FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ: Ο Κωνσταντέλιας δεν βγάζει γλώσσα, απλώς είναι ήδη στους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος

ΠΑΟΚ: Ο Κωνσταντέλιας δεν βγάζει γλώσσα, απλώς είναι ήδη στους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος

Ο Κωνσταντέλιας έλαμψε στον θρίαμβο του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει γιατί ο μικρός απλά έδειξε σε ποια πράγματα είναι ήδη στους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής της 19ης αγωνιστικής, αφού επικράτησε με το εμφατικό 3-0 στη Λεωφόρο επί του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού.

Η εικόνα και το αποτέλεσμα του ντέρμπι ήρθε να πιστοποιήσει τρία πράγματα:

  1. Την σταδιακή κάθοδο των στάνταρ του Παναθηναϊκού
  2. Την σπουδαία βελτίωση του ΠΑΟΚ
  3. Την πεποίθηση πως ο Κωνσταντέλιας έχει έρθει για να μείνει

Στο SPORT24 δεν περιμέναμε ούτε μια μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ, ούτε να δούμε τον μικρό να έχει γκολ και ασίστ για να ασχοληθούμε με τον Κωνσταντέλια.

Πριν 10 ημέρες ο τίτλος του θέματος ήταν "Ο Κωνσταντέλιας, το wonderkid του ΠΑΟΚ, είναι καλύτερος απ' όσο νομίζεις" και έξι γραφήματα με τα δεδομένα της Opta εξηγούσαν το γιατί.

Ό,τι έκανε στη Λεωφόρο το έκανε γιατί είναι στους κορυφαίους

Δέκα μέρες μετά, ήρθε ο θρίαμβος του ΠΑΟΚ και η εμφάνιση του μικρού για να αποδείξουν πως οι αριθμοί δεν παίζουν μπάλα, αλλά κάνουν κάτι καλύτερο: μας δείχνουν τι κάνουν αυτοί που παίζουν μπάλα.

Διότι ό,τι έκανε ο Κωνσταντέλιας στη Λεωφόρο δεν ήταν τίποτε άλλο των φετινών του "μπορώ", που τον κατατάσσουν ήδη στους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος.

Κίνδυνος-θάνατος όταν κάνει κάθετα μέτρα με την μπάλα

Η πρώτη σπουδαία ενέργεια του Κωνσταντέλια στο ματς ήρθε στο 22'. Πήρε την μπάλα λίγο πάνω από τη σέντρα, έτρεξε κάθετα το γήπεδο, ζάλισε τον Πούγγουρα με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης, πάτησε περιοχή, έφτιαξε χώρο στον εαυτό του και εκτέλεσε πάνω στον Μπρινιόλι.

Γιατί; Διότι ο μικρός είναι ο κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος σε αυτό.

Οι παίκτες με τις περισσότερες προωθητικές κούρσες για πάνω από 10 μέτρα
Οι παίκτες με τις περισσότερες προωθητικές κούρσες για πάνω από 10 μέτρα

Ο Κωνσταντέλιας είναι ο top παίκτης του πρωταθλήματος στις κούρσες που προωθούν την μπάλα για 10 ή περισσότερα μέτρα στο γήπεδο. Σε μια λίστα με αρκετούς παίκτες από μικρές ομάδας (επειδή παίζουν πιο χαμηλά και φεύγουν στην κόντρα) ο 19χρονος είναι στην κορυφή.

Τρίτος παίκτης στη δημιουργία ευκαιριών

Τι άλλο έκανε ο Κωνσταντέλιας στη Λεωφόρο; Δημιούργησε φάσεις. Από τα δικά του πόδια πήρε την μπάλα ο Ολιβέιρα που βρήκε το δοκάρι στο σουτ εντός περιοχής στο 24', από τα δικά του ήρθε και το τελείωμα του Ζίβκοβιτς που έκανε το 0-2 με την επανέναρξη του αγώνα μετά την ανάπαυλα.

Γιατί; Διότι ο μικρός είναι στα 19 του στους κορυφαίους δημιουργούς της φετινής Super League.

Οι παίκτες που φτιάχνουν τις περισσότερες ευκαιρίες ανά 90' στη φετινή Super League
Οι παίκτες που φτιάχνουν τις περισσότερες ευκαιρίες ανά 90' στη φετινή Super League

Ο Χάμες οριακά μπροστά από τον Γκατσίνοβιτς και ο Κωνσταντέλιας στην 3η θέση, οριακά μπροστά από τον Ζίβκοβιτς. Είτε μετά από κούρσα με την μπάλα, είτε με πάσα με τη μία, είτε με στημένες φάσεις, ο μικρός φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες του.

Πατάει περιοχή και βρίσκει καλές εκτελέσεις

Το κερασάκι στην προσωπική του εμφάνιση και στη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ ήρθε με το γκολ, το πρώτο του Κωνσταντέλια στη φετινή σεζόν. "Είναι θέμα χρόνου να έρθει και το γκολ" γράφαμε στο θέμα πριν δέκα ημέρες.

Γιατί; Διότι ο μικρός έχει πολύ συχνή παρουσία στην περιοχή.

Οι παίκτες με τις περισσότερες ενέργειες στην περιοχή ανά 90' στη φετινή Super League
Οι παίκτες με τις περισσότερες ενέργειες στην περιοχή ανά 90' στη φετινή Super League

Κανείς δεν πλησιάζει τον Λιβάι Γκαρσία, που έχει κάνει παιδότοπο την μεγάλη περιοχή. Όμως, το λέγαμε και πριν 10 μέρες, είναι σπουδαίο πράγμα για έναν 19χρονο που δεν είναι σέντερ φορ να έχει μέσο όρο τις πέντε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ για έναν παίκτη που μπορεί να κάνει απειλητικά μέτρα με την μπάλα, να φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες και ταυτόχρονα να βρίσκει εκτελέσεις από καλές θέσεις εντός περιοχής.

Στη Λεωφόρο ο μικρός κατάφερε και να εκτελέσει μετά από κούρσα και να βρεθεί φάτσα με τον Μπρινιόλι στη φάση του αυτογκόλ (μετά από δικό του κλέψιμο ψηλά) και να λειτουργήσει ως 2ος φορ όταν κυνήγησε την φάση και τελείωσε με το αριστερό στο τρίτο γκολ.

Εμφάνισε όλα τα προσόντα του

Ο,τι είναι ο Κωνσταντέλιας για τον φετινό ΠΑΟΚ το έδειξε στη Λεωφόρο. Έλαμψε σε εκτός έδρας ντέρμπι και ήταν μέσα σε κάθε φάση του Δικεφάλου στην επίθεση, με όλους τους τρόπους που τον χαρακτηρίζουν.

Κάθετα μέτρα με την μπάλα, δημιουργία ευκαιριών, εκτελέσεις εντός περιοχής. Είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι ο Κωνσταντέλιας κουβαλάει μόνος του τον ΠΑΟΚ, αλλά είναι σίγουρα ο βασικός παράγοντας της εμφανής βελτίωσης της ομάδα του Λουτσέσκου.

Δείτε τη Game Night για το ντέρμπι της Λεωφόρου:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ