ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Φραντζέσκος: "Να εμπιστευτεί τα δικά του παιδιά"

Φραντζέσκος: "Να εμπιστευτεί τα δικά του παιδιά"

Ο Κώστας Φραντζέσκος δήλωσε πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στα παιδιά του, ενώ δεν έκρυψε πως πιστεύει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Ευκαιρίες στα παιδιά των ακαδημιών θα πρέπει να δώσει ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με τον Κώστα Φραντζέσκο, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, τόσο στη δουλειά που γίνεται σε αυτές όσο και συνολικά στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και τις δυσκολίες που περνάει ο εκάστοτε νεαρός ποδοσφαιριστής.

Αναλυτικά όσα είπε στο "match programme":

Επιστρέφοντας από τη Βουδαπέστη αναφερθήκατε στο εξωαγωνιστικό κέρδος των παιδιών από τη συμμετοχή τους σε διεθνή τουρνουά. Πως το στοιχειοθετείτε;

"Το επίπεδο στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετικό. Τα παιχνίδια είναι πιο δυνατά, ενώ συναντάς και άλλες αγωνιστικές φιλοσοφίες, αφού στο τουρνουά αυτό συμμετέχουν ομάδες από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές σχολές. Οι αντίπαλοι είναι πολύ δυνατοί, η ποιότητα ιδιαίτερα υψηλή και πάντα κερδίζεις όταν τεστάρεις τις δυνάμεις σου στο υψηλότερο επίπεδο".

Πολύ καλά λόγια λέγονται ωστόσο, για τη δουλειά που γίνεται στην Παιανία συνολικά. Τι λέτε εσείς που το ζείτε από μέσα;

"Είναι απόλυτα δικαιολογημένα τα όσα καλά ακούγονται. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις υποδομές και δεν είναι τυχαίο ότι προωθούνται συνεχώς παιδιά στην πρώτη ομάδα. Υπάρχει τεράστια διαφορά προς το καλύτερο από χρόνο σε χρόνο και νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση από το γεγονός ότι ακόμα και άλλες ομάδες, ανταγωνιστικές προς τον Παναθηναϊκό, αναγνωρίζουν την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στην Παιανία".

Σε τι ποσοστό παίζει ρόλο το ταλέντο και σε τι η δουλειά προκειμένου να καταφέρει να αναδειχθεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής;

"Για να μπορέσει ένα παιδί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πρέπει οπωσδήποτε να έχει ταλέντο και την ποδοσφαιρική εξυπνάδα για να αντιληφθεί αυτά που πρέπει να βελτιώσει. Εφόσον αυτά υπάρχουν τότε χρειάζεται δουλειά σε υψηλό επίπεδο, όπως αυτή που γίνεται στην Παιανία για να μπορέσει ένα παιδί να γίνει ποδοσφαιριστής.

Προφανώς στόχος μας είναι να φτάσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται στην πρώτη ομάδα, ακόμα όμως κι αν δεν κάνουν για τον Παναθηναϊκό, είναι σημαντικό δουλευτούν σωστά ώστε να γίνουν καλοί επαγγελματίες και να μπορέσουν να κάνουν καριέρα σαν ποδοσφαιριστές έστω και σε άλλες ομάδες".

Πολλές "φουρνιές" χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποιότητα αλλά στην πορεία τα παιδιά "χάνονται". Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

"Πολλές παράμετροι παίζουν ρόλο. Το βασικότερο ωστόσο, έχει να κάνει με τη νοοτροπία. Απαιτείται σταθερή θέληση και ποδοσφαιρικός χαρακτήρας προκειμένου ένα παιδί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις που αναπόφευκτα θα συναντήσει χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό του.

Πρέπει να είναι σταθερός σαν άνθρωπος και σαν ποδοσφαιριστής για να μην χάσουν την σωστή ισορροπία κατά τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και σε αυτό παίζει ρόλο όχι μόνο το ποδοσφαιρικό, αλλά και το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον. Οι επιρροές είναι πολλές και η διατήρηση της σταθερότητας που απαιτείται δύσκολη υπόθεση".

Κατά την άποψή σας η Ακαδημία του Παναθηναϊκού έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και να στελεχώσει την πρώτη ομάδα με δεδομένη και τη γενικότερη συγκυρία στο Σύλλογο;

"Ναι με βεβαιότητα! Και δεν μιλάω μόνο για το σήμερα ή την επόμενη χρονιά, αλλά και για το μέλλον. Εάν η δουλειά στην Παιανία συνεχίσει να γίνεται με την ποιότητα που γίνεται σήμερα, τα οφέλη για την ομάδα θα είναι πολλά. Θα πρέπει και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός να εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο τα ίδια του τα σπλάχνα και να συνεχίσει να στελεχώνει την ομάδα του από την Ακαδημία, ακόμα περισσότερο σήμερα που η ομάδα δεν έχει την πορεία που θέλουμε όλοι και η κατάσταση είναι δύσκολη".

Αγωνιστήκατε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (1990-94) σε μια περίοδο που ο κορμός της ομάδας αποτελούνταν από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Επειδή και σήμερα υπάρχει πρόθεση "ελληνοποίησης" του ρόστερ, πιστεύετε πως αυτός ο προσανατολισμός είναι σωστός;

"Πιστεύω τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Άλλωστε και η πορεία της Εθνικής ομάδας δείχνει ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι κρίμα να μην πιστεύουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς, στην ίδια μας τη χώρα αν θέλετε. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην εγχώρια αγορά και μάλιστα κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τον Παναθηναϊκό όχι μόνο από πλευράς πρεστίζ, όπως όταν η Εθνική Ανδρών είχε μέχρι και επτά παίκτες της ομάδας, αλλά και οικονομικά.

Για τα σημερινά οικονομικά μεγέθη, οι αποζημιώσεις που δίνονται για τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε διεθνείς διοργανώσεις κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι, ενώ επιπλέον, οι ίδιες διοργανώσεις είναι η καλύτερη “βιτρίνα” προκειμένου ένας ποδοσφαιριστής να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός Ευρωπαϊκού Συλλόγου".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ