ΜΠΑΓΕΡΝ

Μπάγερν: Η FC Hollywood και η τοξικότητα γύρω και μέσα στους Βαυαρούς

Ο Σανέ στο Μπάγερν - Μάντσεστερ Σίτι
Ο Σανέ στο Μπάγερν - Μάντσεστερ Σίτι 2023 AP PHOTO/ANDREAS SCHAAD

Η Μπάγερν έχει παραδοθεί τους τελευταίους μήνες στην τοξικότητα και οι συνεχείς έριδες επηρεάζουν ξεκάθαρα το αγωνιστικό σκέλος, με τον αποκλεισμό από δύο διοργανώσεις και τον κίνδυνο απώλειας του πρωταθλήματος.

Η Μπάγερν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται εκτός των ημιτελικών του Champions League. Είναι κάτι που συμβαίνει στους Βαυαρούς για πρώτη φορά μετά το 2009. Οι ποδοσφαιριστές του Τούχελ προσπάθησαν κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι (1-1), όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν νωρίς ένα γκολ που θα τους έκανε να πιστέψουν στο θαύμα της ανατροπής του 3-0 του πρώτου αγώνα.

Έτσι, η Μπάγερν αποχαιρέτησε την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση ξανά από τα προημιτελικά. Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού στην εξέδρα της Allianz Arena ανέβηκε πανό, το οποίο έγραφε: "Στόχοι επιτρέπεται να χαθούν, οι αξίες του συλλόγου όχι. Αμφισβήτηση για την πολιτική της διοίκησης".

Μία ξεκάθαρη κριτική για την πολιτική που ακολουθούν τα "κεφάλια" του κλαμπ, ο CEO, Όλιβερ Καν και ο αθλητικός διευθυντής, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Ο λόγος είναι το timing της απόλυσης του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και η πρόσληψη του Τόμας Τούχελ.

Ο Καν είχε δηλώσει στην παρουσίαση του νέου προπονητή: "Εφόσον είδαμε τους στόχους μας να κινδυνεύουν όχι μόνο γι' αυτή τη σεζόν, αλλά και για την επόμενη, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να αποδεσμεύσουμε τον Γιούλιαν". Επομένως, το πανό των οπαδών απαντούσε ουσιαστικά στην ατάκα του CEO των Βαυαρών.

"Νομίζω πως ο κόσμος μας αμφισβητεί συνεχώς" απάντησε ο Καν σε ερώτηση για την αντίδραση των οπαδών μετά τον αποκλεισμό, ενώ ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα πως ο Γερμανός παλαίμαχος τερματοφύλακας μπορεί να αφήσει τη θέση του στο κλαμπ το καλοκαίρι.

Η επιστροφή της FC Hollywood

Κριτική προς τους διοικούντες για τις επιλογές τους υπήρχε και την περσινή σεζόν, ειδικά μετά τον αποκλεισμό από τη Βιγιαρεάλ. Ωστόσο, τα πράγματα φέτος είναι χειρότερα. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, το οποίο απασχολεί συνεχώς τις αθλητικές εφημερίδες και τις ιστοσελίδες στη Γερμανία.

Μάλιστα, τα γερμανικά ΜΜΕ επανέφεραν το προσωνύμιο FC Hollywood, το οποίο είχε δοθεί στην Μπάγερν τη δεκαετία του 90', όταν ποδοσφαιριστές της ομάδας κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα σκανδαλοθηρικών περιοδικών, για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με το άθλημα.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες και μετά τον τραυματισμό του Νόιερ, κάνοντας σκι, πάντα κάτι απασχολεί τους Βαυαρούς. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο ήταν η επίσκεψη του Γκνάμπρι στην εβδομάδα μόδας του Παρισίου σε ρεπό του, με τον Σαλιχάμιζιτς να δηλώνει. "Αυτό δείχνει ερασιτεχνισμό, είναι ακριβώς ό,τι δεν μου αρέσει".

Λίγο καιρό αργότερα, απομακρύνθηκε ο προπονητής τερματοφυλάκων, Τόνι Ταπάλοβιτς, ο οποίος είχε στενή σχέση με τον Μάνουελ Νόιερ, ενώ λέγεται πως άμεση εμπλοκή στην υπόθεση είχε και ο Νάγκελσμαν. Ακολούθησε συνέντευξη του Νόιερ, στην οποία τα έβαλε με τη διοίκηση και έφερε νέο κύμα συζητήσεων και αντιδράσεων.

Πάνω που τα πράγματα έδειχναν να καταλαγιάζουν τον Μάρτιο ο Νάγκελσμαν μίλησε για άνθρωπο εντός της ομάδας που διαρρέει πλάνα και καταστάσεις στα media, χωρίς βέβαια να θέλει να εμπλέξει κάποιον ποδοσφαιριστή. Λίγες μέρες μετά οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Στις 24 Μαρτίου η Μπάγερν απέλυσε τον Νάγκελσμαν, ενώ εκείνος ήταν διακοπές, πριν από τη μάχη με την Ντόρτμουντ. Τα γερμανικά ΜΜΕ έβγαζαν στη φόρα ποιοι ήταν κατά και ποιοι υπέρ του προπονητή τους στα αποδυτήρια, λογομαχίες με παίκτες του, όπως με τον Μανέ μετά το ματς με την Παρί.

Κίμιχ και Γκορέτσκα στις δηλώσεις του στάθηκαν στον Νάγκελσμαν, με τον Σαλιχάμιζιτς να ρίχνει λάδι στη φωτιά μιλώντας για προβλήματα πειθαρχίας. Με λίγα λόγια είχε δημιουργηθεί μία πολεμική κατάσταση.

Ο διάδοχος, Τόμας Τούχελ, δεν έλυσε τα προβλήματα. Στα έξι του παιχνίδια, η Μπάγερν έχει νικήσει μόλις δύο παιχνίδια και έχει αποκλειστεί από DFB Pokal και Champions League. Αποκορύφωμα στην... ίντριγκα, η μπουνιά του Μανέ στον Σανέ μετά το 3-0 από τη Σίτι, το πρόστιμο - μαμούθ στον Σενεγαλέζο και η συζήτηση για πώλησή του το καλοκαίρι.

Η τοξικότητα που επηρεάζει το αγωνιστικό

Η Μπάγερν έχει σαφέστατα προβλήματα στον σχεδιασμό της με ευθύνη κυρίως του Χασάν Σαλιχάμιζιτς. Για παράδειγμα, οι Βαυαροί διαθέτουν μονάχα έναν καθαρό κεντρικό επιθετικό που μπορεί να σταθεί στο υψηλό επίπεδο, τον Τσούπο Μοτίνγκ, ενώ φαίνεται πως χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις γραμμές της. Ενδεικτικά το δίδυμο Κίμιχ - Γκορέτσκα κινείται σε ρηχά νερά, ενώ στην άμυνα οι Ουπαμεκανό και Ντε Λιχτ έχουν θέματα.

Αυτό που φάνηκε και στα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Σίτι είναι πως η Μπάγερν έχει έλλειψη αγωνιστικού πλάνου, μίας ταυτότητας, με την αλλαγή του προπονητή να εντείνει αυτό το πρόβλημα. Αυτοματισμοί δύσκολα βγαίνουν από τους ποδοσφαιριστές και συχνά οι Βαυαροί βασίζονται σε ατομικές ενέργειες, όπως αυτές του Λερόι Σανέ, ο οποίος σημειωτέον δεν... βλέπει με τίποτα τους συμπαίκτες του.

Πέρα από το καθαρό αγωνιστικό κομμάτι, όλο το δράμα και η τοξικότητα που περιτριγυρίζει τους Βαυαρούς δεν τους αφήνει να δουλέψουν. Πάντα, υπάρχει κάτι να αποσπά το ποδοσφαιρικό τμήμα από τον σκοπό του, με τις έριδες να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Ως εκ τούτου μπαίνει σε κίνδυνο και η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πλέον, η Μπάγερν έχει να κοιτάζει μονάχα την Bundesliga. Βρίσκεται στην κορυφή στο +2 από την Ντόρτμουντ και θέλει να διατηρηθεί εκεί μέχρι το φινάλε. Άπαντες στην Sabener Strasse γνωρίζουν πως η απώλεια του πρωταθλήματος μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ BUNDESLIGA CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ