ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κύπελλο Ελλάδας: Γιατί οδηγούμαστε σε διαιτητή από την Ιβηρική για τον τελικό

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ 2018 / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ 2018 / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όλα τα δεδομένα φανερώνουν ότι η ΚΕΔ θα επιλέξει Ίβηρα διαιτητή για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ το προσεχές Σάββατο (11/5, 20:30).

Στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, διαιτητής είχε οριστεί ο Ισπανός, Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν , ο οποίος κατά γενική ομολογία τα πήγε περίφημα, δεν άφησε με παράπονα καμία από τις δυο ομάδες, κέρδισε τον σεβασμό των ποδοσφαιριστών και διαχειρίστηκε άριστα τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες του τελικού.

Άλλωστε, η παρουσία του Μπορμπαλάν άνοιξε τον δρόμο για τους ξένους ρέφερι στα μεγάλα παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου την φετινή σεζόν και στον σαββατιάτικο τελικό ανάμεσα στους δυο Δικεφάλους στο άδειο ΟΑΚΑ θα έχουμε εκ νέου επιλογή από το εξωτερικό από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Όλα τα δεδομένα αυτή την στιγμή συγκλίνουν στο ότι ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, θα προχωρήσει σε λύση Ίβηρα διαιτητή για τον τελικό. Μάλιστα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η επιλογή συμπατριώτη του διαιτητή, αλλιώς θα είναι Ισπανός. Όλα τα σημάδια αυτό δείχνουν και οτιδήποτε άλλο θα συνιστά έκπληξη.

Κατ' αρχάς, ο εκπαιδευτής της ΕΠΟ για το VAR είναι Πορτογάλος και με δεδομένο ότι το Σάββατο (11/5) θα υπάρχει Video Assistant Referee, η επιλογή ενός ρέφερι με τον οποίο θα μπορεί να υπάρχει σωστή και άμεση συνεννόηση, μιας και οι χειριστές του VAR θα είναι επίσης Πορτογάλοι, είναι ζωτικής σημασίας. Αν πάλι δεν προκύψει επιλογή Πορτογάλου, θα επιλεχθεί Ισπανός, όπου και πάλι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα.

Θα πρέπει να τονιστεί, δε, ότι το έργο για ελληνικό VAR το έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών MEDIALUSO - INDIGITAL. Η πρώτη ανήκει στον ισπανικό όμιλο Mediapro / Imagina και η δεύτερη αποτελεί μια αμιγώς ελληνική τεχνολογική εταιρεία. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που φανερώνει ότι θα επιλεχθεί Ίβηρας διαιτητής για τον τελικό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Η Ελλάδα ακολουθεί εν πολλοίς το πορτογαλικό μοντέλο και ο διαιτητής που θα σφυρίξει, θα είναι πιστοποιημένος για VAR, ενώ πιστοποίηση πρέπει να έχει και ο διαιτητής VAR που θα παρακολουθεί το ματς μέσα από το βαν που θα στηθεί ειδικά για τις ανάγκες του τελικού. Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι επειδή είναι πολύ κρίσιμο τεστ ενόψει και της νέας χρονιάς, δεν θα υπάρξει κανένα ρίσκο.

Την Κυριακή (4/5) στο Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός έγινε και ο τεχνολογικός έλεγχος, όπου όλα κύλησαν ομαλά και μάλιστα υπήρχε και άνθρωπος της FIFA που ήλεγχε την κατάσταση και έμεινε ευχαριστημένος. Κάποια μικρά προβλήματα που προέκυψαν, δεν αλλάζουν την γενική εικόνα πως όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει το VAR όπως πρέπει, με μια ομάδα χειριστών και διαιτητών που γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ