FOOTBALL ANALYSIS

Μαέστρος ο Καντουρί στο ρεκόρ του ΠΑΟΚ

Ο Ομάρ Ελ Καντουρί
Ο Ομάρ Ελ Καντουρί EUROKINISSI SPORTS

Ο πιο απειλητικός ΠΑΟΚ της σεζόν πήρε το ντέρμπι με 2-1 επί του Παναθηναϊκού, με μαέστρο τον Ομάρ Ελ Καντουρί. Ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το εξαιρετικό παιχνίδι του Μαροκινού τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής του ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής της Super League Interwetten, καθώς επικράτησε 2-1 του Παναθηναϊκού στην Τούμπα. Ένα αποτέλεσμα που ήρθε με δυσκολία, όπως δείχνει και το σκορ, αλλά ήταν απόρροια του πιο επιθετικού και απειλητικού ΠΑΟΚ της σεζόν.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο Δικέφαλος, όπως φαίνεται και στο γράφημα με τα expected goals της Opta, δημιούργησε ευκαιρίες για 2.66 γκολ, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία τη φετινή χρονιά.

Η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν τα 2.37 xGoals απέναντι στον Βόλο, τα οποία προήλθαν από 17 τελικές, με τον ΠΑΟΚ, όμως, να μένει στο 0-0.

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Αντίθετα, κόντρα στο Τριφύλλι, χρειάστηκαν 12 τελικές, εκ των οποίων οι τέσσερις (συμπεριλαμβανομένων και των γκολ), θεωρούνται μεγάλες ευκαιρίες. Μάλιστα, ο Δικέφαλος, πριν από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, είχε δημιουργήσει 13 μεγάλες ευκαιρίες στα 11 προηγούμενα ματς, το οποίο κι αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα, όπως σας είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο κείμενο.

Ο ΥΠΕΡΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Την ίδια στιγμή, αποδείχθηκε γι' ακόμα ένα παιχνίδι την εφετινή σεζόν, πόσο σημαντικός είναι ο Ομάρ Ελ Καντουρί στην ορθολογική ανάπτυξη και διαχείριση ενός αγώνα από τον Δικέφαλο. Ο Μαροκινός μέσος, έχοντας στο πλευρό του τον Ντάγκλας Αουγκούστο, ήταν ο "μαέστρος" του ΠΑΟΚ, κατευθύνοντας εξαιρετικά την ομάδα του.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι πάσες κόντρα στον Παναθηναϊκό:

Συγκεκριμένα, ήταν πρώτος σε ενέργειες με την μπάλα (65) για τον ΠΑΟΚ, είχε συνολικά 36/49 πάσες (73,5%), ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες πάνω από τη σέντρα με 14/24, καθώς και πρώτος σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με 8/15. Παράλληλα, δημιούργησε μία ευκαιρία για τους συμπαίκτες του.

Επιπλέον, όμως, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της Opta, ο 30χρονος χαφ έκανε εξαιρετική δουλειά και στα ανασταλτικά καθήκοντά του. Ήταν πρώτος σε ανακτήσεις κατοχής στον αγώνα με 11, είχε ένα κερδισμένο τάκλιν, δύο κλεψίματα, μία απομάκρυνση, καθώς και δύο κερδισμένα φάουλ.

Τα γαλάζια τρίγωνα είναι οι ανακτήσεις κατοχής, τα κλεψίματα, οι απομακρύνσεις και τα κερδισμένα φάουλ, ενώ το πράσινο τρίγωνο είναι το επιτυχημένο τάκλιν.

Η απουσία των Κουρμπέλη και Αλεξανδρόπουλου έδωσε τη δυνατότητα στον Καντουρί να κινηθεί πιο ελεύθερα και να αποκτήσει το "πάνω χέρι" και την υπεροχή στη μάχη της μεσαίας γραμμής, η οποία αποδείχθηκε καταλυτική στην εξέλιξη του αγώνα.

Ο Μαροκινός έλειψε απ' το ντέρμπι με τον Άρη και φάνηκε ιδιαίτερα, ενώ η εμφάνισή του απέναντι στον Παναθηναϊκό ήρθε να επιβεβαιώσει πως στον φετινό ΠΑΟΚ είναι υπεραπαραίτητος και ο παίκτης-κλειδί στο κέντρο. Ειδικά όταν έχει στο πλευρό του ποδοσφαιριστές όπως ο Αουγκούστο που μπορούν να τον "απελευθερώνουν" και να του προσφέρουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ