους να βγούν έξω για να ταυρομαχήσουν, ακόμα και αν τους έχουν πάρει τον ταύρο από την αρένα. (!!!)

8. Να απαιτεί νίκες, αλλά και να ξεχνάει γρήγορα τις ήττες.

9. Να είναι πιο χαβαλές και από τη μουσική στα αλογάκια των λούνα παρκ. (!!!)

10. Να είναι έτοιμος να χορέψει τον «Χορό της Βροχής» ανά πάσα στιγμή.

11. Να είναι λίγο φαλλοκράτης, μόνο λίγο, έτσι, σε δουλειά να βρισκόμαστε. (!!!!!)

12. Να μαθαίνει στα παιδιά του, από την κούνια κιόλας, την διαφορά ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Το κακό είναι το λευκό. (σ.σ. Το λευκό της Ρεάλ βέβαια)

13. Να γνωρίζει πως όποιος παίκτης φεύγει για να πάει στη Ρεάλ, δεν είναι ένας επαγγελματίας που θέλει να καλυτερέψει, αλλά ένα γουρούνι φραγκοφονιάς. (!!!)

Μπείτε στο photostory του SPORT 24 και απολαύστε τις πραγματικά καταπληκτικές «συνθέσεις» του Frente Atletico στο πέταλο του Βιθέντε Καλντερόν.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από την συνάντηση της περιόδου 1992-93 ανάμεσα στην Ατλέτικο και τον Ολυμπιακό για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Για την κατανόηση των φωτογραφιών 11 και 12, απλά σας λέμε πως ένα από τα παρατσούκλια της Ρεάλ είναι «Βίκινγκς».

Καλή διασκέδαση...

Επετειακό βίντεο των Frente Atletico για τα 25 χρόνια του συνδέσμου τους




Είσοδος του Frente Atletico στο Santiago Bernabeu με τη συνοδεία αστυνομίας



































































TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ