ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Η Παρί προχωρά σε ολικό ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ για να κλείσει τρύπα 300.000.000 ευρώ

Ο Σέρχιο Ράμος της Παρί πανηγυρίζει με τον Τίλο Κέρερ γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ρεμς για τη Ligue 1 2021-2022 στο "Παρκ ντε Πρενς", Παρίσι | Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
Ο Σέρχιο Ράμος της Παρί πανηγυρίζει με τον Τίλο Κέρερ γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ρεμς για τη Ligue 1 2021-2022 στο "Παρκ ντε Πρενς", Παρίσι | Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 © 2022 FRANCOIS MORI/ASSOCIATED PRESS

Η Παρί αλλάζει τα πάντα στο αγωνιστικό τμήμα τη φετινή σεζόν, όμως αυτό που δεν αλλάζει είναι οι απώλειες που αναμένονται στον ισολογισμό και ίσως φτάσουν τα 300.000.000 ευρώ. Γι' αυτό και οι πρωταθλητές Γαλλίας θα διώξουν πλειάδα παικτών.

Η Equipe της Κυριακής αποτύπωσε στο χαρτί την πραγματικότητα της Παρί. Οι πρωταθλητές Γαλλίας ετοιμάζονται για ακόμα μία χρονιά με αδιανόητες απώλειες στον ισολογισμό, όμως δεν ανησυχούν καθόλου. Το γαλλικό έντυπο εκτιμά ότι το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 ο σύλλογος θα εμφανίσει ζημία μεταξύ 200.000.000 και 300.000.000 ευρώ, όμως η κατάσταση δεν προβληματίζει τους ανθρώπους του.

Η λύση έχει βρεθεί και έχει να κάνει κυρίως με μεγιστοποίηση των εσόδων που έχουν να κάνουν με τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, αφού στους άλλους τομείς τα περιθώρια αυξήσεων είναι μικρότερα. Στόχος της Παρί και του νέου ανθρώπου που θα αναλάβει αυτές τις υποθέσεις, Λουίς Κάμπος, είναι να κινηθεί με τέτοιο τρόπο στο μεταγραφικό παζάρι που θα καταφέρει να συγκρατήσει την εκροή χρημάτων από το νέο οικονομικό έτος.

Τα νούμερα της καταστροφής

Το οικονομικό έτος 2020-2021 η Παρί εμφάνισε απώλειες ρεκόρ που έφτασαν τα 224.300.000. Το οικονομικό ντόπινγκ από το Κατάρ αποδείχθηκε ανίσχυρο μπροστά στα ζητήματα που προκάλεσε ο κορονοϊός και παρότι κινήθηκε λελογισμένα στις δύο μεταγραφικές περιόδους (αρνητικό ισοζύγιο μόλις 4.600.000), δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα έξοδά της που έφτασαν τα 797.600.000.

Η εικόνα κατάρρευσης είχε αρχίσει από το 2019-2020, την πρώτη σεζόν με τον κορονοϊό να πλήττει (και) το ποδόσφαιρο, όταν σημείωσε ζημία της τάξης των 124.200.000, παρότι βγήκε κερδισμένη κατά 50.400.000 από το μεταγραφικό πάρε δώσε. Τις προηγούμενες χρονιές, η εικόνα των ισολογισμών απέπνεε (έστω και τεχνητά) υγεία, αφού ήταν ήταν κερδοφόρος είτε παρουσίαζε μικρές απώλειες, όπως το 2016-2017, που έφτασαν τα 18.800.000.

Τα έσοδα - έξοδα των τελευταίων ετών

Με το μισθολογικό κόστος το 2020-2021 να φτάνει τα 503.200.000 χωρίς να έχουν προστεθεί τα συμβόλαια των Λιονέλ Μέσι, Σέρχιο Ράμος, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ και των λοιπόν αποκτημάτων και το ισοζύγιο των μεταγραφών να είναι κατά πολύ αρνητικό για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια (89.500.000 έξοδα, 11.000.000 έσοδα), το παρόν βρίσκει την Παρί στο "κόκκινο", σύμφωνα και με την Equipe.

Το μέλλον όμως είναι ακόμα πιο δυσοίωνο, αφού στο οικονομικό έτος 2022-2023 θα πρέπει να προστεθεί το πιο μεγάλο συμβόλαιο που θα υπάρχει στο ποδόσφαιρο από την 1η Ιουλίου, αυτό του Κιλιάν Εμπαπέ, το οποίο περιλαμβάνει ετήσια αμοιβή 50.000.000 και μπόνους υπογραφής 100.000.000. Σε αυτές τις δαπάνες προστίθενται 35.000.000 στη Μονακό ως τροφεία, έξοδο που θα απέφευγε αν ο Εμπαπέ έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι και υπέγραφε αργότερα στην Παρί.

Η οικονομία αρχίζει από τον προπονητή

Η απόλυση του Μαουρίσιο Ποτσετίνο φέρεται να κοστίζει στο σύλλογο 15.000.000, τα οποία θα δώσει στον Αργεντινό ως αποζημίωση για το σπάσιμο του συμβολαίου ένα χρόνο πριν από τη λήξη του. Ωστόσο, οι πρωταθλητές Γαλλίας δεν θα βάλουν το ίδιο βαθιά στην τσέπη το χέρι για τον αντικαταστάτη του. Εδώ και μέρες προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση της Νις για τον Κριστόφ Γκαλτιέ, χωρίς να δώσουν τα περίπου 10.000.000 που ζητάει ο σύλλογος της Νίκαιας.

Αντ' αυτού, ρίχνουν στο τραπέζι προτάσεις με λιγότερα χρήματα και παίκτες όπως ο Ερίκ Εμπίμπ, σε μία προσπάθεια να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία. Αν και δεν το πέτυχαν, η πρόθεσή τους δείχνει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να καλύψουν ορισμένες τρύπες.

Αποκτήματα που δεν κοστίζουν όσο των ανταγωνιστών

Η εποχή των 222.000.000 για τον Νεϊμάρ και των 135.000.000 για τον Εμπαπέ ανήκουν στο παρελθόν για την Παρί. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι δύο περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει μια πλαστή εντύπωση για τους Γάλλους, που ποτέ δεν έκαναν πολύ ακριβές μεταγραφές. Στην 3η θέση όλων των εποχών βρίσκεται ο Ασράφ Χακιμί που αποκτήθηκε πέρυσι για 66.500.000, σε ένα καλοκαίρι που τα μεγαλύτερα ονόματα αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι.

Ο Νούνο Μέντες με τη φανέλα της Παρί
Ο Νούνο Μέντες με τη φανέλα της Παρί @ 2022 MICHEL EULER / AP IMAGES


Οι Παριζιάνοι είχαν ως στόχο να σταματήσουν να πληρώνουν ακριβά τις ομάδες για παίκτες και αν χρειαστεί να πληρώσουν κάτι αδρά, αυτό να είναι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής και ο ατζέντης του. Αυτήν την τακτική συνεχίζουν και φέτος, αφού ενεργοποίησαν τη ρήτρα αγοράς 38.000.00 του Νούνο Μέντες, όμως δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε πολύ πιο δαπανηρές μεταγραφές.

Οι συζητήσεις με τη Λιλ για τον Ρενάτο Σάντσες έχουν καταλήξει σε ένα ποσό ύψους 20.000.000, ενώ η ρήτρα του Βιτίνια της Πόρτο θα ενεργοποιηθεί με 40.000.000. Όσο για την προσπάθεια απόκτησης του Μίλιαν Σκρίνιαρ, η Παρί δεν ανέβηκε πάνω από τα 50.000.000 και πρότεινε να παραχωρήσει κι έναν παίκτη στην Ίντερ για να της πάρει το στόπερ. Οι Ιταλοί απέρριψαν την πρόταση και περιμένουν 70.000.000, ποσό που ίσως να μη λάβουν τελικά.

Οι πραγματικές κινήσεις διάσωσης

Οι αποφάσεις αυτές συγκρατούν τον ισολογισμό, όμως δεν εξομαλύνουν την κατάσταση. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται πιο τολμηρές επιλογές, οι οποίες έχουν να κάνουν με "ξήλωμα" του ρόστερ. Οι άνθρωποι της Παρί φέρονται να έχουν καταλήξει σε κάτι τέτοιο, αλλά όχι με τη διάθεση αντικατάστασης των παικτών που θα αποτελέσουν παρελθόν το καλοκαίρι.

Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για διάθεση της διοίκησης να πουλήσει ακόμα και τον Νεϊμάρ, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα των παικτών που δεν παραχωρούνται. Ωστόσο, προτεραιότητα είναι να φύγουν άλλοι ποδοσφαιριστές, είτε βασικοί είτε αναπληρωματικοί.

Την περσινή σεζόν στην πρώτη ομάδα με συμβόλαιο υπήρχαν 46 παίκτες, αρκετοί εκ των οποίων παραχωρήθηκαν δανεικοί. Φέτος, ο σύλλογος έχει προβιβάσει επτά παίκτες από την Κ19, ενώ έχουν φύγει τρεις, ο Μάρτσιν Μπούλκα για τη Νις με 2.000.000 και οι Άνχελ ντι Μαρία και Αλεξάντρ Λετεγέ ως ελεύθεροι. Από αυτούς τους 50 παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ, περίπου οι μισοί είναι προς παραχώρηση.

Οι παίκτες που διώχνει

Οι Πάμπλο Σαράμπια, Ραφίνια, Αρνό Καλιμουεντό, Αλφόνς Αρεολά και Σέρχιο Ρίκο αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν από το σύλλογο, χωρίς η Παρί να προβάλει υψηλές απαιτήσεις από τις ομάδες που θα ενδιαφερθούν για την απόκτησή τους.

Ο Μάουρο Ικάρντι δεν έχει ικανοποιήσει στον 1,5 χρόνο παρουσίας του στο "Παρκ ντε Πρενς" και δεν έχει κάνει απόσβεση των 50.000.000 που δαπανήθηκαν για την αγορά του, με συνέπεια να βρίσκεται κι αυτός στο "σφυρί", αν και με υψηλότερο ποσό. Ο Αργεντινός επιθετικός έχει ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια στο ρόστερ και αν αποχωρήσει, η Παρί θα ωφεληθεί διπλά.

Η σύγκριση των δύο τελευταίων ισολογισμών

Υψηλά συμβόλαια έχουν και ορισμένοι από τους μέσους της ομάδας, με συνέπεια να είναι κι αυτοί προς πώληση με το κατάλληλο αντίτιμο. Παίκτες όπως ο Λεάντρο Παρέδες, ο Άντερ Ερέρα, ο Ιντρισά Γκέιγ, ο Γιούλιαν Ντράξλερ και ο Ντανίλο Περέιρα δεν έχουν λάμψει με την απόδοσή τους, ενώ στην ίδια μοίρα συγκαταλέγεται και ο Βαϊνάλντουμ που αποκτήθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι ως ελεύθερος, ύστερα από μάχη με την Μπαρτσελόνα. Ο Ολλανδός δεν δικαιολόγησε το μεγάλο συμβόλαιο που του προσφέρθηκε και η Παρί δεν έχει πρόβλημα να τον διώξει.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετοί νεαροί που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή και είναι προς παραχώρηση, είτε με πώληση είτε με δανεισμό. Ο Εμπίμπ συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία, όπως και οι Ισμαέλ Γκαρμπί, Εντουάρ Μισί, Νατάν Μπιτουμαζαλά και αρκετοί ακόμα, οι οποίοι πάντως θα περάσουν και από την αξιολόγηση του νέου προπονητή τους. Μοναδικός μέσος που θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής είναι ο Μάρκο Βεράτι, ο οποίος ανήκει στους παίκτες που δεν... αγγίζονται, ενώ η Παρί θέλει να ανανεώσει πρόωρα και το συμβόλαιο του 19χρονου Ολλανδού Τσάβι Σίμονς.

Οι παίκτες που θέλουν να φύγουν

Μία άλλη κατηγορία ποδοσφαιριστών είναι αυτοί που θέλουν να αποχωρήσουν για δικούς τους λόγους. Ο Χακιμί ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αφού ο Μαροκινός δεξιός μπακ δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα της νέας ομάδας του και δη στις κλίκες των μοιρασμένων αποδυτηρίων. Η επιστροφή στην Ίντερ είναι μία διέξοδος, ενώ και η Τσέλσι εξετάζει την περίπτωσή του.

Ο Κέιλορ Νάβας από πέρυσι δίνει μία μάχη που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι στο τέλος θα τη χάσει. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα είναι το μέλλον της Παρί στο τέρμα και πιθανότατα και το παρόν, με τον Κοσταρικανό τερματοφύλακα να μην μπορεί να συναγωνιστεί τον Ιταλό. Πέρυσι αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια, όμως ο 35χρονος πλέον θα είναι δεύτερος στην ιεραρχία, κάτι που δεν θέλει ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε κι η Παρί, λόγω του συμβολαίου του.

Οι αινιγματικές περιπτώσεις Μέσι και Ράμος

Η σεζόν που έκανε ο Λιονέλ Μέσι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τόσο των ανθρώπων της Παρί όσο και του ιδίου. Πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος και το παρελθόν του έθεσε αυτομάτως πολύ ψηλά και με μόλις έξι γκολ στη Ligue 1, δέχθηκε έντονη κριτική. Αρκετοί θεώρησαν πως κάτι τέτοιο θα τον έφερνε ακόμα και στην πόρτα της εξόδου, όμως το όνομά του δεν ενεπλάκη σε κάποιο μεταγραφικό σενάριο, ούτε με τον Εμπαπέ στη... Ρεάλ ούτε με τον Γάλλο τελικά να παραμένει στο Παρίσι.

Ο Λιονέλ Μέσι κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Ρεάλ στο Champions League
Ο Λιονέλ Μέσι κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Ρεάλ στο Champions League © 2022 MICHEL EULER / AP IMAGES

Στον αντίποδα, η περίπτωση του Ράμος είναι διαφορετική. Ο παίκτης που υπέγραψε συμβόλαιο για να γίνει ο ηγέτης της άμυνας έπαιξε σε μόλις δώδεκα αγώνες πρωταθλήματος και σε έναν Coupe de la Ligue, λόγω προβλημάτων τραυματισμού. Το καλοκαίρι άρχισε με εντατικές προπονήσεις, όμως δεν αποκλείεται η διοίκηση να τον πιέσει να αποχωρήσει για να ξεφορτωθεί το υψηλό συμβόλαιό του.

Οι ρολίστες και οι... Ενκουνκού

Τέλος, με εξαίρεση τον Μαρκίνιος, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί αν φτάσει στα γραφεία της Παρί ελκυστική πρόταση για ποδοσφαιριστές όπως ο Χουάν Μπερνάτ, ο Τίλο Κέρερ, ο Αμπντού Ντιαλό, ο Λαϊβίν Κιρζαβά ή ο Κολέν Νταγκμπά, δηλαδή ποδοσφαιριστές ρολίστες, που όμως δεν έχουν ξεχωρίσει με την παρουσία τους στο σύλλογο.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της ομάδας, οι οποίοι αρκετές φορές θυσιάζονται για χάρη αστέρων που δεν αποδίδουν, κατάσταση που γυρίζει μπούμερανγκ για τους Παριζιάνους, μιας και χάνουν σπουδαία ταλέντα για ψίχουλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κριστοφέρ Ενκουνκού, ο οποίος έφυγε για τη Λειψία το καλοκαίρι του 2019 για μόλις 13.000.000 επειδή δεν χωρούσε στο ρόστερ και οι Γερμανοί πλέον αρνούνται να τον πουλήσουν για λιγότερα από τα δεκαπλάσια.

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ LIGUE 1 ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ