Οι αλλαγές των ποινών για τα επεισόδια στα γήπεδα

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, έδωσε διευκρινίσεις για τις αλλαγές στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και για το ισχύει ακριβώς με τις τιμωρίες για τα επεισόδια των οπαδών στα γήπεδα. Τι του ζήτησε ο Βαγγέλης Γραμμένος.

Έπειτα από απόφαση των FIFA - ΠΔΕ/ΕΠΟ, στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ που δόθηκε χθες (22/8) στη δημοσιότητα, έχει απαλειφθεί η διάταξη που αφορά στα μεμονωμένα και στα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ οπαδών στις εξέδρες και στους χώρους γύρω από τα γήπεδα, πλην του αγωνιστικού χώρου. Όπως δηλαδή συνέβη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό.

Υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και ερωτηματικά γι' αυτή την απόφαση, διότι θεωρήθηκε πως ουσιαστικά δίνεται... συγχωροχάρτι στις ομάδες, όταν οι φίλαθλοί τους πλακώνονται στις εξέδρες και πως ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική τιμωρία.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ενημερώθηκε σχετικά και ζήτησε να γίνει σχετική διόρθωση στον ΚΑΠ, διότι δεν συμφωνεί με αυτή την... παράλειψη. Για τον ίδιο είναι αβλεψία και γι' αυτό μάλιστα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, προκειμένου να του μεταφέρει την άποψή του για το θέμα.

Πάντως, για τον ίδιο τον κ. Βασιλειάδη η συγκεκριμένη αλλαγή του πειθαρχικού κώδικα δεν σημαίνει ότι τα επεισόδια στην εξέδρα και η φθορά ξένης περιουσίας παύουν να συνιστούν παράβαση και επί της ουσίας, ούτε μένουν ατιμώρητες οι ομάδες για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στις εξέδρες, όταν συγκρούονται.

Αυτό έσπευσε να το διευκρινίσει στην τηλεοπτική του συνέντευξη στη NOVA, όταν ρωτήθηκε σχετικά, θέλοντας να δώσει την δική του ξεκάθαρη απάντηση περί του θέματος, όντας μάλιστα και νομικός. Αφού τόνισε πως συνομίλησε με τον κ. Γραμμένο, ανέφερε πως ίσως ήταν μια αβλεψία και θα γίνει μια μικρή αλλαγή στην διατύπωση του ΚΑΠ και άμεσα μάλιστα, ώστε να διευκρινίζεται πιο ξεκάθαρα το τι θα ισχύει.

Πάντως, τόνισε ότι ορθά σταμάτησε να υπάρχει η διάταξη για εκτεταμένα και μεμονωμένα επεισόδια όπως υπήρχε μέχρι σήμερα, διότι είναι πολύ λεπτές οι διαφορές για το τι ακριβώς είναι εκτεταμένα και τι μεμονωμένα, ώστε να ορίζονται από το φύλλο αγώνα και τον εκάστοτε διαιτητή και παρατηρητή. Τώρα, είπε πως αυτό θα ορίζεται από τον δικαστή, ο οποίος θα έχει στην διάθεσή του όλο το υλικό και εκείνος θα αποφασίζει.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 14 που μιλάει για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των ομάδων, αλλά και για την αυστηροποίηση των ποινών στο άρθρο 15 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ. Τιμωρία ομάδας για τη συμπεριφορά των οπαδών της εξακολουθεί να προβλέπεται για περιπτώσεις όπως απρεπή συνθήματα, λέιζερ, πυρσοί, ρίψεις φωτοβολίδων και αντικειμένων, είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και βιαιοπραγία κατά αξιωματούχων αγώνα.

"ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ"

Ο υφυπουργός, τόνισε συγκεκριμένα για το θέμα: "Είναι μια αβλεψία, που νομικά κατά τη γνώμη μου είναι σαν να μην υφίσταται. Το άρθρο 14 μιλάει για τη βία στις εξέδρες ανάμεσα στους οπαδούς, για αντικειμενική ευθύνη, για τη φιλοξενούμενη ομάδα κτλπ. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια μικρή αλλαγή στην διατύπωση. Μίλησα και με τον κύριο Γραμμένο και είδα και τις τοποθετήσεις του, αυτό θα διορθωθεί άμεσα.

Τι έγινε; Σταμάτησε, ορθά κατά τη γνώμη μου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκτεταμένα και μεμονωμένα επεισόδια. Ήταν μια λεπτή γραμμή, που την όριζε στο τέλος αυτός που όριζε και το φύλλο αγώνα ή ο παρατηρητής, ενώ νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα ορίζει ο δικαστής με βάση τα πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται από το αποδεικτικό υλικό.

Ενδεχόμενα χρειάζεται μια απλή αλλαγή εκεί, αλλά νομίζω είναι σαφές. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και τιμωρία, υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν τιμωρίες. Επίσης μην ξεχνάμε μια ιδιαίτερη αυστηροποίηση με το άρθρο 15 για όλα τα άλλα, λέιζερ, καπνογόνα, οτιδήποτε.

Είναι μια μεγάλη αυστηροποίηση λογική και εφικτή να τηρηθεί, με δεδομένο ότι δεν μπορώ να καταλάβω πως Τετάρτη και Πέμπτη τα γήπεδα είναι εκκλησία και το Σάββατο και την Κυριακή αυτό αλλάζει. Να είμαστε σοβαροί, εκεί θα κριθεί το δικαστικό σύστημα, η κατάχρηση με τους αθλητικούς δικαστές και η ίδια η ΕΠΟ, αν θα καταφέρει να τηρήσεις του κανόνες τους νέος που θεσπίστηκαν. Κι αν δείξουν πυγμή και ισονομία νομίζω θα βγούμε κερδισμένοι".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 14

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15

 

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24