ΑΕΚ

Η ΑΕΚ θα συνεχίσει έτσι, παρότι δεν πήρε αυτά που άξιζε στα τρία εντός έδρας ματς του Europa

Ο Ντομαγκόι Βίντα
Ο Ντομαγκόι Βίντα PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η ΑΕΚ πήρε έναν βαθμό στα τρία εντός έδρας παιχνίδια στο Europa League, έναν πενιχρό απολογισμό με βάση την εικόνα της κόντρα σε σπουδαίους αντιπάλους και έτσι θα ρίξει μια τελευταία ζαριά στο Άμστερνταμ για το Conference League.

Η ΑΕΚ είχε την ίδια μοίρα με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια στην OPAP Arena απέναντι στην Μπράιτον. Ήταν ξανά κυριαρχική, έπαιξε και πάλι το παιχνίδι της ειδικά στο πρώτο μέρος, όταν για 35 λεπτά (μετά το 10') ποδοπάτησε την ομάδα του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, όμως στο κρίσιμο κομμάτι αδίκησε τον εαυτό της και ηττήθηκε με ένα ακόμα πέναλτι.

Πλέον ο ευρωπαϊκός της δρόμος είναι το Conference League (στην έδρα της θα γίνει ο τελικός) και θα πάει στο Άμστερνταμ για δύο αποτελέσματα κόντρα στον Άγιαξ, κάτι που επί ημερών Ματίας Αλμέιδα η Ένωση δεν έχει επιδιώξει ποτέ, να παίξει για την ισοπαλία παρά μόνο για τη νίκη και με το στιλ της.

Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του Ματίας Αλμέιδα στο flash interview. Ο "Πελάδο" δεν πρόκειται να κάνει "εκπτώσεις" στη στρατηγική του κάτω από καμία σκοπιμότητα και με το ίδιο στιλ θα... ζήσει και θα πεθάνει, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χορτάρι στα τρία παιχνίδια που έδωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Και στα τρία παιχνίδια δεν πήρε αυτό που άξιζε

Σε έναν όμιλο αρκετά υψηλού επιπέδου η ΑΕΚ ήταν όχι απλά ανταγωνιστική, αλλά καλύτερη στο σπίτι της στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως στο τέλος πήρε έναν βαθμό, συν φυσικά το σπουδαίο διπλό στο Μπράιτον.

Το πρώτο παιχνίδι με τον Άγιαξ είχε δύο όψεις. Στο πρώτο μέρος ο Αίαντας ταλαιπώρησε αρκετά την Ένωση αμυντικά και προηγήθηκε με το πέναλτι του Μπρόμπεϊ. Όμως στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα μεταμορφώθηκαν και πίεσαν μέχρι τέλους τους Ολλανδούς.

Στο τέλος πήραν το γκολ της ισοφάρισης με τον Βίντα, με τον Γιόνσον στο φινάλε να χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την ανατροπή.

Η συνολική απειλή της ΑΕΚ σε αυτό το παιχνίδι ήταν 2.27 xGoals σε 23 τελικές, τη στιγμή που ο Άγιαξ είχε 1.85 με 10, έχοντας όμως σκοράρει με πέναλτι.

Ακολούθησε το παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, το οποίο είχε επίσης δύο διαφορετικές εικόνες. Έναν πολύ πιο κοντρολαρισμένο ρυθμό από τις δύο ομάδες στο πρώτο μέρος, με τους Γάλλους να προηγούνται με μια στατική φάση.

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ πίεσε για την ισοφάριση, όμως άφησε αρκετά αφύλακτα τα νώτα της στην προσπάθειά της και το πλήρωσε με ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις.

Οι παίκτες του Γκατούζο είχαν λίγες αλλά πιο καθαρές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος, καθώς οι έξι τελικές προσπάθειές τους είχαν 'αξία" 1.65 xGoals, όταν η ΑΕΚ στο ίδιο διάστημα σε 17 τελικές είχε 1.55. Ίσως αυτή είναι μια "εξήγηση" γιατί δεν σκόραρε σε εκείνο το ματς παρότι έκλεισε το παιχνίδι με 2.02 xGoals (με τη Μαρσέιγ να έχει 2.26 xGoals).

Στο παιχνίδι με την Μπράιτον το παιχνίδι κύλησε διαφορετικά για την ΑΕΚ. Σε αυτό το παιχνίδι ήταν καταιγιστική στο πρώτο μέρος, καθώς ειδικά μετά το 10' ποδοπάτησε τους παίκτες του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Πάτησε πολύ συχνά στην περιοχή του Βερμπρούγκεν, καθώς οι εννιά από τις 13 τελικές που είχε σε αυτό το διάστημα (1.13 xGoals στο σύνολο) ήταν μέσα στο κουτί.

Στο δεύτερο μέρος το πέναλτι - γκολ (που έκρινε στο τέλος το αποτέλεσμα και η αποβολή του Γκατσίνοβιτς δεν άλλαξαν πάρα πολύ τα δεδομένα, καθώς το πάλεψε αρκετά για να πάρει κάτι από το παιχνίδι, ξανά όμως δίχως επιτυχία. Είχε πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο κατοχής και τις περισσότερες τελικές (6-5), με τους Άγγλους να την ξεπερνούν στα xGoals λόγω του πέναλτι (0.48 - 1.07).

Τα εκτός έδρας ματς που έδωσε η ΑΕΚ στο Europa League ήταν διαφορετική ιστορία. Στο Μπράιτον είχε την αποτελεσματικότητα στις τελικές της και νίκησε, παρότι ήταν χειρότερη σε σχέση με το ματς στην OPAP Arena, ενώ στη Μασσαλία το λάθος του Στάνκοβιτς ήταν αυτό που την "κρέμασε", καθώς μέχρι και αυτό έδειχνε ότι μπορούσε να φύγει τουλάχιστον όρθια από το Βελοντρόμ.

Οι δύο "όψεις" και η ρότα που δεν αλλάζει

Όποια και αν η τελική κατάληξη στην προσπάθειά της, η ΑΕΚ δεδομένα απέδειξε ότι ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική σε έναν άκρως απαιτητικό όμιλο, ο οποίος δεδομένα πριν από την κλήρωση χαρακτηρίστηκε ως επιπέδου Champions League.

Έπαιξε με κορυφαίες ομάδες υψηλού επιπέδου και κύρους και σε κάποια χρονικά σημεία μπόρεσε να τους επιβληθεί, με σωρεία ευκαιριών που δεν μετουσιώθηκαν όμως σε γκολ, τουλάχιστον όσα μπορούσε να πετύχει.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει δύο όψεις για τους κιτρινόμαυρους. Αφενός η εικόνα τους και ο τρόπος που έπαιξαν με το δικό τους αγωνιστικό στυλ και χωρίς να παίξουν πιο συντηρητικά ήταν κάτι που πρέπει να τους "πιστωθεί" και να τους αποφέρει εύσημα.

Αφετέρου η επιθετική δυστοκία είναι κάτι που θα πρέπει να την προβληματίσει, ώστε να μην χάσει πράγματα που στο χορτάρι δείχνει ότι μπορεί να πάρει. Στο Άμστερνταμ οφείλει να το περιορίσει το δεύτερο, για να έχει συνέχεια το ευρωπαϊκό ταξίδι στο Conference League.

Το μόνο βέβαιο για τον Αλμέιδα είναι ότι θα το πράξει στον δρόμο που χάραξε, γιατί, όπως είπε και ο ίδιος, αν συνεχίσει έτσι θα έρθουν και τα αποτελέσματα.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ