FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Η τριάδα της υπεροχής έκρινε το ντέρμπι

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ
Ο Δημήτρης Κουρμπέλης πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Λάζλο Μπόλονι έκανε "ματ" στον Καρέρα με τη χρησιμοποίηση των Κουρμπέλη, Μαουρίσιο και Αλεξανδρόπουλου που αλληλοσυμπληρώθηκαν υπέροχα. Ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει την τριάδα του Παναθηναϊκού που "έδεσε κόμπο" την ΑΕΚ κι έκρινε το ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής στο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, καθώς πραγματοποίησε μία απόλυτα πειστική εμφάνιση και επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Οι παίκτες του Λάζλο Μπόλονι είχαν την υπεροχή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, απειλήθηκαν ελάχιστα και κυρίως στα τελευταία λεπτά και πήραν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η απόφαση του Ρουμάνου τεχνικού να κατεβάσει τριάδα στο κέντρο αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουρμπέλη, Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο και Μαουρίσιο όχι μόνο του βγήκε, αλλά έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη του αγώνα. Οι τρεις ποδοσφαιριστές αλληλοσυμπληρώθηκαν, νίκησαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους και είχαν καταλυτική συμβολή στο σπουδαίο αποτέλεσμα.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι ενέργειες με την μπάλα των Μαουρίσιο και Κουρμπέλη:

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, πέρα από σκόρερ του δεύτερου τέρματος, ήταν πρώτος σε ενέργειες με την μπάλα (51), ενώ ο Βραζιλιάνος χαφ ήταν δεύτερος με μόλις μία λιγότερη (50).

Και οι δύο μαζί είχαν 101 επαφές, κινήθηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Βοήθησαν στον δημιουργικό τομέα, είχαν αλληλοκαλύψεις, παρουσίασαν ομοιογένεια τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, ενώ είχαν από μια ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή: ο Κουρμπέλης για να σκοράρει και ο Μαουρίσιο για να χάσει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα.

Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ, Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΜΗΧΑΝΑΚΙ"

Από κοντά και ο Αλεξανδρόπουλος που έδωσε σημαντικές βοήθειες με τα τρεξίματά του, κάλυψε μέτρα στο γήπεδο, πίεσε ψηλά τους παίκτες της ΑΕΚ και "απευλεθέρωσε" τους Κουρμπέλη - Μαουρίσιο προκειμένου να είναι πιο φρέσκοι αμυντικά, αλλά και πιο απειλητικοί στην επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κουρμπέλης κινήθηκε ως φορ στη φάση του δεύτερου γκολ, έχοντας για ασφάλεια του Αλεξανδρόπουλου που είχε υπ' ευθύνη του μεγαλύτερη αμυντική ζώνη κάλυψης σε σχέση με τους άλλους δύο.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται (με κατεύθυνση προς τα αριστερά) οι αμυντικές ζώνες των τριών παικτών του Παναθηναϊκού:

Τα πολύγωνα δείχνουν το χώρο που έκανε τις δράσεις του κάθε ποδοσφαιριστής. Δράσεις είναι τα φάουλ, τα κλεψίματα, τα μπλοκαρισμένα σουτ, τα τάκλιν και οι απομακρύνσεις. Με κόκκινο χρώμα είναι οι 10+ δράσεις ενός παίκτη και με μπλε οι 5 έως 10 δράσεις.

Ουσιαστικά, όπως και στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, ο Αλεξανδρόπουλος ήταν το "κλειδί" στο πλάνο του Μπόλονι, όντας πρώτος σε επιτυχημένα τάκλιν (3) και δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής (6). Ένα πραγματικό "μηχανάκι" στο χώρο του κέντρου για το Τριφύλλι. Βέβαια, ο παίκτης που ξεχώρισε με το ολοκληρωμένο παιχνίδι του ήταν ο Κουρμπέλης.

Ο αρχηγός των "πρασίνων" ήταν πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες (7), πρώτος σε κλεψίματα (4), πρώτος σε κερδισμένα φάουλ (3), είχε 2 επιτυχημένα τάκλιν. Κανονικός οδοστρωτήρας. Παράλληλα, ήταν δεύτερος σε επιτυχημένες πάσες (27) και πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (6). Μόνο ο Λούκας Βιγιαφάνιες είχε περισσότερες επιτυχημένες, με επτά.

Την ίδια στιγμή, ο Μαουρίσιο ήταν εκείνος που είχε "πάνω" του περισσότερο τον τομέα της ανάπτυξης και της δημιουργίας σε σχέση με τους άλλους δύο συμπαίκτες του. Συγκεκριμένα, ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες (32) συνολικά, όπως και σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (15), αλλά και δεύτερος σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο (6) μαζί με τον Κουρμπέλη. Ο 32χρονος μέσος είχε την "μπαγκέτα" και καθοδηγούσε, μαζί με τον Βιγιαφάνιες, τους συμπαίκτες του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ