STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η διαιτησία έχει μια τελευταία ευκαιρία

Match referee Mark Clattenburg during the English Premier League soccer match between Everton and Manchester United at Goodison Park in Liverpool, England, Sunday April 20, 2014. (AP Photo/Clint Hughes)
Match referee Mark Clattenburg during the English Premier League soccer match between Everton and Manchester United at Goodison Park in Liverpool, England, Sunday April 20, 2014. (AP Photo/Clint Hughes) AP

Ο Περέιρα φεύγει, ένας εκ των Κλάτενμπεργκ και Φιόρντφελντ έρχεται στη θέση του στην ΚΕΔ και μαζί με το πλήρες πλέον VAR δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στη διαιτησία να κερδίσει την χαμένη αξιοπιστία της.

Το πέρασμα του Χιου Ντάλας από την ελληνική διαιτησία αποδείχθηκε φιάσκο, με τον Σκωτσέζο να αποχωρεί κακήν κακώς. Η παρουσία του Βίτορ Μέλο Περέιρα επίσης δεν βγήκε στην UEFA και όλοι ομολογούν ότι σε γενικές γραμμές δεν πέτυχε τον σκοπό του που ήταν να βελτιώσει την ελληνική διαιτησία και όχι απλά να φέρνει ξένους διαιτητές στα μεγάλα ματς. Ο Πορτογάλος αποχωρεί και η αίσθηση είναι πως δεν τα πήγε καλά, φουσκώνοντας απλά τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Πλέον, ένας εκ των Μαρκ Κλάτενμπεργκ και Πέτερ Φιόρντφελντ θα αναλάβουν τα ηνία της ΚΕΔ, με την ελπίδα ότι η τρίτη προσπάθεια θα είναι και η φαρμακερή και ένα σπουδαίο όνομα από τον χώρο της διαιτησίας θα συμβάλει στο να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της. Όχι ότι είχε και ποτέ βέβαια, διότι ανέκαθεν υπήρχαν φωνές και όλοι θεωρούσαν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήταν μονίμως ελεγχόμενη, όμως στο πηδάλιο μπαίνει ένα όνομα από το "πάνω ράφι", ικανό να επιβάλει πράγματα και να απορροφήσει κραδασμούς.

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ

Οι επιλογές της UEFA είναι ομολογουμένως πολύ δυνατές, διότι πρόκειται για δυο ανθρώπους με πολύ μεγάλη πείρα, με προσωπικότητα και διαδρομή στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Τόσο ο Άγγλος όσο και ο Σουηδός έχουν το βιογραφικό, τις παραστάσεις, το όνομα για να αφήσουν το στίγμα τους και να περάσουν το μήνυμα ότι τα πράγματα αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά και οι φωνές διαμαρτυρίας στο τοξικό ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα έχουν καμία θέση στη διάρκεια της δικής τους θητείας.

Όχι, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν περιμένουμε να μην υπάρχουν καθόλου πύρινες ανακοινώσεις, να μην υπάρξουν φωνές για τον έναν ή τον άλλον διαιτητή, να μην πετάξει... καρφιά η μια ΠΑΕ για την άλλη. Κάτι τέτοιο θα ήταν στη σφαίρα του φανταστικού, εντούτοις δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά ύστερα από καιρό να πιστέψουν οι διοικήσεις των ομάδων ότι ηγείται ένας άνθρωπος που δεν έχει κανένα λόγο να κάνει χάρες, να ελεγχθεί, να μπει σε άρμα.

Είναι τέτοια η πορεία τους στην διαιτησία, που θα ήταν αστείο να πιστέψει κάποιος ότι ο Κλάτενμπεργκ ή ο Φιόρντφελντ έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν τις μαριονέτες. Γι' αυτό και αποτελεί και μια τελευταία ευκαιρία να δούμε ένα πρωτάθλημα, όπου θα ασχολούνται άπαντες κατά κύριο λόγο με τα πεπραγμένα στο χορτάρι και λιγότερο με τις αμφισβητούμενες φάσεις και το αν ο ένας διαιτητής ορίστηκε στο τάδε ματς επειδή ανήκει σε μια συγκεκριμένη ΕΠΣ που ελέγχεται από κάποιον παράγοντα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ

Οι ξένοι διαιτητές θα συνεχίσουν βέβαια να έρχονται στα μεγάλα παιχνίδια, με την ελπίδα ότι όποιος και από τους δυο και αν αναλάβει, θα φέρνει τους καλύτερους δυνατούς για να σφυρίζουν και όχι χειρότερους από τους δικούς μας όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ οι Έλληνες ρέφερι οφείλουν να κάνουν επιτέλους το βήμα μπροστά Αν όχι τώρα, πότε;

Με έναν χρόνο εμπειρία στο VAR, με τη γραμμή του οφσάιντ να έχει μπει πλέον και να μην υφίσταται ούτε η κατηγορία ότι πήραμε "τη φθηνή έκδοση" και την χρυσοπληρώσαμε, έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους για να βελτιώσουν τις διαιτησίες τους, να μην γίνονται αρνητικοί πρωταγωνιστές, να μην δίνουν πατήματα να τους κρεμάνε στα μανταλάκια. Ναι, θα κάνουν λάθη, παντού γίνονται εξάλλου και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ανικανότητα για τα στοιχειώδη. Φέτος, είδαμε και ανεπίτρεπτα λάθη.

Η ΚΕΔ έχει μια τελευταία χρυσή ευκαιρία. Η UEFA, βλέποντας ότι με τον Περέιρα απέτυχε και πως το κλίμα στην Ελλάδα είναι όντως πολύ τοξικό και άρρωστο, πρότεινε δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες για να μπουν μπροστά και ένας εκ των δυο θα λάβει το χρίσμα μετά την ψηφοφορία του Big-4 την Παρασκευή (17/7) και αφού θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη (16/7) η online συνέντευξή τους.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ Ο,ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ

Παράλληλα, θα πρέπει και οι ίδιες οι ομάδες να αντιληφθούν πως το γαϊτανάκι ανακοινώσεων, εμπρηστικών δηλώσεων και διαρροών, θα πρέπει να μπει στην άκρη. VAR με τα όλα του ήθελαν, το έχουν. Ξένους διαιτητές στα κρίσιμα ματς ήθελαν, τους έχουν. Ένα μεγάλο όνομα στην ηγεσία της ΚΕΔ ήθελαν, θα το έχουν και αυτό. Πλέον, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και αν θέλουν να φτιάξουν το προϊόν, θα πρέπει να φτιάξουν πρώτα οι ίδιοι τη νοοτροπία τους και το πώς βλέπουν το ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε φέτος, το μεγαλύτερο βάρος για τις απολαβές του αρχιδιαιτητή πέφτει στην ΕΠΟ και όχι στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Υ.Γ1. Ο νέος πίνακας διαιτησίας θα φέρει την σφραγίδα του Βίτορ Μέλο Περέιρα, έχοντας πάρει το "πράσινο φως" από το Big-4. Ο λόγος είναι πως ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔ δεν θα είχε τον απαραίτητο χρόνο να μάθει τα "κατατόπια" σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε να κρίνει τις εγχώριες σφυρίχτρες μας. Σκοπός βέβαια είναι μέσα στη χρονιά να βελτιωθούν οι Έλληνες διαιτητές και να επιβραβεύονται οι καλύτεροι με περισσότερους ορισμούς.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ