ΜΠΑΓΕΡΝ

Η Μπάγερν κατάφερε να το σηκώσει ακόμη και έτσι

Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος
Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2023 AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Η Μπάγερν πέρασε μία τρελή σεζόν, με μπόλικο δράμα, αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα, ωστόσο κατάφερε στο φινάλε να τερματίσει στην κορυφή. Πλέον ξεκινάει η ανοικοδόμηση, με τις πρώτες αποφάσεις να είναι γεγονός.

Το φινάλε της Bundesliga ήταν δραματικό. Η Μπάγερν εν τέλει αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας, για 11η συνεχόμενη φορά και 33η συνολικά στην ιστορία της. Αυτή τη φορά δεν έκανε περίπατο, αλλά χρειάστηκε το πολύ μεγάλο "δώρο" της Μάιντς για να σηκώσει την κούπα.

Όλα έδειχναν πως η Ντόρτμουντ μετά από 11 χρόνια θα επέστρεφε στην κορυφή. Ήταν στο +2, αντιμετώπιζε μία αδιάφορη ομάδα μπροστά σε 82.000 κόσμο, οι διοργανωτές είχαν μεταφέρει το γνήσιο τρόπαιο στο Signal Iduna Park, ενώ οι Αρχές της πόλης είχαν ήδη σχεδιάσει το μεγάλο πάρτι τίτλου την Κυριακή (28/5).

Αντ' αυτού, οι Βεστφαλοί βρέθηκαν πίσω με δύο γκολ, δεν σκόραραν σε πέναλτι και όταν πια είχαν επιστρέψει από το 0-2 στο 2-2 ήταν πια αργά. Ακόμη και έτσι όμως, η Μπάγερν λίγο έλειψε να πετάξει στα σκουπίδια αυτό το δώρο.

Στο 81' ο Λιούμπιτσιτς ισοφάρισε 1-1 για την Κολωνία και χρειάστηκε η έμπνευση του 20χρονου Μουσιάλα στο 89' για να πανηγυρίσει η ομάδα του Τούχελ τον τίτλο. Η Μπάγερν κατέκτησε το τρόπαιο με τη χειρότερη συγκομιδή βαθμών μετά τη σεζόν 2010/11.

Οι Βαυαροί συνέλεξαν 71 πόντους, ενώ τότε είχαν συγκεντρώσει 65 και είχαν τερματίσει στην 3η θέση. Ακόμη και στην τελευταία απώλεια πρωταθλήματος, το 2011/12, η Μπάγερν είχε 73 πόντους.

Hollywood FC ακόμη και στην απονομή

Ακόμη και την ώρα του πιο κρίσιμου παιχνιδιού της Μπάγερν, ένα άλλο θέμα απασχολούσε. Η απουσία του Όλιβερ Καν από την Κολωνία είχε προκαλέσει απορίες, καθώς οι ρεπόρτερ των Βαυαρών είχαν διαψεύσει τα περί ίωσης. Στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, τα γερμανικά ΜΜΕ έβγαλαν την είδηση πως οι Καν και Σαλιχάμιτζιτς είναι παρελθόν.

Λίγα λεπτά μετά την βαθμολογική ανατροπή και την απονομή του τροπαίου, η Μπάγερν επισημοποίησε τις δύο απολύσεις. Αργότερα ακολούθησε και το tweet του πρώην CEO και παλαίμαχου τερματοφύλακα των Γερμανών με "βολές" προς τον σύλλογο: "Δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας, γιατί ο σύλλογος μού το απαγόρευσε". Στη συνέχεια δήλωσε στο Sky Sport: "Η χειρότερη μέρα της ζωής μου, μου πήραν μακριά την ευκαιρία να πανηγυρίσω με τα παιδιά.

Ο Μίλερ έμεινε έκπληκτος, ενώ από την πλευρά του ο Τούχελ μίλησε για πολιτικό ζήτημα την ώρα που άπαντες θα έπρεπε να πανηγυρίζουν. "Ξέρω για την απόφαση από χθες. Αντί να πανηγυρίζουμε, έχουμε ακόμη ένα πολιτικό ζήτημα".

Έτσι, μπήκε το κερασάκι σε μία τρελή σεζόν. Από την εβδομάδα μόδας του Γκνάμπρι, το σίριαλ με την απόλυση του προπονητή τερματοφυλάκων Ταπάλοβιτς, τις διαρροές από τα αποδυτήρια, την απομάκρυνση του Νάγκελσμαν, μέχρι το χτύπημα του Σανέ στον Μανέ στη ρεβάνς με την Σίτι. Η τοξικότητα δεν άφησε ποτέ τους Βαυαρούς, όμως και πάλι σήκωσαν το τρόπαιο, με την Ντόρτμουντ να πετάει ιστορική ευκαιρία για 9o τίτλο.

Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε από τα πάνω

Η Μπάγερν θέλει να βρει την ηρεμία της. Εξωαγωνιστικά αρχικά και έπειτα αγωνιστικά. Οι Βαυαροί έχουν στόχο να πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην Bundesliga, αλλά και στο Champions League και η φετινή σεζόν σε αυτό το κομμάτι κρίθηκε αποτυχημένη.

Η ανοικοδόμηση, λοιπόν, έχει ξεκινήσει από τα πάνω. Τη θέση του Καν ως CEO πήρε ο Γιάν-Κρίστιαν Ντρέεσε. Ο 56χρονος Γερμανός είχε τον ρόλο του CFO από το 2013, ενώ από το 2014 ήταν και αναπληρωτής πρόεδρος. Η διαδρομή του στον σύλλογο κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, ενώ χαίρει της εκτίμησης των Καρλ Χάινς Ρούμενιγκε και Ούλι Χένες.

Ο Ντρέεσε είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από την Μπάγερν στο τέλος της σεζόν, ενώ ήταν κύριος υποψήφιος για την προεδρία της DFL. Ωστόσο, τα σχέδια του αναβλήθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στους Βαυαρούς.

Λόγο στον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου θα έχει και ο Καρλ Χάινς Ρούμενιγκε, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο Δ.Σ., ενώ κοντά στις διαδικασίες της ομάδας θα είναι και ο επίτιμος πρόεδρος, Ούλι Χένες. Όλοι, από κοινού με τον Τόμας Τούχελ θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν στο rebuilding των Βαυαρών.

Όσον αφορά στον αντικαταστάτη του Χασάν Σαλιχάμιζιτς, ο πήχης έχει μπει αρκετά ψηλά. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Μαξ Έμπερλ είναι στη λίστα των Βαυαρών. Οι άνθρωποι της Μπάγερν έχουν μιλήσει από την προηγούμενη εβδομάδα με τον τεχνικό διευθυντή της Λειψίας, ωστόσο οι ταύροι δεν θέλουν να τον αφήσουν τόσο εύκολα, με το συμβόλαιό του να εκπνέει το 2026. Οι επόμενες μέρες θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και θα δείξουν πώς θα κινηθεί η Μπάγερν την επόμενη σεζόν.

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ