CHAMPIONS LEAGUE

Ένα... απίστευτο φλας μπακ

Ένα... απίστευτο φλας μπακ
ρεαλ

Το SPORT 24 γυρίζει το χρόνο πίσω, θυμίζοντας παλιές ιστορίες από τους τελικούς των κυπέλλων Πρωταθλητριών

Όσο και αν φαίνονται απίστευτα έχουν συμβεί. Ναι, ο Εθνικός έπαιξε τεράστιο ρόλο στις 5 συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Ρεάλ, ναι ο Λέναρντ Γιόχσανσον δεν ήξερε που να πάει στον τελικό του 99, ναι η χούντα είχε στήσει κερκίδα από οπαδούς του Ολυμπιακού στο Γουέμπλεϊ και τέλος ναι ο Μπράιν Κλαφ είναι η μεγαλύτερη μορφή προπονητή που έχει περάσει από πάγκο πρωταθλητών Ευρώπης.
Είπαμε είναι απίστευτα, εμείς όμως, ψάξαμε στα "κιτάπια" μας και τα βρήκαμε. Μεγάλες στιγμές του ποδοσφαίρου, συνομωσίες, ευτράπελα ...όλα. Πράγματα που μέχρι σήμερα δεν ξέρατε και θα σας αφήσουν με... ανοιχτό το στόμα.

1956-60 Ο Εθνικός, ο Πούσκας και η Ρεάλ

Τι γράφει ο άνθρωπος ε; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Εθνικός με εκείνη την τεράστια ομάδα του Ντι Στέφανο και του Χέντο. Έλα όμως που έχει. Τα γεγονότα: Ο Δημήτρης Καρελάς είναι πρόεδρος εκείνη την εποχή στην ομάδα του Εθνικού. Η τελευταία μεγαλουργεί στην Ελλάδα προελαύνοντας στο πρωτάθλημα έτοιμη για την πρώτη κατάκτηση της ιστορίας της.

Εκείνη την εποχή κυκλοφορούν ελεύθεροι παίζοντας μόνο σε φιλικούς αγώνες και ψάχνοντας για ομάδα στην Ευρώπη οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές Πούσκας και Κόκσις. Ο Καρελάς τους πλησιάζει σε έναν φιλικό αγώνα στην Ελλάδα και τους προτείνει συμβόλαιο και εκείνοι δέχονται (!!!!!!). Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θορυβούνται από την υπόθεση και μετά από συμφωνία κατηγορούν τον Εθνικό ως επαγγελματικό σωματείο (!!!).

Ο Εθνικός χάνει όχι μόνο το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου (το οποίο θα έπαιρνε και χωρίς τους δύο Ούγγρους άσους) αλλά πέφτει στην δεύτερη κατηγορία. Ο Πούσκας καταλήγει στην Μαδρίτη και ο Κόκσις στην Μπαρτσελόνα. Αμφότεροι μεγαλουργούν στην συνέχεια. Φαντάζεστε να τους είχε πάρει ο Εθνικός....;

1998-99 Ματέους, Γιόχανσον και ασανσερ


Ο τελικός φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Η Μπάγερν προηγείται στο 90 με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Ο Ματέους αντικαθήσταται στο 90ό λεπτό μόνο και μόνο για να αποθεωθεί από τους οπαδούς της ομάδας. Στον πάγκο κάνει πλάκα με τους φιλάθλους που κάθονται από πάνω του. Ο Λέναρντ Γιόχανσον, ο οποίος βρίσκεται εκείνη την στιγμή στις θέσεις των επισήμων του αχανούς Νου Καμπ παίρνει το ασανσέρ και κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο για την απονομή.

Η Μάντσεστερ ισοφαρίζει στο 91. Τα γέλια του Ματέους "παγώνουν" ενώ ένας υπάλληλος ειδοποιεί τον Γιόχανσον (μόλις αυτός φτάνει στον αγωνιστικό χώρο) πως έχει μπει γκολ και θα πρέπει να ξανανέβει στα επίσημα για να τελειώσει και η παράταση. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ επιβιβάζεται ξανά στο ασανσέρ και κατευθύνεται προς τα επίσημα. Μόλις το ασανσέρ σταμάτησε και εκείνος βγήκε από αυτό τον ειδοποίησαν πως πρέπει να ξανακατέβει για την απονομή καθώς η Μάντσεστερ έχει κάνει το 2-1 και κερδίζει το Κύπελλο. Ο Φινλανδός ήταν ο μόνος άνθρωπος που βρέθηκε στο γήπεδο και δεν είδε κανένα από τα δύο γκολ της αγγλικής ομάδας...

1970-71 Το Γουέμπλει και η "Ολυμπιακή" κερκίδα


Ο Παναθηναϊκός κάνει το απίστευτο για ελληνική ομάδα. Φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 έχοντας αποκλείσει ομάδες μύθους της εποχής όπως η Έβερτον και ο Ερυθρός Αστέρας. Η Χούντα συγχαίρει τα ελληνόπουλα που έφτασαν ως εκεί. Και για να εκμεταλλευθεί και το ζήτημα πολιτικά στέλνει μια ομάδα ανθρώπων, να παριστάνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού που συμπαραστέκονται στην προσπάθεια του "τριφυλλιού" να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης...Ε κάπως έπρεπε να δείξουμε ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι... Εαν είναι ποτέ δυνατόν!

1985-86 Έμπρός της γης, οι κολασμένοι


Αυτό που στέρησαν στην μεγάλη ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης το '86 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, το κατέκτησε η Στεάουα. Η μεγάλη διάκριση έλειπε από τις σοσιαλιστικές χώρες και ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Όχι από την παρέα του Μπλαχίν, όχι από την μεγάλη ομάδα του Στρελτσόφ, όχι από την μεγάλη Δυναμό του Λομπανόφσκι αλλά από την ρουμάνικη Στεάουα του άσημου εως τότε Ντουκαντάμ.

Ο Ρουμάνος τερματοφύλακας στον μοναδικό μεγάλο αγώνα της ζωής του έγινε ο ήρωας της βραδιάς όταν απέκρουσε και τις 4 εκτελέσεις των παικτών της Μπαρτσελόνα στην διαδικασία των πέναλτι. Λίγες μέρες αργότερα κινδύνεψε να του ακρωτηριάσουν το χέρι καθώς είχε πρόβλημα ακόμα και πριν από τον αγώνα.

1971-72 Το 7-1 έγινε 0-0


Ο μεγάλος Άγιαξ μπορεί να μην είχε την σημερινή του αίγλη εαν το 1972 αντιμετώπιζε την σπουδαία Γκλάντμπαχ του Νέτσερ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Όμως στον αγώνα που κέρδισαν οι Γερμανοί με 7-1(!!!) την Ιντερ, το αποτέλεσμα δεν μέτρησε, καθώς ο Μπονινσένια προφασίστηκε τραυματισμό από ένα μπουκάλι της εξέδρας και η ΟΥΕΦΑ διέταξε επανάληψη του αγώνα σε άλλο γήπεδο.

Ψυχολογικά επηρρεασμένοι οι Γεμρανοί, έφεραν 0-0. Στον τελικό η Ίντερ έχασε εύκολα από τον Άγιαξ με 2-0. Ποτέ δεν μάθαμε τι θα γινόταν σε ενδεχόμενη σύγκρουση Άγιαξ και Γκλάντμπαχ στον τελικό...

1986-1994 Η τραγική Μπαρτσελόνα


Το 1986 η Μπάρτσα έχασε τον τίτλο σε ισπανικό έδαφος από την Στεάουα και τον Ντουκαντάμ, ο οποίος έκανε την μεγαλύτερη εμφάνιση της ζωής του. Το 1992 το πήρε με ένα φάουλ του Κούμαν στην παράταση κόντρα στην Σαμπντόρια και το 1994 στην Αθήνα καλούταν να αποδείξει ότι κατείχε τα σκήπτρα στην Ευρώπη. Με το καλύτερο επιθετικό δίδυμο στην ήπειρο εκείνη την στιγμή (Στόιτσκοφ στα καλύτερά του και Ρομάριο επίσης) η Καταλανική ομάδα φαινόταν το απόλυτο φαβορί.

Ο Θουμπιθαρέτα όμως, ο εξαιρετικός κατά τα άλλα τερματοφύλακας των Καταλανών, κάνει μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του και οδηγεί την Μπάρτσα στην συντριβή από την Μίλαν στο ΟΑΚΑ με ...4-0. Η Μπαρτσελόνα μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη εχει στην συλλογή της μονάχα ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών ακόμα...

1984-85 Το Χέιζελ του Πλατινί


Στο Χέιζελ των Βρυξελών, θα διεξαγόταν ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης του 1985, μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους. Οι Βρετανοί οπαδοί ήταν γνωστοί για την βιαιότητά τους και τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωναν. Η αστυνομία του Βελγίου εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια κατάσταση. Πριν από τον αγώνα, οπαδοί της Λίβερπουλ εγκλώβισαν στα κάγκελα της εξέδρας αντίστοιχους Ιταλούς της Γιουβέντους. Ο αγώνας για λόγους ασφαλείας όπως ειπώθηκε, πραγματοποιήθηκε και η Γιουβέντους κέρδισε με ανύπαρκτο πέναλτι του Πλατινί.

Οι Βρετανικές ομάδες τιμωρήθηκαν για αρκετά χρόνια με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Λίβερπουλ ουσιαστικά τότε παραδόθηκε στην παρακμή. Απορία όμως και οργή είχε προκαλέσει τότε σε όλο τον φίλαθλο κόσμο η κίνηση του Πλατινί να πανηγυρίσει το γκολ του ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι από τα επεισόδια υπήρχαν νεκροί. Για να μην συζητήσουμε το γεγονός πως δεν υπήρξε ποτέ πέναλτι παρά ήταν μια σιωπηλή τιμωρία για τα επεισόδια τα οποία ξεκίνησαν από οπαδούς των Αγγλων.

1977-79 Η Νότιγχαμ Φόρεστ


Ο Μπράιαν Κλαφ το 1967 αναλαμβάνει την Ντέρμπι Κάουντι που αγωνιζόταν στην β' κατηγορία. Την ανεβάζει στην α' και το 1972 την οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (!!!). Η ομάδα μέχρι τότε δεν είχε κατακτήσει ποτέ πρωτάθλημα... Ο Κλαφ όμως είχε πρόβλημα με τον πρόεδρο της ομάδας με τον οποίο λογομαχούσε συχνά. Έτσι έφυγε, πήγε στην Μπράιτον και μετά στην μεγάλη τότε Λιντς. Όμως δεν του "πήγαιναν" οι μεγάλες ομάδες.

Το 1975 προσλαμβάνεται στην Νότιγχαμ Φόρεστ η οποία αγωνιζόταν στην β' κατηγορία (όπως και η Ντέρμπι) και το 1978 παίρνει το πρωτάθλημα Αγγλίας με αυτήν για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας (!!!) την επόμενη χρονιά οδηγεί την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών όπου και βρίσκει απέναντί του την Μάλμε. Λίγες μέρες πριν έχει φέρει στην Φόρεστ την βεντέτα της εποχής Τρέβορ Φράνσις. Όμως ο Κλαφ αντιπαθούσε τις... βεντέτες.

Την προηγούμενη του τελικού βάζει τον Φράνσις να σερβίρει όλη την ομάδα τσάι και εκείνος την επόμενη μέρα πετυχαίνει το γκολ με το οποίο η Φόρεστ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Την επόμενη χρονιά η Φόρεστ ξαναφτάνει στον τελικό με αντίπαλο το Αμβούργο του Κίγκαν. Ο Κλαφ την προηγούμενη του αγώνα μαζεύει τους ποδοσφαιριστές και υπογράφει νέο συμβόλαιο μπροστά τους καθώς υπήρχε η φήμη πως θα αποχωρούσε. Την επόμενη η ομάδα κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών.











































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ