ΑΡΗΣ

Φινάλε για να γουστ-Άρης και να θυμάσαι την ομάδα του Τσατσέφσκι

SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Άρης, την τελευταία αγωνιστική της Super League, διέλυσε την Ξάνθη με 7-2, κάτι που συνέβη τελευταία φορά πριν από 40 χρόνια. Διαβάστε για την ευρωπαϊκή επιτυχία του Σάββα Παντελίδη και το συγκλονιστικό ρεκόρ του Αποστόλ Τσατσέφσκι.

Νεοφώτιστος ο Άρης, αλλά στο κλείσιμο της σεζόν δεν φάνηκε καθόλου...

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα, μετά από 34 ολόκληρα χρόνια, όμως αυτά που πέτυχε η έτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν τα λες λίγα ούτε αδιάφορα. Το φινάλε της χρονιάς, μάλιστα, ήταν τέτοιο που οι παλιότεροι θυμήθηκαν τα κατορθώματα του συνόλου που διαχειριζόταν ο Βούλγαρος προπονητής, Αποστόλ Τσατσέφσκι.

Το Sport24.gr θυμίζει στους νεότερους τι είχε συμβεί τη σεζόν 1978-1979.

Η αρχή της ιστορίας μας, λοιπόν, θα είναι το κυριακάτικο παιχνίδι των "κίτρινων" στο "Βικελίδης" κόντρα στην Ξάνθη. Τελευταία αγωνιστική της Super League και οι ποδοσφαιριστές του Σάββα Παντελίδη σφραγίζουν μια πετυχημένη με ευρωπαϊκό άρωμα και καλό ποδόσφαιρο χρονιά, σκοράροντας επτά γκολ στους Ακρίτες. Τελικό σκορ 7-2.

Γνωρίζετε πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Άρης νίκησε ματς και ο φωτεινός πίνακας έγραφε 7-2; Πρόκειται ξανά για παιχνίδι στο φινάλε του πρωταθλήματος στις 3 Ιουνίου 1979. Τότε, στη θέση της Ξάνθης βρισκόταν η μεγάλη Καστοριά και την χαρακτηρίζουμε μεγάλη, διότι σχεδόν ίδια ήταν όταν την επόμενη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο κόντρα στον Ηρακλή. Το ρόστερ της αποτελούταν από παίκτες όπως ο Σαργκάνης, ο Αλεξιάδης, ο Παράσχος, ο Κόπανος, ο Παπαβασιλείου.

Ο Άρης κατασπάραξε τους "Γουναράδες" και τερμάτισε 3ος. Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία του Τσατσέφσκι δεν ήταν μόνο το ευρύ 7-2 και το εξαιρετικό πλασάρισμα στον βαθμολογικό πίνακα. Εκείνη η ομάδα είχε μετατρέψει στην έδρα της σε απόρθητο φρούριο, η επιτομή του " ...χάνουν απ' τα αποδυτήρια..."

Στο τέλος της χρονιάς το κοντέρ είχε γράψει: 17 νίκες στο Χαριλάου, το απόλυτο δηλαδή, με 51 βαθμούς απολογισμό (πλας τρεις νίκες για το Κύπελλο).

Και η πρωταθλήτρια της σεζόν, 1978-1979, που ήταν η ΑΕΚ δεν είχε χάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά οι δύο ισοπαλίες της στέρησαν την ευκαιρία να κάνει ανάλογη επιτυχία με τον Άρη. Χρειάστηκε να φτάσουμε στη σεζόν 1992-1993 και να ισοφαριστεί το ρεκόρ του Τσατσέφσκι. Το έκανε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με την για πολλούς καλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών.

Κι αφού πιάσαμε τα ρετρό ας ολοκληρώσουμε ανάλογα. Πάμε να δούμε την ενδεκάδα των γηπεδούχων και τους σκόρερ του Άρης - Καστοριά 7-2.

Παντζιαράς, Ζελίδης, Τζιφόπουλος, Μιχαλήτσος, Όλε, Κούης, Ζήνδρος, Μπαλλής (60' Καδόπουλος), Μόσχος, Ζελελίδης, Ανανιάδης (46' Δράμπης).

Τα τέρματα τότε και σήμερα: Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Ντίνος Μπαλλής είχε σκοράρει τρία γκολ, και από ένα οι Κούης, Ανανιάδης, Ζελελίδης και Μόσχος. Σαράντα χρόνια μετά το 7-2 επαναλήφθηκε και καταγράφηκε στον φωτεινό πίνακα του "Κλεάνθης Βικελίδης" με δύο γκολ του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Ματέο Γκαρσία (10 τέρματα), δύο του Ντιγκινί και από ένα των Γιουνές, Κόρχουτ και Σιώπη.

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ