FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ, Κωνσταντέλιας: Το wonderkid του Δικεφάλου είναι καλύτερο απ' όσο νομίζεις

ΠΑΟΚ, Κωνσταντέλιας: Το wonderkid του Δικεφάλου είναι καλύτερο απ' όσο νομίζεις
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Τι κάνει στο γήπεδο ο Κωνσταντέλιας και πόσο καλός είναι; Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το παιχνίδι του 19χρονου του ΠΑΟΚ και δίνει τις απαντήσεις.

Ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει. Ο Δικέφαλος είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Super League από πλευράς αποτελεσμάτων, η μοναδική με έξι νίκες στους τελευταίους επτά αγώνες του πρωταθλήματος, με μοναδική απώλεια το 1-1 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας πλέον μετράει οκτώ σερί αγώνες Super League ως βασικός στον ΠΑΟΚ. Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός ήταν στο αρχικό σχήμα για πρώτη φορά στην ήττα από την ΑΕΚ στην Opap Arena και έκτοτε έχει σε κάθε αγωνιστική θέση στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ.

Πόσο καλός είναι ο Κωνσταντέλιας;

Ο μικρός δεν έχει κερδίσει μόνο την εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου, αλλά και το χειροκρότημα του οπαδών του ΠΑΟΚ, που βλέπουν στον πρόσωπό του το ίσως πιο θετικό κομμάτι της φετινής σεζόν.

Μικρός, ταλαντούχος, λογικό να προκαλεί τα κλασικά ερωτήματα:

  • Τι κάνει στο γήπεδο;
  • Πόσο καλός είναι;
  • Σε ποιους τομείς ξεχωρίζει και πόσο;

Έχουμε τις απαντήσεις. Ο Κωνσταντέλιας έχει παίξει σε 12 ματς, τα οκτώ ως βασικός και πλέον έφτασε τα 700 λεπτά συμμετοχής. Το δείγμα δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι αρκετό για να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις, πάντα μέσα από τα δεδομένα και τα γραφήματα της Opta.

Αυτά κάνει στο γήπεδο

Αρχίζουμε με τη συνολική εικόνα. Αυτές είναι οι ενέργειες με την μπάλα και οι επιδόσεις του Κωνσταντέλια στη φετινή Super League μέχρι τώρα.

Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Κωνσταντέλια με την μπάλα στη φετινή Super League
Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Κωνσταντέλια με την μπάλα στη φετινή Super League

Ο Κωνσταντέλιας έχει 349 ενέργειες με την μπάλα (45 ανά 90'), τις περισσότερες στην αριστερή πλευρά. Έρχεται κεντρικά, κατεβαίνει πιο χαμηλά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχει ήδη 35 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, δηλαδή 4.5 ανά 90', σημαντική παρουσία για παίκτη που έρχεται από τα πλάγια.

Ο μικρός έχει 88/125 πάσες στην επίθεση, έχει φτιάξει 17 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και δύο απ'αυτές έχουν γίνει ασίστ. Ίσως το πιο εντυπωσιακό όλων, τα 96 κουβαλήματα μπάλας.

Επιδόσεις και αριθμοί που από μόνοι τους δεν λένε τίποτα, αλλά θα φανερώσουν πολλά περισσότερα αν τους δούμε σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παίκτες του πρωταθλήματος.

Στους κορυφαίους δημιουργούς του πρωταθλήματος

Αυτοί είναι οι παίκτες που δημιουργούν τις περισσότερες ευκαιρίες ανά 90' μέχρι τώρα στη Super League.

Οι παίκτες που δημιουργούν τις περισσότερες ευκαιρίες ανά 90'
Οι παίκτες που δημιουργούν τις περισσότερες ευκαιρίες ανά 90'

Πρώτος ο Χάμες με 2.69 ευκαιρίες ανά 90', ελάχιστα μπροστά από τον Γκατσίνοβιτς. Ο Κωνσταντέλιας με 2.19 είναι ο 5ος δημιουργός του πρωταθλήματος, πίσω από το δίδυμο του Άρη και ελάχιστα μπροστά από τον Ζίβκοβιτς.

Η δημιουργία του 19χρονου γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν εστιάσει κανείς στο open play. Αυτοί είναι οι top δημιουργοί αν αφαιρέσουμε τις ευκαιρίες που προέρχονται από στημένες φάσεις, κόρνερ και φάουλ.

Οι παίκτες που δημιουργούν τις περισσότερες ευκαιρίες στο open play
Οι παίκτες που δημιουργούν τις περισσότερες ευκαιρίες στο open play

Ο Ζίβκοβιτς με 2.1 έρχεται πρώτος, ο Μανού Γκαρσία είναι 2ος με 2.08 και ο Κωνσταντέλιας παίρνει την 3η θέση, αφού φτιάχνει 1.81 ευκαιρίες στο open play ανά 90'.

Ο Κωνσταντέλιας κουβαλάει την μπάλα...

Πάμε και στα κουβαλήματα μπάλας, στους παίκτες με τα περισσότερα ανά 90' στη φετινή Super League.

Οι παίκτες με τα περισσότερα κουβαλήματα μπάλας ανά 90'
Οι παίκτες με τα περισσότερα κουβαλήματα μπάλας ανά 90'

Παίκτες από μικρότερες ομάδες παίρνουν τις δύο πρώτες θέσεις, γιατί ο Φαντιγκά στον Ιωνικό και ο Γκονζάλες στον Ατρόμητο έχουν τη δυνατότητα να ξεκινούν από χαμηλά τις κούρσες τους.

Ο φοβερός Χουάνγκ και ο Πέρεθ ηγούνται των παικτών από τις μεγάλες ομάδες και ο Κωνσταντέλιας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, στην 6η θέση, με 12.3 κουβαλήματα μπάλας ανά 90'.

...και είναι πρώτος στις κούρσες πάνω από 10 μέτρα

Όμως, χάρις στα δεδομένα της Opta, μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο.

Μπορούμε να εστιάσουμε στα προωθητικά κουβαλήματα, σ'αυτά δηλαδή που η κατεύθυνση είναι προς την επίθεση και η κούρσα του παίκτη με την μπάλα στα πόδια είναι πάνω από 10 μέτρα.

Οι παίκτες με τα παίκτες με τα περισσότερα προωθητικά κουβαλήματα μπάλας για 10+ μέτρα
Οι παίκτες με τα παίκτες με τα περισσότερα προωθητικά κουβαλήματα μπάλας για 10+ μέτρα

Νά'τος ο Κωνσταντέλιας στην πρώτη θέση. Ο 19χρονος είναι ο παίκτης που κάνει τα περισσότερα προωθητικά κουβαλήματα μπάλας για 10+ μέτρα και ο μοναδικός με πάνω από τέσσερις τέτοιες κούρσες ανά 90'.

Εντυπωσιακό πακέτο

Ο Κωνσταντέλιας είναι εντυπωσιακός. Τόσο στο γήπεδο όταν τον βλέπεις να αγωνίζεται, όσο και στο αποτύπωμα που αφήνει το παιχνίδι του, στην ουσία που προσφέρει στον ΠΑΟΚ.

Δύο μήνες πριν κλείσει τα 20, ο μικρός τρέχει με την μπάλα στα πόδια, κάνει ποιοτικά μέτρα μ'αυτήν στην επίθεση, φτιάχνει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και πατάει περιοχή.

Κάνει το απλό, μπορεί να κάνει και το δύσκολο.

Θα έρθει και το γκολ

Του λείπει το γκολ, ο Κωνσταντέλιας ακόμα δεν έχει βρει δίχτυα στο πρωτάθλημα. Αυτές είναι οι τελικές και τα expected goals που έχει μέχρι στιγμής.

Οι τελικές του Κωνσταντέλια στη φετινή Super League
Οι τελικές του Κωνσταντέλια στη φετινή Super League


Ο μικρός δεν εκτελεί πολύ, δεν ψάχνει συχνά το πόδι του, έχει 13 τελικές, 1.6 ανά 90'. Το καλό είναι πως μόνο τέσσερις είναι εκτός περιοχής και στην ουσία μόνο μία είναι από μακρινή απόσταση.

Ο Κωνσταντέλιας ψάχνει τις εκτελέσεις εντός περιοχής, από αριστερά με το δεξί του πόδι κι είναι θέμα χρόνου να έρθει πιο κεντρικά και να βρει δίχτυα.

Δεν είναι κυνηγός, δεν είναι παίκτης που θα προσφέρει κυρίως το τελικό χτύπημα, όπως έκανε πριν δύο χρόνια ο Τζόλης. Ο Κωνσταντέλιας προσφέρει πολύ στο κουβάλημα και στη δημιουργία, κάνει μέτρα με την μπάλα και πατάει περιοχή.

Θα έρθει και το γκολ, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Οι επιδόσεις του Κωνσταντέλια σ'αυτό το πρώτο σερί της καριέρας του στη βασική ενδεκάδα είναι κάτι παραπάνω από υποσχόμενες και προφανώς θα επιστρέψουμε σ'αυτόν και στη συνέχεια, όταν θα έχουμε δει ακόμα περισσότερα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ