FOOTBALL ANALYSIS

Ο Κωνσταντέλιας ευτυχώς δεν είναι μάγος: Είναι παικταράς που αν χρειάζεται, κάνει και ζογκλερικά

Ο Κωνσταντέλιας ευτυχώς δεν είναι μάγος: Είναι παικταράς που αν χρειάζεται, κάνει και ζογκλερικά

Ο Θέμης Καίσαρης υποκλίνεται στο ζογκλερικό του Κωνσταντέλια και εξηγεί γιατί ο μικρός δεν είναι μάγος, αλλά ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής.

"Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που είπες, θα ξεχάσουν αυτά που έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πως τους έκανες να νιώσουν". Η ατάκα της Μάγιας Ανγκέλου σίγουρα δεν αφορούσε τον αθλητισμό ή το ποδόσφαιρο, όμως είναι απολύτως ταιριαστή.

Όχι, κανείς ποτέ δεν ξεχάσει την έκπληξη που ένιωσε, το στόμα που έμεινε ανοικτό, όταν είδε τον Κωνσταντέλια πεσμένο στο έδαφος να κοντρολάρει, να στρώνει στον εαυτό του με τον ώμο και να πασάρει στο Νάρεϊ.

Κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει τον θαυμασμό, την ευφορία σε κάθε ριπλέι της ενέργειας του μικρού, σε κάθε λήψη που την έκανε να μοιάζει ακόμα πιο υπέροχη.

Ένα ματς που πέρασε σε δεύτερη μοίρα

Όχι, κανείς δεν ξεχάσει πως παρακολουθούσε ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το οποίο από το 23ο λεπτό είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ήταν ένα σημαντικό ντέρμπι, ήταν μια μεγάλη νίκη για την ομάδα του Λουτσέσκου, όμως ήταν ταυτόχρονα το παιχνίδι που είχε γίνει "αυτό".

Όλοι όσοι το είδαν δεν σταμάτησαν να το συζητούν. Όλοι όσοι το είχαν χάσει, έψαχναν μανιωδώς στα social να βρουν ένα ριπλέι. Αν το συνδρομητικό το έδειχνε σε κάθε διακοπή του αγώνα, κανείς δεν θα είχε παράπονο.

Δείξτε το και να ξαναδείξτε το και άλλη μία. Μη σταματάτε να το δείχνετε, σε κάθε ευκαιρία.

"Είναι καλύτερος απ΄όσο νομίζεις"

Ήταν 13 Ιανουαρίου όταν κάναμε το θέμα με τίτλο "Κωνσταντέλιας: Το wonderkid του ΠΑΟΚ είναι καλύτερο απ' όσο νομίζεις" και εξηγούσαμε με τη βοήθεια της Opta γιατί ο μικρός είναι ξεχωριστός.

Δέκα μέρες αργότερα, επανήλθαμε σε εκείνον και αναλύσαμε πως ξεδίπλωσε όλο του το ταλέντο στη νίκη του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, γιατί έδειξε πως "είναι ήδη στους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος".

Δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Ο Κωνσταντέλιας μας έχει πείσει. Είναι ξεχωριστός γιατί δημιουργεί, πατάει περιοχή, κουβαλάει κάθετα την μπάλα.

Το ζογκλερικό δεν επαναλαμβάνεται

Απλώς απέναντι στην ΑΕΚ προσέθεσε και κάτι ασύλληπτο. Είναι δεδομένο πως η ζογκλερική στιγμή του θα τον συνοδεύει για πάντα. Είναι επίσης δεδομένο πως αυτό που έκανε δεν επαναλαμβάνεται.

Δεν είναι στοιχείο που μπορείς να εμφανίσεις ξανά, δεν είναι ενέργεια που μπορείς να βάλεις στο οπλοστάσιό σου. Είναι μία στο εκατομμύριο, είναι μια απολύτως σπάνια αποτύπωση ταλέντου, τεχνικής, θράσους, έμπνευσης.

Ευτυχώς δεν είναι μάγος

Ο Κωνσταντέλιας έκανε ένα πρωτοφανές μαγικό. Το καλό για εκείνον είναι πως μας έχει ήδη δείξει πως δεν είναι μάγος. Είναι παιχταράς, που έκανε κι ένα ιστορικό μαγικό.

Είναι μεγάλη η διαφορά. Ο μικρός έκανε το ζογκλερικό του αιώνα, αλλά δεν μας έχει συστηθεί ως μάγος, ως ένας επιδειξίας της τεχνικής που σε κάθε φάση ψάχνει την ενέργεια που θα ξεσηκώσει την κερκίδα.

Όχι. Ο μικρός παίζει ποδόσφαιρο, κανονικό. Έχει ουσία, έχει μυαλό, το παιχνίδι του έχει σκοπό. Κουβαλάει και κάνει κάθετα μέτρα όταν πρέπει, ανοίγει στο πλάι, δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, πατάει περιοχή, βρίσκει εκτελέσεις μέσα σ'αυτήν.

Δεν είναι μάγος και ευτυχώς, γιατί το ποδόσφαιρο έχει πλέον λιγότερο χώρο για παίκτες που βλέπουν τον αγώνα ως πεδίο επίδειξης. Η τεχνική πρέπει να έχει ουσία, η μαγεία πρέπει να είναι το μέσο, όχι ο αυτοσκοπός.

Είναι δεδομένο πως όσοι δεν είχαν προσέξει τον Κωνσταντέλια μέχρι χθες θα σχημάτισαν την εντύπωση πως το ελληνικό ποδόσφαιρο βρήκε έναν μικρό που κάνει ζογκλερικά. Θα σκέφτονται πως πλέον θα πρέπει να τον παρακολουθούν πιο στενά, για να δουν τι άλλο θα κάνει.

Όχι. Ο μικρός δεν είναι μάγος. Είναι παικταράς, το ξέραμε και τώρα μάθαμε και κάτι ακόμα. Πως μπορεί να κάνει και μαγικά.

Οι μάγοι δεν έχουν 3/3 κερδισμένα τάκλιν

Οι μάγοι κάνουν μόνο μαγικά. Δεν κάνουν αυτά που έκανε ο Κωνσταντέλιας απέναντι στην ΑΕΚ.

https://www.sport24.gr/football/konstantelias-paok-opta.9902005.html
Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Κωνσταντέλια απέναντι στην ΑΕΚ

Οι μάγοι δεν έχουν 3/3 κερδισμένα τάκλιν, δεν κάνουν πέντε ανακτήσεις κατοχής, με τις τρεις να είναι ψηλά στην επίθεση. Οι μάγοι δεν κάνουν 46 ενέργειες με την μπάλα, ούτε κατεβαίνουν κάτω από τη σέντρα.

Ο μικρός τα κάνει όλα, πριν καν γίνει 20 χρόνων προσφέρει σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.

Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Κωνσταντέλια απέναντι στην ΑΕΚ
Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Κωνσταντέλια απέναντι στην ΑΕΚ

Ναι, το μπλε βέλος που δείχνει την πάσα στον Νάρεϊ δεν είναι ούτε στο 1% ικανό να αποτυπώσει το μαγικό που είδαμε. Αλλά ταυτόχρονα ο Κωνσταντέλιας είχε 21/31 πάσες και 11/20 στην επίθεση.

Το 74% των μεταβιβάσεών του ήταν προωθημένες. Μόνο οι δύο στόπερ, ο Ίνγκασον και ο Κουλιεράκης είχαν μεγαλύτερο ποσοστό των μεταβιβάσεών τους προς τα μπροστά.

Εκτός από τους δύο στόπερ, οι υπόλοιποι υποδέχονταν την μπάλα πιεσμένοι από το πρες της ΑΕΚ, με δυσκολία να κοιτάξουν την επίθεση και να παίξουν μπροστά.

Ο μικρός όχι. Κινήθηκε ανάμεσα στις γραμμές, ελευθερώθηκε, είδε το γήπεδο και πάσαρε μπροστά. Κι ας μην του βγήκαν οι high risk-high reward πάσες που επιχείρησε για να βγάλει τους συμπαίκτες του φάτσα με τον Αθανασιάδη.

Αυτές κάποιες φορές περνάνε, κάποιες όχι. Αυτό που επαναλαμβάνεται είναι το γεμάτο παιχνίδι, η συνεισφορά με και χωρίς την μπάλα, οι απλές επαφές που είναι σωστές, η περιστροφή, η ποδιά, τα μέτρα με την μπάλα.

Θα μαγέψει ξανά και δεν χρειάζεται να το βάλει στόχο

Και που ξέρεις. Ίσως μια μέρα δούμε ξανά τον μικρό να δίνει ασίστ πεσμένος στο έδαφος.

Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ο στόχος για τον μικρό είναι να επαναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα και να τα αυξάνει, να τα μεγεθύνει.

Δεν είναι μάγος να ψάχνει κάθε φορά το νέο κόλπο. Είναι παικταράς. Τα επόμενα μαγικά θα προκύψουν από μόνα τους, είναι βέβαιο. Θα του βγουν χωρίς να τα επιδιώξει, θα μαγέψει και δεν χρειάζεται να το βάλει στόχο.

Δείτε την Game Night

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ