PREMIER LEAGUE

Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-3: Γαλάζιος θρίαμβος με ρεσιτάλ από Χάλαντ, Φόντεν και Ντε Μπρόινε

Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-3: Γαλάζιος θρίαμβος με ρεσιτάλ από Χάλαντ, Φόντεν και Ντε Μπρόινε
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Η Σίτι μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο το κατ'ευφημισμό ντέρμπι του Μάντσεστερ αφού συνέτριψε με 6-3 την Γιουνάιτεντ, έχοντας για απόλυτους πρωταγωνιστές τους Έρλινγκ Χάλαντ και Φιλ Φόντεν που πανηγύρισαν χατ-τρικ έκαστος.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι (και) φέτος το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ανταγωνιστικό ματς, σε κάθε ντέρμπι. Η τελευταία λαμπερή παράσταση για την γαλάζια αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δόθηκε το απόγευμα της Κυριακής (02/10) στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Premier League, με τους πρωταθλητές να κονιορτοποιούν την συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ του Έρικ τεν Χαχ και το 6-3 στο φινάλε να μοιάζει καθόλα κολακευτικό για τους χαμένους.

Οι Χάλαντ, Φόντεν και Ντε Μπρόινε συνέθεσαν ένα διαστημικό τρίγωνο για τους γηπεδούχους, με τον Νορβηγό να σημειώνει χατ-τρικ (είχε και δύο ασίστ) και να γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της Premier League με τρία διαδοχικά χατ-τρικ σε εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος, τον Άγγλο να πετυχαίνει και αυτός τρία γκολ και να έχει πλέον σκοράρει απέναντι σε όλα τα μέλη της Big-6 του αγγλικού ποδοσφαίρου και τον Ντε Βέλγο να κρατάει την μπαγκέτα και να μοιράζει δύο ασίστ, όντας πλέον ο κορυφαίος σε αυτή την κατηγορία στα πέντε τοπ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τη φετινή σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως χάρη στο επιθετικό ρεσιτάλ των Χάλαντ και Φόντεν, η Σίτι έγινε μόλις η τρίτη ομάδα στην ιστορία της Premier League που έχει δύο παίκτες που σημείωσαν χατ-τρικ σε ένα ματς, μετά από την Άρσεναλ απέναντι στην Σαουθάμπτον τον Μάιο του 2003 (Πέναντ, Πιρές) και την Λέστερ κόντρα στην Σαουθάμπτον τον Οκτώβριο του 2019 (Πέρεθ, Βάρντι).

Το ματς

Η Σίτι μπήκε από νωρίς με το πόδι στο γκάζι για να δείξει ποιος θα είναι το αφεντικο στο μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ (4 τελικές προσπάθειες και 75% κατοχή στο πρώτο δεκάλεπτο) και μόλις στο 8ο λεπτό έδειξε τις (άγριες) διαθέσεις της. Οι παίκτες του Γκουαρδιόλα κυκλοφόρησαν εξαιρετικά τη μπάλα εκτός περιοχής της Γιουνάιτεντ, με τον Μπερνάρντο Σίλβα να κάνει το γύρισμα από τα αριστερά και τον αμαρκάριστο Φόντεν να εκτελεί με ασύλληπτο σουτ τον Ντε Χέα για το 1-0.

Το γκολ αυτό έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους γηπεδούχους και έκοψε τα πόδια των φιλοξενουμένων, με συνέπεια το γήπεδο να... κατηφορίζει προς την εστία του Ντε Χέα όσο περνούσαν τα λεπτά. Το αριστερό δοκάρι έσωσε τον Ισπανό κίπερ στο 18' μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκιουντογκάν, ενώ ακολούθησαν και άλλες καλές στιγμές για τους πρωταθλητές, όπως το σουτ άουτ του Φόντεν στο 21' και εκείνο του Ντε Μπρόινε στο 31' που έδιωξε με τις άκρες των δαχτύλων του σε κόρνερ ο Ντε Χέα.

Τα χειρότερα πάντως για τους κόκκινους διαβόλους ήρθαν μετά το ημίωρο, με την Σίτι να έχει ζεστάνει τις μηχανές της και τους Χάλαντ, Φόντεν και Ντε Μπρόινε να "παίρνουν φωτιά" σμπαραλιάζοντας κάθε αμυντικό πλάνο του Τεν Χαχ. Το 2-0 έγινε στο 34ο λεπτό μέσα από στημένη φάση, με τον Ντε Μπρόινε να εκτελεί κόρνερ και τον Χάλαντ να παίρνει την κεφαλιά και να χρίζεται σκόρερ αφού η προσπάθεια του Μαλάσια να διώξει τη μπάλα ήταν μέσα από την τελική γραμμή.

Οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν γκολ του Χάλαντ σε ντέρμπι με την Γιουνάιτεντ | 2 Οκτωβρίου 2022
Οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζουν γκολ του Χάλαντ σε ντέρμπι με την Γιουνάιτεντ | 2 Οκτωβρίου 2022 @2022 RUI VIEIRA/AP IMAGES

Τρία λεπτά αργότερα ήρθε το 3-0 με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο Γκρίλις κουβάλησε για αρκετά μέτρα τη μπάλα και τη σέρβιρε στον Ντε Μπρόινε σε ταχύτατη μετάβαση της Σίτι από την άμυνα στην επίθεση, με τον Ντε Μπρόινε να βγάζει εκπληκτική σέντρα από τα δεξιά και τον Χάλαντ να κάνει την προβολή στο δεύτερο δοκάρι, κινούμενος στην πλάτη του Μαρτίνες, για να βρει δίχτυα για δεύτερη φορά στο παιχνίδι.

Αυτό μάλιστα ήταν το 13ο γκολ του στο πρωτάθλημα, με τον 22χρονο Νορβηγό να γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της Premier League που φτάνει τα 13 γκολ μέσα στις πρώτες 10 αγωνιστικές (χρειάστηκε μόνο οκτώ). Ο γαλάζιος εφιάλτης που σκόρπισε η Σίτι στη συμπολίτισσά της στο πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε στο 44', με τον Χάλαντ να αφήνει το ρόλο του εκτελεστήυ και να γίνεται δημιουργός, για να γυρίσει τη μπάλα από τα αριστερά και τον Φόντεν να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι και να εκτελεί τον Ντε Χέα για το 4-0 με το δεύτερο προσωπικό του γκολ.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε την Γιουνάιτεντ να ισορροπεί κάπως το ματς και στο 56' ανταμείφθηκε, με τον Άντονι να βρίσκει χώρο εκτός περιοχής και να νικάει τον Έντερσον με υπέροχο φαλτσαριστερό αριστερό σουτ (4-1). Ωστόσο, το γκολ αυτό δεν ήταν αρκετό για να σημάνει έναρξη αντεπίθεσης από πλευράς διαβόλων, τουναντίον τσάντισε τους πρωταθλητές που πήραν και πάλι τα ηνία και πίεσαν για πέμπτο γκολ.

Ο Χάλαντ "προειδοποίησε" στο 63' με το σουτ του να αναγκάζει τον Ντε Χέα να επέμβει και ένα λεπτό αργότερα έγραψε ιστορία, αφού έκανε το 5-1 με άπιαστο σουτ εντός περιοχής και έγινε ο πρώτος παίκτης στην Premier League που σκοράρει χατ-τρικ σε τρία διαδοχικά εντός έδρας ματς πρωταθλήματος (είχαν προηγηθεί τα παιχνίδια με Κρίσταλ Πάλας και Νότιγχαμ Φόρεστ).

Οι Χάλαντ και Γκρίλις πανηγυρίζουν γκολ του Νορβηγού με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Γιουνάιτεντ | 2 Οκτωβρίου 2022
Οι Χάλαντ και Γκρίλις πανηγυρίζουν γκολ του Νορβηγού με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Γιουνάιτεντ | 2 Οκτωβρίου 2022 @2022 RUI VIEIRA/AP IMAGES

Ούτε όμως αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να "ημερέψει" τον Χάλαντ, με τον θηριώδη φορ να βγάζει μαγική κάθετη πάσα στον Φόντεν στο 73' και τον Άγγλο διεθνή μεσοεπιθετικό να την αξιοποιεί ιδανικά, για να νικήσει τον Ντε Χέα και να πανηγυρίσει και εκείνος χατ-τρικ γράφοντας το 6-1 μέσα σε αποθέωση.

Ακολούθως, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε τέσσερις μαζεμένες αλλαγές και αυτό είχε ως συνέπεια να πέσει ο ρυθμός στο ντέρμπι, με την Γιουνάιτεντ να παίρνει ανάσες και να βρίσκει το δεύτερο γκολ της παρηγοριάς στο 84', με τον Μαρσιάλ να παίρνει ριμπάουντ μετά από απόκρουση του Έντερσον σε σουτ του Φρεντ και με κεφαλιά να γράφει το 6-2.

Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Κανσέλο και ανέλαβε την εκτέλεση, για να νικήσει τον Έντερσον και να διαμορφώσει το τελικό 6-3 στο 90+1', σε ένα ντέρμπι που διαφάνηκε πως η απόσταση που χωρίζει την Γιουνάιτεντ από τη συμπολίτισσά της είναι πολύ μεγάλη.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έντερσον, Γουόκερ (42' Γκόμεζ), Ακάντζι, Άκε, Κανσέλο, Ντε Μπρόινε (76' Άλβαρες), Γκιουντογκάν (75' Λαπόρτ), Μπερνάρντο Σίλβα, Φόντεν (76' Μαχρέζ) , Χάλαντ, Γκρίλις (75' Πάλμερ)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Νταλότ, Βαράν (42' Λίντελεφ), Μαρτίνες, Μαλάσια (46' Σο), ΜακΤόμινεϊ (59' Καζεμίρο), Έρικσεν, Άντονι, Φερνάντες, Σάντσο (70' Φρεντ), Ράσφορντ (59' Μαρσιάλ)

Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής:

Σάββατο 1 Οκτωβρίου

  • Άρσεναλ - Τότεναμ 3-1 (20' Παρτέι, 49' Ζεσούς, 67' Τζάκα / 31' πεν. Κέιν)
  • Μπόρνμουθ - Μπρέντφορντ 0-0
  • Κρίσταλ Πάλας - Τσέλσι 1-2 (7' Εντουάρ / 38' Ομπαμεγιάνγκ, 90' Γκάλαγκερ)
  • Φούλαμ - Νιούκαστλ 1-4 (88' Μπόμπι Ριντ / 11' Γουίλοκ, 33' 57' Αλμιρόν, 43' Λόνγκσταφ)
  • Λίβερπουλ - Μπράιτον 3-3 (33' 54' Φιρμίνο, 63' αυτ. Γουέμπστερ / 4' 18' 83' Τροσάρ)
  • Σαουθάμπτον - Έβερτον 1-2 (49' Αρίμπο / 52' Κόουντι, 54' ΜακΝιλ)
  • Γουέστ Χαμ - Γουλβς 2-0 (29' Σκαμάκα, 54' Μπόουεν)

Κυριακή 2 Οκτωβρίου

  • Μάντσεστερ Σίτι - Μάντεστερ Γιουνάιτεντ 6-3 (8' 44' 73' Φόντεν, 34' 38' 64' Χάλαντ / 56' Άντονι, 84' 90+1' Μαρσιάλ)
  • Λιντς - Άστον Βίλα 0-0

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

  • Λέστερ - Νότιγχαμ Φόρεστ 22:00

Η βαθμολογία της Premier League:

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής:

  • 08/10 17:00 Νιούκαστλ - Μπρέντφορντ
  • 08/10 17:00 Μπόρμουθ - Λέτερ
  • 08/10 17:00 Μάντσεστερ Σίτι - Σαουθάμπτον
  • 08/10 17:00 Τσέλσι - Γουλβς
  • 08/10 19:30 Μπράιτον - Τότεναμ
  • 09/10 16:00 Γουέστ Χαμ - Φούλαμ
  • 09/10 16:00 Κρίσταλ Πάλας - Λιντς
  • 09/10 18:30 Άρσεναλ - Λίβερπουλ
  • 09/10 21:00 Έβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • 10/10 22:00 Νότιγχαμ Φόρεστ - Άστον Βίλα
TAGS PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΛΑΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ