ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Αυτά έχει κάνει η γαλανόλευκη κόντρα στη Γεωργία

Εθνική Ελλάδας: Αυτά έχει κάνει η γαλανόλευκη κόντρα στη Γεωργία
Ο Τάσος Μπακασέτας κόντρα στον Κβίτσα Κβαρατσχέλια INTIME SPORTS

Και τώρα οι δύο τους, στο ματς της δεκαετίας για την Εθνική Ελλάδας και στο ραντεβού με την ιστορία για τη Γεωργία. Οι "γαλανόλευκοι" διεθνείς με οδηγό το παρελθόν θα επιδιώξουν το βράδυ της Τρίτης (26/03, 19:00) να είναι αυτοί που θα πανηγυρίσουν την πρόκριση στο Euro 2024. Αυτά έχει κάνει η Ελλάδα κόντρα στους Καυκάσιους.

Η Ελλάδα και η Γεωργία είχαν τον τίτλο των φαβορί πριν την έναρξη των ημιτελικών των playoffs για το Euro 2024, με αμφότερες τις ομάδες να το αποδεικνύουν και εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Εκεί που οι Καυκάσιοι "έπνιξαν" από την αρχή το Λουξεμβούργο και με το 2-0 έκλεισαν πρώτοι το εισιτήριό τους για τον τελικό της 26η Μαρτίου, με την Εθνική μας να την ακολουθεί μετά την υπερηχητική της εμφάνιση επί του Καζακστάν, σε μια παράσταση για έναν ρόλο βγαλμένη από τα όνειρα κάθε Έλληνα φιλάθλου.

Οι παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ καλούνται πλέον να ταξιδέψουν στην Τιφλίδα, εκεί που την Τρίτη (26/03, 19:00) θα αντιμετωπίσουν τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια και την παρέα του, σε ένα do or die ματς.

Ανεβασμένη ψυχολογία, καλό κλίμα εντός των "γαλανόλευκων" τειχών και παρελθόν είναι οι οδηγοί της Εθνικής Ελλάδος κόντρα σε μία ομάδα από την οποία αγνοούν το αίσθημα της ήττας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών χρονολογείται το μακρινό 1996, δηλαδή μετά την ανεξαρτητοποίηση της Γεωργίας από την ΕΣΣΔ. Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Μαΐου 1996 όταν οι Καυκάσιοι ταξίδεψαν στα Ιωάννινα για να φιλοξενηθούν από την Εθνική μας στο γήπεδο των Ζωσιμάδων σε φιλική αναμέτρηση.

Μπήκαν με το αριστερό στη μεταξύ μας κόντρα, καθώς αν και προηγήθηκαν νωρίς με τον Γκογκριτσιάνι στο 15', στο τέλος γνώρισαν την ήττα με 2-1 με σκόρερ δις τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Έκτοτε ξεκινάει μια σχέση που θέλει Ελλάδα και Γεωργία να τίθενται αντιμέτωπες στα τέσσερα από τα συνολικά 15 προκριματικά για την πρόκριση στα τελικά μεγάλων διοργανώσεων, που έχουν δώσει οι Καυκάσιοι από το 1996 και μετά, την πρώτη φορά που συμμετείχαν ως ανεξάρτητο κράτος σε τουρνουά των UEFA ή FIFA.

Προκριματικά για την πρόκριση στο Euro του 2000 και του 2012

Ελλάδα και Γεωργία έχουν συναντηθεί σε οκτώ περιπτώσεις, όλες για τα προκριματικά μεγάλων διοργανώσεων. Αρχικώς το 1998, με την κληρωτίδα να τους τοποθετεί στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών για το Euro 2000.

Η Εθνική πανηγύρισε σε αμφότερες τις περιπτώσεις, 3-0 εντός με σκόρερ τους Νίκο Μαχλά, Νίκο Λυμπερόπουλο και Μαρίνο Ουζουνίδη, ενώ εκτός έδρας δυσκολεύτηκε περισσότερο, καθώς οι Καυκάσιοι προηγήθηκαν με τον Τιμούρ Κετσπάγια, για να γυρίσει η "γαλανόλευκη" το ματς στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού. Αρχικά με αυτογκόλ του Όταρ Κιζανεϊσβίλι στο 85' και "χρυσό" γκολ αυτό του Νίκου Μαχλά στο 90+1'.

Παρόλα αυτά και οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να προκριθούν, αφού η Ελλάδα κατετάγη τρίτη με 15 βαθμούς και η Γεωργία τελευταία (6η) με μόλις 5.

Τελευταία φορά που διεκδίκησαν αμφότερες το απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση του Euro ήταν για τη διοργάνωση του 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Η ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι, 1-1 με τον Νίκο Σπυρόπουλο να βρίσκει δίχτυα από την πλευρά της Εθνικής, και το πέρασμα της "γαλανόλευκης" από την Τιφλίδα με 2-1 το 2011 την τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου, έδωσαν στην Ελλάδα την πρώτη θέση και παράλληλα την πολυπόθητη πρόκριση στο Euro.

Αυτή τη φορά ήταν ο Γιώργος Φωτάκης στο 79' και ο Άγγελος Χαριστέας στο 85' που ανέτρεψαν το 1-0 των γηπεδούχων από το 19' με σκόρερ των Νταβίντ Ταργκαμάτζε.

Προκριματικά για την πρόκριση στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2006 και του 2022

Ενδιάμεσα στις δύο κόντρες για την πρόκριση στα τελικά του Euro είχε προηγηθεί η μάχη για το ποια ομάδα θα περάσει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Η Ελλάδα πήρε και τους έξι βαθμούς που διεκδίκησε στα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι νίκες εκτός και εντός έδρας, 3-1 στην πρώτη περίπτωση με σκόρερ τους Μιχάλη Καψή, Ζήση Βρύζα και Στέλιο Γιαννακόπουλο και 1-0 στη δεύτερη με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, δεν ήταν αρκετές για οδηγήσουν καμία από τις δύο εθνικές στη μεγάλη γιορτή.

Η "γαλανόλευκη" κατετάγη 4η με 21 βαθμούς, ενώ η Γεωργία 6η με 10.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Τούμπα εν μέσω κορωνοϊού και έληξε ισόπαλο 1-1, με τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια να συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Η ρεβάνς έλαβε χώρα στην "Ατζαραμπέτ Αρένα", ευρύτερα γνωστή ως "Μπατούμι Αρένα", τον Οκτώβριο του 2021. Σε εκείνο το παιχνίδι η Ελλάδα επικράτησε με 2-0 στις καθυστερήσεις με σκόρερ τους Μπακασέτα και Δημήτρη Πέλκα.

Αυτή τη φορά η διαφορά σε συγκομιδή πόντων (10 η Ελλάδα έναντι 7 της Γεωργίας) και στον βαθμολογικό πίνακα (τρίτη η Εθνική με τέταρτους τους Καυκάσιους) ήταν πιο μικρή, η κατάληξη όμως η ίδια. Η μεν "γαλανόλευκη" δεν προκρίθηκε σε τελικά πέμπτης συναπτής μεγάλης διοργάνωσης, ενώ η Γεωργία δεν έσπασε το ρόδι κάνοντας το δικό της ντεμπούτο.

Τα εννιά ματς που έχει δώσει η Ελλάδα κόντρα στην εθνική Γεωργίας

  • 1996, Φιλικό: Ελλάδα - Γεωργία 2-1
  • 1998, Προκριματικά Euro 2000: Ελλάδα - Γεωργία 3-0
  • 1999, Προκριματικά Euro 2000: Γεωργία - Ελλάδα 1-2
  • 2005, Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006: Γεωργία - Ελλάδα 1-3
  • 2005, Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006: Ελλάδα - Γεωργία 1-0
  • 2010, Προκριματικά Euro 2012: Ελλάδα - Γεωργία 1-1
  • 2011, Προκριματικά Euro 2012: Γεωργία - Ελλάδα 1-2
  • 2021, Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022: Ελλάδα - Γεωργία 1-1
  • 2021, Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022: Γεωργία - Ελλάδα 0-2

Μένει να φανεί εάν το βράδυ της Τρίτης (26/03) η ιστορία που θέλει την Εθνική Ελλάδας να μην έχει φύγει ποτέ με σκυμμένο το κεφάλι κόντρα στη Γεωργία επαναληφθεί.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO EURO 2024 NATIONS LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ